Arıcılık Kârlı Mı? Para Kazandırır mı? 2023 Zamlı Hesaplama

Düşük sermayeler ile yüksek kazançlar elde etmek isteyen ve arıcılık yapmayı düşünen girişimciler için arıcılık ne kadar kazandırır, 1 kovan arı maliyeti kaç TL’dir, 100 kovan arının getirisi nedir, mobil arıcılık nedir ve maliyeti ne kadardır? gibi soruları ve tüm detaylarını paylaştık. Eğer arıcılığa ilginiz var ise kazanç maliyet hesaplaması hakkında vereceğimiz ipuçlarını dikkate alarak arıcılığın karlı bir iş olup olmadığı konusunda karar verebilirsiniz.

Arıcılık Kârlı Mı? Para Kazandırır mı? 2023 Zamlı Hesaplama

Arıcılık coğrafi olarak elverişli olan ülkemizde yaygın olarak yapılan meslek grupları arasında yer almaktadır. Özellikle devletin girişimcilere özel sunduğu arıcılık hibe destekleri 2023 yılında da devam ettiğinden bu işle uğraşanların sayısı her geçen gün artmaktadır. Sıfırdan arıcılık mesleğine başlayacaklar için, arıcılık karlı mıdır, kazanç maliyet hesaplaması nasıl yapılır, arıcılık tarım mı hayvancılık mı, mobil arıcılık maliyeti ne kadar, 1 kovan arı kaç kilo bal verir, 100 kovan arı maliyeti ne kadardır, güncel arıcılık maaşları ve arıcılık kazanç tablosu ile birlikte tüm merak edilen konuları araştırdık. Ortalama olarak arıcılık ne kadar kazandırır? hemen inceleyebilirsiniz.

Arıcılık Ne Kadar Kazandırır?

Arıcılık, kazanç getiren bir iştir çünkü gerçek bal fiyatları yüksek meblağlara satılmaktadır. Karlı bir yatırım ve getirisi yüksek olan bu sektöre girmek isteyenler öncelikle arının bakım ve ihtiyaçlarının karşılanması için eğitim almalıdır. Ardından 50 kovanlık arıcılık projesi ile işe başlayarak sonrasında mevcut arı sayısını arttırabilir. Bu süreç içerisinde gerekli olan finansman için devlet arıcılık hibe destekleri ve bankaların kredi imkanları bulunmaktadır. Peki 1 kovan arı fiyatı ne kadar, 1 kovan arıdan kaç kilo bal çıkar? işte tüm detaylar!

Arıcılık Karlı Mıdır?

Evet, arıcılık mesleğinden kar elde etmeniz mümkündür. Arıcılık yapan vatandaşlar yaz aylarında çalışıp kış aylarında ise bal satışı yaparak geçimini sağlamaktadır. Bu işi profesyonel olarak yapanlar sadece 250 arı ile yılda 100.000 TL’ye kadar kazanç elde edebilirler. Arıcılık düşük sermaye tutarı ile yüksek ve zahmetli işçilik gerektiren bu işten yüksek oranlarda kar elde etmek için teknik bilgilere ve deneyimlere ihtiyacınız olacak. Zamanınızı, sermayenizi ve emeğinizi bu iş için kullandığınızda arıcılıktan yüksek kar elde etmemeniz imkansızdır.

Arıcılık kar oranının kovan kapasitesine ve verimine bağlı olarak değiştiğini söylemek isteriz. Balmumu, propolis, arı sütü, arı zehri, polen ve bunun gibi değerli ürünleri de satışa sunarak ek gelir sağlayabilirsiniz!

Arıcılık ve Arı Ürünleri Üretimi Yatırım Projesi

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Arıcılık ve bal ürünleri üretimine yatırım yapmak isteyen vatandaşlar için hazırlanan Arıcılık ve Arı Ürünleri Üretimi Yatırım Projesi yatırım rehberi ve fizibilite raporu yayınlandı.

Arıcılık yatırım rehberinde yer alan 100 adet arı ile yapılan üretimden elde edilen ürün çeşidi, miktarı ve kazanç tablosu aşağıdaki gibidir:

100 Kovan Arı Maliyeti ve Kazanç Tablosu

50 kovanlık arıcılık projesi ile elde edilen ürün çeşidi miktarı ve kazanç tablosu ise;

50 Adet Arı İle Elde Edilen Ürün Çeşidi Miktarı ve Kazanç Tablosu

Ülkemizde bulunan bal arıları türleri, projeleri ve dijital pazarlamaları hakkında bilgi alarak arıcılık kazanç maliyeti hesaplama konusunda daha detaylı ve kesin sonuçlara ulaşmak ister misiniz? Hemen Arıcılık ve Arı Ürünleri Üretimi Yatırım Projesi Yatırım Rehberi ve Fizibilite Raporu içeriğimize göz atabilirsiniz!

Arıcılık Kar Maliyeti Hesaplaması 2023

Yeni başlayacakların ve ilkel olarak üretim yapacakların ilk aşamada elde edecekleri bal miktarının yalnızda 5 KG civarında olduğunu söyleyebiliriz. Bu işin para kazandıran tarafı bal satışıdır. Alınan kurslar, teorik bilgiler ve uzman deneyimleri sonrasında bal miktarlarının 15 KG ile 20 KG‘ye çıktığı gözlenmektedir. Fakat her 20 kg bal sahibi aynı kazançları elde edemeyebilir. Şöyle ki bal fiyatları yöreden yöreye göre değişiklik gösterdiğinden balın kilosu 500 TL‘ye satıldığı gibi 100 TL’ye de satılabilmektedir. Bu tamamen üretim kalitesi ile alakalı bir durumdur. Karakovan ballarının kilosu 400 TL ile 500 TL‘yi bile bulmaktadır. Kilogram balın üretici maliyeti maksimum 50 TL’dir.

Arıcılık kar maliyeti hesaplamasına örnek verecek olursak; Kilosu 100 TL’den 20 KG bal satsanız 2.000 TL gelir elde etmiş olursunuz. Üretici maliyetini de 200 TL olarak düşünerek kazançtan çıkardığımızda 2.000 TL-200 TL=1.800 TL bulunur. Yani bir kovandan elde edeceğiniz net gelir 1.800 TL civarında olacaktır. 2023 yılında gelen zamlarla bu oran 4.000 TL. civarına yükselmiştir.

Arıcılık Maliyeti Hesaplama

Bir kovan baldan ortalama olarak 40 kg bal elde edildiğini ve 1 kg balın da 100 TL’ye satıldığını düşünürsek;

  • 2 kovan baldan 8.000 TL
  • 5 kovandan 20.000 TL
  • 10 kovan baldan 40.000 TL
  • 20 kovandan 80.000 TL
  • 50 kovan baldan 200.000 TL
  • 100 kovan baldan ise elde edebileceğiniz kazanç 400.000 TL olacaktır. Bu kazanç tutarlarından üretici maliyet giderlerini de çıkarttığınızda net gelir hesaplamanızı yapabilirsiniz.

Şunu belirtmek isteriz ki arıcılık faaliyeti kazanç getirsek de zor bir iştir. Arılar ile tıpkı bir çocuk gibi ilgilenmelisiniz. Çünkü arılar hassas hayvanlardır ve iyi bakılmadıklarında hemen hastalanabilir ve ölebilir. Kar elde edeceğim derken bu işe yüksek yatırımlar ile girerek büyük kayıplar yaşamayın! Öncelikle iyi bir sektör araştırması yapın. İşi öğrenene kadar kovan ve arı kolonisi sayınızı düşük seviyede tutun. İşlerinizi büyütmek istediğinizde de gereken finansmanlar için devletin verdiği arıcılık hibe desteğine başvurmayı unutmayınız.

Arıcılık Nasıl Yapılır?

Meslek Standartları Kurumu, konuya halihazırda bir tanım getirmiştir. Bu tanıma göre arıcılar öncelikle arılı kovanları hazırlar. Ana arı üretimi yaparlar ve bu sayede oğul arılar meydana getirirler. Arı sayısını arttırarak oluşan arı topluluğunun ihtiyaçlarını karşılarlar. Arıcılık faaliyetlerinde kullanılan araç ve gereçler hakkında detaylı bilgi sahibi olunması gerekmektedir. Ancak bu hususta en önemlisi arılardan korkmamaktır. Yani sıfırdan arıcılık mesleğine başlayacaklar için, biraz cesaret gerektiğini söylersek yanlış olmaz. Tabii ki bu işe başlamadan önce çeşitli kaynaklardan bilgi almanız da gereklidir. Özellikle bu işi yapan yakınlarınız ya da tanıdıklarınız var ise onlardan da tecrübelerini sizinle paylaşmasını isteyebilirsiniz. Arıcılık nasıl yapılır isimli konumuzda detaylı bilgiler mevcuttur.

Arıcılık mesleğine dair bilgi düzeyinizin yüksek olması gerekmektedir. Nasıl besleme yapılır, nasıl bal yaparlar, bakım koşulları ve kovan şartları nelerdir, arı ailesinde bulunan fertler hangileridir? gibi yapmayı düşündüğünüz iş ile ilgili tüm detayları bilmenizde fayda olacaktır. Yeni başlayanlar için işin ehilleri tarafından önerilen 3 farklı ipucu bulunmaktadır. Peki size kazanç getirecek bu ipuçları nelerdir, arıcılık kursu nasıl alınır, gerekli olan malzemeler nelerdir? bakalım.

Sıfırdan Arıcılık Mesleğine Başlayacaklar İçin Öneriler

Bahar ayları arıcılık faaliyetleri için uygun dönemlerdir. Bu işe sıfırdan başlayacakların 5 arıdan oluşan bir çerçeve almaları gerekmektedir. Yani satın alınacak olan arılar aslında kovanları ile değil çerçeve ile alınacaktır. Sıfır kovanların alınması her yönden daha mantıklı olacaktır. Sıfırdan arıcılık girişiminde bulunacak kişiler için hazırladığımız diğer 3 farklı ipucu ise şu şekildedir;

  • Öncelikle boş bir kovan almanız ve kovanı oğul arılar ile doldurmanız. Sahibi olmayan bir oğula da bakabilirsiniz.
  • Satın alacağınız arıları konu ile ilgili tecrübesi olan kişilerden temin etmelisiniz.
  • İlk aşamada tavsiye edilen maksimum kovan miktarı 3’tür. Zamanla işi öğrendikçe sayısını arttırarak kazancınızı da arttırabilirsiniz.

Bu önerilerin yanından arıların çevreye dağılması durumunda onları nasıl toparlayabileceğinizi de iyi bilmelisiniz. Kovan çerçevesine bakıldığında polen ve balı ayırt etmeniz gerekmektedir. dişi, erkek ya da ana arıların ilk bakışta tanınması zor olsa da sizin bu ayrımı iyi yapıyor olmalısınız. Arılarınızı çeşitli hastalıkların tehlikesinden korumak için de kullanmış olduğunuz tüm ürünlere dikkat etmelisiniz. Ayrıca bu iş fiziki güç ve bolca vakit gerektirmektedir. Fiziki gücünüz ve arılarınıza ayıracağınız vaktiniz yok ise bu işe girmeyin. Çünkü arıların bakımı oldukça önemlidir. Ayrıca arı sokmasına karşı da vücudunuz alerjik reaksiyon gösteriyor ise bu işten uzak durmanızı ve farklı alanlara yönelmenizi öneririz.

Arıcılık Kursu ile Sertifikanızı Alın!

Arıcılık yapmayı düşünen veya faal arıcılık yapanların katılabileceği bir eğitimdir. Halk Eğitim Merkezleri aracılığı ile sunulan bu kurs ardından devlet üniversite onaylı arıcılık sertifikasına sahip olabilirsiniz. Bu eğitim sayesinde arıcılığı daha bilinçli yapacaksınız ve süreç içerisinde yaşanması ihtimal olan ekonomik kayıplarınız da azalacaktır.

Kurs eğitiminizde, ilk olarak arı çeşitleri ile ilgili bilgi edineceksiniz. Çünkü arıların da kendilerine sunulmasını istedikleri belli ortamlar bulunmaktadır. Her arı türü, aynı bölgede aynı verimde üretim yapacak diye bir kaide yoktur. Bal üretimi için arıların bitki çeşitliliği bakımından elverişli ortamlarda yaşaması gerekmektedir. Polen oranı yüksek bitkilerin olduğu alanlarda arıların daha fazla bal yaptığı bilinmektedir. Arıların yaşam alanlarındaki nem dengesi ve yağış seviyesine de dikkat edilmelidir. Bilinmesi gereken diğer bir detay ise arıların da su içtiğidir. Tuhaf geliyor değil mi? Ancak arılar da tıpkı bizim gibi su içmeye ihtiyaç duyarlar. Arıcılık faaliyetinde bulunduğunuz alanın sulak ve temiz olması en önemli detaylardan bir tanesidir.

Yukarıda bahsettiğimiz bilgiler sektöre yeni girecek kişilerin izlemesi gereken yolları içermektedir. Her ne kadar bilgi ve tecrübe sahibi olursanız olun bu kriteri göz ardı ederseniz arılarınızı ölüm ile baş başa bırakmış olursunuz. Bölgenizde daha önce arıcılık faaliyeti yürütenler var ise bu konu ile ilgili onlardan detaylı bilgi alabilirsiniz.

Sıfırdan Arıcılık İçin Gerekli Olan Malzemeler Nelerdir?

İlk olarak arılara bir yaşan alanı sunmanız gerektiğinden arı sandıkları ya da kovanları almalısınız. Birçok kata sahip bu sandıkların fiyatları ortalama olarak 300 TL ile 400 TL arasında değişiklik göstermektedir. Bu sandığı satın aldığınızda arılarınızın yaşam alanı tamam! Bu aşamadan sonra yaşayacak canlılara ihtiyacımız olacak. Gelelim konunun bam teli olan arı seçimine. Bir tane arı topluluğu almanız gerekmektedir. Ana arıların fiyatları 50 TL-55 TL civarındadır. Arılarınıza sahip olduktan sonra onlardan korunmak için bir maskeli arıcı kıyafeti almalısınız. Maskeli arıcılık kıyafetine ortalama olarak 80 TL-100 TL’ye sahip olabilirsiniz.

Bu ekipmanların yanında arılara duman vererek onları çevreye yayılmalarını önlemek amacı ile üretilmiş olan körük uygulaması bulunmaktadır. Körükler, kovanlı ve üflemeli olarak değişmektedir. Ortalama körük fiyatları ise 70 TL ile 150 TL arasında değişiklik göstermektedir. Arılarınız bal yapmaya başladığında ise ihtiyacınız olacak pek çok malzeme bulunmaktadır.

Bunlar:

  • Bal Süzme Makinesi
  • Süzme anında ihtiyacınız olacak çadır
  • Arıları süpürerek kovana koymak için yumuşak el fırçaları
  • El Demiri

2 sepetli bal süzme makinelerinin ortalama fiyatları 1.700 TL civarındadır. Bal süzme makine tipi 6 hazneliye kadar mevcuttur. Lüks motorlu 6’lı kaset tipi tam otomatik bal süzme makinelerinin fiyatları ise 12.000 TL’ye kadar çıkmaktadır. Bal süzme işleminizi açık alanda değil de bir çadırda yapmanız gerekmektedir. Yoksa arılarınız çevreye dağılabilir. Bal süzme çadırları ise ortalama olarak 800 TL‘den başlamaktadır. Arılarınızı süpürerek çadıra koymak için ihtiyacınız olacak yumuşak el fırçalarının fiyatları ise işlevine göre 10 TL ile 50 TL aralığındadır. Sıfırdan arıcılık için gerekli olan malzemelerden belki de en çok lazım olan aletlerden bir tanesi de el demiridir. El demirinin fiyatı ise yine işlevine ve kalitesine bağlı olarak 10 TL- 55 TL civarındadır.

İlk aşamada gerekli olan alet ve edevatlar bu şekildedir. Belirttiğimiz fiyatlar ise ortalamadır. Sıraladığımız ürünlere sahip olmak için online alışveriş sitelerini veya arı malzemeleri satan dükkanları ziyaret edebilir ve net fiyat bilgisine sahip olabilirsiniz.

Düşük Faizli Arıcılık Kredisi Resmi Gazete’de Yayımlandı

Ziraat Bankası Tarım Kredi Kooperatiflerince Tarımsal Üretime dair Düşük Faizli Yatırım ve İşletme Kredisi Kullandırılmasına İlişkin Uygulama Esasları Tebliği hakkında Arıcılık Sektörü için %80 indirim oranında kredi kullanım imkanı verilmektedir. Resmi Gazete’de yer alan arıcılık kredisi ile ilgili tüm detayları tıklayarak hemen inceleyebilirsiniz.

Arıcılık 2023 Yılı Devlet Destekleri Nelerdir?

Öncelikle devletin arıcılık yapmak isteyenlere maddi olarak destek verdiğini belirtelim. Fakat bu desteklerden faydalanabilmeniz için arılı kovan ve damızlık ana arı için hayvancılık desteklemeleri uygulama tebliğinde yer alan şartları yerine getirmeniz gerekmektedir.

Arıcılık hibe desteği 2023 şartları aşağıdaki gibidir:

  • Destekleme ödemesi başvurusu yapmak için 18 yaşını doldurmuş olmak ve 40 yaşından büyük olmamak.
  • Arıcılık faaliyetinde bulunulacak olan alanın hazırlanması,
  • Başvuruyu yapan kişinin maaşlı bir işte çalışmaması ve sosyal güvencesi olmaması,
  • Adres beyanı yapması ve bu alanın kırsal bir bölge olmalıdır.
  • En az 30 en fazla 1000 adet arılı kovanı olan arıcılar desteklemeden yararlanabilmektedir.
  • Bayanlara ve nüfusu çok olan aileler daha avantajlı durumdadır.
  • Belirttiğimiz malzemelerin temin edilmesi ve bunların fatura yolu ile belgelendirilmesi gerekmektedir.
  • AKS’de kayıtlı arılı kovan sayısından fazlası için destekleme talebinde bulunamazsınız.

Bu şartlara sahip olanların bakanlık tarafından açıklanan tarihlerde başvuru yapması gerekmektedir. Hayvancılık Desteklemeleri Uygulama Tebliği üzerinden arıcılık hibe desteği şartlarını ve tüm detaylarını incelemek için tıklayınız!

Arıcılık Hibe Desteği Başvuru Şartları Nelerdir?

Bu destekleme ödemelerinden yararlanmak için Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kaydınızın olması zorunludur. Bu ÇKS kaydı tüm destekleme ödemeleri için gereklidir. Belirtilen şartları yerine getirenlerin başvuruları Tarım ve Orman Bakanlığı İl ve İlçe Müdürlükleri aracılığı ile kabul edilecektir.

  • Arıcılar, üyesi oldukları yetiştirici/üretici örgütüne başvurarak AKS’den alınan destekleme başvuru dilekçesinde yer alan bilgilerin doğruluğunu beyan ederek onaylatır.
  • AKS’de kayıtlı arılı kovan sayısından fazlası için destekleme talebinde bulunulamaz.
  • Arılı kovan sayısının AKS ile uyumlu olmasından arıcı sorumludur.

Ayrıca devlet tarafından 30 TL arılı kovan, üye olmayanlar arılı kovan desteği 30 TL, ana arı 100 TL ve 100 TL de damızlık arı desteği verildiğini belirtelim.

Arıcılık hibe desteklerinin yanında Ziraat Bankası’nın arıcılık mesleğine başlayacak olan girişimciler için sunmuş olduğu düşük faizli ve faiz indirimli kredileri de bulunmaktadır. Arıcılık sektöründe kullandırılacak olan 12 aydan başlayan ve 7 yıla varan vade seçenekleri ile arıcılık kredisinden siz de faydalanabilirsiniz.

Mobil Arıcılık Maliyeti Ne Kadar?

Bal üretimini arttıracak ve gezici arıcılara büyük kolaylık sağlayacak olan mobil arıcılık sistemi geliştirilmiştir. Mevsim koşullarından etkilenmeden ülkemizin dört bir gezerek bal üretme fırsatı sunan mobil sistem arı ölümlerini de azaltmıştır. Tek başınıza hem bal üretim oranını hem de bal çeşitliliğini tahmin edemeyeceğiniz oranda arttırabilirsiniz. Özellikle ayıların bal hırsızlıklarının önüne geçilmesi için farklı ızgara tipleri ile üretimin güvenliği sağlanmıştır.

Mobil arıcılık maliyeti 500.000 TL-600.000 TL arasındadır. Bu fiyat aralığı ise ortalama olarak verilmiştir! Mobil arıcılık için tırın dorsesinin kullanıldığı gibi bir römork da tercih edilebilir. Gezici arıcıların mobil üretim faaliyetleri, tercih edecekleri ulaşım türü, kovan sayısı, arı ve diğer ekipmanlarının kalitesi ile doğru orantılı olacaktır.

Arıcılığın Getirisi Nedir? Arıcılık Kaç Para Kazandırır?

Sıfırdan arıcılık faaliyetlerine başlayacak olanların merak ettiği tüm soruların yanıtladık. Arıcılığın getirisi nedir? sorusuna vermiş olduğumuz cevaplar illere göre değişiklik gösterebileceği gibi kullanmış olduğunuz malzemelerin kalitesine göre de arıcılık kazanç tablosunda farklılıklar olacaktır. İşte 1 kovan kaç kg bal verir, 1 kovan arı ne kadar bal yapar? gibi merak edilen tüm soruların cevapları!

1 Kovan Arıdan Kaç Kilo Bal Çıkar?

1 kovan arının 1 yılda verdiği bal, mevsime bağlı olarak 25-35 KG aralığındadır. 1 Kovan arı kaç kilo bal verir? diyorsanız; birçok arıcı bu konuya olumlu veya olumsuz yorum yapsa da, bu arıların bakıldığı bölgeye göre değişiklik gösterir. Örneğin; gezgin arıcılar 1 kovandan ortalama 50 kg civarında bal almaktadır. Hesabı siz yapın!

1 Kovan Arı Maliyeti Ne Kadar?

1 Kovan arı 2022 yılı için ortalama olarak 800 TL civarındadır. Merak edenler için bu hesaplama üzerinden 2 kovan arının 1.600 TL 5 kovan ise 4.500 TL olduğunu söyleyebiliriz. Belirtmiş olduğumuz maliyet hesaplaması ortalama olarak verilmiştir. Örneğin 2. el kovan satın almanız sizin için daha az maliyetli olacaktır. Çeşitli internet sitelerinde ve arıcılık malzemeleri satan merkezlerde ikinci el kovanlara ve arıcılık mesleği için ihtiyacınız olabilecek birden fazla ürünlere ulaşabilirsiniz.

1 Kovan Arı Fiyatı Ne Kadar?

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından belirlenen arı fiyatlarına bağlı olarak 1 kovan arı fiyatlarında değişiklik olmaktadır. Ana arıdan 6 çerçeveli oğul arıya kadar olan türlerin fiyatları 90 TL ile 1030 TL arasında değişiklik göstermektedir.

Bu sebep ile 1 kovan arı fiyatı değişiklik göstereceğinden 100 kovan arı fiyatı araştırması yapanlar için de net fiyat bilgisi vermek doğru olmayacaktır.

100 Kovan Arı Ne Kadar Bal Verir?

1 kovanın ortalama olarak 25-35 Kg aralığında bal üretimi yaptığını düşünürsek 100 kovan arı tahmini olarak 2.500 kg ile 3.500 kg aralığında bal verecektir. 100 kovan arının getirisini bu şekilde hesaplayabilirsiniz.

50 Kovan Arı İle Geçim Olur Mu?

50 kovan arı ile bir ailenin geçinmesi zordur. Fakat bal üretiminin yanında polen gibi farklı ürünlerin de yetiştirilmesi kazancınızı katlayacaktır. Ortalama olarak arıcılık maliyeti hesaplaması yaparak sizin ve ailenizin geçimini sağlayabilecek olan kovan sayısını belirleyebilirsiniz.

Arıcılık Maaşları Ne Kadar?

Bir kamu kurumunda arıcılık teknikeri olarak hizmet verenlerin arıcılık maaşları ortalama olarak 5.500 TL ile 8.500 TL aralığındadır. Fakat üretimini kendiniz yapacaksınız ve aylık kazancınızı merak ediyorsanız şu örnek üzerinden maaşınızı hesaplayabilirsiniz.

Bir kovandan ortalama 30 kg bal aldığınızı düşünelim. Düşünelim ki 50 kovanınız var. 50*30=1500 kg yıllık bal üretiminiz olacaktır. 1 kg bal fiyatına ise ortalama olarak 100 TL diyelim. Yıllık kazancınız 1500*100=150.000 TL, 12 aya böldüğümüzde ise aylık kazancınız 12.500 TL olacaktır. Tahmini olarak tüm giderlerinizi çıktığımızda aylık 10.000 TL gibi bir arıcılık maaşı alabilirsiniz.

Gider maliyetlerinin 2023 zamlarından müstesna olduğunu değerlendirdiğinizde ortalama kazançlar minimum 20.000 TL’yi bulacaktır.

Ne kadar çok kovanınız var ise kazancınız o kadar yüksek olacaktır unutmayın!

Yorumlar

  1. Avatar of erhan erhan dedi ki:

    Aeinstein patladı,

  2. Avatar of Zeki Zeki dedi ki:

    20 kilo diyor, 200 kilo demiyor. önce doğru oku sonra da milleti salak yerine koy.