Cimer Şikayet Sonucu Ne Olur? Sorgulama Yöntemi

Cimer şikayet başvurusu nasıl yapılır, e-Devlet üzerinden başvuru yapılabilir mi, başvuru sonuçları ne zaman alınır ve başvurusu kabul edilmeyenler için neler yapılır detaylı olarak anlattık.

Cimer Şikayet Sonucu Ne Olur? Sorgulama Yöntemi

Bu sayfada ”Millet ile devlet arasındaki iletişim köprüsü” sloganıyla hayata geçirilen Cimer üzerinden başvuru nasıl yapılır, Cimer iletişim bilgileri, Cimer şikayet dilekçesi doldurma, Başvuru sonuç sorgulama işlemleri detaylı şekilde anlatılmıştır.

Cimer Nedir?

Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi baş harflerinden oluşan CİMER: Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi olarak hizmete sunulan web servisi CİMER, vatandaşların şikayet ve dileklerini dile getirebildikleri bir sistemdir ve vatandaşlar bu hizmeti alabilmek için mail, telefon ve fiziki posta ile iletişime geçerek her türlü sorunlarına cevap alabilir. Yazılımı Başbakanlık Bilgi İşlem Daire Başkanlığı tarafından 2006 yılında yapılmıştır. İnternet sitesi mahiyeti taşımaktadır. Bilişim teknolojileri kullanılarak hazırlanmış bir halkla ilişkiler yazılımıdır.

Cimer Hangi Amaçla Kurulmuştur?

Cimer sayesinde Vatandaşın sıkıntı yaşadığı herhangi bir konuda rahatça devlete ulaşması amaçlanmıştır. Bu bağlamda vatandaş ile devlet arasında bir köprü görevi görmektedir. Bu anlamda Türkiye’ nin her yerinden vatandaşın iletmek istediği mesajları gönderebilmesinin önü açılmıştır.

Cimer Ne İşe Yarar?

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, karşılıklılık usulü ile Türkiye’ de yaşayan yabancılar, mavi kartlılar mektup, faks, telefon, internet ya da şahsen başvuru kanalları ile öneri, görüş ve şikayetlerini  iletebilirler.

CİMER – T.C. Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi

Cimer, vatandaş ile devlet arasında adeta bir köprü görevi görmektedir. Cimer uygulaması Dilekçe Hakkının Kullanılmasına Dair Kanun ve Bilgi Edinme Hakkı Kanunu zeminine oturtularak yasal bir hal almıştır. Bu bağlamda iletişim merkezine yapılacak olan ihbar, öneri, görüş ve şikayet kabul edilmektedir. Bu sayede alt kademede ve yerel yönetimlerde çözülemeyen sorunların en üst birime ulaşması mümkün olmuştur.  Bu sistem sayesinde Türkiye’ nin her yerinden istek, öneri ve şikayet dilekçeleri idareye iletilmektedir. Cimer her konudaki başvuruyu titizlikle inceleyip ilgili birimlere ulaştırıp ve sonuçlandırmaktadır. Cimer’e yapılan tüm başvuruların cevaplandırılması kanunidir ve tüm başvurulara 2 hafta içerisinde dönüş yapılmaktadır, dönüş yapılmayan başvurulara ise en geç 1 ay içerisinde dönüş yapılması kanunen zorunludur. CİMER’e istek şikayet ve öneride bulunmak için yapılan başvuruların hemen cevaplanması yasal bir zorunluluktur. Doğrudan Cumhurbaşkanlığına iletilen sorun talep ve isteklerin cevaplanması için açılan hizmet sağlayıcısı CİMER sayesinde milyonlarca vatandaşın tüm sorunlarının anında çözüme kavuşturulmaktadır.

Cimer Portal

Cimer istek öneri ve şikayette bulunmak isteyen yurttaşların CİMER PORTAL üzerinden T.C kimlik numarası ve şifre yazarak her türlü yazılı istekte bulunabilirler. Şifre almak için şifremi unuttum linkinden kimlik numaranızı ve cep telefonu bilgilerinizi doldurup şifre talebinde bulunarak cep telefonunuza gönderilecek şifre ile giriş yaparak kullanıcı işlemlerini tamamlayıp açılan sayfa üzerinden her türlü talebinizi Cimer’ e iletebilirsiniz.

Cimer Başvuru Kanalları

Cimer’e başvurmak için pek çok başvuru kanalı vardır. Ancak burada önemli olan nokta iletmek istediğiniz metnin kısa ve anlaşılır olmasıdır. Ayrıca verdiğiniz bilgilerin de doğru olması gerekmektedir. Aksi taktirde konu ile ilgili hakkınızda işlem başlatılacaktır.

Cimer Başvuru Kanalları aşağıdaki gibidir:

  1. İnternet aracılığı ile Cimer resmi internet sitesi üzerinden başvuru yapmak mümkündür. Başvuruda bulunmak için Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı üzerinden Cimer Cumhurbaşkanlığı iletişim merkezine yapabilirsiniz. Başvurularda dikkat etmeniz gereken nokta, TC Kimlik numarası, e posta seçeneklerini doğru bildirmek, iletişim bilgilerinizi doğru belirtmektir.
  2. Alo 150 Cimer Hattı’ üzerinden başvurular alınabilir. Bu numarayı aramanız dahilinde bağlı bulunduğunuz ilin Valiliğinde bulunan görevliler tarafından talebiniz dinlenmektedir. Buradaki görevliler İletişim Merkezinin ilgili birimine sizleri yönlendirecektir. Başvurunuz dinlenerek Cumhurbaşkanlığı’na iletilecek, incelendikten ve karara bağlandıktan sonra cevap vatandaşa iletilecektir.
  3. e-Devlet başvuru ve sorgulama işlemi de yapılmaktadır.
CİMER BAŞVURU VE BAŞVURU SORGULAMA

CİMER’ e Başvuru Nasıl Yapılır?

İnternet üzerinden başvuru yapmak isteyenlerin öncelikle internet sitesine https://www.cimer.gov.tr/ girmesi gerekiyor. Burada yer alan alanları doldurmanız Başvuru yapmak için sizden istenen bilgiler T.C kimlik numaranız, isim ve soy isminiz, annenizin kızlık soyadının ilk ve son harfi, cep telefon numaranızdır.

Bu alanları doldurduktan sonra onay kodu gönder butonuna basmanız gerekiyor. Bu butona bastıktan sonra cep telefonunuza onay kodu gönderilecektir. Bu onay kodunu ilgili alana yazarak başvuru işlemine başlayabilirsiniz.

Cimer e-Devlet Üzerinden Başvuru Nasıl Yapılır?

e- devlet üzerinden başvuru yapmanız da mümkündür. E-devlet’ e girerek kimlik doğrulaması yapınız. T.C. kimlik numaranız ve e-devlet şifreniz ile birlikte giriş yapabilirsiniz. Cimer başvurularınızı e-devlet üzerinden yapmak ya da başvuru sorgulamak için ana sayfaya CİMER yazarak giriş yapabilirsiniz.

Başvuru yaptıktan sonra ise başvuru sorgula butonundan yine ilgili bilgileri ve cep telefonunuza gelen onay kodunu doldurarak daha önce yaptığınız başvuruları ve yetkililer tarafından verilen cevapları kontrol edebilirsiniz. Telefon ile aramanız dahilinde ise halkla ilişkililer yetkililerine durumunuzu anlatmanız gerekiyor.

Bu yetkililer dilek, şikayet ve önerilerinizi Başbakanlığın ilgili birimlerine iletmektedir. Posta ile şikayette bulunmak için Halkla İlişkiler Daire Başkanlığına, Valiliklere, Cumhurbaşkanlığı iletişim bürolarına mektup veya dilekçe ile başvurabilirsiniz. Yazdığınız mektup veya dilekçede, T.C. Kimlik numaranız, ikametgah bilgileriniz, cep telefonu ve ev telefonu bilgileriniz olmalıdır. Ayrıca istek, dilek veya şikayetinizi kısa ve anlaşılır cümlelerle ifade etmelisiniz.

Ancak kimlik bilgilerinizin gizli kalmasını istiyorsanız görüş, öneri ve şikayet kanallarını kullanamazsınız. Başvurunuz tebligat olarak kabul edilmiştir. Başvuru dilekçenizi yazdıktan sonra kimlik bilgilerimi gizle kutucuğunu işaretleyerek bilgilerinizin yetkililer tarafından görülmesini engelleyebilirsiniz. Böyle bir durumda cevabınız e-posta adresinize e-posta ile gönderilecektir.

Cimer Şikayet Hattı Başvuru

Cumhurbaşkanlığına doğrudan talep, öneri ve şikayette bulunmak için e-devlet üzerinden başvurabilir veya TC kimlik numaranızı yazarak telefonun mesaj bölümüne onay kodunu göndererek her türlü talebinizi iletebilirsiniz, Cimer başvuru ekranında annenizin kızlık soyadı ve cep telefonunuz.

Kamu kurumları ve görevlileri ile ilgili istek, öneri, şikayet ve ihbarlarınızı Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) hizmetini kullanarak veya 150 numaralı çağrı merkezini arayarak iletebilir, başvurunuzun durumunu takip edebilirsiniz. Bunun yanında Cumhurbaşkanlığına hızlı ve güvenli ulaşım sağlamak isteyen vatandaşlarımız Alo 150 Doğrudan Cumhurbaşkanlığı hattına telefon üzerinden de istek öneri ve şikayette bulunabilir.

Cimer Şikayet Hattı ve Başvuru Sorgulama

İstek, öneri, ihbar bilgi edinme hakkı ve şikayet başvurunuzun sonucunu takip no ile sorgulama imkanınız bulunmaktadır. Vatandaşların hangi konuda olursa olsun yapacakları tüm başvurulara ve dilekçelere en geç 30 iş günü içerisinde gerekçeli olarak cevap verilmektedir.

Bilgi Edinme Dilekçelerine yapılan başvurular kanun gereği en geç 15 iş günü içinde cevaplandırılır. İki farklı başvuru türünün iki farklı son tarihi vardır. Adaylar aynı ekranda başvuru sorgulama bölümünden başvurularının cevaplarını görüntüleyebilirler.

Yaptığınız tüm öneri, istek ve şikayetlerin sorgulama aşamasını takip etmeniz gerekmektedir. Cimer Şikayet Hattı ve Sonuç Sorgulama için iki yol vardır. Bunlardan ilki, CİMER başvuru sorgulama ekranında başvurunuzun sonucunu ve tüm detayları bilgilerinizle birlikte sorgulayabileceğiniz, başvurunuzun sonucunu ve tüm detaylarını görüntüleyebileceğiniz Alo 150 CİMER telefon numarasıdır.

Cimer Şikayet Dilekçesi Nasıl Yazılır?

Cimer şikayet dilekçesi için öncelikle e-devlet üzerinden giriş yaptıktan sonra şikayet formunuzu doldurmanız yeterli olacaktır. Ekranda görüldüğü gibi kimlik bilgileri, istek, görüş, öneri, şikayet, bilgi alma hakkı kısmındaki tüm bilgilerinizi doldurduktan sonra açılacak olan başvuru detay ekranından başvurunuzu iletebilirsiniz.

Bilgi edinme hakkı, başvuru tarihinden itibaren 15 gün içinde cevaplandırılacaktır. Diğer talep, öneri, ihbar ve şikayetlerin cevaplanma süresi yasal olarak 30 iş günüdür. Dilekçe doldurup başvuru yapan kişiler, başvurularının sonucunu ekrandan takip etmelidir. Gizlilik ilkesi gereği, bildirim başvurularının sonuçları gizli olarak başvuru yapan kişilerin e-posta adreslerine gönderilmektedir.

Şikayet dilekçesi yazılırken dilekçe kurallarına uyulmalıdır. Dilekçenizin sağ üst köşesine tarihi yazmanız gerekmektedir. İlgili kurum Cumhurbaşkanlığı olduğu için T.C. İstek, şikayet, bildirimlerinizi açık cümlelerle ifade etmelisiniz. Resmi bir kuruma hitaben bir dilekçe yazdığınızı unutmayın ve dilekçeyi yerel dilde yazmayın. Net cümleler kurun ve ters cümlelerden kaçının. Bazı olayları ayrıntılara girmeden anlamak mümkündür.

Bu nedenle tabiri caizse olayı çok fazla dallandırmayın. Kendiniz yazamıyorsanız bir yakınınızdan da yardım alabilirsiniz. Dilekçede TC kimlik numaranız, adınız, soyadınız, ikamet adresiniz, işyeri adresiniz, iş, cep ve ev telefonları, e-posta adresi gibi bilgiler yer almalıdır. Çünkü bu bilgiler yanlış olduğunda size cevap verilmeyecektir.

Bazen başvuranlar kendilerine geri dönmek için çok geç olduğunu söylüyorlar. Ülkemizdeki vatandaşlarımız bu konuda oldukça bilinçsiz hareket etmektedirler. Yerel birimler tarafından çözülemeyecek ve büyütülemeyecek olayları bile sisteme yazanlar veya dilekçe ile ilgili adrese başvuranlar var. Bu iş yükünü arttırır. Bu sebeple sizlere geç dönüş yapılabilmektedir.

Cimer Başvuru Sonucu Ne Zaman Gelir?

Öncelikle belirtelim ki, Cimer başvurularına yasal cevap verme süresi 30 gündür. Yani 30 gün içinde konu hakkında vatandaşı bilgilendirmek gerekiyor. Ancak, başvuru formunuza bağlı olarak süre değişebilir. Genel olarak telefon veya sistem üzerinden yapılan başvurular 15 gün içerisinde iade edilmektedir. Ancak şahsen veya posta yoluyla başvuru yaptıysanız bu süre uzayabilir. Ayrıca yanıt süresi, iş yükü ile doğru orantılıdır.

Türkiye’de bürokrasi denen kavramı kırtasiyeden çıkarmak çok zor. Örneğin Adalet Bakanlığına bağlı mahkemelerin geç sonuçlanmasının nedeni kısmen bu kavramdan kaynaklanmaktadır.

Başvuru sonucunuzu aşağıdaki yöntemleri deneyerek öğrenebilirsiniz:

  • Cimer sistemi üzerinden
  • E-devlet kapısından sorgulayabilirsiniz.

Alo 150’yi arayarak da başvuru durumunuz hakkında bilgi alabilirsiniz. E-posta yoluyla geri bildirim sağlanacak durumlarda e-posta hesaplarınızı incelemenizde fayda vardır. Posta ile bildirimde bulunurken adres bilgilerinizi doğru yazdığınızdan emin olunuz. Ayrıca şikayet talebinizin etkili olabilmesi için hukuki yollardan ve Cimer üzerinden haklarınızı aramanız gerekmektedir.

Şikayetinizi ilgili adli birimlere ileterek dava açabilirsiniz. Bu şekilde sonuç almanız daha kolay olacaktır. Başvurunuzu okuyan yetkililer sizi sistem üzerinden ilgili birimlere yönlendirecektir.

YouTube video

Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezinin Faydaları

Bu yazılımın vatandaşa birçok avantajı olduğu gibi merkezi yönetime de katkısı bulunmaktadır. Vatandaşa faydası, ilgili birimlerin şikayetlerini iletmesine ve düşüncelerini ifade etmesine olanak sağlamasıdır. Bazen yerel yönetimler bu sorunları çözmek için yeterli olmuyor. Ya da mesele yerel yönetimlerin ötesine geçiyor. Bu anlamda vatandaşlar ülkenin en ücra köşesinde bile yaşasalar Ankara’ya gitmeden anlatmak istediklerini rahatlıkla ifade edebiliyorlar.

Merkezi yönetim ise vatandaşların talep ve dilekçelerini tek tek inceliyor. Bu incelemeler sonucunda bir sorun varsa giderilir. Bölgede yaşayan vatandaşlar hizmet bekliyorsa konu ile ilgili gerekli çalışmaların yapılması için yerel yönetimlere talimat verilebilir. Ancak ülkemizde bu sistem üzerinden çok fazla şikayet gönderilmektedir. Genel kanı, sistemdeki tıkanıklığın sona erdirilmesi ve dilekçelere bir an önce cevap verilmesi için yetkililerin gereksiz başvurularla meşgul olmaması yönündedir. Bazı sorunlar belediyeler, valilikler veya kaymakamlıklar tarafından kolayca çözülebilir.

Whatsapp Şikayet Hattı Numaraları için içeriğimizden bilgi alabilirsiniz.

CİMER Gizlilik

Cimer’e yapılan başvurularda kimlik bilgilerinizi saklayabilir veya gizleyebilirsiniz. Şikayetlerinizi de geri çekebilirsiniz. Bilgi Edinme Kanunu’na göre Cimer’e yazılan dilekçelerin süresi başvuru formunuza göre değişmektedir.

Başvuru yaparken kimlik bilgilerinizin görünmesini istemiyorsanız, başvurularınızı gizlilik içinde yapmak istiyorsanız yapmanız gereken başvuru türünü başvuru sırasında ‘Bildirim‘ olarak seçmektir.

Kimlik bilgilerimi gizle’ye tıklayarak tüm kimlik bilgilerinizi gizleyebilirsiniz. Başvuru sonucu e-posta hesabınıza gönderilecektir.

Cimer Başvuru 2023

Cimer başvuruları talep, öneri ve tebligat olarak elektronik ortamda e-devlet üzerinden yapılabileceği gibi yukarıda yazılı dilekçe ile başvurular telefon, faks, elden posta yoluyla da yapılabilir. Posta ile yapılacak başvurular için adres bilgileri;

  • Başvuru Adresi: Cimer T.C Cumhurbaşkanlığı Külliyesi 06560 Beştepe – Ankara
  • Tel: 0 312 583 60 00

Cimer Şikayet Hattı kaçtır?

Cimer başvuruları cep telefonu üzerinden Alo 150 hattından yapılabileceği gibi e-devlet üzerinden elektronik ortamdan tüm tablet ve mobil cihazlarınızdan gerçekleştirilmektedir.

Alo 150 Doğrudan Cumhurbaşkanlığı Hattı Şikayet Edilir mi?

ALO 150 hattından Şikayetlerinizi Cimer’ e ileterek sizde çözüme ortak olup yönetime katılabilirsiniz.

Başvurunuz Cumhurbaşkanlığına İletilememiştir Ne Demek?

Cimer’e yapılan bazı başvurularda kişiler, başvurunuzun Cumhurbaşkanlığına iletilemediği bildirimi ile karşılaşabilmektedir. Bunun nedeni başvuranların başvurularının kabul edilmemesidir. Başvurusu kabul edilmeyen kişilerin tüm bilgileri tekrar kontrol edilerek başvuru yapması gerekmektedir.

CİMER Cevap Süresi Kaç Gün?

Cimer’e yaptığınız başvuru, istek, şikayetlere geri dönüş yaklaşık olarak 15 – 30 gün arasıdır.

CİMER Başvuru Sonucu Ne Zaman Gelir?

Yapacağınız başvuruya göre değişmekle birlikte 20 – 40 gün arasında sonuca ulaşabilmektedir.

CİMER Başvuru İptali Nasıl Yapılır?

Yapmış olduğunuz başvuruyu iptal etme seçeneğiniz bulunmaktadır ancak bu kararın değerlendirilmesi başvurduğunuz kurumun takdirindedir.

Cimer Ne Zaman Kuruldu?

CİMER, vatandaşların her türlü talep, ihbar ve şikayetlerini doğrudan Cumhurbaşkanlığına iletmeleri amacıyla 20 Kasım 2006 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan kanunla kurulmuş bir web servisidir.
9 Temmuz 2018 tarihinde yapılan düzenleme ile eski adıyla BİMER olan hizmetin adı CİMER olarak değiştirilmiştir. Başkanlık sisteminden sonra Başbakanlık kaldırıldığı için adı değiştirilmiştir.

Yorumlar

  1. Avatar of hasan hasan dedi ki:

    BU CİMER İKİ KEZ MI YAZ MAK GEREKİYORU OYLE DUYDUM BİR ŞEYLER İSTE MEK İÇİN BİLEİNİZ VARİM