Başlıklar:
Araba aldım arızalı çıktı mahkemeye verdim, Noter satışı yapılan aracın iadesi, 2. el araba satışlarında cayma süresi, Noter satışı yapılan araç geri Alınır mı, motoru bitik çıktı diyenler için araştırma yaptık. Galerinden alınan ayıplı araçların iadesi mümkündür. Ayıplı 2. el araçların iadesi için ihtarname yazmak gerekmektedir. Aracın kusur durumu bilirkişi raporu ile kayıt altına alınmalıdır. Ayrıca 2. el araçlarında bir cayma süresi de vardır. Aldığınız 2. el araçların arızalı çıkması durumunda bu cayma süresinde araçların iadesini yapabilirsiniz. Bu konu 30331 sayılı İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik‘ te düzenlenmiştir. Yönetmeliğe göre her aracın bir garanti süresi bulunmaktadır. İçeriğimizde galeriden alınan araçların garanti sürecini ve aracın arızalı çıkması durumunuzda yapmanız gerekenleri bulabilirsiniz.
6502 sayılı Tüketici Koruma Kanunu ayıplı araçların iadesi konusunda dayanak noktamız olacaktır. Tüketicilerin bu konuda haklarını bilmesi ve bilinç olması gerekmektedir. Araç alırken galerideki satış görevlilerinin size ne söylediğinden çok, devletin koyduğu yasalar önde gelmektedir. Böyle durumlar ile karşılaşmak çok normaldir. Başta önlem almamış olmanız, geç kaldığınız anlamına gelmez. Araçlarda tüketicilerin karşılaşabilecekleri iki tür sıkıntı bulunmaktadır.
Açık ayıp kontroller yolu ile tespit edilebilecek olan, özel bir tecrübe ya da bilgiye gerek olmaksızın fark edilebilecek bir ayıptır. Araç alımı yapıldıktan sonra böyle bir durum ile karşılaşılması halinde, aracın satın alındığı galeriye başvurularak durumun fark edildiğinin iletilmesi gerekmektedir. Açık ayıbın fark edildikten sonra, durumun galeriye iletilmesi 30 gün içinde yapılmalıdır. Kanunlarımız bu konuda tüketicinin yanında olmuş, satın alındıktan sonraki süre içinde değil de, ayıplı durum fark edildikten sonra ihbar edilmesi gerektiğini ifade etmiştir. Ancak noter yolu ile ihtarname yazılması daha uygun olacaktır.
Tüketici ayıbı fark ettikten sonra bu süre zarfında seçimlik hakları sayesinde hak talebinde bulunabilir. Yargıtay emsal kararları ise bu durumun mümkün olması için satın alınan aracın bir an evvel satıcısına teslim edilmesi yönünde fikir beyan ediyor. Ancak aracın böyle bir durumda teslim edilmesi pek akıl karı olmayacaktır. Çünkü satıcı aracın ayıplı olmadığını ve değişimin mümkün olmadığını söyleyebilir. Bu durumda yapılaması gereken aracı teslim etmeden evvel, Tüketici Mahkemelerinde tüketici hakem heyetine aracın satıcısına dava açılabilmektedir. Ayrıca e-devlet üzerinden başvuruda bulunabilir ve şikayetlerinizi sorgulayabilirsiniz.
Öncelikle bu konuda tüm yasal haklarınızı kullanmanızı öneririz. İster ikinci el isterse de 0 km araç olsun, dava açma hakkı bulunmaktadır. Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta hangi mahkemeye dava açılacağıdır.
Ancak 2. el araçlarda galerinin ticari faaliyeti olmasına karşın, mağdur edilen tarafın yine bir tüketici olması sebebi ile davanın TÜKETİCİ MAHKEMESİNE‘ ne açılması gerekmektedir. Ayrıca araçların bir garanti süresi olduğu için sorumluluk satıcıda olduğundan dolayı Tüketici Mahkemelerine başvuruda bulunmak gerekiyor. Aracın çalıntı çıkması gibi bir durum da söz konusu olabilir. Bu sebeple özetle davanın tüketicinin bulunduğu yerdeki Tüketici Mahkemelerine açılması gerekmektedir. Ancak bulunduğunuz yerde Tüketici Mahkemesi yoksa başvuracağınız yer Asliye Hukuk Mahkemesi olacaktır.
Ancak aracın ayıplı olduğunun fark edilmesi durumunda galeriye veya şahısa ihtar çekilmesi gerekmektedir. #İhtarname# linkine tıklayarak 2.el ayıplı aracın iadesi için ihtarname örneği bilgisayarınıza Word formatında indirebilir, ilgili alanları doldurarak galeriye veya şahısa verebilirsiniz. Ayrıca notere giderek bir ihtar belgesi hazırlatmanız da karşı tarafın sizi daha fazla ciddiye almasını sağlayacaktır.
Aslında aracın teslim almadan evvel incelenmesi gerekmektedir. İkinci el araçlarda artık ekspertiz raporu zorunlu tutulmaktadır. Ancak böyle bir durum ile karşılaştıysanız üzülmeyin. Çünkü tüketici her zaman haklıdır. 🙂 Aracın teslimatı yapıldıktan sonra da kullanmaya başlamadan evvel incelenmesi gerekmektedir. Şayet araçta ayıplı bir durum varsa, bu durumda hak talebinde bulunabilmek için yasal süreçte haklarımızı kullanmalıyız.
Araçların satın alınan yerlere iade edilebilmesi için bir cayma süresi belirlenmiştir. İTİRAZ SÜRESİ 30 GÜNDÜR. Bu sürede ihtarnamenin verilmiş olması gerekmektedir. Tabi bu sürede ihtarname yolu ile seçimlik hakkı tercih edilerek sorun kısa sürede çözülebilir. Ancak satıcının böyle bir anlaşmayı kabul etmemesi durumunda dava açmanız daha doğru olacaktır. Bu durum ikinci el araçlar için de geçerlidir.
İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik çerçevesinde bu konu düzenlenmiştir. 15. madde diyor ki;
Galeri tarafından hazırlanan belgede, teslimat işlemi yapan şahsın isim, soy isim ve imzası, teslim alanın ismi, soy ismi ve imzası, şikayet duruma, aracın bilgileri, 10 gün içinde arızanın giderilmesi sonrası aracın 3 gün içinde teslim edileceği, bu süreçte o taşıtın benzer özelliklerine sahip olan bir araç tahsis edileceğine dair belge, tüketici tarafından galeriye durumun bildirildiği tarihin bulunması gerekiyor.
Ayrıca galerilerin ya da araç firmalarının internet sayfalarından online garanti sorgulaması da yapabilirsiniz.
Aşağıdaki durumların meydana gelmesi durumunda tüketici herhangi bir hak talebinde bulunamayacaktır!
ÖTV İndirimli araç fiyatlarını inceleyebilir ve araçlarınızı daha uygun fiyatlara satın alabilirsiniz.
Tüketici Haklarının Korunmasına dair kanunun 11. maddesinde, satış işlemi sonrası aldığı ürünün ayıplı olduğunu fark eden tüketicinin seçimlik hakları ifade edilmiştir. Bu durumda ayıplı ürün ile karşılan tüketicinin 4 adet seçimlik hakkı mevcuttur.
Garanti kapsamına giren haller içerisinde tüketicilerin her türlü beyan hakkı bulunmaktadır. 2019 yönetmeliğine göre tüketici ayıplı alım sonrası yukarıdaki seçimlik haklarından istediği birine başvurabilir.
Kanunlarımız konuya Tüketici her daim haklıdır düsturu ile yaklaşmaktadır. Ancak yapılan düzenlemeler her ne kadar bireylerin haklarını korumaya ve mağduriyetlerini gidermeye yönelik olursa olsun, bu konuda bireylere de pek çok görev düşüyor. Haklarımızı bilmeli ve sonuna kadar yapılan haksızlıkların karşısında olmalıyız. Bilinçli tüketici kavramını felsefe edinmeliyiz. Böyle bir durumda karşılaştığımızda ilk olarak satıcı ya da distribütöre ihtar çekmeli ya da mahkemeler yolu ile hakkımızı aramalıyız. Bu kanun sadece araç alımlarını kapsamaz. Tüm ürün ve hizmet alımlarında yaşadığımız talihsiz durumlar için tüketici mahkemelerinin kapısı çalınabilir.
Eğer satın aldığınız bir aracın motoru bitik çıkmış ise, arızalı ise, geri iade etmek istiyorsanız, bu konuda yukarıda bahsedilen mevzuat hükümlerine göre işlem yapmanız gerekmektedir. Noterde satılan aracın cayma süresi olarak herhangi bir süre bulunmamaktadır.
Telegram Kanalımızdan bize ulaşabilirsiniz.
2019 model araç aldım.Araç garanti kapsamında. Yedek anahtarı ve güvenlik kod kartı teslim edilmedi. yedek anahtar ve kitapçıkları verileceği söylenmesine rağmen satıştan sonra tavır değiştirdi galerici. Servis fiyatları pahalı olduğu için sanayiye yönlendiriyorlar beni. Orada usulsüz şifre kırıp anahtar yaptırmayı teklif ettiler. Orijinal serviste yapılmasını ve garanti şartlarının etkilenmemesini talep ettim, kabul etmediler. Bu durumda haklarımın ne olduğunu öğrenmek istiyorum.