Küçükbaş Hayvancılık Fizibilite Raporu 2023 (100 KOYUN YETİŞTİRİCİLİĞİ)

(100 KOYUN) Küçükbaş Hayvancılık Fizibilite Raporu 2023 detaylar bu sayfada.

Küçükbaş Hayvancılık Fizibilite Raporu 2023 (100 KOYUN YETİŞTİRİCİLİĞİ)

Koyun yetiştiriciliği mi yapmak istiyorsunuz? bu işe girmeden önce mutlaka detaylı bir fizibilite raporu hazırlanması gerekmektedir. 100, 200 ya da 500 başlık koyun ağıllarının maliyetleri ve ihtiyaç duyulan malzemelerin adetleri farklılık arz edecektir. İçeriğimizde koyun besleme maliyeti ile ilgili örnek hesaplamaları bulabilirsiniz. Bunun için de daha önceden hazırlanmış koyun çiftliği projelerini inceleyebilir, modern çiftliklere göz atabilirsiniz.

Koyun Yetiştiriciliği Fizibilite Raporu 2023

Koyun yetiştiriciliği yapmadan önce sektörel bir araştırma yapmak ve bu çalışmaları raporlamak gerekmektedir. Buna fizibilite çalışması adı verilmektedir. Yapılacak olan araştırmaların 3 bölüm halinde ele alınması gerekmektedir. Sektör ve pazar araştırması, teknik konuların incelenmesi ve ekonomik analiz. Bu işlemi tıpkı KOSGEB’ den yeni girişimcilik desteği alırken hazırlanan iş planlarına benzetmek mümkündür. Fizibilite raporları seneden seneye değişiklik göstermektedir. Çünkü koyun fiyatlarından, çiftlik yapımında kullanılacak inşaat malzemelerinin fiyatlarına kadar hepsi günden güne aramaktadır.

Çiftlik kurmadan önce aşağıdaki adımların takip edilmesi gerekmektedir.

  • Sektöre yeni gireceklerin ilk olarak bir pazar araştırması yapması ve maliyetleri öğrenmesi gerekmektedir. Çiftlik kurmak için tek bir firmadan fiyat bilgisi almak doğru olmayacaktır. Kurulacak olan çiftlikte kullanılacak olan malzemelerin belirlenmesi, garanti süresi, teslimat tarihi vb. tüm detayların düşünülmesi gerekmektedir.
  • Yatırım konsepti ile ilgili fikir sahibi olunmalıdır. 100 başlık bir çiftlik kurmak istiyorum ancak faaliyet alanım ne olacak? Yani et için mi süt için mi bu çiftliği kuruyorum gibi sorulara cevap aranmalıdır.
  • Lokasyon tüm işletmeler için konum en önemli konudur. Çiftliğin çevresinde elektrik bağlantısı olmalı ve suya ulaşım kolay olmalıdır. Çünkü bunlar maliyetli işlerdir. Tekrar tesisat yapmak size pahalıya mal olabilir. Ayrıca pazara yakınlık da bu anlamda önemlidir. Sütü ya da hayvanları satacağınız için pazara yakın olmak zorundasınız.
  • Hayvan ırklarının belirlenmesi de çiftlik kalitesini artıran en önemli konulardan bir tanesi olacaktır. Yetiştiricilik için uygun hayvan ırkının bulunması en önemli konudur.
  • Yıllık durumun, gelirlerin, giderlerin belirlenmesi amacı ile sürü projeksiyonunun hazırlanması gerekmektedir.
  • Ekipman alımı, Çiftlik ve hayvanların bakımı için gerekli olan pek çok ekipman bulunmaktadır. Bu ekipmanların satın alınması gerekir. Hayvanların yemliklerinden suya ulaşımlarına kadar tüm detayların düşünülmesi gerekmektedir.
  • Finansal raporlar hazırlanmalıdır. Bir işletme kuruyorsunuz. Yapacağınız iş bir girişimcilik olduğu için ne kadar yatırım yapabilirim, elimde olan parayı buraya bağladıktan sonra gerekli olan finansmanı nasıl sağlarım gibi detayların düşünülmesi gerekmektedir.
  • Sektöre dair tüm araştırmaların yapılması gerekiyor. Hatta zor durumlar için kendinize bir B planı dahi hazırlamalısınız.
  • Hayvan yetiştiriciliğinde son zamanların en önemli konuların bir tanesi hayvanların ağıllardan çıkarılarak gezdirilmesidir. Bu amaçlara lokasyon seçiminde meralara yakınlık da önem arz etmektedir.
  • Ağıl yeri oldukça önemli bir konudur. Şayet bir çobanınız olacaksa bulunulan alanda sürü yöneticilerinin kalması için de barınaklar oluşturmanız gerekmektedir.
  • Ek binaların da projede yer alması gerekmektedir. Hayvanların kırkılması, yemlerin konulması için ek alanlar oluşturulmalıdır.
  • Binaların ve ağılların yapımında kullanılacak olan malzemelerin belirlenmesi gerekiyor. Ayrıca dayanıklı malzemelerden yapılmış olması ağılın ömrünü uzatacak ve daha sonra ekstra masraf yapmanızın önüne geçilecektir.
  • Ağıl için gerekli olan pek çok ekipman vardır. Bu ekipmanların kurulumlarının da yapılması gerekmektedir. Ayrıca havalandırma sistemi gibi sistemlerin de düşünülmesi gerekmektedir. Koyunlar yağlarından dolayı soğuğa dayanıklı hayvanlardır. Bu sebeple ortamın çok fazla sıcak olmaması gerekmektedir.
  • Hayvan sayısı çok olduğu için bir çoban almanız ve buna maaş bağlamanız gerekmektedir.
  • Bu işe başlayacaklar genelde anaç hayvanları ya da kuzulu koyunları tercih etmektedir. Gebe koyunların alınmasının pek çok avantajı vardır. Bir anda sürünüzde bulunan koyunların sayısı iki katına çıkacaktır.
  • Daha sonra işletmenizi kurarak faaliyete başlayabilirsiniz. Koyun yemi fiyatlarını inceleyebilirsiniz.

İdeal Koyun Ağılı

Koyun ağıllarının kurulumunda dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Öncelikle ağılların meraya yakın olmaları hayvanlar açısından önemlidir. Düz değil de meyilli araziler üzerine kurulum gerçekleştirilmelidir. Yaşam alanlarına uzak olması, kokuların çevreye vereceği kirlilikten dolayı dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Kuzey rüzgarları hayvanların hastalanmasına ya da afetlere sebep olabileceği için güney yönüne inşa edilmesi gerekmektedir.

İklim koşulları da ağılların yapımında en önemli faktörlerden bir tanesidir. Çünkü sıcak bölgelerde ağılların yarı açık bir vaziyette yapıldığı görülmektedir. Proje hazırlanırken de hayvanların rahatça giriş yapabilmeleri gibi küçük ancak önemli nüansların düşünülmesi gerekmektedir. 100 başlık ağıllarda ideal ölçülerin aşağıdaki gibi olması gerekiyor:

  • Toplam alanın 660 metre kare olması gerekiyor.
  • Bu alanın en az 230 metre karesinin açık alandan oluşması, kalan metre karenin ise kapalı olması gerekmektedir.
  • 200 başlık projelerde bu sayıların da iki katına çıkarılması gerekiyor.

Genişlik, yükseklik ve uzunlukların mevcut havalandırma sistemlerine göre yapılması gerekmektedir. Gübre temizliği yapılacağından alana traktör de sokulacaktır. Bu sebeple tavan yüksekliğinin 2,30 – 3 metre arasında olması gerekiyor. Çatılar için inşa edilen mahyaların ise 4,5 metre kare civarında olması gerekmektedir. Hayvan sayısı ne kadar fazla ise sirkülasyonun olması amacı ile yüksekliğin de o derece fazla olması gerekmektedir. Gerekli alanlar hayvanların cinslerine göre de değişmektedir.

  • Gebe ve emziren koyunlar için 2,5 metre kare
  • Koyunlar için 1 metre kare 
  • Koçlar için 1,5 metre kare 
  • Dişi erkek toklu koyunları için 1 metre kare alana ihtiyaç olacaktır.

Kapalı olarak yapılacak ağıllarda biriken zararlı gazların bu havalandırma sistemleri ile dışarıya atılması gerekmektedir. Tabi hayvanların havalandırma ile birlikte üşümemesi de önemlidir. Bazen baca sistemi ile de bu havalandırma işleminin sağlandığı görülmektedir. Baca alanları 1 metre kareden fazla olmamalıdır. Koyun kredisi alarak gerekli olan finansman ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

Küçükbaş hayvancılığa yeni başlayan vatandaşlarımız Ziraat Bankası Küçükbaş Hayvancılık Kredisi 2023 yılı desteklerine başvuru yapabilirler.

Modern Koyun Çiftlikleri Projeleri

Modern koyun çiftliklerinde gerekli olan ekipmanların hemen hemen hepsi bulunur ve ilkel yöntemler kullanılmaz. Beslenme malzemeleri, suluklar, doğum malzemeleri, kaşıma fırçaları, tırnak bakım ürünleri, emzirme ürünleri, küpe vb. ürünlerin alınması gerekmektedir. Ağılın kurulacağı bölgeye göre malzemeler de değişiklik arz edecektir. Çelik, prefabrik ya da betonarme yapılar inşa edilebilmektedir. Genelde betonarme binaların daha sağlam olduğu düşünülmektedir.

Çiftlik kurulumu amacı ile faaliyet gösteren pek çok firma vardır. Bu firmalar anahtar teslim olarak çiftlikleri kurmaktadır. Bu şekilde bir ağıl

  • 100 baş koyun: 200.000 TL (tane 2.000 TL olursa)
  • Yemlikler: 2.000 TL 2 adet
  • Traktör: 350.000 TL
  • Yem karma makinesi: 150.000 TL (125 lt hacimli)
  • Araziniz yoksa bu amaçla en az 5 dönüm araziye ihtiyacınız olacak: 100.000 TL
  • 100 koyun Kuzulu koyunların tanesi 2.000 TL’ den :  200.000 TL
  • Sahibinden.com üzerinden koyun en güncel koyun fiyatlarını inceleyerek fikir sahibi olabilirsiniz.

Oluşturulması Gereken Diğer Birimler

Sağım yerleri: Sağım işleminin daha dezenfekte yapılabilmesi için ayrı alanların oluşturulması gerekmektedir. Sağım işlemi elle yapılabileceği gibi makine ile de yapılmaktadır.

  • Kırkım Yeri: Hayvanların kırkma zamanları geldiğinde bu işlemin daha rahat yapılabilmesi adına özel yerler hazırlanmalıdır.
  • Banyoluk: Hayvanların temizlenmesi açısından gereklidir. Ancak zararlı mikrop ve bakterilerin oluşmaması adına da bir takım önlemlerin alınması gerekir.
  • Suluklar: Hayvanların suya erişimi sağlıkları açısından da önemlidir. Yemi yedikten sonra sindirilebilmesi için su önem arz etmektedir.
  • Yem Deposu: İşletme giderlerinin en çok olduğu konu yemdir. Yemlerin hava şartlarından zarar görmemesi adına özel bir yem deposu oluşturulmalıdır.
  • Gölgelik: Yaz aylarında hayvanların güneşten etkilenmemeleri adına gölgelik oluşturulmalıdır. Gölgeliğin geniş olması ve tüm sürünün sığacak genişlikte olması gerekmektedir.
  • Bakıcı lojmanı: Çobanlar için özel bakıcı lojmanlarının oluşturulması gerekmektedir.

Ülkemizde koyun yetiştiriciliği yapanların çoğu et üretmek amacı ile bu faaliyetleri sürdürmektedir. Kuzu, süt, gübre, yapağı, damızlık koyun vb. üretimi yapılmaktadır. Süt besiciliğinde ise elde edilen temel madde süt olmakta, üretilen diğer ürünlerden herhangi bir gelir beklenmemektedir. Asaf Koyun, Alman siyah başlı koyunu, Bafra koyunu, Kolombiya koyunu, Karacabey, Merinos en çok et elde edilebilecek türler arasında bulunmaktadır. Koyun ve keçi desteklemesine başvuru yaparak da çiftliğinizin kurulumu ve hayvan temini konularında devletten destek alabilirsiniz.

Gerekli olan finansmanı sağladıktan sonra, anahtar teslim kurulum yapan firmalar ile görüşebilir, hayvanlarınızı alarak üretime başlayabilirsiniz. Hayırlı uğurlu olsun.

Yorumlar

  1. Avatar of Meral Bukan Meral Bukan dedi ki:

    Merhaba,nasil basvurucagiz?