2021 Güncel:
Covid-19 nedeniyle işleri bozulan esnaflara kredi borç erteleme müjdesi geldi. Pandemi sürecinde ülkemizde ekonomik istikrarı sürdürmek amacıyla esnaflar tarafından beklenen esnaf kredisi borçları erteleme müjdesi nihayet geldi. Esnaf ve sanatkarlara Teskomb ve Halkbank tarafından doğrudan kullandırılan esnaf kredileri erteleme karar 04/02/2021 tarihli Resmi Gazete‘ de yayımlandı.
Korona virüsü nedeniyle işletme faaliyetleri durdurulan esnafların bankalardaki kredi borçlarının ertelenmesine yönelik müjde Halkbank tarafından geldi. Esnaf ESKK ve Doğrudan Halkbank tarafından kullandırılan esnaf kredileri ertelendi. 04/02/2021 tarihli Resmi Gazete’ de yayınlanan karar kapsamında ESKK ve Teskomb ve Halkbank aracılığıyla esnaf ve sanatkara kullandırılan krediler ertelendi. Resmi Gazete’de yayımlanan karar sonrasın da esnaf ve sanatkarların 31 Aralık ve öncesinde kullandığı düşük faizli krediler için erteleme başladı.
Karar kapsamında kredisi ertelenen esnaf ve sanatkarlardan, erteleme dönemi boyunca çalışan sayısını azaltmayacağına dair taahhütname alınacak. ve Takibe düşülmeyecek.
Faaliyetleri duran, geliri azalan bu nedenle işleri olumsuz etkilenen esnafların bu durumlarını beyan ederek talepte bulunmaları gerekiyor işlerinin olumsuz yönde etkilendiği beyan eden esnafların Halkbank’a olan kredi borçları ertelenecek.
Covid-19 Korona salgınıyla ilgili tedbirlerden etkilendiği için nakit akışı bozulan esnafa kullandırılan esnaf kredileri hakkında erteleme kararı ile ilgili yazımızdan bilgi alabilirsiniz.
Esnaflarımız kredi borçları yeniden ertelenecek. Halkbankasının öncülük edeceği borç erteleme müjdesini Halkbank’tan geldi. Koronavirüs nedeniyle işleri bozulan esnaf ve sanatkarlara kullandırılan esnaf kredileri ertelenecek.
Halk Bankası’ndan esnaf kredisi kullanan esnaf ve kobiler Halkbank şubelerinden yapacakları erteleme ve yapılandırma başvuruları başlatılmış oldu. Bilindiği üzere esnaflar Halkbankasından Esnaf Kefalet kooperatifi aracılığıyla kredi kullanabilmekteydi.
Halk Bankası aracılığıyla kullandırılan esnaf kredilerini ödemekte zorluk yaşayan esnafların geri ödemeleri ertelenecek. Korona nedeniyle yapılandırma ve kredi borcu ertelemesi yapacak olan esnafların Halkbank şubelerinde gitmeden internet bankacılığı mobil bankacılık üzerinden yapılması gerekiyor.
İlgili karar kapsamındaki esnaf ve sanatkârlardan yaşanan salgın nedeniyle işleri ve/veya işletmesi zarar görenlerin, TESKOMB’a bağlı bölge birliklerine ortak olan ESKKK’lar kefaletiyle veya doğrudan Bankadan, 31 Aralık 2020 ve öncesi tarihlerde kullandıkları düşük faizli kredilerden doğan borçlarından, vadesinde/taksit vadesinde/hesap devresinde tahsil edilemeyip henüz tasfiye olunacak alacaklar kapsamına alınmayanlar ile 1 Ocak 2021-30 Haziran 2021 tarihleri arasında vadesi dolacak olup, bu Kararın yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla itfa edilmeyenler başvuru şartı aranmaksızın vadesinde/taksit vadesinde/hesap devresinde ilgili mevzuatına göre faiz tahakkuk ettirilerek vade tarihinden/taksit vadesinden/hesap devresinden itibaren kredi itfa tablosunda belirlenen taksit sayısı değiştirilmeksizin kalan vadeye yayılmak suretiyle 6 ay ertelenecek..
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan; TESKOMB kefaleti ile düşük faizli kredi kullanan yaklaşık 1 milyon 300 bin esnafımızın 13 milyar liralık kredi borcu Haziran ayı sonuna kadar 6 ay ertelendi.
Bu haberin öncesinde vatandaşlar tarafından merakla beklenen yapılandırma kararı da verilmişti..
İstihdam Paketi’nin kapsamına alınacak yeni düzenleme ile ‘öğrenci kredileri’ ile ‘çiftçi borçlarının’ yeniden yapılandırılması için çalışmalar başlatıldığı açıklandı. Öğrenciler ile çiftçilerin devlete olan borçlarının yeniden yapılandırılması, yeni bir ödeme planı oluşturulması için yeni bir takvim oluşturulması için gerekli tüm çalışmaların başlatıldığı açıklaması yapıldı. Çiftçilere ait tarım kredi borçları, SGK prim borçları, yine vatandaşların trafik cezaları, motorlu taşıtlar vergisi, emlak vergisi, kurumlar vergisi gibi farklı borçların da kapsama alınacağı yeni düzenleme ile borç tutarının 500 milyar liradan fazla olduğu ve 4 milyon kişinin borçlarının yeniden yapılandırılacağı açıklandı.
Düzenleme kapsamına alınacak olan gümrük cezaları, gecikme cezaları, gecikme faizleri ve idari para cezaları ile vergileri. Cezalarını erken ödeyen vatandaşların teşvik edilmesi için bir mekanizma kurulması gündeme getirildi.
Borçlarını ödeyemeyen ve borcu bulunan vatandaşların daha önceki yapılandırmalara katılan ancak borçların ödeyemediği için yapılandırması bozulanlar da dahil edileceği açıklandı.
AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, yeniden yapılandırma ile ilgili bir çalışma yaptıklarını, düzenlemeyi istihdam paketine eklemeyi düşündüklerini açıkladı. Konu ile ilgili Vedat Demiröz twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamasında;
Cumhurbaşkanımızın talimatları ile 4 milyon kişinin 500 milyar liralık vergi ve sigorta borçları, gümrük, trafik, kaçak köprü geçiş cezaları, öğrenci kredi borçları, belediyelere olan çeşitli borçlar ile bazı idari para cezaları yapılandırılacak. dedi.
Vergi yapılandırmasının detaylar SGK, Vergi, KYK, Köprü borcu ve cezaların tümünü kapsayacağı belirtildi. Yapılandırılan borçlar 18 ay taksit imkanı ile ödenecek.
İlk ödemeler ise 2021 yılı Şubat ayında başlayacaktır.
Sgk Prim Borçları 1 Şubat 2021 tarihine kadar başvuruda bulunabilecek. İlk taksitini ise 31 Mart 2021 tarihine kadar ödeyebilecek.
Bu kapsamda alacaklar gecikme cezası ve zammı yerine Yİ-ÜFE ile güncellenecek. Peşin ödemelerde hesaplanan Yİ-ÜFE’nin yüzde 90’ı, 2 taksitle ödemede ise yüzde 50’si silinebiliyor.
Muş konuşmasının devamında şunları belirtti:
”Yapılandırma da çok farklı kurumlar var, yaklaşık 500 milyar TL. gibi bir rakam burada telaffuz edebiliriz. Yapılandırılan borçlarda ilk ödeme şubat 2021′ de yapılacak”. diye belirtti.
İstihdam teşvikini de içeren İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi’nin ilk 10 maddesi Mecliste kabul edildi.
Borçların Yapılandırma kapsamına alınması ile ilgili Torba kanununda yer alan düzenlemeler Mecliste yapılan görüşmeler sonucunda Meclis’ te kabul edildiği açıklandı. Görüşmelerin sonuna gelindiği, torba kanunun ilk 10 maddesi Meclis’te kabul edilmesinin ardından İstihdam teşvikini de içeren İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi’nin ilk 10 maddesinde görüşülen borçların yapılandırma kapsamına alınmasının ardından 500 milyar liralık borçlar yapılandırılacak.
Yapılandırma ile ilgili Koronavirüsün ülkemizde ilk görüldüğü aylarda da yapılandırma müjdesi verilmişti.
2021 Yılı Boyunca Uygulanacak olan Gelir Vergisi Dilimleri ve İndirimlerini öğrenebilirsiniz.
Tüm bu gelişmelerin yanında esnafları sevindirecek bir haberde geçtiğimiz günlerde BDDK tarafından gelmişti. BDDK bireysel müşterilerin ve esnafların kredi takip süresine ek süre tanıdığı ve 180 gün olarak güncellediğini açıklamıştı. 30 Haziran 2021 tarihine kadar borçlar takibe düşülmeyecek.
Bankalara ödenmeyen krediler konut kredisi, ihtiyaç kredisi, taşıt kredileri, ticari krediler, yapılandırılmış krediler için daha önce 90 günlük süre tanınmakta idi. Bu süre BDDK tarafından 180 güne çıkarılmıştı. Bankalara ödenmeyen kredi borçlarında takip işlemleri başlatılması için 6 ay süre beklenecek. Korona virüsü için alınan bu önlemin 31 Haziran 2021 tarihine kadar devam edeceği açıklandı.
Karara göre tüm banka kredilerinin icra takip süresi 180 gün olarak güncellendi. Böylece Korona nedeniyle işletme faaliyetlerini durduran esnafların ve vatandaşların sosyal yaşamlarını kolaylaştıracak bir dizi tedbirlerin açıklanması vatandaşlara umut verici gelişmelere olarak kaydedildi.
Salgının ülkemizde Mart ayında görülmeye başlandığı tarihten bugüne kadar da esnaf ve sanatkar başta olmak üzere vatandaşların salgından en az şekilde etkilenmesi için çeşitli kredi paketleri ve destekler hayata geçirildi. Koronavirüs nedeniyle bugüne kadar devreye alınan ekonomik tedbirler ve borç ertelemeler ve detaylar ise şunlardı;
Koronavirüs nedeniyle Ziraat Bankası Kredi Borcu Erteleme işlemleri hakkında bilgi alabilirsiniz.
Başvurular internet üzerinden yapılabilmektedir.
Ya yapılandırma için nereye başvuracağız
böyle bir yapılandırma yokki esnaf kimin umrunda ölmüş bitmiş.ayda yılda bir yapılandırma yapmışlar geçmiş zamanda hepsi o biz ödüyemediğimiz için burada kazanan avukatlar
esnaf sanatkarlar odasinda bazi iyi aile cocuklarinin kisilere kredi cikarma karsiliginda zaten darda olan esnaftan rusvet aldigini biliyorum
yapilabilcek ne var zorda kalmis kisiler icin ?
Tesekkurler
Arkadaşlar bu af varda içerden verirmiş yardımlaşma kredisine yok deniyor 11 bin lira borcum 52bin olarak ödüyorum af cikmiyo neden bilen varmı ben çok mağdurum lütfen yardim
Yapılandırma taksit süresi 36 ay ve faiz oranı daha düşük olmali
2017 esnaf keferete 5400 tl borcum kaldı ödeyemedım yapılandırma yaptıklarını söyledıler bır avukata verdıler avukatta yapılandırma yapacagız ılk taksıdını öde dedı bızde 705 tl ödemeye başladık 12 ay taksıt yaptı borcumuz 8400 tl oldu yapılandımanın faız oranı yuzde kaç olması bıze yazarmısınız