Büyükbaş Hayvanlarda İshal Nasıl Geçer? En Basit Tedavi 2023

Büyükbaş besiciliği ve yetiştiriciliği yapan yetiştiriciler için büyükbaş hayvanlarda ishal nasıl geçer? En basit tedavi yöntemini anlattık.

Büyükbaş Hayvanlarda İshal Nasıl Geçer? En Basit Tedavi 2023

İneklerde ishal iştah azalmasına süt veriminin düşmesine zayıflamasına veya ölüme sebep olabilir. İshaller kayıplar ve tedavi masrafları ile birlikte yetiştiriciye büyük maliyetlere yol açabilir. Büyükbaş hayvancılık ve küçükbaş hayvancılık işi ile uğraşan yetiştiriciler tarafından sıklıkla araştırılan ve cevap aranan İnek ishali nasıl geçer, Hayvanlarda sarı ishal tedavisi bitkisel yöntemleri nelerdir işe yarar mı? Dana, İnek, buzağı, koyunlarda ishal tedavisi nasıl yapılır ishal ilaçları nelerdir aspirinli kola ishalde kullanır mı? En etkili ishal tedavi ilaçları hakkında bilgi almak isteyenler için tüm detaylar haberimizde…

Hayvanlarda İshal Neden Oluşur?

Büyük baş hayvanlarda ishal tedavisi bir çok hayvan yetiştiricisinin sıklıkla merak ettiği bir konudur. Özellikle ineklerde görülen ishalde hayvan yetiştiricilerine büyük bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu tarz sorunlarda bazen basit bir kaç müdahale ile sonuç alındığını gibi bazı durumlarda ise sonuç almanın uzun sürdüğü ve bazen de sonuç alınamadığı durumlarla karşıya karşıya kalabiliriz. Büyük baş hayvanlarda ishale sebep olacak bir çok etken olacağını biliyoruz. Yemleme hatalarının beraberinde virüslerin, bakterilerin, mantar ve iç parazitler gibi bir çok farklı etkenin ishale sebep olacağını biliyoruz.

İneklerde İshal Oluşma Nedenleri Nelerdir ?

  • Aniden yapılan fabrika yemi değişiklikleri
  • Fazla miktarda fabrika yemiyle birlikte az miktarda saman yedirilmesi
  • Fabrika yemi ile birlikte hayvanlara kırılmış tahılın fazla miktarda yedirilmesi
  • Bozulmuş, küflenmiş, ısınmış veya donmuş saman ile yemlerinin yedirilmesi
  • Bağırsakları irkiltici özelliği olan yem maddelerinin kullanılması (pancar posası,üre)

İshal Tedavi Yöntemleri Nelerdir ?

İshal Geçirici Tedavi Şekilleri şu şekilde sıralanabilir;

  • İneklerde görünen ishali önlemek için yemler özellikle fabrika yemleri, hayvanlara azar azar 5-10 gün içerisinde alıştıra alıştıra verilmelidir.
  • Zorunlu kalmadıkça fabrika yemi değişikliklerine gidilmemelidir.
  • İlave tahıl kırmalarından kaçınılmalıdır.
  • Koruyucu önlem olarak hayvanlara kaliteli kuru ot verilmelidir.
  • Hayvanların önünde her zaman temiz su bulunmalıdır.

Buzağılarda İshal Tedavisi En Etkili Yöntemler

Erken dönemdeki ishal sorunlarının ortalama %56’sı, yeni doğan buzağılar için bir numaralı sağlık problemi haline gelmektedir. Bu problem güçsüz buzağılarının mortalitesinin %50’sini oluşturmakta ve maliyetlerinin ana nedeni haline gelmektedir. Buzağı kayıplarının bir çok sebebi vardır bu kayıpların en başlıca sebepleri olarak ; güç doğum, ishal, zatüre ve yavru atmalar gelmektedir. Buzağı ishallerinin başlıca nedenleri mikrobiyal, viral, parazital etkenler ile yetiştirici hataları ve olumsuz çevre şartları sayılabilir.

9-10 günlük yeni doğmuş buzağılarda genellikle sulu beyaz veya sarımsı ishal yüksek ölümde karakterizedir. Genel olarak buzağılarda doğumdan sonraki 36-72 saat arasında başlar ve 2-3 gün içinde ölümle sonuçlanır. En kritik periyot doğumdan sonraki bir kaç gündür. Buzağıların bulunduğu yaşam şartları içinde hastalık için fırsat kollayan bakteri ve virüsler çoğalarak artar ve büyük kayıplar meydana gelir. Bu kayıpların meydana gelmemesi için gerekli tedbirler alınabilir.

Buzağı İshallerinde Alınacak Önlemler Nelerdir? 

Hastalık sürü içinde meydana gelmiş ise sağlıklı olan hayvanlar hasta olan hayvanlar hemen ayrılmalıdır ve her şartta tedavi uygulanmalıdır tedavide etkili bir bakım uygulanmalı ve sıvı kaybı giderilmelidir.

  • Yeni doğmuş buzağıların her biri  ayrı bir bölümde tutulmalıdır.
  • Buzağıların tutulduğu bölümlerin her biri temiz ve kuru olmalıdır.
  • Yemlemede kullanılan ekipmanlar temiz tutulmalıdır ve her yemlemeden sonra temizlenmelidir.
  • Hasta hayvanlar iyi havalandırılmalı kuru ve temiz bir yerde tutulmalı, fazla sıcaktan korunmalıdır.
  • Hayvanlar ilk 10 günlük süreçte vücut ağırlıklarının %10 kadar taze süt ile beslenmelidir.
  • Hastalığın çıkışını ve yayılmasını engellemek amacı ile doğum yapacak ineklerin doğum yapmadan 60 gün önce sürüden ayrılması, eski ve yeni olacak sürülerin birbirinden ayrı tutulması ineklerin buzağılama dönemlerinde yeterli vücut kondisyonuna sahip olmalarına dikkat edilmelidir.

Hayvan yemi Güncel Fiyatları Öğrenmek için tıklayınız .

Buzağı İshal İlaçları ve Bitkisel Yöntemleri Nelerdir?

Büyükbaş İshal Tedavisi (İnek Buzağı Dana ishali nasıl geçirilir )

Siz değerli okuyucularımız için büyükbaş hayvan yetiştiriciliği yapmış deneyimli kişilerden aldığımız ishal tedavisi bitkisel yöntemlerden bazıları aşağıda sıralanmıştır

  • Aspirinli kola tedavisi,
  • Saman vermek,
  • 3-4 kaşık domates salçası,
  • Kuru kahve veya çay yeminde katmak,
  • Siyah kola içirmek,
  • Antibiyotik ve yangı giderici kullanmak,
  • Keçi boynuzu kaynatıp suyunu içirmek,
  • Leblebi tozu ve biraz soda,
  • İshal kesici iğne,
  • Tetramezatin(İğnesi ve ya Tozu ),
  • Paromisin,
  • Enrolen,
  • Baytril,
  • Kuru Yonca, gibi yöntemler yetiştiriciler tarafından sıklıkla tavsiye edilmektedir.

Kripto İshali Tedavisi Etkili mi?

Kripto ishallerinin tam ve kesin bir tedavisi yoktur. Bazı ilaçlar kullanılmakla beraber, bu ilaçların Kripto okistlerini öldürmediği ama yayılmasını azalttığı biliniyor. Tedavide en önemli nokta ağızdan sıvı ve elektrolit destekleridir. Bir yandan etken ile mücadele ederken diğer yandan da sıvı desteği sağlanmalıdır ve enerji verici desteklerde acilen sağlanmalıdır.

Aspirinli Kola Tedavisi İshali Geçirir mi?

Bu tedavi hakkında edindiğimiz bilgilere göre Elazığ ilimizde büyük baş hayvan yetiştiriciliği ile uğraşan bir vatandaşımızın kendi ishal olduğunda tedavisi için uyguladığı  aspirinli kola karışımında başarılığı olduğunda aynı tedaviyi yetiştirdiği hayvanlar içinde uyguladığında sağlıklı sonuçlar aldığını gözlemlediğini ve bu tedaviyi yaklaşık 10 yıldır başka hiç bir ilaç kullanmadan ishal tedavisinde kullandığını ve iyi sonuçlar aldığını belirtmiştir. Ayrıca vatandaşımızın belirttiği bu yöntem koyunlarda ishal ilaçları olarak ta kullanmaktadır.

YouTube video

Makalemizde yazdığımız bu ilaçlar ishal hastalığı için büyükbaş bakıcılarının önerdiği başlıca tedavide kullanılan ilaçlardır. Dikkat etmemiz gereken bir konuda tedavi için önce TEŞHİS gerekli gıda ishalimi, rota coronamı, E coli ishalimi, kripto ishalimi, sorun tespitine göre tedavi uygulanmalıdır aksi takdirde rastgele tedavi boşa masraf ve buzağı kaybına yol açabilir, makalemizde yazdıklarımız sadece öneridir konuyla alakalı  mutlaka uzman bir veterinere danışılmalıdır.  

Büyükbaş hayvanlarda ishali geçiren en etkili bitkisel tedavi yöntemleri ve ishal geçirici ilaçlar hakkında ÇİFTÇİ DESTEK FACEBOOK GRUBU çiftçilerin gerçek yorumlarından bilgi aktarılmıştır, bu bilgilerini bizimle paylaşan çiftçilerimize teşekkür ederiz…

Bu makalemizde ki büyükbaş hayvanlardan ishal tedavisi  bilgileri tamamen İnternet ortamından edinilen bilgilerle oluşmuştur. Sorunu uzman bir veterinerle çözmek her zaman daha sağlıklı sonuç verecektir. Uzman bir veterinerle çalışmanız şiddetle tavsiye edilir..

Yorumlar

  1. Avatar of Hıdır Ercüment Hıdır Ercüment dedi ki:

    İneğim ishal oldu Kolaya kaç adet aspirin kullanmamız lazım

  2. Avatar of Hıdır Ercüment Hıdır Ercüment dedi ki:

    Kolaya kaç adet aspirin kullanmamız lazım