2021 Güncel:
Devlete ait bankaların hangileri olduğu son günlerde peş peşe açıklanan destek paketleri ile büyük merak konusu oldu. Vatandaşlara yönelik sunulan kredi paketlerinde finansman kaynağı olarak belirtilen üç kamu bankasını ve diğer devlet bankaları detaylı bir şekilde ele aldığımız içeriğimizde, sizlere devlet bankaları hakkında bilgi vereceğiz.
Belirli dönemlerde bankaların yaptıkları kampanyalara bakıldığında birçok bankanın bulunduğunu ve her geçen gün sayılarının arttığı gözlemlenmekte. Bu nedende dolayı hangi bankaların özel sektöre hangi bankaların ise devlete ait olduğu merak edilmektedir. Vatandaşlar tarafından devlet bankaları daha fazla tercih edilmekte ve bunun nedeni ise güven duygusunun ağır basması olduğu bilinmektedir.
Vatandaşlar tarafından İş bankası, Ziraat Bankası ve Vakıfbank gibi bankaların hangisinin devlet bankası olduğu en çok araştırılan konular arasında yer almaktadır. Sayısı oldukça fazla olan bankaların Özel mi? Devlet mi? olduğunu içeriğimizde bulabilirsiniz. Son zamanlarda merak edilen ve araştırılan konular Vakıfbank, İş Bankası devlet bankası mı,İş bankası mı Ziraat bankası mı kamu mevduat bankaları hangisi, Özel bankalar Hangileridir, En iyi devlet bankası hangisi Türkiye’deki özel bankalar listesi ve diğer detayları içeriğimizden öğrenebilirsiniz.
Devlet bankaları, ülkemizde devlet bünyesinde hizmet veren bankalar olmakta ve halk arasında da kamu bankaları olarak tabir edilmektedir. Kamu bankaları, tam anlamıyla devlet sermayesiyle kurulmuş ve devlet tarafından yönetilen bankalar olarak faaliyet göstermektedir. Bankalar ile ilişkisi bulunmayan kişi sayısı neredeyse yok denilecek kadar az durumda, çoğu kişi ay veya yıl içinde birçok işlemlerini banka üzerinden halletmektedir. Örneklendirmek gerekirse; çalışan nüfus sayısı kadar bankalarla ilişiği bulunan insan sayısı da o kadar çoktur. Bunun nedeni aslında oldukça basit, elden maaş alma durumu söz konusu olmadığından işyerleri devletdestekli.com anlaşmalı bankalar aracılığıyla çalışanlarına ödemelerini anlaşmış olduğu banka üzerinden yapar. Böylelikle çalışan kişilerin bir hesabı ve bir de banka kartı bulunur. Maaş haricinde birçok hizmet aldığımız bankalar ise özel sermayeli ve devlet bankası (kamu bankası) olarak ikiye ayrılmaktadır.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumuna bağlı tüm bankaları buradan görüntüleyebilirsiniz.
Ülkemizde faaliyetlerine devam eden, sermayesi kamuya ait olan yatırım ve kalkınma bankası ile mevduat bankaları hizmet vermektedir. Devlet bankaları bilindiği üzere düşük faiz oranlarıyla tüketicilerine uygun koşullarda finansman olmaktadır. Özel bankalar gibi yatırım bankalarının da neredeyse her yerde şubeleri bulunmaktadır. Ayriyeten bu bankalar sermaye ve faaliyetlerini kamu kurum ve kuruluşları için gerçekleştirirler. Faaliyetlerine devam eden devlet bankaları için en çok duyduğumuz bankalar Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank olmaktadır. Fakat kamuya ait bankalar yalnızca bu üç devlet bankasıyla sınırlı değildir. Üç kamu bankasının dışında da devlet bankaları bulunmaktadır.
2021 yılı itibariyle devlet bankaları aşağıdaki gibidir. Bunlar;
Yukarıdaki devlet bankalarının bazıları mevduat bankası, bazıları yatırım, bazıları ise kalkınma/yatırım bankası olmaktadır. Devlet bankaları Kamu Mevduat, Kamu Katılım ve Kalkınma Yatırım bankaları olarak üçe ayrılmaktadır.
En çok bildiğimiz kamu bankaları olarak karşımıza çıkan Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank kamu katılım bankaları olarak hizmetlerine devam etmektedir. Kamu katılım bankası olan bu üç banka mevduat bankası olarak hizmetlerini sürdürürler. Diğer bankalar gibi kişi ya da kurumlara ait değil tamamen devlete ait olmaktadır. Kamu bankalarını sıralayacak olursak;
Bitkisel ve Hayvansal faaliyetlerde kullanılmak amaçlı finansman sağlayan banka olarak bilinse de en çok işlem yapan devlet bankalarından birisi Ziraat Bankasıdır. Özel bankalara kıyasla daha düşük faiz oranları ile sıfır faizli ve düşük faiz imkanı sunan Ziraat Bankası, devlet tarafından ödenecek olan ödemelerinde gerçekleştirildiği banka olmaktadır. Özellikle son günlerde verilen destek paketleriyle adından sıkça söz ettiren Ziraat kamu bankalarının başında gelmektedir. Güncel faiz oranlarına göz atacak olursak;
Vakıfbank Devlet Bankası mı sorusunun yanıtı ise; Ülkemiz haricinde Amerika, Almanya, Kıbrıs, Irak, Avusturya ve Bahreyn olmak üzere toplamda 6 farklı ülkede şubesi bulunmaktadır. Özel bankalara bakıldığında kredi faiz oranları Ziraat Bankası gibi düşük olmaktadır. Devlet aile olan bankaların bir üyesi olan Vakıfbank, % 58 oranla devletin, % 25 oranı halka açık, % 17 oranında ise bazı devlet vakıflarına ait olmaktadır.
KOBİ kredilerine finansman kaynağı olarak bilinen Halkbank, hibe ve faizsiz kredi imkanları da sunmaktadır. Devlete ait birçok işlemin yürütüldüğü Halkbank’ta, Vakıfbank ve Ziraat Bankası gibi oldukça fazla tercih edilmektedir. Bu bankanın % 51 oranı devlete, %49 oranı da halk açık olmaktadır. Konut, taşıt, ihtiyaç ve farklı kredi türleriyle uygun faiz oranlarında finansman olmaktadır. Ayriyeten mevduat hesaplarına yüksek faiz oranları sunmaktadır. Taşıt kredisi faiz oranı %1,62 konut kredisinde faizi %1,42 ve ihtiyaç kredisi faiz oranı ise %1,62 olarak kredi imkanı tanımaktadır.
Ziraat Bankasının ve Halkbank’ın vatandaşlara sunduğu hibe desteklerinden bahsetmişken Hibe Veren Devlet Kurum ve Kuruluşları” adlı yazımızı incelemenizi tavsiye ediyoruz.
Ülkemizde faaliyet gösteren kamu bankalarının listesini ise şu şekilde olacaktır.
Ülkemizde toplamda beş adet kamuya ait katılım bankası bulunmaktadır. Kamu katılım bankaları özel sermayeli ve kamu sermayeli olarak ikiye ayrılmaktadır. Faaliyetlerine devam eden katılım bankaları;
Kalkınma ve yatırım bankaları, kuruluşların yatırımları için finansmanı olmak üzere faaliyeti gösteren bankalardır. Diğer bankalar gibi katılım ve mevduat fonunu almaz ve kabul etmezler. Devlete ait Kalkınma ve Yatırım Bankaları,
Ülkemizde faaliyetlerine devam eden Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu bankaları tasarruf mevduatı ve katılım fonu sahiplerinin haklarını koruyan devlet kurumu olmaktadır. Mevduatın ve katılım fonlarının sigortalanmasının yetkili ve görevli Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) ait 2021 yılı güncel bankalar ise;