Devlet Elektrik Alım Fiyatı 2023 Güncel

Devlete elektrik Satmak için ne yapılmalıdır. 10 kw elektrik satışı ne kadar kazandırır, Güneş enerjisi elektrik üretimi ve satışı için nereye başvurulmalıdır, güneş enerjisinden elektrik üretimi devlet teşviki nelerdir, çatıda elektrik üretimi maliyeti ve kazancı ne kadar, lisanssız elektrik Üretimi satış fiyatı bu yıl ne kadar oldu, güneş enerjisi elektrik üretimi maliyeti tüm hesaplamalar ve merak edilenleri yazımızdan öğrenebilirsiniz.

Devlet Elektrik Alım Fiyatı 2023 Güncel

Elektrik üretiminin desteklenmesi amacıyla birçok güneş tarlasına, kendi elektriğini kendi üreten girişimcilere özel hibe destekleri ve teşvikler verilmeye devam ediyor. Güneş tarlalarında kendi ürettikleri enerjilerini devlete elektrik satmak ve buradan para kazanmak isteyenler tarafından araştırılan Devlete elektrik satmak alım fiyatı, Devlete elektrik satış fiyatı 2023 ne kadar oldu, lisanssız elektrik üretimi satış fiyatı ne kadar, devlet elektrik alım fiyatı, güneş enerjisi elektrik satış fiyatı, HES elektrik satış fiyatı tüm merak edilenleri yazımızda detaylandırdık.

Devlet Elektrik Satış Fiyatı 2023

Devlet elektriği satış fiyatı, Türkiye’de üretilen elektriğin maliyetinin üzerinde bir fiyata satılması anlamına gelir. Devlet tarafından belirlenen bu fiyat, elektrik üreticilerinin ve tüketicilerinin elektriğe ne kadar ödeyeceğine karar vermek için kullanılır. Fiyatlar elektrik piyasasındaki değişimlere göre her yıl revize edilmekte ve BDDK tarafından onaylanmaktadır.

Görevli tedarik şirketleri:

  • Mesken düşük kademeye 79 kuruş,
  • Mesken yüksek kademeye 135 kuruş,
  • Sanayiye 156 kuruş ve
  • Ticarethaneye 189 kuruşa satmaktadır.
  • ‘Net Kar Marjı’ ile sınırlandırılmış olup bu oran 2021-2025 dönemi için %2,38 olarak belirlenmiştir.

Devlet bütün nihai müşterileri EÜAŞ üzerinden bu yıl da desteklemeye devam edecek olup, 2023 yılında EÜAŞ’ın görevli tedarik şirketleri ve dağıtım şirketlerine satmayı düşündüğü yaklaşık 60 milyar kilovatsaatlik elektrik enerjisini piyasa fiyatı olan 150 kuruş yerine 32 kuruşa satarak nihai tüketiciler yaklaşık 70 milyar lira desteklenmektedir.

Güneş Enerjisi Santrali Kurmak Karlı mı?

Bir güneş enerjisi santrali kurmak karlı olabilir. Bir güneş enerjisi santrali kurmak, herhangi bir yakıt maliyeti olmadan çevre dostu bir enerji kaynağı sunar. Bir güneş enerjisi santrali kurmak, çevre dostu olmasının yanı sıra uzun vadeli enerji maliyetlerini azaltmak için de karlı olabilir. Bir güneş enerjisi santrali kurmak, özellikle güneş ışığına erişimin yüksek olduğu alanlarda özellikle karlı olabilir.

Günümüzde birçok güneş sahası yatırımı yapılmaya devam edildiğinden çatı ve sahadaki panellerden üretilen elektriğin devlete satılması son zamanların en karlı yatırım araçlarından biri haline geldi. Devlete elektrik satmak istiyorum diyenleri duymuşsunuzdur. Günümüzde birçok girişimci bu yeni iş fikrini hayata geçirerek güneş enerjisi tarlaları ve çatılar üzerine kurdukları sistemle kendi elektriğini üretip devlete satarak para kazanabilmektedir.

Güneş enerjisi sahalarında ve çatılarda üretilen elektrik, yatırımcıya karlı bir yatırım olarak geri döner ve yatırımcı 3-5 yıllık alım sözleşmesi yaparak kayıpsız para kazanabilir. Devlet tarafından 3 ila 5 yıl süreyle halkla sözleşmeli olarak alınan elektrik, yatırımcıya yatırımının geri dönüşünü sağlarken kayıpların da önüne geçiyor.

Güneş Enerjisi Elektrik Üretimi Maliyeti Ne Kadardır?

Devlete elektrik satmak için gerekli tüm işlemleri ve anlaşmaları yapanlara verilen devlet teşviki ile 1 mV GES tesisi kurabilir ve bu işten para kazanmaya başlayabilir. Elektrik üretiminde kullanılacak ekipman alımını ve tesisin kurulum maliyetini öğrendikten sonra bu işe yatırım yapmaya başlayabilirsiniz.

Ev Tipi Solar Enerji Sistem Maliyeti 2023 yılı için bir ailenin günlük elektrik tüketimini hesaba katarak ihtiyaç duyulacak güneş enerjisi sisteminin maliyeti yaklaşık 22.980 TL‘dir. 325 W güneş paneli maliyeti: 900 – 1.100 TL x 4 adet = 4.000 TL. 100 Ah akü ortalama fiyatı: 1.300 – 1.500 TL x 5 adet = 7.000 TL

Ayrıca devlete elektrik satarak alım fiyatlarının değişip değişmeyeceğini de bilmelisiniz çünkü 2023 yılında devletin yenilenebilir enerji ve GES teşviklerinin alım fiyatları da farklılaşacak.

Güneş Enerjisinden Elektrik Üretimi Devlet Teşviki 2023

Elektrik üretimi için devlet teşvikleri, GES projeleri için teşvik ve hibeler kullanılarak birçok girişimci bu yıl da desteklenmeye devam ediyor. GES teşviklerinden yararlananlar, son yıllarda devlet arazisi ve arazilerindeki şahıs arazilerine kurdukları güneş panelleri ile elektrik enerjisi üretiyorlar. Güneş tarlaları olarak bilinen bu arazilerde güneş panellerinden enerji üretimi, günümüz yatırımcılarının en gözde uğraşı haline geldi.

Elektrik üretimi için destek almak isteyen girişimcilerin araştırdığı Güneş Enerjisi Üretiminde Devlet Destekleri, GES Projelerine Yönelik Teşvik ve Hibeler nasıl alınır ve tesis kurulumunda yapılması gerekenleri sırasıyla açıklayalım. yenilenebilir güneş enerjisine yatırım yapmak:

  • Öncelikle güneş panellerinin kurulacağı arazinin tespiti ve seçimi yapılmalıdır,
  • Kurumlardan açılım ve üretim için gerekli olan tüm izinlerin alınması ikinci adımdır.
  • Güneş enerjisinden elektrik üretimi için firmalara başvuru aşaması ve son olarak gerekli finansman ve kurulum aşamasının ardından tüm adımların tamamlanması gerekmektedir. Şimdi tüm bu adımların detaylarını inceleyelim.

Öncelikle arazinin tespitini anlatacak olursak:

Ülkemizde en çok güneş alan bölge Güneydoğu Anadolu bölgesidir ve bu bölgeye gelen yıllık toplam güneş enerjisi diğer bölgelere göre daha fazladır. Karadeniz Bölgesi, en az güneş ışığı alan ve yıllık toplam güneş enerjisinin daha az olduğu bölgedir. Bu da Güneydoğu Anadolu bölgesine yapılacak yatırımla Karadeniz Bölgesine yapılacak yatırımdan daha fazla elektrik üretilecek ve daha fazla enerji satılacağı anlamına geliyor.

Arazi tespiti sırasında; Hangi bölgede güneş enerjisi miktarı fazlaysa oraya yatırım yapmak daha çok kazandırır. Yine arazi güney cephede olduğu için daha fazla güneş ışığı alacağından panellerin güneye doğru döşenmesi ve enerji aktarımı için iletim hatlarına yakın olması gibi detaylar göz önünde bulundurularak arazi seçilmelidir. Arazinin sulak bir yerde olmaması, sulama kanalından ve verimli tarım arazilerinden ve trafo merkezlerinden uzak olması da çok önemlidir.

Trafo merkezlerine 20 kilometreden daha uzak arazilere lisanssız elektrik üretim lisansı verilmeyeceği için trafodan elektrik enerjisinin taşınması işlemi olduğu için arazinin trafoya olan uzaklığı ve trafonun yerini de öğrenmelisiniz. enerji santrali. İletim hatlarından trafoya giden masraflı bir süreçtir. Bu işlemi uydu parsel sorgulama sistemi üzerinden de gerçekleştirebilirsiniz.

Kurumlardan Alınması Gereken İzinler

Güneş enerjisi ile elektrik üretmek isteyen girişimcilerin öncelikle Tarım ve Orman Müdürlüklerinden izin alması gerekiyor. Tarım ve Orman Bakanlığı, tarımda verimli toprakların yanında güneş enerjisi sahalarının kurulmasına izin vermeyecek. ÇKS’ye kayıtlı tarım arazilerinin bu amaçla kullanılması durumunda devlet desteği verilmeyecektir, bu nedenle kurulum öncesi resmi prosedürleri, yazışmaları ve izinleri tamamlamanız gerekmektedir.

  • Tarım arazisi üzerine güneş enerjisi üretimi için tesis kurmak isteyenlerin öncelikle İl/İlçe Tarım Müdürlüklerine Başvuru dilekçesi ile başvurmaları ve gerekli incelemeleri kurumdan talep etmeleri gerekmektedir.
  • Lisanssız elektrik üretimi için yapılacak başvurular sonrasında Tarım İl/ İlçe Müdürlüklerinde görevli personel tarafından arazi ve arsanın gerekli incelemesi yapılarak sorun teşkil etmediği tespit edilirse lisanssız üretimin yapılabilir olması durumunun resmi evrak ile başvuru sahibine bildirilecektir. 
  • Arazinin verimli olması halinde maalesef olumsuz cevap tarafınıza resmi evrakla haber edilecektir.
  • Lisansız elektrik üretimi için kullanılacak araziye kurulacak olan güneş panellerini kurulduktan sonra çevrede bulunan diğer arazilerin bütünlüğünün bozmaması gereklidir bundan dolayı arazinin durumu incelenir ve sorun teşkil etmemesi halinde kuruluma izin verilir. 
  • İncelemeler yapılarak arazide 5403 sayılı kanun hükümlerine aykırı bir durumun olup olmadığı kontrol edilir bundan dolayı güneş panellerinin kurulacağını arsanın boş olması, verimli arazi olmaması ve içerisinde ürün olmaması gerekmektedir. 
  • Bundan sonraki aşamada artık dağıtım yapan şirketlere başvuru yapılmalıdır.

Güneş enerjisinden elektrik üretimi için dağıtım yapan firmalara başvuru aşamasını anlatacak olursak;

Güneş enerjisi sahasından lisanssız elektrik üreten girişimcilerin enerji dağıtım şirketlerine başvurması gerekiyor. Güneş enerjisi üretimi ve satışı için yerel bir dağıtım şirketine yapılan başvurularda ilk dört süreç olan arama, mühendislik, maliyet analizi ve uygulama süreçlerinin tamamlanması gerekmektedir.

İlk olarak kurulum alanına özel geliştirilen yöntemler ile ön Keşif, projenin verimlilik değerlendirmesi amacıyla mühendislik, yatırımın hızlı geri dönüşüm için mühendislik hesaplarına göre kurulum yapılacak enerji santrali ekipmanları ve yatırım bütçesi maliyeti analizi,  bağlantı görüşü için hazırlanan proje evrakları ile son olarak başvuru sürecinde gerekli müracaatlar yapılır tüm bu sürecin tamamlanması gerekmektedir. Dağıtım şirketlerine başvuru sırasından Lisanssız elektriğe izin belgenizi ve arsanın tapusunu verebilirsiniz. Dağıtım şirketleri tarafından talep edilecek evrakları hazırladıktan sonra yaptığınız başvurulara şirketler onay verecektir, ancak çevrede ki çok sayıda güneş tarlası bulunuyorsa talebinizi olumsuz değerlendirebilecektir. Sizde olumsuz yanıta aldanmadan güneş tarlasına yatırım işinden vazgeçmemeli, dağıtım şirketiyle anlaşmanın yolunu aramalısınız.

Güneş enerjisi sahalarının imar sınırları içerisinde de Belediyelerden izin alınması gerekmektedir. Belediyeye yapacağınız başvurularda bazı evrakların hazırlanması ve ardından TEDAŞ’tan onay alınması gerekmektedir. Proje mutlaka mühendis tarafından hazırlanmalı ve hazırlanan proje TEDAŞ tarafından onaylanmalıdır. Proje aşamasındayken konusunda uzman bir mühendise projeyi yaptırmanız, prosedürlere takılmadan izin aşamasından ilerlemenizi sağlayacaktır.

TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası EPDK Lisanssız Üretim konusunda örnek uygulamalara ulaşabilirsiniz.

Proje onaylandıktan sonra Belediyelerden izin alınması gerekmektedir ve onay süresi uzun olacağından bu süre zarfında projede bazı değişiklikler ve genel olarak yol, duvar vb. eklemeler yapmanız istenecektir.

Belediyeden ne kadar erken izin alırsanız güneş enerjisi tarlanızı kurarak o kadar erken para kazanmaya başlayabilirsiniz. İzin belgelerinin süresine dikkat etmeniz gerekmektedir. İzni aldıktan sonra en fazla 2 yıl içerisinde kurulumu tamamlamanız gerekmektedir. 2 yıl içerisinde kurulum yapılamazsa izin sürecini baştan başlatmanız ve güneş enerjisi santralinizin kurulumunu almış olduğunuz izin süresi kadar tamamlamanız gerekmektedir.

Elektrik Üretimine Devlet Destekleri GES Projelerine Teşvik ve Hibe Nelerdir?

Ülkemizde enerji verimliliğini  sağlamak amacıyla kamu kurumları tarafından GES hibe destekleri ve teşvikler sağlanmaktadır.

Bu kurumlardan hibe destekleri güneş enerjisi kurulumu için değil, enerji verimliliğinin sağlanması için verilmektedir. Bu amaçla yapılan yatırımlar devlet tarafından desteklenmektedir. Bu amaçla kurulacak tesisin, sermayenin en az %25’i ile KOBİ tarafından karşılanması gerekmektedir.

Enerji verimliliğine yapılacak yatırımlar kapsamında KOSGEB, TKDK ve Enerji Bakanlığı (VAP) gibi kuruluşlar tarafından destekler sağlanmış, KOBİ’lere ve işletme sahiplerine hibe desteği gibi birçok teşvik verilmiştir.

Proje için tıklayınız.

GES Projelerine Yatırım Teşvik Belgesi

Bölgesel teşviklerden bağımsız olarak Genel Teşvik sistemi kapsamında 240 kWe üzeri GES yatırımlarınız; %18 KDV muafiyeti, %2 Gümrük Vergisi Muafiyeti desteği sağlanmaktadır.

Kosgeb KOBİ’lerde Enerji Verimliliği Destekleri

KOSGEB kurumu KOBİ’lerde Enerji Verimliliği desteği de vermektedir. Kosgeb KOBİ’lerde Enerji Verimliliği desteklerken; detaylı ve ön etüt hizmetleri, VAP projesi danışmanlığı (verimlilik artırıcı proje destekleri), enerji yöneticisi eğitim hizmetleri alanlarında destek vermektedir.

KOSGEB’in bu desteği 3 yıldır. Güneş enerjisi desteklerinde üst limit 30 bin TL olup geri ödemesizdir.

Ön Etüt Çalışmasında: (Ton eşdeğer petrol TEP)

  • 200-500 TEP için 1.500 TL
  • 501 ve üzeri için 2.000 TL

Detaylı Etüt Aşamasında:

  • 200-500 TEP için 15.000 TL
  • 501 ve üzeri için 20.000 TL

(VAP)Verimliliği arttırıcı proje destek miktarı:

  • 200-500 TEP için 3.000 TL
  • 501 ve üzeri için 5.000 TL

Enerji Yöneticisi Eğitimi desteği:

  • 200 ve üzeri için 3.000 TL veriliyor. KOSGEB tarafından yürütülen projeleri inceleyebilirsiniz.

Kosgeb Güneş Enerjisi Destekleri linkinden başvuru şartları, müracaat aşaması ve diğer bilgileri buradan öğrenebilirsiniz.

TKDK Güneş Enerjisi Teşvikleri 2023

Halen gündemde olan TKDK Güneş enerjisi teşvikleri IPARD ve IPARD2 adı verilen destek programlarıyla verilmektedir. Devlete elektrik satmak için teşvik sağlayan TKDK çağrı ilanlarına hazırlayacakları projeler ile başvuruda bulunanlar dönem dönem güneş tarlası kurulumu için teşvik ve hibe destekleri alarak yatırım yapabilirler.

Bu illerdeki girişimcilerin hazırlayacakları projelerin TKDK tarafından desteklenen iller listesi taranarak Kurum tarafından onaylanması halinde hibe desteği sağlanacaktır. TKDK Başvuru Çağrısı İlanına projeleri ile başvuranlara GES başvurularında %65 oranında hibe desteği verilecektir.

Yenilenebilir Enerji Tesislerinde 5 mV kapasiteye kadar (mikro kojenerasyon yatırımları için 100 kWe’a kadar) jeotermal, biyokütle, mikrokojenerasyon (elektrik üretimi veya ısı üretimi için) yenilenebilir enerji yatırımları desteklenecektir.

TKDK’ya başvuran kişinin başvuru paketi ile birlikte elektrik dağıtım şirketleri, organize sanayi bölgeleri, Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. TEDAŞ vb. bir belge veya sertifika ibraz edecektir. Başvuru sahibi, ilgili merciler tarafından düzenlenen geçici kabul raporunu nihai ödeme talep paketi ile birlikte sunacaktır.

Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV’nin Yeni Çevre Destekleri)

Enerji Verimliliği, Yenilenebilir Enerji ve Çevre Teknolojileri Destekleri:

TGV enerji verimliliğinin arttırılması ve yatırım yapacak olan girişimcilerin önündeki finansman zorluklarının ve engellerini aşılması amacıyla enerji verimliliği yatırımlarını 1.5 sene boyunca destekler. TTGV tarafından verilecek destek miktarları ise en fazla 1 milyon amerikan doları destek sağlanırken, alt sınır 100 bin amerikan dolarıdır. TTGV projenin bütçesinin en fazla yarısına kadar %50 faizsiz kredi verebilmektedir. Sağlanacak finansman desteğinin ilk 1 yılı geri ödemesiz geri ödeme süresi 4 yıldır. Krediden faiz alınmamaktadır. 4 yıllık süreçte ödenen kredi 36 taksitle geri ödenmektedir.

Avrupa Birliği KOBİ tanımına uyan yani 250’den az çalışanı ve yıllık satış hacmi 50 milyon euro  veya aktif büyüklüğü 43 milyon euro altında) işletmeler TurSEFF Yenilenebilir Enerji finansmanından yararlanabilir.

Turseff tarafından enerji verimliliği alanlarında müşterilerin ihtiyaçlarına göre finansal destek sağlamaktadır. Kredinin finansmanı (Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası) tarafından krediler ortak bankalar tarafından verilir.

BAŞVURU SÜRECİ

Hangi projeler finanse edilir merak edenler için; Yenilenebilir Enerji olarak aşağıda sıraladığımız projeler finanse edilir. Bu projeler;

  • Biyokütleden termal- elektrik, çöp gazı,
  • Rüzgar enerjisi projeleri,
  • Elektrik üretimi için atık su çamuru kullanımı,
  • Küçük ölçekli nehir tipi hidroelektrik santralleri,
  • Güneş enerjisinden elektrik üretimi projeleri (saha tipi, çatı tipi),
  • Jeotermal ısı pompaları veya
  • Jeotermal enerji santrallerini kapsamaktadır.

Detaylı bilgi almak için TurSEFF‘den alabilirsiniz

TurSEFF Hakkında Genel Bilgiler

  • TurSEFF bir devlet desteği değildir, veya bankaların destek mekanizması değildir. 
  • TurSEFF, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) tarafından geliştirilip uygulanmakta olan bir kredi ve leasing programıdır. 
  • TurSEFF kapsamında firmalara ve belediyelere sağlanan finansman, TurSEFF anlaşmalı banka veya leasing kurumlarından, kredi veya leasing olarak tahsis edilir. 
  • TurSEFF kapsamında, anlaşmalı banka veya leasing kurumlarımızdan kredi veya leasing kullanan faydalanıcılar, TurSEFF’in “teknik desteklerinden” faydalanırlar. Bu Teknik destekler; mühendislik, finans ve proje geliştirme gibi konularda bilgi paylaşımı içeriğiyle verilen ön danışmanlıklardır. Faydalanıcılar bu danışmanlık için ücret ödemezler. Bu bilgi paylaşımı/ön danışmanlık destekleri Avrupa Birliği tarafından sağlanan desteklerdir. Destek kapsamı bundan ibarettir.
  • Güncel TurSEFF anlaşmalı banka ve leasing kurumları www.turseff.org adresinde almaktadır. 
  • Son faydalanıcının alacağı kredi ve/veya leasing finansmanının finansal koşulları banka/leasing kurumlarına göre değişiklik gösterebilir ve bu kurumların kendi inisiyatifindedir. TurSEFF İnternet sitesinde ve/veya tanıtım materyallerinde TurSEFF finansmanının teknik kriterleri yer almaktadır. 

GES Elektrik Alım Fiyatı 2023

Elektrik alış fiyatı, üreticilerin kendi aralarında elektrik alıp satmaları için kullanılan bir fiyat türüdür. Elektrik alım fiyatları, tarifelerde belirtilen fiyatlar üzerinden veya diğer üreticilerle yapılan anlaşmalar yoluyla her üretici tarafından belirlenir. Elektrik alım fiyatları piyasa koşullarına, talebe, arza ve üretim maliyetlerine göre değişiklik gösterebilmektedir.

Yenilenebilir enerji (elektrik) devlet alım fiyatı güncellendi. Güneş enerjisi sistemleri GES’lerinde üretilen enerjilerin bir kısmının Devlet tarafından satın alınması garanti edildiğinden, Devlet belirli miktarlarda elektrik enerjisi satın aldığını bilmelidir.

Araştırmamıza göre; Güneş enerjisine dayalı elektrik üretimi için kWh başına elektrik satış fiyatı belirlenen tutar üzerinden satılır. Girişimcilerin ürettikleri elektrik enerjisinin alımlarını garanti altına alan Devletimiz, Resmi Gazete’de yayımladığı yönetmelik, tebliğ ve yasal düzenlemelerle alım fiyatlarının oranlarını ve KW başına Devletin ne kadar ödeyeceğini belirlemektedir.

Bu konuda öncelikle Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmeliğin Uygulama Tebliğinin 23. maddesini inceleyerek tüm detayları öğrenebilirsiniz. İhtiyaç fazlası enerji miktarının satın alınması hususu anlatılmaktadır.

Güneş enerjisi hibe desteği 2023 ve rüzgar paneli destekleri hakkında bilgi almak için yazımızı inceleyebilir. Devletin yenilenebilir enerji üretimi için verdiği desteklerden yararlanabilirsiniz.

GES Elektrik Satış Fiyatı 2023 Güncel Tarife

Devlete elektrik satış fiyatı, üretilen elektriği satmak istediğiniz de ise satış tutarı kw başına 35 kuruş civarı, Lisanssız elektrik üretimi satış fiyatı 32 Kuruştur. 3 KW sistem verileri ile evler için her kwh enerjiyi 0.35 TL gibi bir rakam ile satarsınız.

Örneğin: 500 kW üretim yaptınız 100 kW kullanıp geriye kalan elektriği satarsanız ne kadar getiri sağlar; 500 kwh üretip 100 kwh saat tüketince geriye kalan 400 x 0,36 TL kadar kazanırsınız.

Çatıda Elektrik Üretimi Maliyeti Kazanç Hesaplama

Maliyeti hesaplamak için çatıdaki elektrik üretim sisteminin tüm maliyetlerini toplamamız gerekiyor. Bu maliyetler arasında çatı montajı, enerji üretim sistemi ve ekipmanlarının satın alınması, gerekli bağlantıların yapılması, her türlü güncelleme ve bakım giderleri yer almaktadır.

Kazancın hesaplanması için çatıda üretilen enerji miktarının toplam maliyetten düşülmesi gerekir. Bu, çatıda üretilen elektriğin satış fiyatının, çatıdaki toplam harcamadan çıkarılmasına eşdeğerdir. Ayrıca çatıda üretilen elektriğin kullanımından tasarruf edilecek maliyetler de dikkate alınmalıdır.

Kazanç hesabını tamamlamak için çatıda üretilen elektrik enerjisinin tüm kullanım ortamlarına yayılımını ve çatıda yapılan harcamaların toplamını da dikkate almamız gerekir. Bu, enerjiyi çatıdan üretmenin maliyeti ile tüketicilere satış fiyatı arasındaki farkı hesaplamak anlamına gelir. Böylece çatıda üretilen enerjinin net kazancı hesaplanabilmektedir.

Çatıdan elde edilen enerjiden net kazancın hesaplanabilmesi için çatıda yapılan harcamaların toplamından çatıdan elde edilen enerjinin satış fiyatının çıkarılması gerekir. Ayrıca çatıdan elde edilen enerjinin tüm kullanım ortamlarına yayılması da dikkate alınmalıdır.

Kazanç Hesaplama yapacak olursak: 26,63 Krş/kWh devletin elektrik alış fiyatıdır. 36 /kWh kuruş da sattığı fiyattır. Vergilerle toplam 60 kuruşa vatandaşa aktarılır. Ortalama bir ev, yaklaşık 8-10 kWh arası elektrik tüketir. Ortalama ev tipi panellerin güç kapasitesi yaklaşık 275 -300 W arasındadır. Günde 1 saat güneşlenme halinde 275 W’lık paneliniz 0,27 kW elektrik üretir. 7 saatlik ortalama güneşlenme baz alınırsa 1,89 kW elektrik üretilmiş olacaktır.

Yaz aylarında ve sıcak havalarda fark edecektir ancak kışın da elektrik üretimine devam edilir. 1 panel 1,89 kW ise 15 panel 28,35 kW 8,35 kW kendi kullanımına 20 kW devlete satış olarak düşünürsek devlete aylık 600 kW satış yapmış olacaktır. Yani 159 lira. Ancak 8 W’lık kullanımı da 60 kuruşa almadığı için oradan da karı var. 150 lira da oradan cebine kalıyor. Ortalama 309 lira yapar. Senede 3.711 lira yapıyor.

Elektrik Toptan Satış Fiyatı 2023

Elektrik toptan satış fiyatları her bölgede ve üreticiden üreticiye değişiklik gösterebilir. Toptan satış fiyatlarını öğrenmek için yerel elektrik üreticinizle iletişime geçmelisiniz.

Yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik üretiminde kullanılmasına ilişkin Kanun kapsamında, ülkede her yıl uygulanan ve yıl içinde EPDK tarafından hesaplanan Türkiye elektrik toptan satış fiyatlarının ortalaması belirlenmektedir.

Yenilebilir enerji kaynaklarının elektrik enerjisi üretimi amaçlı kullanımına ilişkin kanun mevzuatı yayınlanmıştır. Geçtiğimiz yıl fiyatı 26,63 Krş/kW’dir.

Lisanssız Elektrik Üretimi Satış Fiyatı 2023

EPDK 10687-5 sayılı Kurul kararı başvuru güçlerine göre, 0-250 kW (dahil) başvuru ücreti yoktur. 250 kW üzeri 1.356,29 TL (KDV Dahil) başvuru ücreti vardır.

2023 Lisanssız Elektrik Üretimi İşlem Bedeli: EPDK 10687-8 sayılı Kurul kararına göre; Pay devri ücreti yoktur. Diğer İşlemler için 862,70 TL (KDV dahil) işlem ücreti vardır.

1 kW Elektrik Satış Fiyatı

Türkiye’de 1 kW elektrik satış fiyatı, kullanıcının bulunduğu bölgeye ve tüketim miktarına göre değişmektedir. Türkiye Elektrik Piyasası Kurumu tarafından belirlenen satış fiyatlarının ortalama değeri 0,22 TL/kWh olarak belirlenmiştir.

Dağıtım bedeli ve vergiler dahil rakam 1,25TL/kWh olmaktadır. Bu durumda 1 ayda 240 kWh ve altı tüketim olduğunda 240 kW elektrik fiyatı 300 TL’dir. (240kWh X 1,25TL) 240 kWh’in üstündeki kısım için ise tüketilen miktarın çarpılacağı birim fiyat 1,89 TL olacaktır.

1 MW güneş enerjisi santrali tesisi kurmanın maliyeti ne kadar?

1 MW ‘LIK (1000 KW) Güneş Enerjisi Santrali kurulumu için yaklaşık 1.130.000 euro maliyetiniz olmaktadır.
Güneş enerjisi santrali tesisi kurmanın maliyeti, ülkeden ülkeye ve projenin büyüklüğüne göre değişkenlik göstermektedir. Genel olarak, 1 MW güneş enerjisi santrali tesisi kurmak için ortalama olarak yaklaşık 3 milyon lira harcanması gerekebilir. Ancak bu rakam, projenin özelliklerine, kurulum ve işletme maliyetlerine ve diğer faktörlere göre değişebilir.

GES teşvik belgesi nereden alınır?

GES Yatırım teşvik belgesi ve RES yatırım teşvik belgesi Sanayi Bakanlığı’ndan alınmaktadır.

1 MW GES kaç m2? 1 Mw Güneş Enerji Santrali için Kaç M2 Arazi Gerekir?

1 Mw Güneş Enerji Santrali Elektrik Üretim Sistemi için 21.000m2 Arazi Gerekir.

Yorumlar

  1. Avatar of Erol Erol dedi ki:

    Devlet 22 kuruşa elektriği alıp 1,25 e satıyor. Yuh diyorum

  2. Avatar of Mahmut Mahmut dedi ki:

    Kardeşim ben ciftciyim
    4 ayda kullandığım elektriğe Tedaş 400 bin TL yazıyor
    Ama aynı elektriği yaparsam ve TEDAŞa verirsem dört ayda benden iki bin TL’ye alacak. Ulan 200 katını niye bize yazıyorsunuz o zaman. EPDK buna ne diyor peki , bir formül cikarsinda aydınlatsın bizi

  3. Avatar of Yunus Yunus dedi ki:

    Merhaba yaklaşık 200 bin tl civarinda sermayemiz var tarla kurmayi düşünüyoruz devletten ne kadar destek alabiliriz

  4. Avatar of Vedat ŞAKİR Vedat ŞAKİR dedi ki:

    Merhaba,bu işin maliyeti nedir ne kazandırıyor bilginiz var ise açıklama yaparsanız sevinirim
    iyi günler