2021 Güncel:
Çiftçi kayıt sistemi Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından oluşturulan ve tarım ile uğraşan herkesin kayıtlarını oluşturmaktadır. Tarımsal ve hayvansal alandaki tüm desteklerden yararlanmak istiyorsanız işletme ve ÇKS belgenizin olması gerekmektedir. Bu alanda yapacağınız kredi başvurularında ÇKS belgesi talep edilir. İşletme belgesi nasıl alınır, hayvan işletme belgesi nedir, işletme ruhsatı nasıl alınır, hayvancılık işletme açma belgesi ve belge ile sokağa çıkma konuları hakkında detaylı bilgiler yazımızın içeriğimizde inceleyebilirsiniz.
Hayvancılık işletme belgesi her türlü canlı hayvancılığın tabip edilmesi için oluşturulmuştur. Belge sahibi çiftçinin mevcut olarak baktığı hayvanların sayıları ve kulak küpe numaraları ile takip edilmektedir. Bu sistemin çiftçilere vermiş olduğu en büyük avantaj ise devlet tarafından süt ve doğum halinde verilen hibe ve teşviklerden yararlanma imkanı sağlamaktadır. ÇKS ile hayvancılık işletme belgesi birbirinden tamamen farklı olan iki belgedir. ÇKS Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından oluşturulmuş bir sistem olup, tarım ile uğraşan çiftçileri kayıt altına almaktadır. Hayvancılık işletme belgesi ile canlı hayvancılığın takibini yapabilmek için oluşturulmuş hayvanların kayıt altına alınması ve üreticilerin verilen desteklerden faydalanabilmesi adına avantajı yüksek olan bir sistemdir.
Hayvancılık işletme belgesi ile çiftçi kayıt sistemi belgesinin çiftçilere sunmuş olduğu sayısız avantaj bulunmaktadır. Bu belgeler ile Türkiye topraklarına hayvancılık ve tarım ile uğraştığınızı tescilleyen belgelerdir. Bu sayede devlet tarafından verilen tüm desteklerden yararlanma imkanına sahip olursunuz. Çiftçilerin faydalanabilecekleri avantajların başında Ziraat Bankası 7 yıl vadeli hayvancılık kredisi gelmektedir. Aynı zamanda tarımsal bütün yatırımlar da Ziraat Bankası faizsiz kredi kullanma imkanları da tanımaktadır.
ÇKS ile hayvancılık işletme belgesi ile faydalanabileceğiz diğer olanaklar ise;
Bunlar ile birlikte ÇKS ile Hayan İşletme açma belgesi bu ve daha bir çok imkanlardan yarar.
Küçük, büyük ve kanatlı hayvan sektöründe hayvancılık yapacak olan çiftçilerin işletme belgesine sahip olması gerekmektedir. Bu belgenin olması yararlanabileceğiniz destekler için önemlidir. Hayvancılığa başlamadan önce bu belgeye sahip olursanız yukarıda vermiş olduğumuz desteklerden yararlanarak daha verimli bir işletme oluşturabilirsiniz. Kuracağınız işetmenin büyüklüğü, küçüklüğü ve ne oranda olduğunun bir önemi bulunmamaktadır. Belge için yapmanız gereken tek şey, İlçenizde bulunan Ziraat Odası Birliğine veya Tarım İl Müdürlüğüne giderek, hayvan işletme belgesi için işletmeniz kiralık ise kira sözleşme formu ile muvafakat name alıp doldurmalısınız. Doldurduğunuz belgeyi daha sonra köy muhtarı ve azalarına imzalatarak Tarım İl Müdürlüğüne teslim etmeniz gerekmektedir.
Bu hizmet Tarım ve Orman Bakanlığı işbirliği ile e-Devlet Kapısı altyapısı üzerinden sunulmaktadır. e-Devlet Hayvancılık İşletme Tescil Belgesi üzerinden sorgulama yapabilirsiniz.
KKYDP (Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı) ve TKDK (Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu) kapsamında bir sübvansiyon almak için Tarım ve Kırsal Kalkınma ile Gıda, Tarım ve Islah Bakanlığı tarafından verilen bir yapı ruhsatı almanız gerekmektedir. Belediye, il yönetiminden özel izinler almıştır. Sübvansiyon (Develt tarafından karşılıksız yardım) almak isteyen girişimcilerin güvenlik lisansı almaları gerekmektedir. Çünkü, lisanssız çalışacak olan projeler projeler başarılı sayılmayacak ve yatırımlardan faydalanamayacaklar.
İşletme kurma izni alınarak kurulmuş işyerleri için işveren, işletmeye başlamadan önce işletme belgesi almak için bir dilekçe ile Bölge Müdürlüğüne müracaat edilmesi gerekmektedir. İşletme belgesi talebi üzerine iş müfettişlerince işyerinde yapılan incelemeler ile işyerinin kurma iznine esas belgelere göre kurulup kurulamayacağı kontrol edilir. İlgili belgeyi verme yetkisi Tarım ve Orman Bakanlığına aittir.
Çiftçi kayıt belgesinin çıkartılması için 2 yol bulunmaktadır. İlk olarak e-Devlet üzerinden kendinize ait olan kullanıcı adınız ve şifrenizle giriş yaparak Tarım ve Orman Bakanlığının Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) Başvurusu sayfasından başvuru yapabilirsiniz. Diğer yöntem ise; ÇKS başvuru formu EK1 doldurarak ilçe Tarım Müdürlüklerine elden teslim edebilirsiniz. Her iki yöntemde yapılan başvurularda sizden bir takım evraklalar istenecektir.
ÇKS kaydı için Çiftçi Kayıt Formu İndir yazımızın içeriğinden belgelere ulaşabilirsiniz.
EK-1 olarak geçen başvuru formu ile birlikte istenecek belgeler;
ÇKS belgenizi güncellemek için istenilen belgeler;
Her yıl düzenli başvuru yapıyorsanız, bağlı olduğunuz Tarım il veya İlçe Müdürlüklerine başvuru yapabilirsiniz. Belgelerinizi eksiksiz hazırladığınız da ÇKS belgeniz 5 iş günü içinde elinize ulaşacaktır.
ÇKS belge yenileme ücretleri dönüm başına şu şekilde yapılmaktadır.
ÇKS belgesi toprak altı veya tarım üstü tarımsal faaliyetlerinden oluşturulmuş bir kayıt sistemidir. İşletme belgesi ise her türlü canlı hayvancılık faaliyetlerde bulunan yada bulunacak olan çiftçiler için oluşturulmuş bir sistemdir.
Büyükbaş, küçükbaş hayvan ve arıcılık faaliyetlerini sürdüren kişiler İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünden alacakları son 1 yıl içerisinde olan hayvan varlığı listesi ve arı kayıt sistem, belgelerini kolluk kuvvetlerine ibraz etmeleri şartlı ile sokağa çıkma kısıtlamasından muaf tutulmaktadır.