2021 Güncel:
Tarım ve Orman Bakanlığı’nca belirlenecek illerde 2020-2022 döneminde uygulanacak hayvancılık yatırımlarına ilişkin destek oranları 3099 sayılı karar ile belli olmuştu.
Bu karara dayanılarak; Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan “Damızlık Manda Düvesi Yetiştiriciliğinin Desteklenmesine İlişkin Uygulama Esasları Tebliği”, bugünkü Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.
20 Ekim 2020 tarihli ve 3099 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe konulan Hayvancılık Yatırımlarının Desteklenmesine İlişkin Karara dayanılarak hazırlanan 16 ŞUBAT 2021 tarihli Resmi Gazete‘ de
‘de yayımlanan tebliğ kapsamında; Damızlık manda düvesi yetiştiricilerine % 50 hibe desteği verilecektir.
Damızlık manda düvesi yetiştiriciliğine verilecek olan hibe desteğinin yatırım konuları ve hibe oranları ile başvuruların nereye yapılacağı, başvurularda istenen evraklar ve diğer merak edilenler içeriğimizde yer verdik.
‘‘Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliklerine’‘ üye olan gerçek ve tüzel kişi üreticilerin yapacakları, 150 baş kapasiteye sahip, damızlık manda düve üretimi ve ticari gebe manda satışı için yeni işletme kurulması veya mevcut işletmelerin kapasitelerinin 150 baş olacak şekilde artırılması ve bu işletmelerin rehabilitasyon yatırımlarına % 50 hibe desteği verilecektir.
Hibe desteği Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca belirlenmiş olan illerde 2020-2022 yılları arasında; yeni inşaat yapımı veya kapasite artırımı/rehabilitasyonu, damızlık dişi manda ve manda boğası alımı ile makine-ekipman temini desteklenmesi yatırımlarına aşağıda belirtilen oranlarda hibe desteği uygulanır.
UYGULANACAK YATIRIM KONULARI HİBE ORANI (%) İNŞAAT
Yeni inşaat yapımı veya kapasite artırımı/rehabilitasyon konusunu kapsayan inşaat yatırımına%50 HAYVAN ALIMI
Damızlık dişi manda ve manda boğası alımına,%50 MAKİNE ALET-EKİPMAN ALIMI
Yem karma ve dağıtma makinesi ve gübre sıyırıcı alımına%50 Hibe tutarı: Hibeye esas proje tutarının; inşaat yatırımı, hayvan alımı ile makine, alet ve ekipman alımı için yapılacak yatırımların %50 nakdi tutarını ifade eder.
Bu Tebliğ kapsamındaki desteklerden damızlık manda yetiştiricileri birliğine üye olan;
Damızlık manda yetiştiricileri birliklerinin başvurularında birliğe üyelik şartı aranmaz.
Damızlık dişi manda Bakanlık kayıt sistemlerine kayıtlı en az 12-24 aylık dişi gebe olmayan mandayı, Damızlık gebe manda Bakanlık kayıt sistemlerine kayıtlı en az 3 aylık gebe hayvanı, Damızlık manda boğası Bakanlık kayıt sistemlerine kayıtlı en az 24 aylık erkek mandayı,
Bu desteklemeden yararlanmak isteyen yatırımcılar Tarım ve Orman Bakanlık tarafından belirlenen ve internet sayfasında duyurulan süre içinde yatırımı yapacağı yerdeki il müdürlüğüne başvurular yapılmalıdır. Yapılacak müracaatlar tebliğ yayımlandığı yıl için geçerlidir.
Damızlık manda hibesinden yararlanmak için gerekli belgeler Haygem Genel Müdürlük tarafından uygulama rehberinde ayrıca belirtilir.
Başvuru sahibi, damızlık manda yetiştiriciliği ve ahır yapımı konularında Tarım Bakanlığı veya diğer kamu kurum ve kuruluşlarınca uygulanan faiz indirimi veya hibe desteği programlarından yararlanmadığına, yararlanmış ise Karar kapsamındaki hibe desteğinin iptal edileceğini kabul ettiğine dair noter tasdikli taahhütname verir.
Kaynak: 20/10/2020 tarihli ve 3099 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe konulan Hayvancılık Yatırımlarının Desteklenmesine İlişkin karara dayanılarak hazırlanmıştır.
Karar kapsamında ödeme almaya hakeden üreticilere yapılacak ödemeler, Bakanlığın ilgili yıl bütçesine tahsis edilen ödeneklerden karşılanır.
Ödemeler Ziraat Bankası aracılığıyla yapılacaktır. Uygulama için Bankaya destekleme tutarının % 0,2’si oranında hizmet komisyonu ödenir.
Yayınlanan yeni tebliğ ile (30039 sayılı Resmî Gazete de yayımlanan 2017/19 nolu) tebliğ yürürlükten kaldırılmıştır.
Sinop ili icin hibe gecerlimi ? Koyumde uygun yerimiz var buyuk.bas hayvan icin cok elverisli. Esim devlet memuru basvuru yapmama engel sayilirmi. Bilgilendirirseniz cok sevinirim