2023 Hububat Fiyatları Hakkında Basın Açıklaması!

2023 Hububat Fiyatları Hakkında Basın Açıklaması!

Tarım ve Orman Bakanı Hıbıbat piyasalarına ilişkin Gümrük vergisi, mazot ve gübre desteği gibi konular hakkında basın açıklaması yaptı. İşter tüm detayları..

Henüz Hasada Yaklaşılmadı

Tarım ve Orman Bakanı, Henüz hasada yaklaşılmamasının önemli nedenlerinden birtanesi yağışlar mart nisan ve mayıs aylarında yağışta artış olduğu, bil hassa mart ve nisan aylarında son 63 yılın en yüksek yağış ortalamasına ulaştığını ve 2022 yılına görede en yüksek yağış oranlarına erişildiği için aradaki kaybın telafi edilmesine imkan sağlayacağını açıkladı.

Bakan Kirişçi bu yıl rekorte oranının yüksel olmasının beklentiğinide belitti. Bu yıl gece ve gündüz arasında ki ısı kaybından dolayıda buğdayın kalitesinin yüksek olacağını belirtti. Yaklaşık 21 milyon ton gibi %5’lik bir artış ile rekoltenin 21 milyon tona ulaşmasının beklendiğini ve bu buğdayın Türkiyenin ihtiyacının karşılanması için yeterli oranda olduğunu belirtti.

Buğday Gümrük Vergisi Yüzde 130

23 Nisanda %0 olan gümrük vergisi buğdayda Cumhurbaşkanlığı kararı ile %130’a çıkartıldını belirten Bakan Kirişçi böylelikle üreticinin ve iç piyasanın korunması adına önemli aksiyon alındığını açıkladı.

TARIM KREDİ GÜNCEL GÜBRE FİYATLARI 2023

Önce İhracat Sonrasında İthalat Yap

Un,bulgur, makarna ve irmik gibi dahilide işleme rejimi adı altında uygulamaları çerçeveleri içerisinde içeriden alınan ürünlerin işlendiğini ve bunların ihraç edildiğini belirtti. Daha öncelerde, önce ithalat yap sonra ihracap yap şeklinde olan uygulamayı tekrar hatırlatan Bakan kirişci, yeni dönemde alınmış olan karar ile önce ihracat sonrasında ithalat yapılacağını duyurdu.

Mazot ve Gübre Desteği 6 Ay Öne Çekildi

Bakan Kirişci, önceki yıllarda mazot ve gübre destekleri mart ayının sonuna doğru ödeniyordu. Hububat ile ilgili mazot ve gübre destekleri 6 ay öne çekildi. Haziranın başı ile yapılmaya başlayan hasadın ülkemiz coğrafyasınında getirdiği etkenler sonucu örneğin sivasta 15 eylüle kadar da devam edildiğini belirtti. 1-1,5 ay gibi bir sürenin sonunda mazot ve gübresini ürrtim için kullanmış olan üreticilere ekim ayı itibari ile mazot ve gübre desteğinin 2023 yılı için ayni olarak verildi. 6 ay öne çekildi ve üreticilere bir katkı sağlandığını belirtti.

İlk Hasat Sonrası Fiyat

İlk hasat sonrası TMO fiyatını gerekli görülen zamanda açıklanacağını duyurdu.

ÇİFTÇİLERE 2 YIL ANA PARA ÖDEMESİZ 1 MİLYON TL KREDİ DESTEĞİ

Yorumlar

  1. Avatar of H.S. H.S. dedi ki:

    Çay gibi tarım ürünlerinin taban fiyatı açıklanırken buğday taban fiyatı neden açıklanmıyor? Buğday taban fiyatı en az yüzde 65 artırılarak 11.5/12 TL olmasını bekliyoruz. Seçim sonrasına kalmadın açıklansın.