Devlet İşçisi Nasıl Olunur? 2023 Alım Şartları

Devlet işçisi nasıl olunur: Kamu kurumlarında görev alan sözleşmeli personel hakkında yapılan aramalar arasında yer alan kadrolu işçi nasıl olunur, kamuya işçi alımı nasıl yapılır, devlet işçisi şartları nelerdir, eski hükümlü ve engelli işçi alımı 2023 ve sürekli işçi hakkında tüm merak edilenleri detaylandırdık.

Devlet İşçisi Nasıl Olunur? 2023 Alım Şartları

Devlet işçisi nasıl olunur konusunda araştırma yapan vatandaşlar için İçeriğimizde kadrolu işçi nasıl olunur, Kamuya işçi alımı nasıl yapılır, Eski hükümlü işçi alımı 2023 ve PTT eski hükümlü alımı ve şartları, kamuya işçi alımı nasıl yapılır? İŞKUR kamu personeli başvurularının yapılması ile ilgili tüm bilgileri detaylandırdık.

TCDD Devlet İşçi Alım İlanı Son Dakika!

TCDD Devlet işçisi alım ilanı Resmi Gazete‘de yayımlandı. TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğü İstanbul il sınırlarında bulunan Haydarpaşa 131 Yol Bakım Şefliği işyerine 1 Eski Hükümlü Demiryolu Hattı Bakım Onarımcısı olarak işe alınacak.

Devlet İşçisi Olmak İçin KPSS Girmek Gerekiyor mu?

Devlet işçisi olmak KPSS’ ye girerek geçerli puan almak gerekiyor veya sözleşmeli personel olmak gerekmektedir. Yine Devlet memuru olmak içinde KPSS’ ye girmek gerekmektedir.

Devlet İşçisi Olmak için Ne Yapılmalı?

Devlet kurumlarında işçi olabilmek için Kamu Personeli Seçme Sınavına (KPSS) girmek ve sınavdan yeterli puan almak gerekmektedir. Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışmak isteyenler KPSS’ye girerek devlet işçisi olabilir. Ortaöğretimden mezun olanların yaptığı KPSS’ ye ortaöğretim sınavına girmeleri gerekmektedir. Ancak ilkokul ve ortaokul mezunları KPSS ortaöğretim sınavına giremezler. Ortaöğretim sınavları lise mezunları için düzenlenir.

Kamu kurum ve kuruluşları ilkokul mezunlarını işçi olarak işe alacaklarsa İŞKUR iş ilanları üzerinden yapılan işe alım yöntemine başvurmaları gerekmektedir.

Kamu İşçisi Olma Şartları Nelerdir?

Kamu işçisi olmak için belirli şartların sağlanması gerekmektedir. Belirlenen şartları sağlayan adaylar kamu işçisi olabilir.

Kamu işçisi olma şartları aşağıdaki gibidir:

  • Kamu Personeli Seçme Sınavına (KPSS) girmek ve sınavdan belirlenen yeterli puanı almak gerekiyor.
  • Kamu kurumlarında çalışmak isteyen kişilerin atanmak için hem KPSS’ ye girmiş olması gerekmektedir.
  • Orta öğretimden mezun olan kişilerin girdiği KPSS orta öğretim sınavına girme zorunluluğu bulunuyor. (KPSS orta öğretim sınavına ilkokul ve ortaokul mezunu vatandaşlar girememektedir.)
  • Kamu kurum ve kuruluşları ilkokul mezunu kişileri işçi olarak girmek isteyenler İŞKUR yöntemi ile işçi alımı yöntemine başvuru yaparak girebilirler.

Kamu işçi alımları:

  • Kamuda görevli olma ve işçi alımları için TCDD işçi alımı 2023 ilanlarını hemen görebilir ve başvuru yapabilirsiniz.
  • PTT iş başvurusu 2023 ilanları için içeriğimizden bilgi alabilir ve başvuru sağlayabilirsiniz.

Kadrolu İşçi Olma Şartları Nelerdir?

Kadrolu işçi olmak için Devlet kurumlarında çalışmak isteyen vatandaşlar genel şartları sağlamak zorundadır. Bu şartları taşımayan vatandaşlar kamu işçisi olamazlar.

Kadrolu işçi olmak için aranan şartlar aşağıdaki gibidir:

  • T.C vatandaşı olan ve 18 yaşını tamamlamış olan kişiler kadrolu işçi için aday olabilirler. (2527 sayılı kanun hükümleri saklı kalmak kaydıyla)
  • Kamu kurumlarının özel kanunlarda yer alan şartlarını taşımak gerekiyor.
  • Devletin güvenliğine karşı, anayasal düzene, işleyişe, milli savunmaya, devlet sırlarına karşı olan suçlar ile casusluk, cinsel saldırı, çocukların cinsel istismarı suçlarından mahkum olmamak,
  • Eski hükümlü personel alımları dışında zimmet, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, irtikap, güveni kötüye kullanmak, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkum olmamak gerekiyor.
  • İlköğretim mezunları kamu personeli olabilmek için İŞKUR bünyesinden başvurularını gerçekleştirebilirler.
  • Kamu kurumlarında memur işçi olarak  görev almak ve devlete işçi olarak atanabilmek için mutlaka Kamu Personeli Seçme Sınavına katılmak ve kurumlara başvuru yapabilmek için belirlenen alanda ve istenilen KPSS türü puanını almak gereklidir.
  • KPSS olarak bilinen merkezi sınav ülkemizde lisans, önlisans, ortaöğretim düzeyleri için yapılmaktadır.
  • Önlisans, lisans mezunları işçi alımları için B kadroları için KPSS’ den en az 60 almak gerekmektedir.
  • Lisans ve önlisans düzeyinde alınacak hükümlü ve engelli personeller için B grubu kadrolar, EKPSS, KPSS’ ye girmiş olmak yeterlidir geçerlidir.
  • Ortaöğretim, lise ve dengi mezunları KPSS’ ye girerek işçi kadrolarına başvuruda bulunabilir. Sınavda en az 60 şartı aranmaktadır.

2023 Yılında Kamuya İşçi Alımı Nasıl Yapılır?

2023 yılında kamu işçisi alımları İŞKUR üzerinden yapılmaktadır. Kamu işçisi başvuru yapabilmek için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.

  • Kamu kurumlarına işçi alımlarının ilanları İŞKUR üzerinden verilmektedir.
  • Bu site üzerinden kamuya işçi alımları belirtilen tarihler arasında yayınlanır.
  • Şartlar sıralanır.
  • Şartlar ve belirtilen özelliklere uyan vatandaşlar işçi alımlarına başvuru yapabilirler.
  • İşçi alımlarını https://esube.iskur.gov.tr/ üzerinden kamuya işçi alımı yapan kurumları görebilir ve başvuru sağlayabilirsiniz.
  • Bir diğer seçenek ise kamuya işçi alımlarına bulunduğu yerlerde en yakın İŞKUR şubelerine giderek şahsen müracaatta bulunabilirsiniz.
  • Kamu dışı veya içi işçi alımları için belirttiğimiz sayfa üzerinden yada size en yakın İŞKUR kurumuna giderek alımları görebilir ve başvuru sağlayabilirsiniz.

Eski Hükümlü ve Engelli İşçi Alımı 2023 Şartları Nelerdir?

KPSS kapsamında bulunan özürlü ve eski hükümlüler için puan barajı bulunmamaktadır. Bununla birlikte, başvurularda bulunabilmek özürlü ve eski hükümlülerin merkezi sınava girmiş olması yeterli sayılmaktadır.

Eski hükümlü ve engelli işçi alım şartları aşağıdaki gibidir:

  • Buna göre engelli ve eski hükümlülerin sınavlara girmesi yeterli olmakta, alımlarda puan durumuna dikkat edilmemektedir.
  • Lisans ve ön lisans mezunu engelli işçi alımlarında EKPSS‘ye girmiş olmak gerekmektedir.
  • Lisans, ön lisans mezunu diğer işçiler için puan türü KPSS olmaktaydı.
  • Bu durumun istisnası; eğitim düzeyine bakılmaksızın temizlik, güvenlik ve koruma, bakım ve onarım hizmetlerindeki işçi alım ilanları ile eğitim şartı aranmaksızın kömür ve maden işletmelerinin yeraltı işlerinde çalıştırılacaklara ilişkin işçi alım ilanlarıdır. Bu ilanlara gönderilecek adaylar, noter huzurunda çekilecek kurayla belirlenmektedir.

KPSS Şartsız İşçi Alımları (İŞKUR)

Sınavsız memur alımı İŞKUR üzerinden yapılır. İŞKUR başvuruda bulunan adayların arasında alınan puanlara göre bir sıralama yapmaktadır. KPSS şartı olmadan İŞKUR’ a başvuru yapan kişilere başvuru sonuçları işkur tarafından bildirilmektedir.

İşkur iş alımları süreci aşağıdaki gibi ilerler:

  • Denetçi, Denetmen, Uzman Yardımcıları, Müfettiş, Kontrolör, Stajyerler için yapılacak alımlarda, en yüksek KPSS puanı alandan başlayarak açık iş sayısının 5 katı aday listeleri İŞKUR tarafından kurumlara gönderilir. 
  • İlan veren kamu kuruluşları sözlü ve yazılı sınav ile personelleri belirlemektedir.
  • Alım yapacak kamu kurum ve kuruluşları bulunulan il ve ilçeler için ikametgah şartı getirebilir, Türkiye geneli olarak da ilan açabilmektedir.
  • Yönetmeliğe göre genel şartları taşımak gerekmektedir.
  • Kuruluşların özel şartları var ise, bu şartları taşıyan adaylar arasından seçim yapılmaktadır.
  • Yazılı ve sözlü, uygulamalı sınavlar yetkili amir ve 4 üye bir başkan tarafından sınav kurulunca yapılmaktadır.
  • Kamu işçisi olarak kariyer gerektiren meslekler de yazılı- sözlü sınava tabidirler.
  • İşkur resmi internet sayfasından güncel iş ilanlarını takip edebilirsiniz.

Kamu Kurum ve Kuruluşları İşçi Kadrosu KPSS Puanı Kriteri

Yukarıda belirttiğimiz üzere kamu işçisi olmak için ilgili KPSS’ den başarılı bir puan (en az 60) almak önemlidir. Kamu kurum ve kuruluşları işçi kadrosunda atamalara yerleşebilmek için dikkate alınan çift yıllarda geçerli puan türleri:

  • Önlisans mezunları KPSS P93 puan türünden yeterli puanı almış olmalıdır.
  • Lisans mezunları KPSS P1, P2, P3 puan türlerinin birinden kamu kurum ve kuruluşlarınca belirlenen puanı almış olmalıdır.
  • Engelli alımı yapan kurumlarda EKPSS puan türleri geçerlidir. EKPSS’de puan şartı aranmaksızın, Devlet işçisi olmak için KPSS’den 60 puan almak şarttır.
  • Taban puan olarak belirlenen 60 puanı alan adaylar işçi kadrosu açan kamu kurum ve kuruluşlarına başvuru yapabilmektedir.

Devlet İşçisi Maaşı Ne Kadar?

Maaşlar Neye Göre Belirleniyor?

Toplu iş sözleşmelerinde 4/D işçi kadrolarında belirlenen ücretler, işçinin “Unvanı” “Pozisyonu” “Eğitim Durumu” gibi kriterlere bağlı olarak “A Grubu” “B Grubu” “C Grubu” gibi kategorilere ayrılır.

Bu kategorilerin herbiri için günlük yevmiye belirlenir.

Örneğin: “A Grubu” içindeki “Temizlik İşçisi” için günlük yevmiyenin 150 TL/Gün olarak belirlendiğini kabul edelim.

Bu durumda Temizlik işçisinin aylık brüt ücreti:

245* 30 = 7.350 TL olacaktır.

Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan devlet işçilerinin maaşları en az 7350 TL’dir.

TCDD Daimi İşçi Alımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

TCDD iş başvuruları İŞKUR internet üzerinden veya şahsen Genel Müdürlükler aracılığıyla yapılmaktadır. TCDD Personel Alımı ve Başvuru Formu 2023 resmi sayfasında yapılan duyurulardan öğrenilebilir. Bu yıl İŞKUR aracılığıyla sürekli işçi ve personel istihdamı sağladı. Duyurular bölümünde verilen personel alım ilanlarını takip edebilir, iş başvurunuzu İŞKUR üzerinden başvuru formunu doldurarak yapabilirsiniz. TCDD personel alımı şartlarını yerine getiren kişilerin başvuruları kabul edilmektedir.

Kamu İşçi Alımı Nasıl Yapılır?

İş arayanların niteliklerine uygun kamu ilanlarına başvuru süreci: İŞKUR internet şubesinden https://esube.iskur.gov.tr/, 170 İletişim Hattı ile en yakın İŞKUR birimine bizzat başvurarak yapılmaktadır.

Sürekli İşçi Şirket Kurabilir mi?

Sürekli işçi olan kişiler, iş sözleşmesinde ve işyerinde uygulanmakta olan toplu iş sözleşmesi bulunuyorsa ve orada çalışan işçinin başka bir iş yapma yasağı getirilmiş ise kendi adına işyeri kuramaz.

Belediyeye İşe Girmek İçin Ne Yapmak Gerekir?

Belediye işe girmek için öncelikle KPSS sınavına girmeniz ve en az 70 puan almanız gerekmektedir. Belediyeler sözleşmeli işçi alımı da yapmaktadır. Sözleşmeli personel için KPSS şartı bulunmamaktadır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.