Dükkanda Sigara İçmenin Cezası Ne Kadar? (İçene ve İşletme Sahibine)

Toplum sağlığını korumak amacı ile kapalı alanlarda tütün ve tütün ürünleri kullanılmasında kişiler cezaya tabi tutuluyor. 2023 yılında işletmelerde, arabada ve dükkanda sigara içmenin cezası ne kadar araştırdık.

Dükkanda Sigara İçmenin Cezası Ne Kadar? (İçene ve İşletme Sahibine)

Devlet, tütün ile mücadelesini tüm hızıyla sürdürmektedir. Kapalı alanda yada dükkanlarda sigara içmenin cezası ile ilgili araştırma yapanların merak ettiği, dükkanda, kapalı alanda sigara cezası nasıl uygulanır, yasak alanlarda sigara içenleri nasıl ihbar ederiz, arabada, kapalı alanda, sokakta dükkanda işyerinde sigara içme cezası kaç para, sigara içme cezası nasıl uygulanır ve 2023 yılı sigara cezaları ve sigara yasakları ile ilgili tüm detaylar şöyle:

İşyerinde sigara içenler hakkında 2023 yılında 365 TL’den başlayarak 617 TL’ye kadar para cezası kesilecek. Sigara içilen işletme sahibine ise 8.540 TL’den başlayarak 42.858 TL’ye kadar para cezası yazılacak.

2023 Yılında İşyerinde Sigara İçmenin Cezası Ne Kadardır?

Polis ve Jandarma tarafından gözlemlenerek işletme sahibine ve sigara içenlere de dahil olmak üzere, 365 TL’den başlayarak 617 TL’ye kadar kurallara uymayan işletmelere ise 8.540 TL’den 42.858 TL’ye kadar para cezası yazılacaktır.

  • İşyerlerinde sigara içmenin cezası 188 TL
  • İşyerlerine sigara içilmez uyarı yazısı asmama cezası ise 1.833 TL‘dir.

Ayrıca yasak bir yerde tütün mamullerini içen kişi de aynı cezayı ödeyecektir.

4207 Sayılı Kanunu ile tüm kapalı alanlarda tütün içme yasağı getirilmiştir. Bu alanlardan biride dükkanlardır.

Dükkan ortamı da kapalı bir ortam olduğu için alanlarda tütün ürünleri kullanılması yasaktır. Ayrıca bu alanlarda belirli kurallar olmalıdır. Tütün içme işareti, uyarı yapılmalıdır. Bu yasaklara uymayan dükkanlar belirli bir para cezasına tabidir. Herhangi bir işaret ve uyarı yoksa, bu durumda cezalandırılırlar.

Kapalı Alanda Sigara İçme Cezası Ne Kadar? 

İçeride sigara içenler Polis ve Jandarma tarafından gözlemlenecek, mekan sahibi ve sigara içenler dahil 188 TL’den başlayan fiyatlarla 7 bin 453 TL para cezası uygulanacak.

Kapalı mekanlarda sigara içmenin cezası şu şekildedir:

  • Kapalı alanda tütün ürünü kullananlara 188 TL ceza kesilmektedir.
  • Kapalı alanda Uyarı yazısı asmama cezası 1.833 TL‘dir.
  • Sigara içilmesine izin veren işletmeye 1.486 TL ile 7.453 TL arasında ceza kesilir.
  • 18 yaşından küçüklere sigara satmanın cezası 6 aydan 1 yıla kadar hapis olarak belirlenir.
  • İzmaritini yere atan ve çevreyi kirleten kişilere de kesilen ceza tutarı 112 TL olarak belirlenmiştir.

Bahçe, Alışveriş Merkezleri, Park, İbadethane bahçesi, Resmi daireler, Devlet dairesi, Araba, Okul, Hastane, Fabrika, Ofis, Otobüs, Kapalı ortamlarda, Çocuk parklarında tütün ürünleri içmek yasaklanmıştır. Bu kurallara uymayan vatandaşlara cezai yaptırımlar uygulanır. Ek olarak tütün içilebilen uygun havalandırma ortamlarına 18 yaşından küçüklerin girmesi de yasaklanmıştır.

Bu kurallara uymayan vatandaş ve kurumlara 1.486- 7.453 TL para cezaları uygulanacaktır.

Kapalı Alanda Sigara İçme Cezası Ne Zaman Başladı?

4207 sayılı Kanun sigara içme cezası ile birlikte Kapalı alanlarda tütün kullanma yasağına yönelik olarak ilk kanun 7 Kasım 1996 tarihinde yürürlüğe girdi. 4207 no’lu tütün mamullerinin zararlarının önlenmesine dair kanun ile alakalı olarak sigara içilemeyecek mekanlar uyarı levhaları tütün ürünlerinin reklamı ve alım yaşı hakkında düzenlemeler getirmiştir. 4207 sayılı tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanunda değişiklik yapan 5727 sayılı Tütün ürünlerinin zararlarının önlenmesine ve kontrolü hakkında kanun TBMM’de 3.1.2008 tarihinde kabul edilmiştir. Kabul edilen kanun ile birlikte kapalı alanlarda tütün ürünlerinin tüketilmesi yasaklanmıştır.

Kapalı Alanlarda Sigara İçme Yasağı Yasal Mevzuatı inceleyerek bilgi alabilirsiniz.

Kapalı Alanda Sigara İçme Cezası Nasıl Uygulanır?

Kapalı bir alanda sigara içiyorsanız ve para cezasına çarptırıldıysanız, polis veya jandarma bulunduğunuz yerde kontrol edip size bir bilet verecektir. 188 TL sigara para cezasına çarptırılacaksınız. Bu durumda öncelikle siz ve bölgede içki içilmesine izin veren mekan sahibi cezalandırılır. Daha sonra belirlenen kurumlara nakit olarak ödeme yapmanız gerekecektir. Ödemelerinizi 15 gün içerisinde yaparsanız faizsiz olarak direkt ödeme yapabilirsiniz.

Kapalı Alanda Sigara İçme Cezası Ödeme 2023

Kapalı yerde sigara içme cezası görüldüğünde hem mekana hem de vatandaşa anında ceza kesiliyor. Cezaları görmek ve ödemek için e-devlet üzerinden sorgulama yaparak yakınınızdaki vergi dairelerine, kaymakamlığa veya emlak müdürlüklerine giderek bilgilerinizi sorgulatarak sigara cezasını ödemeniz mümkündür.

Cezaya itiraz etmek isterseniz dilekçenizle 15 gün içinde sulh ceza hakimliğine yazılı ifadenizle başvurabilirsiniz. Aksi halde cezayı 15 gün sonra ödemeniz gerekir. Ödemediğiniz herhangi bir faiz, ceza tutarını artırır. Örneğin; 188 TL cezanız 200 TL ve katları faiz yüküyle karşınıza çıkabilir.

Kapalı Alanda Sigara İçme Cezası Ödeme 2023
Kapalı Yerlerde Sigara İçme Cezası Nasıl Uygulanır?

Kapalı Alanda Sigara İçmenin İşletmeye Cezası 2023

Dükkanda sigara içmek de cezalandırılır ve yasak alanlarda sigara içmek de işletmeye cezai yaptırımlar getirir. Bu durumda işletme sahipleri kapalı alanlarda sigara içilmesine izin verirlerse burada cezalandırılacaklardır. İşyeri sahibi ve sigara içenler de dahil olmak üzere, olay yerine polis ve jandarma tarafından gözaltında tutularak 188 TL’den başlayan 7 bin 453 TL para cezası uygulanacak. Ve resmi kurumlara giderek sorgulama yaparak ödeme işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Yasak Yerlerde Sigara İçenler Nereye İhbar Edilir?
Kapalı Alanda Tütün İçme Cezası Ne Kadar?

Arabada Sigara İçme Cezası Ne Kadardır? 2023

2023 yılında araçlarda tütün ürünleri tüketenlere 205 TL idari para cezası uygulanıyor. Tütün mamüllerinin kapalı alanlarda kullanılması ile işyerleri, dükkanlar ve araçlarda sigara içilmesi yasaktır. Araç kullanırken tütün ürünleri kullananlar tespit edilirse idari para cezası uygulanır.

Yasak Yerlerde Sigara İçenler Nereye İhbar Edilir?

Vatandaşlarımız kapalı alanlarda sigara içmenin yasak olduğunu bilse de sigara içmeye devam ettiğini görür ve rahatsız hissederseniz şikayet birimlerini kullanarak şikayet edebilirsiniz. Yapmanız gereken Alo 184 Sabim, 155 Polis İmdat ve Alo 156 Jandarma telefon numaralarını kullanarak kapalı alanlarda sigara içilmesi konusunda şikayette bulunmaktır.

Ayrıca ‘ALO 184 SABİM‘ hattından 2 rakamını tuşlayarak ihbar ettiğiniz yer direkt olarak verdiğiniz adrese yönlendiriliyor.

Kapalı Ortamlarda Sigara İçme Cezası Sorgulama

Yasaklanmış alanlarda türe ait ürünleri kullandığınız için ceza aldınız mı? Yoksa mekan işletme sahibi olarak para cezasına çarptırıldı mı? Bu sorgu ile e-Devlet’e hemen giriş yaparak giriş bilgilerinizle ne kadar olduğunu görebilirsiniz. Ayrıca 15 gün içinde ödemezseniz ceza tutarına her gün faiz uygulanacaktır.

Bu nedenle 15 gün içinde cezanızı ödeyip itiraz edebilirsiniz. İtiraz hakkınız için Sulh Ceza Mahkemesi’ne başvurarak itiraz dilekçenizi vererek hakkınızı savunabilirsiniz. Ancak, haklı değilseniz, bu durumda cezayı yine de nakit olarak ödemeniz gerektiğini unutmayın!

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.