2. El Aldığım Araç Arızalı Hasarlı Çıktı Ne Yapmalıyım? (KESİN ÇÖZÜM)

Ayıplı araç nereye şikayet edilir, Noterden yapılan araç satışı iptal edilebilir mi, ayıplı araç iadesi kaç gündür? İşte 2. el aldığım araç arızalı hasarlı çıktı ne yapmalıyım? araştırması yapanlar için tüm detaylar!

2. El Aldığım Araç Arızalı Hasarlı Çıktı Ne Yapmalıyım? (KESİN ÇÖZÜM)

Araç alım satımlarında en çok karşılaşılan sorunlardan biri de ikinci el araçlarda ortaya çıkan gizli ayıptır. Satın aldığınız araç arızalı veya hasarlı ise ödediğiniz bedeli 2. el araç iade süresi içinde geri alabilir veya satıcıdan araç bedeli üzerinden indirim talep ederek aradaki farkı alabilirsiniz.

Peki hangi durumlar gizli ayıp olarak kabul edilmektedir, Yargıtay’ın ikinci el araçlarda ortaya çıkan gizli ayıplar ile ilgili aldığı karar nedir, 2. el aldığım araç arızalı hasarlı çıktı ne yapmalıyım, araba aldım arızalı çıktı mahkemeye verdim süreç nasıl işler, sattığım araba arıza yapmış ne yapacağım araştırması yapanlar için noter satışı yapılan aracın iadesi ve 2.el araba satışlarında cayma süresinin ne kadar olduğunu araştırdık.

Ayıplı araç davası ne kadar sürer
ayıplı 2.el araç iadesi süresi
Noter satışı yapılan aracın iadesi
Sahibinden alinan araç iadesi
Araba aldım arızalı çıktı mahkemeye verdim
Aldığım araç motoru arızalı çıktı ne yapmalıyım
Şahıstan aldığım araç motoru arızalı çıktı

İkinci el araç satışı ayıplı mal görevli mahkeme

Aracı Aldıktan Sonra Motor Yedi Ne Yapmalıyım?

İkinci el araç satışında Türk Borçlar Kanunu’na göre satıcı ve alıcının sorumlulukları bulunmaktadır. Alıcı ve satıcı, sözleşme öncesi ve sonrasında yasal sorumluluklarını yerine getirmek ve buna göre hareket etmek zorundadır.

Peki 2. el araç ayıplı diyenler noterden satılan aracı iade edebilir mi, 2. el araç satışlarında cayma süresi ne kadardır, araca noter satışı yapılır mı satıldı mı, aracın motoru bitti mi, ne yapılmalı, 2. Kullanılmış araç iade edilebilir mi, ikinci el ayıplı mal, kullanılmış araçların durumu nedir? Sorularınızı cevaplayalım.

2. El Araç İadesi Olur Mu?

Evet, galeriden satın alınan kusurlu araçların iadesi mümkündür. Arızalı ikinci el araçların iadesi için ihtarname düzenlenmesi zorunludur. Satın almış olduğunuz 2. el araçların ayıplı olduğunun tespiti halinde aracın ayıplı durumu ekspertiz raporu ile tutanak tutulabilir ve cayma süresi içinde araçlar iade edilebilir.

İkinci El Araç Ayıplı Mal Nedir?

Araçtan beklenen faydaları azaltan veya tamamen ortadan kaldıran durumlar olması üzücüdür. Görünür bir kusur, açık arıza kategorisindedir. Örneğin; Açık bir ayıp örneği, aracın kaputunun çizilmesi ve farlarından birinin hasar görmesidir. Ancak, satış sırasında alıcı tarafından bilinen ve kabul edilen kusurlar satıcının sorumluluğunda olmayacaktır.

İlk bakışta anlaşılamayan hatalar için alıcı dikkat ve özen sorumluluğunu yerine getirecek ancak sonradan ortaya çıkan ayıplardan satıcı da sorumlu olacaktır. Bu tür kusurlara gizli kusur denir. Gizli kusur, malın kullanımı sırasında ve ileride ortaya çıkabilir.

2. El Aldığım Araç Hasarlı Çıktı Ne Yapmalıyım, Nereye Başvurmalıyım?

Arızalı ikinci el araçların iadesi için ihtar yazılmalıdır. Ayrıca aracın kusur durumu ekspertiz raporu ile kayıt altına alınmalıdır. Sıfır araç satışlarında olduğu gibi 2. el araçlarda da cayma hakkı bulunmaktadır.

Satın aldığınız 2. el araçların ayıplı olduğunun tespit edilmesi durumunda bu cayma süresi içinde araçları iade edebilirsiniz. Bu konu 30331 sayılı İkinci El Motorlu Taşıtların Ticaretine Dair Yönetmelik‘te düzenlenmiştir. Yönetmeliğe göre her aracın bir garanti süresi vardır.

İçeriğimizde galeriden satın aldığınız araçların garanti sürecini ve aracın arızalı çıkması durumunda yapmanız gerekenleri bulabilirsiniz.

İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Yönetmeliğini incelemek ve detaylı bilgi almak için tıklayınız!

2. El Aldığım Araç Arızalı Hasarlı Çıktı Ne Yapmalıyım?

Galeri tarafından hazırlanan belgede teslimatı yapanın adı, soyadı ve imzası, alıcının adı, soyadı ve imzası, şikayet durumu, aracın marka, tip, tip ve model yılı yer almalıdır. Arıza 10 iş günü içerisinde giderilmelidir.

On iş günü içinde giderilmeyen arızalar için bu süreye ek olarak 3 gün içinde teslim edileceğine ve bu süreçte o araca benzer özelliklerde bir araç tahsis edileceğine dair belge ve onarım tarihi arızanın tüketici tarafından durum galeriye bildirildiğinde bulunması gerekir.

  • Aracın arızasının giderilmesi için geçen süre garanti süresine dahil edilecektir.
  • Böyle bir durumda, işletme araca ek garanti sağlayabilir.

Ayrıca galerilerin veya araç firmalarının web sayfalarından da online garanti sorgulaması yapabilirsiniz.

Nakde mi ihtiyacınız var? Araç İpotekli İhtiyaç Kredisi Veren Bankalar ile nakit ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz.

Ayıplı 2. El Araç İadesi 2023

Arızalı araçların iadesi için 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Kanunu dayanağımız olacaktır. Tüketicilerin haklarını bilmesi ve bu konuda bilinçli olması gerekiyor. Araç alırken galerideki satış elemanlarının size söylediklerinden çok devletin kanunları önemlidir. Bu tür durumlarla karşılaşmanız çok normal. Başta önlem almamış olmanız geç kaldığınız anlamına gelmez.

Ayıplı 2. el araç iadesinde izlenmesi gereken adımlar şu şekildedir:

  • Açık ayıp kontroller yolu ile tespit edilebilecek olan, özel bir tecrübe ya da bilgiye gerek olmaksızın fark edilebilecek bir ayıptır.
  • Taşıt alımı yapıldıktan sonra böyle bir durum ile karşılaşılması halinde, aracın satın alındığı galeriye başvurularak durumun fark edildiğinin iletilmesi gerekmektedir.
  • Açık ayıbın fark edildikten sonra, durumun galeriye iletilmesi 30 gün içinde yapılmalıdır.
  • Kanunlarımız bu konuda tüketicinin yanında olmuş, satın alındıktan sonraki süre içinde değil de, ayıplı durum fark edildikten sonra ihbar edilmesi gerektiğini ifade etmiştir.
  • Ancak noter yolu ile ihtarname yazılması daha uygun olacaktır.
  • Tüketici ayıbı fark ettikten sonra bu süre zarfında seçimlik hakları sayesinde hak talebinde bulunabilir.
  • Yargıtay emsal kararları ise bu durumun mümkün olması için satın alınan aracın bir an önce satıcısına teslim edilmesi yönünde fikir beyan etmektedir.

Fakat aracın böyle bir durumda teslim edilmesi pek akıl karı olmayacaktır. Nedeni ise satıcı aracın ayıplı olmadığını ve değişimin mümkün olmadığını söyleyebilir. Bu durumda yapılaması gereken aracı teslim etmeden önce, Tüketici Mahkemelerinde tüketici hakem heyetine aracın satıcısına dava açılmasıdır. Tüketici Hakem Heyetlerine Başvuru İşlemi için e-Devlet sistemini kullanarak başvuruda bulunabilir ve şikayetlerinizin durumlarını sorgulayabilirsiniz.

2. El Araba Satışlarında Cayma Süresi Ne Kadardır?

Araçların alım yerlerine iade edilmesi için cayma süresi belirlenmiştir. Araç satış sözleşmesinden cayma süresi 30 gündür. Bu süre zarfında mutlaka uyarı verilmeli ve ardından uyarı yazısı üzerinden seçim hakkı verilerek sorun kısa sürede çözülmektedir. Ancak satıcı, kullanılmış araba iade süresi içinde böyle bir sözleşmeyi kabul etmezse dava açmak daha doğru olacaktır.

Ayıplı Araç Satışı Zamanaşımı Süresi

Arızalı araçların satışı için zamanaşımı süresi 2 yıl olarak belirlendi. Satılan aracın ayıbının sonradan ortaya çıkması halinde, satılan aracın hakkı satış tarihinden itibaren 2 yıl içinde sona erer. Ancak satıcı kusurlu ise bu süre satış tarihinden itibaren 10 yıldır. Bu nedenle ekspertiz raporunun satın almadan önce veya sonra alınması faydalı olacaktır. Ayıp öğrenildikten sonra en kısa sürede satıcıya bildirilmelidir.

Aldığım 2. el araç arızalı ve hasarlı ne yapmalıyım? düşünmemek için; Aracı teslim almadan önce detaylı bir şekilde incelemeniz gerekmektedir. İkinci el araçlarda ekspertiz zorunlu hale getirildi. Ancak böyle bir durumla karşılaştığımda ve 2. el aracım hasar gördüğünde ne yapmalıyım? Düşünmeye başladığınızda üzülmeyin. Çünkü tüketici her zaman haklıdır. Araç teslim edildikten sonra mutlaka kullanıma başlanmadan önce muayene edilmelidir.

Araçta ayıplı bir durum var ise bu durumda hak talebinde bulunabilmemiz için yasal süreçte haklarımızı kullanmamız gerekmektedir.

2. El Ayıplı Aracın İadesinde İhtarname Örneği

Öncelikle bu konuda tüm yasal haklarınızı kullanmanızı tavsiye ederiz. İster 2. el ister 0 km araç olsun dava açma hakkı vardır. Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta hangi mahkemede dava açılacağıdır.

  • Taşıt bireysel kullanım için satın alınmış ve ticari amaçla kullanılmayacak ise Tüketici Mahkemelerine,
  • Şirket adına ya da ticari amaç için alınmış olan araçlar ise Ticaret Mahkemeleri‘ne giderek dava açmak gerekmektedir.

Ancak 2. el araçlarda galerinin ticari faaliyeti olmasına karşın, mağdur edilen tarafın yine bir tüketici olması sebebi ile davanın TÜKETİCİ MAHKEMESİNE‘ne açılması gerekmektedir.

Ayrıca arabaların garanti süresi olduğu ve sorumluluk satıcıya ait olduğu için Tüketici Mahkemelerine başvurmanızda fayda var.

Uyarı yazısını Word formatında cihazınıza indirip ilgili alanları doldurup galeriye veya kişiye verebilirsiniz. Bu durumlara ek olarak aracın çalınması da söz konusu olabilir. Özetle, davanın tüketicinin bulunduğu yerdeki Tüketici Mahkemelerinde açılması gerekir. Ancak ikamet ettiğiniz yerde Tüketici Mahkemesi yoksa diğer başvuru kanalınız Asliye Hukuk Mahkemesi olacaktır. Karşı tarafın sizi daha fazla ciddiye alması için siz de Notere giderek uyarı belgenizi hazırlatabilirsiniz.

Araçların Garanti Süresi Nedir?

İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik’in 15. maddesinde yer alan araçların garanti süresi bilgilerine göre:

  • İkinci el motosiklet veya taşıt alımında, şanzıman, diferansiyel, elektrik aksamı, tork konvertörü ve motor gibi konularda herhangi bir sıkıntı ile karşılaşılırsa, taşıtın satış tarihinden itibaren 3 ay sonra ya da taşıt 5000 km’ye gelene kadar, satış yapılan işletmenin garantisi kapsamına girmektedir. Sigortalı olmak koşulu ile bu ayıplı durumlar satıcı tarafından ortadan kaldırılabilir.
  • Birinci fıkrada sayılan parçaların garanti süresi veya kilometresi boyunca oluşan arızalar en geç 45 iş günü içinde giderilir. Arızanın giderilmesine ilişkin masraflar işletmeye aittir. Bu sürelerin tespitinde araç sahibinin işletmeye yazılı başvuru tarihi veya ilgili il müdürlüğüne yazılı başvurusunu müteakip il müdürlüğünce işletmeye yapılan bildirim tarihi dikkate alınır. İl müdürlüğüne yapılan başvuruya satış sözleşmesinin bir örneğinin eklenmesi zorunludur.
  • Belirtilen süre veya kilometrede arızalanan araçların tüketici tarafından galeriye teslim edilmesi durumunda, galeri aracın teslim edildiğini gösteren bir belge düzenlemek zorundadır.

Noter Satışı Yapılan Aracın İadesi Nasıl Yapılır?

Satın almış olduğunuz bir aracın motoru eski ve arızalı ise Noter satışı yapılan aracı terk etme şansınız bulunmaktadır. Satın aldığınız aracı iade etmek isterseniz iade işlemleri için başvurunuzu içeriğimizde belirttiğimiz mevzuat hükümlerine göre oluşturabilirsiniz. Ayrıca noterde satılan araç için cayma süresi yoktur.

Bu sayede kusurlu bir 2. el araç için kanunda yer alan maddelerden hareketle 2. el araç için iade talebi oluşturabilirsiniz.

Sattığım Araç Arıza Yapmış Ne Yapmalıyım?

Sattığım araç arızalandıysa ve aracı sattığınız kişi aracı iade etmek istiyorsa, aracı sattıktan sonra bir arıza çıkması durumunda belirtilen mevzuata uygun olarak alıcı tarafından arızalı 2. el aracın iadesi için başvuruda bulunulursa tüm hakları satıcıya verilmelidir.

Garanti Kapsamına Girmeyen Haller

Aşağıdaki durumların oluşması halinde tüketici herhangi bir hak talebinde bulunamayacaktır.

Garanti kapsamına girmeyen durumlar şu şekilde sıralanmıştır:

  • Model yılına göre 160 bin kilometreyi veya 8 yaşı geçmiş taşıtlar,
  • Ekspertiz raporunda belirtilen arıza ve hasarlar,
  • Arızanın satın alınan şahıs tarafından bilinmesi ve işletmenin bu durumu belgeleyebilmesi,
  • Kullanıcı hatasından kaynaklanan arızalar,
  • Arıza ile ilgili olmayıp, farklı parçaların değişimi sonrası yapılan masraflar,
  • Arıza nedeni ile doğrudan zarar görmediği halde değişen parçalar,
  • Kullanımı nedeni ile kayışlar, egzoz, amortisör, debriyaj, ön dişli takımı, fren balataları ve pabuçları, diskler, contalar gibi parçalarda meydana gelen aşınma ve yıpranmalar,
  • Trafikten çekilen ve tescil durumu kayıtlardan silinen taşıtlar,
  • Garanti kapsamındaki bir parçada oluşabilecek arızanın doğrudan sonucu olarak hasar görmedikçe veya zayi olmadıkça; bujiler, katalitik konvertörler, hava filtresi, yağ filtresi, yakıt filtresi, cam silecek lastikleri, klima devresinin doldurulması için kullanılan maddeler, ilave edilen yağlar, soğutma sıvıları, fren sıvıları ve diğer katkı maddeleri,
  • Kaporta işleri, süslemeler, paspas, lastikler, jantlar, akü, farlar, park lambaları, camın ve farların kırılması,
  • Satış işlemi sonrası tüketici tarafından arabaya yapılan eklemeler sonrası oluşan hasarlar,
  • Garanti kapsamındaki bir parçanın arızalanması sonucu doğrudan hasar görmediği sürece, koltuk aksesuarlarının temizliği ve onarımı dahil olmak üzere gövde ve kabinin rutin bakımı için yapılan masraflar.
  • Doğal afet, kaza, hırsızlık gibi nedenlerle zarar gören araçlar veya aksamları,
  • Aracın bakımı zamanında yapılmaz ise sıvılar donar,
  • Muayene ve bakımın zamanında yapılmaması,
  • Kalitesiz yakıt kullanımından kaynaklanan hasarlar garanti kapsamı dışındadır.

Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun içeriğini incelemek ve daha detaylı bilgi almak için tıklayınız!

Ayıplı İfa Durumunda Tüketicinin Seçimlik Hakları Nelerdir?

Tüketici Haklarının Korunması Hakkında Kanun’un 11. maddesinde satın aldığı ürünün ayıplı olduğunu satıştan sonra anlayan tüketicinin seçimlik hakları ifade edilmiştir.

Bu durumda ayıplı ürün ile karşılaşan tüketicinin önünde 4 seçenek bulunmaktadır.

Aracın hasar görmesi sonucu alıcının isteğe bağlı hakları aşağıdaki gibidir:

Aracın ücretsiz onarım ile onarılmasının mümkün olduğu durumlarda, satıcı aracın ücretsiz onarımını talep etme hakkına sahiptir. Aynı aracın ayıpsız bir araç ile değiştirilmesi talep edilebilir.

Tüketici, garanti kapsamında her türlü beyan hakkına sahiptir. Yönetmeliğe göre tüketici, ayıplı bir satın alma işleminden sonra yukarıdaki seçimlik haklardan herhangi birine başvurabilir. Kanunlarımız konuya “Tüketici her zaman haklıdır” mottosuyla yaklaşıyor.

Ancak yapılan düzenlemeler bireylerin haklarının korunması ve mağduriyetlerinin giderilmesi amacına yönelik olsa da bireylere bu konuda birçok görev düşmektedir. Haklarımızı bilmeli ve haksızlığa sonuna kadar karşı durmalıyız. Bilinçli tüketici kavramını felsefe olarak benimsemeliyiz.

Böyle bir durumla karşılaştığımızda öncelikle satıcı veya distribütöre haber vermeli ve mahkemeler aracılığıyla hakkımızı aramalıyız. Bu yasa sadece araç alımlarını kapsamıyor. Tüm ürün ve hizmet alımlarında yaşadığımız talihsiz durumlar için tüketici mahkemeleri devreye girebilmektedir.

Ayıplı Araç Davası Ne Kadar Sürer?

Ayıplı Araç Davası ortalama olarak yoğunluğa göre 1 yıla yakın sürmektedir.

Ayıplı Malı Kaç Günde İade Edebilirim?

Cayma hakkını kullanma süresi 14 gündür.

Ayıplı Araç İadesi Kaç Gün?

Tüketici, bariz ayıbı tespit ettikten sonra 30 gün içinde bildirimde bulunmalıdır.

Ayıplı Araç İçin Nereye Başvurulur?

Tüketici, ikamet ettiği veya işlemin yapıldığı yerdeki hakem heyetine başvurabilir.

Yorumlar

  1. Avatar of Celal Celal dedi ki:

    Merhaba bu olay ile ilgili nasıl bir çözüm oldu ise paylasabilirmisiniz teşekkürler

  2. Avatar of Ömer Ömer dedi ki:

    Arkadaşlar istanbulda kalıyorum denizliden araba aldım 2009 model 195000 km araç kilima çalışmıyor arac beyni bozukmuş ekperde bişey sölemedi dalga dümen yaptılar bana gazıbyok denilmişti araçta ayrıca hız sabitlemede çalışmıyor ne yapmam lazım çok çaresizim

  3. Avatar of Sinan Sinan dedi ki:

    Kardeşim şu örnekten banada yollarmisin

  4. Avatar of Hüseyin ay Hüseyin ay dedi ki:

    ben noter satışlı araba aldım 1.6 dedi araba 1.8 çıktı Degişen yok dedi degişen çuktı expwetiz yaptımadık tanıdık diye

  5. Avatar of Mert Mert dedi ki:

    Merhaba, dün genç birinden 2007 model dediği halde aslında ruhsatta 2005 model olduğunu öğrendiğim honda cbr 125 satın aldım ve noterde ruhsata işledik. Ancak sonradan aracın en son yapılan muayene raporunda kilometresinin düşürüldüğünü gördüm. Motoru bir şekilde aldığım kişiye iade etmek ve zararımın karşılanmasını istiyorum. Bu mümkün müdür ?

  6. Avatar of Engin KARAKUŞ Engin KARAKUŞ dedi ki:

    Selamün aleyküm bana örnek gonderebilirmisiniz mumkunmu