Arıcılık Nasıl Yapılır? Sıfırdan Yeni Başlayanlara Tavsiyeler 2023

Arıcılık Nasıl Yapılır? Sıfırdan Yeni Başlayanlara Tavsiyeler ve tüm detaylar bu sayfada.

Arıcılık Nasıl Yapılır? Sıfırdan Yeni Başlayanlara Tavsiyeler 2023

Ülke genelinde ek iş yapmak isteyen kişiler arasında tercihlerini sıfırdan ve doğal arıcılık’ tan yana kullananlar arıcılık nasıl yapılır araştırmasını yaparken arıcılık sektörü hesaplaması, 1 kovan arı ve 100 kovan arının kazancının oranları da merak edilmektedir.

Sıfırdan Arıcılığa Nasıl Başlanır?

Arıcılık, arıları eğitmek ve yönetmek için özel teknikler gerektiren bir meslektir. Sıfırdan arıcılığa başlamak için arı sağlığını anlayabilmek, arı ekolojisini incelemek ve arı çiftliğine yönelik doğru stratejileri belirlemek gibi temel bilgilere sahip olmalısınız. Sıfırdan arıcılığa başlayanlar doğru arı türünü seçebilmek, arı çiftliğini kurabilmek ve arılarla nasıl etkileşim kurabileceğinizi bilmelisiniz. Ek olarak, arıcılık için gerekli araç ve donanımlara sahip olmanız gerekebilir. Sıfırdan arıcılığa başlamak isteyenler ilk olarak uğraşacakları bütün üretimin onların elinde olduğundan arı hakkında bilgi sahibi olmalıdır.

Sıfırdan arıcılığa başlayanların öncelikle aşağıdaki 7 maddeyi öğrenmesi şarttır:

  1. Arının fiziki yapısı
  2. Özellikleri
  3. Türü
  4. Üretim şekli
  5. Bağışıklık sistemi
  6. Yaşam süresi
  7. Beslenme şekli

Gibi bütün özellikleri hakkında bilgi sahibi olması üreticinin yararına olacaktır. Arı ürünü olan bal, polen, arı sütü, probolis gibi ürünleri almak arıcıların geçim kaynağıdır.

Arıcılık Nerelerde Yapılır?

Arıcılık, çoğunlukla tarım arazilerinde veya bahçelerde, yoğun bitki çeşitliliğine sahip alanlarda yapılabilir. Çünkü bal arıları, çok çeşitli çiçeklerden içerik toplayarak bal üretirler.

Arıcılık ayrıca sığır veya keçi çiftliklerinde, çayırlarda ve ormanlarda da yapılabilir. Çünkü bu alanlarda bitki çeşitliliğinin bol olması arıların toplayacak çok çeşitli içerikleri bulmalarını ve bal üretimlerini sağlar. Arıcılık, özellikle nehir kenarlarında, dere yatakları, bataklıklar ve seralarda da yapılabilir. Bahçelerde de arıcılık yapmak için çeşitli bitki ve çiçeklerin yetiştirilmesi gerekmektedir.

Ülkemizin her köşesinde arıcılık yapmak mümkündür. Fakat bazı bölgelerimizdeki zengin bitki çeşitleriyle diğer bölgelere oranla daha kaliteli bal ürünleri aranmaktadır. Türkiye’de devletdestekli.com bal denildiği zaman herkesin ilk aklına gelen tabi ki de anzer balıdır. İsminden de anlaşılacağı gibi anzer Rize ili İkizdere ilçesine bağlı bir yayladır.

Arıcılığın yaygın olarak yapıldığı diğer bölgeler ise:

  • Doğu Karadeniz
  • Doğu Anadolu
  • Erzurum
  • Kars
  • Muğla
  • Ordu
  • Çanakkale
  • Artvin

bölgelerinde arıcılık faaliyetleri yaygın olarak yapılmaktadır.

Sıfırdan Arıcılık Ne Kadar Sermaye Gerektirir?

Sıfırdan arıcılık işine girebilmek için başlangıç sermayesi, yeterli arı kovanı ve ekipman sayısına bağlı olarak değişmektedir. Genel olarak, bir arı işletmesi için ortalama 20.000 ila 50.000 TL arasında bir başlangıç sermayesi gerekmektedir. Bununla birlikte, arıcılık işini kurmak için daha fazla malzeme gerektiğinden, bu maliyetin çok daha yüksek olması da mümkündür.

Arıcılık yapmak isteyen kişiler için çok büyük sermaye gerektiği duyulmamaktadır. İlk defa başlayacaklar için 3 ile 5 kovan arasında bu işe başlamaktadır. İlk etapta sadece kovan ve arı almak yeterli olmayacaktır.

  • Arıcı kıyafeti
  • Eldiven
  • Körük
  • El maşası, çerçeve
  • tel ve tel çekme aparatı

gibi kullanılması gereken malzemeleri de tedarik etmek gerekmektedir. Bu gibi masraflar ile birlikte 5 kolonilik bir arı işi için 2.000-3.000 TL sermaye yeterli olacaktır.

Arıcılık Nasıl Yapılır? 2023 Maliyet Hesaplaması
Arıcılık Nasıl Yapılır? Maliyet Hesaplaması

Arıcılık Ne Kadar Para Kazandırır? Arıcılık Kazancı

Arıcılık her birey için farklı kazançlar sağlayabilir. Bazı arıcılar bir arı kovanı satın alarak veya arı çiftleştirmesi yaparak aylık miktar belirli bir ücret elde edebilirler. Ayrıca, arısız bal satışı da bir arıcının kazanç getirebilecek bir seçenek olabilir. Arıcılığın ne kadar para kazandıracağı özelleşmektedir – arıcının çalışma süresi, konumu ve arı kovanlarının sayısı gibi faktörlere bağlıdır.

Arıcılık maliyeti hakkında araştırma yapılmaya devam ediliyor. Arıcılık getirisi yüksek olan bir iştir. Fakat sabit olarak yılda şu kadar para kazanırsanız demek doğru olmaz.

  • Arıcılık yapan kimsenin bulunduğu bölgeye göre üretimi değişkenlik gösterebilir. Üreticinin sadece amacı bal almak olmamalıdır.
  • Arıcılar bal ile birlikte, polen gibi diğer arı ürünlerini almak için çalışmalıdır.
  • Polen, arı sütü, propolis ve arı zehri dediğimiz ürünlerin kazançları sizlerin yıllık kazancınızı büyük ölçüde katkı sağlayacaktır.
  • 1 kg polen fiyatı 2 kg bal devletdestekli.com fiyatına denk geldiği düşünüldüğünde, bal üretimi ile birlikte polen üretiminin de önemli olduğu açıkça görülmektedir.
  • 50 kovan bir arı kolonisine sahip olan bir arı işletmecisi kovan başına sadece 30-40 kg bal aldığını hesaplarsak, yaklaşık olarak baldan yılda 100 bin lira gibi bir para kazanır.

Bu kazanca, arı sütü, zehir, propolis ve zehri de ilave ettiğimizde, kazanç daha da yüksek olacaktır.

1 Kovan Arı Fiyatı 2023

2023 yılında 1 kovan 8 çerçeve arı fiyatı: 1500 TL ile 2.000 TL arasındadır. Satın alınan kovanın ve arıların türüne göre bu fiyat değişiklik gsöterir.

100 Kovan Arı Kazancı

Ürün AdıBirim Kovan Başına KgÜretime Dahil Edilen Kovan sayısıToplam Miktar
(kg)
Perakende Satış FiyatıElde Edilen Gelir
Bal25 kg1002.50060 TL150.000 TL
Polen1 kg100100100 TL 10.000 TL
Arı ekmeği0,5 kg10050130 TL 6.500 TL
Arı Zehiri3 kg100300 gr400 gr120.000 TL
Propolis100 gr10010 kg (1 kg’dan 20 ml’lik şişelerden 200 adet elde edilmektedir.)10x60x200120.000 TL
Oğul Arı20 adet300 TL6.000 TL
Toplam Gelir 412.500 TL

Arıcılık yaparak bal, balmumu, propolis, polen, arı sütü ve arı zehri gibi değerli ürünler elde edilebilir. Bu ürünlerin fiyatları piyasa koşullarına göre değişmektedir. Ancak ortalama olarak 2023 yılında kilosu 150-250 TL civarında olan balın en çok kazanç getiren üründür.

50 Kovan Arı Fiyatı

Ürün Adı Birim Kovan Başına Elde Edilen Ürün Miktarı (kg)Üretime Dahil Edilen Kovan SayısıToplam Miktar kgPerakende Satış Fiyatı TLElde Edilen Gelir
Arı Sütü300 gr50 15 kg5.00075.000
Bal10 kg50500 kg5x60x200 şişe
Propolis100 gr505 kg (1 kg’dan 20 ml’lik şişelerden 200 adet elde edilebilmektedir.5x60x200 şişe60.000
Oğul arı10 adet300 TL3.000
Toplamda 168.000 TL kazanç getirmektedir.

Örneğin 1 kovandan yılda yaklaşık 15-30 kg bal elde edilebilirse bu da ortalama olarak 2.250-7.500 TL gelir demektir. Ancak bu gelirden maliyetleri de çıkarmak gerekir.

Ziraat Bankası Arıcılık Kredisi

Ziraat Bankası Arıcılık Kredisi yılında da, verilmeye devam ediyor. Ziraat Bankası tarafından sunulan Arıcılık Kredisi ile kuruluş ve büyüme aşamalarındaki arıcılık işletmelerine, arı üretimini geliştirmek ve pazarlama faaliyetlerini desteklemek amacıyla; girişimci arıcılar için kullanımı kolay, avantajlı bir finansman modeli sunulmaktadır. Arıcılık kredisi özellikle de arıcıların kapasite artırma, iş yeri tesis etme, latifeler, alet-gereçler alma, mevcut durumda bulunan alet-gereçlerini yenileme, pazarlamayı destekleyen çözümler gibi çeşitli amaçlara hizmet etmek üzere özel olarak tasarlanmış bir kredi şeklidir. Kredi faiz oranları ise %13.50’dir. Kredi ücretleri ise kredi tutarına bağlıdır. Kredinin ödeme süresi ise 5 yıl olup, kredi talepleri ile ilgili detaylı bilgi almak için Ziraat Bankası’nın kamu ya da özel arıcılık tarım kuruluşlarına müracaat edilebilir.

Bankalar arasında en uygun krediyi, Ziraat Bankasından çekebilirsiniz. Resmi Gazete’de yayınlanan uygulama esasları tebliğine göre Arıcılık için uygulanacak indirim oranı en yüksek yatırım kredisi için

  • %70 işletme kredisi olarak en yüksek %80 olarak belirlenmiştir.
  • Arıcılık için yatırım kredisi kullanımı devletdestekli.com yapacak üreticiler için indirim oranı %50 olarak belirlenmiş ancak ilave indirim oranları da şartların sağlandığı takdirde uygulanacaktır.
  • Belirlenen %50 yatırım kredisi yatırım kredisi oranına üreticinin genç çiftçiler
  • 40 yaş ve altı söz konusu olduğunda %10 indirim oranı uygulanır
  • Kadın girişimci olması halinde %10 indirim oranı ile yatırım kredisi en yüksek oranı %70 olarak hesaplanmıştır.
  • Arıcılık üzerinden kredi kullanımını gerçekleştirecek kişi içinde belirlenen işletme kredisi indirim oranı %50 olup ek indirim oranları uygulanacaktır.

Arıcılık Kredisi Kullanımında İndirim Oranları

Kredi kullanımı gerçekleştirecek üreticinin uygun koşulları sağlaması halinde alacağı indirim oranları;

  • Organik tarım ve iyi tarım uygulamaları için %10,
  • Genç çiftçi 40 yaş ve altı %10,
  • Kadın çiftçi olması halinde de %10 daha indirim oranı uygulanarak
  • İşletme kredi için en yüksek indirim oranı %80 olarak belirlenmiştir.

Hazır 150 kovan Devlet Destekli Arıcılık Projesi inceleyerek bilgi alabilirsiniz.

1 Kovan Arı Kaç Kilo Bal Verir?

Ana arı, işçi arı, erkek arı 3 çeşit arı bulunan bir kovanlardan 10-15 ve hatta 20 kilo bal alınabilir.

  • Bunu kaç kovan ile işe başlamak istiyorsanız çarparak ne kadar bal alacaksınız kendiniz hesaplayabilirsiniz.
  • Hatta son derece iyi bir teknik Arıcılık bilgisine sahip olan deneyimli arıcılar bir kovandan 50-60 kilo
  • Hatta bazı müsait geçen yıllarda da iyi bir bakım ve besleme ile 80-100-120 kilo bal alabilirler.

Bu tamamen arıcıların teknik bilgisine göre ne bal alabileceğine bağlı bir durumdur.

Devlet Arıcılık Teşvik Veriyor mu? 2023

Tarım ve Orman bakanlığı arıcılık sektörünü desteklemeye 2023 yılında da devam ediyor. Hayır, Devlet Arıcılık Teşviği vermiyor. Bu teşvik sadece Arıcı Birlikleri tarafından sağlanmaktadır. Arıcı birlikleri tarafından sağlanan teşvikler arıcıların üretim ve işletme faaliyetlerine destek olmak amacıyla kullanılmaktadır. Bakanlığın arıcılık desteklemelerini Tarım ve Orman Bakanlığı sayfasından inceleyebilirsiniz.

2023 yılında arılı kovan desteği 15 liradan 30 liraya yükseltildi.

Arıcılık Desteklemeleri(TL/Baş)
Arılı Kovan30
Ana Arı100
Damızlık Ana Arı100
Devlet Arıcılık Teşvikleri

Tarım ve Orman İl ve İlçe müdürlükleri tarafından Kafkas arı ırkını koruma desteği kapsamında koloni başına her yıl 100 TL. Arıcılık destekleme parası vermektedir.

e-Devlet AKS Kayıt ve Bilgileri Sorgulama

Bakanlık tarafından sağlanan arıcılık desteklerinden yararlanabilmek için arıcılık ile uğraşan üreticilerin AKS yani arıcılık kayıt sistemine kayıt bilgilerini e-devlet üzerinden sorgulayabilecekleri sayda bulunmaktadır. Destekleme ödemeleri ile ilgili AKS bilgilerinizi buradan sorgulayabilirsiniz.

Ödemeler Ziraat bankası hesaplarına yatırılmaktadır. Ayrıca Ziraat bankası arıcılık ile uğraşan yetiştiricilere arıcılık kredileri vermektedir.

Hangi Bankalar Arıcılık Kredisi Veriyor?

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, Garanti Bankası, Halkbank, Akbank ve İş Bankası gibi birçok banka arıcılık kredisi sağlamaktadır. Ayrıca Vakıfbank, QNB Finansbank, Yapı Kredi Bankası ve Ziraat Bankası da arıcılık kredisi vermektedir. Ziraat bankası bu yıl Resmi Gazete’ de yayınlanan karar kapsamında arıcılık sektörüne özel üst limiti 2.500.00 TL olacak şekilde işletmeleri büyütülmesi ve geliştirmesi amacıyla işletme döneminde ve yatırım döneminde %50 faiz oranı indirimleri ile düşük faizli arıcılık kredisi veriyor.

Arıcılık Yapmak İsteyenlere Önemli Tavsiyeler!

Arıcılık çok zevkli ve bir o kadar da meşakkatli bir iştir. Arıcılık çok zor ve tehlikeli bir iştir, bu nedenle arıcı olmak isteyenlerin çok dikkatli olması gerekir. Arıcılığı severek yapınız. Amacınızın bal almaktan ziyade organik, doğal ve saf bal olmasına dikkat ediniz. Sürekli kendinizi geliştirmeye çalışınız. Arıcılıkla ilgili yeni yöntem ve metotları araştırıp uygulayabilirsiniz.

  • Uygun koruyucu elbise ve maskenin kullanımı tavsiye edilir.
  • İlk olarak geçerli bir arıcı lisansı alınır. Bunu elde etmek için arıcılık eğitimi almaya ve arıcılık sınavına girmeye gereklidir.
  • Doğru arı türlerini öğrenmek çok önemlidir, her arı aynı değildir ve arıcılık kariyerinizi başarıya taşıyacak arı türünü seçmeniz gerekir.
  • Arıcılık maliyetleri ise kovan fiyatları, arı fiyatları, ekipman fiyatları, yem fiyatları, ilaçlama fiyatları ve nakliye fiyatları gibi kalemlerden oluşmaktadır. Bu maliyetler kovan başına yaklaşık 200-300 TL civarındadır.
  • Arı yetiştirmek için doğru beslenmeyi öğrenmek çok önemlidir, arıların sağlıklı, bol meyve ve sebze ile beslenmesi sağlanmalıdır.
  • Arıların tehlikeli hastalıklara karşı korunmasını sağlamak için özel ilaçlar ve besleme ürünleri kullanılır.
  • Son olarak arıların hayatta kalma, üremesi ve gelişimi için enerjik, temiz bir çevre sağlamalısınız.

Devlet destekli Arıcılık nasıl yapılır? hibe ve teşviklerden faydalanabileceğiniz gibi, arıcılık kredisi veren bankalar a başvurabilirsiniz. TKDK tarafından da arıcılık destekleri sağlanmaktadır.

Devlet tarafından arıcılık destekleri verilmeye devam edecektir. Başvurular Arıcılık Birlikleri aracılığı ile kabul edilmektedir. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından açıklama yapıldığında sizi bilgilendirmeye devam edeceğiz.

Arıcılık Nasıl Yapılır?

Doğal Arıcılık Nedir? Nasıl Yapılır?

Doğal arıcılık, arıların doğal ortamlarına uygun şekilde beslenmesi ve bakılması demektir. Doğal arıcılık yapmak için öncelikle sağlıklı ve verimli arı kovanlarına ihtiyacınız var. Bu kovanları temiz tutmalı, düzenli olarak kontrol etmeli ve gerekli müdahaleleri yapmalısınız. Doğal arıcılıkta, arılara kimyasal ilaç veya yem vermemelisiniz.

Arıcılık Yapmanın Sırları

Doğal arıcılık yapmanın sırları:

  • Arıların doğal besin kaynakları olan çiçeklerden yeterince polen ve nektar almasını sağlamalısınız.
  • Ayrıca arıların su ihtiyacını karşılayacak yakın bir su kaynağı bulundurmalısınız.
  • Doğal arıcılıkta, bal hasadını da doğru zamanda yapmalısınız. Arılara yeterince bal bırakarak kışa hazırlamalısınız.
  • Doğal arıcılık, hem sizin hem de doğanın faydasına olacak bir uğraştır. Hem lezzetli hem de sağlıklı bal elde edebilirsiniz.

Sabit Arıcılık Nasıl Yapılır?

Sabit arıcılık, arı kolonilerinin aynı yerde kalmasıyla yapılan bir arıcılık türüdür. Sabit arıcılık yapmak için öncelikle Tarım ve Orman Bakanlığı TÜRKVET kayıt sistemine başvurup kaydolmanız gerekiyor. Sonra arıcılık yapacağınız yeri seçmeniz lazım. Bu yerin bitki çeşitliliği bakımından zengin, tarımsal ilaçlardan uzak, rüzgar almayan ve güneş gören bir yer olmasına dikkat edin . Arıcılık takvimine uygun olarak koloni hazırlığı ve bakımını yapın. Sabit arıcılık ile hem hobi olarak hem de ek gelir elde etmek amacıyla bal üretebilirsiniz. Sabit arıcılığın avantajlarından biri de koloni taşıma işlemi yapmamanızdır. Sabit arıcılık ile doğayla iç içe olabilir ve balın tadını çıkarabilirsiniz.

Sabit Arıcılık Arı Kovanları

Sabit arıcılık yapmak isteyenlerin bilmesi gerekenler:

  • İlk olarak arı kovanlarının yerleştirileceği alan seçilmelidir. Bu alanın arılara gerekli giriş ve çıkış imkanlarını sağlaması, ayrıca güneş ışınlarının kolayca ulaşabilmesi gerekmektedir.
  • Arı kovanları düzenli aralıklarla yerleştirilmeli ve kovanlar arasında yeterli mesafe bırakılmalıdır. Bu sayede arıların birbirleriyle çarpışması önlenir.
  • Kovanların yerleştirildiği alanın doğal afetlerden korunaklı olması da önemlidir. Özellikle fırtına, sel ve heyelan gibi afetlerden arıların zarar görmemesi için koruyucu önlemler alınmalıdır.
  • Sabit arıcılıkta arı kovanları yerlerinden hareket ettirilmeden arıların ürettikleri bal ve diğer arı ürünleri toplanır. Bu sayede arıların strese girmesi ve verimlerinin düşmesi önlenir.
  • Arı kovanları düzenli olarak kontrol edilmeli ve gerekli bakımları yapılmalıdır. Bu sayede arıların sağlıklı ve üretken kalması sağlanır.
  • Arı kovanlarına su ve şekerli su gibi besinler düzenli aralıklarla verilmelidir. Ayrıca arıların doğal ortamlarına yakın bitkilerin bulunduğu alanlarda arıcılık yapmak daha verimli sonuçlar verebilir.

Hobi Arıcılık Nasıl Yapılır?

Arıcılık eğlenceli ve faydalı bir hobi olabilir. Ancak başlamadan önce bazı şeyleri bilmek gerekir. Öncelikle arı alerjiniz olup olmadığını test ettirin. Sonra uygun bir yer bulun. Arılarınızın rahat etmesi ve çevreye zarar vermemesi için sessiz, güneşli ve korunaklı bir alan seçin. Ayrıca komşularınızla da konuşun ve onların iznini alın. Daha sonra arıcılık malzemeleri edinin. Bunlar arasında kovanlar, petekler, bal süzme makinesi, eldivenler, tulumlar ve duman makinesi sayılabilir. Arıcılık yapmak için gerekli eğitimi alın. Arıcılık dernekleri veya kursları size yardımcı olabilir. Son olarak arılarınızı satın alın veya başka bir arıcıdan temin edin. Arılarınızı kovanlara yerleştirin ve düzenli olarak bakım yapın. Bal hasadını da yılın belirli zamanlarında yapabilirsiniz.

Hobi arıcılık nasıl yapılır

Hobi arıcılık yapan arıcılardan önemli tavsiyeler:

Arının uğultusu, çiçeklerin kokusu, balın tatlı lezzeti… Hobi arıcılığına adım atmak isteyenler için yepyeni bir dünya açılıyor. İşte size adım adım hobi arıcılığı yapmanın yolları:

  1. Arıcı olmanız için arıcılık ekipmanlarına ihtiyacınız var. İlk olarak arı kovanlarına ihtiyacınız olacak. Kovanların özellikleri arasında taşınabilir olmaları, koruyucu özellikte olmaları ve kolayca temizlenebilmeleri yer alır.
  2. İkinci adımınız arı kovanlarının yerleştirileceği alanı belirlemek olmalı. Kovanlarınızın yerleştirileceği alanda bol güneş ışığı, yeterli su kaynakları ve uçuş alanı olması gerekiyor.
  3. Arıların doğal yaşam ortamlarını aratmayacak doğal çevre şartlarına özen gösterin. Arılar için farklı türde çiçeklerin bulunduğu bir alana yerleştirmeniz, arıların beslenmesi açısından oldukça önemli.
  4. Arıları kovanlara yerleştirirken koruyucu kıyafetler giymeyi unutmayın. Arıların sokması ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
  5. Arıların sağlıklı kalması için düzenli olarak kovanları kontrol etmeniz gerekiyor. Yavruların sağlıklı gelişip gelişmediği, kovanın temizliği ve arıların yiyecek ihtiyacı kontrol edilmeli.
  6. Arıların sizi rahatsız etmemeleri için arıların kovanlarına girip çıkabilecekleri bir uçuş deliği olmalı. Bu delik kovanın ön tarafında olmalı ve yeterli büyüklükte olmalıdır.
  7. Arıların bal yapmalarını sağlamak için kovanların çevresinde arıların seveceği çiçekler dikin. Bu hem arıların beslenmesine katkı sağlayacak hem de bal yapımını arttıracaktır.

Hobi arıcılığı yapmak sadece doğayı keşfetmekle kalmaz, aynı zamanda balın tadını doyasıya çıkarmak için harika bir yoldur. Bu sevgi dolu ve özenli işi yaparken arıların hayatını gözlemleyerek, doğanın en şaşırtıcı mucizelerinden birine tanık olabilirsiniz.

Gezgin Arıcılık Nasıl Yapılır?

Sabahın erken saatlerinde, güneş henüz doğmadan, doğanın uyanışına şahit olursun. İşte tam da bu saatlerde yola çıkıp, kovanlarını arabana yükleyerek doğanın tüm güzelliklerini keşfetmek için yollara düşersin. İşte sen de bir gezgin arıcısın ve doğayla iç içe, maceraya atılmaya hazırsın. Peki, gezgin arıcılık nasıl yapılır? İşte 5 madde halinde anlatıyorum:

  1. Yola çıkmadan önce arı kovanlarını hazırlarsın. Kovanların sağlam olması ve arıların kolay taşınabilmesi için özenle hazırlanır.
  2. Hedef bölge belirlenir ve doğayla iç içe olan alanlar tercih edilir. Arıların doğal besin kaynaklarına erişebileceği ve doğal yaşam alanlarında kovanların yerleştirilmesi önemlidir.
  3. Arı kovanlarını uygun bir şekilde yerleştirip, arılara gerekli bakımı yaparsın. Bal yapımı için gerekli olan peteklerin üretimi, arıların beslenmesi ve çoğalması gibi işlemler gezgin arıcılıkta da önemli bir yere sahiptir.
  4. Gezgin arıcılıkta en önemli noktalardan biri, arıların sağlıklı ve güvenli bir şekilde taşınmasıdır. Bu nedenle, kovanların aracın hareketlerinden etkilenmemesi ve arıların strese girmemesi için gerekli önlemler alınır.
  5. Yolculuk sonunda, bal hasat zamanı geldiğinde, arıların ürettiği doğal balı toplarsın. Arıların doğal yaşam alanlarında ürettikleri balın tadı, daha önce hiç tatmadığın bir lezzettir.

Gezgin arıcılık, doğayla iç içe olan, maceraperest kişiler için ideal bir hobi. İşte sen de, doğanın güzelliklerini keşfetmek, arıların yaşam alanlarını gözlemlemek ve doğal balın tadına varmak istiyorsan, gezgin arıcılık tam da senin için bir hobi olabilir.

Gezgin arıcılığa başlamak isteyenler için önemli not:

Gezgin arıcılık, arıların farklı bitki türlerinden bal toplaması için bir bölgeden başka bir bölgeye taşınmasıdır. Bu sayede arıcılıktan daha fazla verim ve gelir elde edilebilir. Türkiye’de gezgin arıcılık yapmak isteyenler için en uygun bölgeler Ege, Karadeniz ve Doğu Anadolu’dur. Bu bölgelerde çiçek çeşitliliği ve rakım yüksekliği bal kalitesini artırır. Gezgin arıcılık yapmak için en çok tercih edilen iller ise Muğla, Ordu, Adana, İzmir, Mersin, Sivas, Aydın, Balıkesir ve Siirt’tir . Gezgin arıcılık yapmak için en az 50 koloniye sahip olmak ve Türkiye Arıcılar Birliği‘ne üye olmak gerekmektedir.

Kara Kovan Arıcılık Nedir? 4 Maddede Karakovan Arıcılık Nasıl Yapılır?

Karakovan arıcılığı, geleneksel bir arıcılık yöntemidir. Karakovanlar, ağaç kovuklarından veya saman ve kil karışımından yapılan kovanlardır. Karakovan arıcılığı yapmak isteyenler için bazı tavsiyeler şunlardır:

  • Karakovanlarınızı doğal ve çevresel faktörlere uygun bir yerde kurun. Aşırı sıcak, soğuk, rüzgarlı veya nemli yerlerden kaçının.
  • Karakovanlarınızın bakımını düzenli olarak yapın. Kovanların içini ve dışını temiz tutun. Kovanlara zarar verebilecek böcek, hayvan veya mantarlardan koruyun.
  • Karakovanlarınızın bal üretimini artırmak için çeşitli bitki türlerine yakın olmasını sağlayın. Bal akımı döneminde kovanların ağırlığını kontrol edin ve gerektiğinde bal hasadı yapın.
  • Karakovan arıcılığında bal petekleri ile birlikte alındığı için balın kalitesi ve aroması daha yüksektir. Balı alırken kovana zarar vermemeye dikkat edin. Balı filtre etmeden veya ısıtmadan tüketin veya saklayın.

2023 yılında arıcılık yapmak istiyorum diyenler için Devlet destekleri devam etmektedir. Bu kapsamda aşağıda yer alan linkleri ziyaret edin.

Yorumlar

  1. Avatar of Oya Oya dedi ki:

    Yapabildiniz mi ? Bende Kocaelinde bal işi yapmak istiyorum.

  2. Avatar of Abdulkadir Abdulkadir dedi ki:

    Arıcılık hakkında her türlü bilgi veririm kendim bizzat ariciyim