En Çok Süt Veren Keçi Irkları (Her Sağımda 12 Litre)

Süt üretimi için yatırım yapacak çiftçilerimiz için en çok süt veren keçi cinslerini araştırdık.

En Çok Süt Veren Keçi Irkları (Her Sağımda 12 Litre)

En çok süt veren keçi cinslerini, her sağımda 12 kg süt veren keçileri, keçi ırklarını, Alpin, Halep, Saanen keçi özelliklerini ve fiyatlarını, kaç kilo süt verdiklerini sizler için araştırdık ve derledik.

En Çok Süt Veren Keçi Irkları Hangileridir?

En çok süt veren keçi ırkları: Alp, Lamancha, Nubian, Saanen, Toggenburg ve Oberhasli en yaygın süt üretiminde tercih edilen keçi ırklarıdır. Bunun yanında Boer, Beetal, Fainting, Kiko, Somali ve Napoletana en yaygın et üretiminde tercih edilen keçi ırklarıdır.

En Çok Hangi Keçi Süt Verir? Süt Verimi Ne Kadardır?

En iyi keçi ırkı hangisidir sorusunun cevabı olarak Türkiye şartlarına en iyi keçi cinsi saanen keçisi ırkıdır. Saanen ırkı keçilerin süt verimleri oldukça yüksek. Bir kıl keçisinden yılda 300-400 litre süt verimi alınırken, Saanen keçiden 800 litre ila 1000 litreye kadar süt sağılır.

Canlı ağırlık erkeklerde 70 kg, dişilerde 50 kg civarındadır. Laktasyon, yani süt verme dönemi 10 aya kadar çıkabilen hayvanın günlük süt verimi 2,5-3 litre olsa da bu, iyi bakım ve beslenmeye bağlıdır.

Keçi Irkları ve İsimleri Nelerdir?

Aşağıda sizin için keçi ırklarını ve özelliklerini araştırdık. Laktaysan süreleri, süt verimleri, renkleri ve özellikleri belirtilmiştir. Yazımıza devam ederek bilgi sahibi olabilirsiniz.

KİLİS KEÇİSİ

Gaziantep, Kilis, Hatay yöresinde yaygın olarak yetiştirilir. Genellikle bağ, bahçe gibi aile işletmelerinde yetiştirilir. Siyah renge sahiptir, ancak gri, kahverengi veya alaca renklerine de rastlanabilir. Gelişmiş bir meme yapısına ve sütçü tipi görümüne sahiptirler. Erkek keçi 50- 60 kg, dişi keçi 35- 45 kg ağırlığındadır. Laktaysan süreleri 200 ile 360 gün arasındadır. Kilis Keçisinin 200- 300 kg civarında süt verimleri vardır. İyi bakıldığı takdirde bu 400- 500 kilograma kadar çıkabilmektedir. Kıl verimi 500- 600 gram arasındadır. Etleri pekte değerli değildir.

Kilis Keçisi Özellikleri
Kilis Keçisi Laktasyon Süresi

Norduz Keçisi

Van ili Gürpınar ilçesi civarında yüzyıllarca ekolojik koşullarla uyum sağlamış bir keçi türüdür. Yetiştiriciler arasında vücut büyüklüğü görünümü ve süt veriminin çok olmasıyla bilinmektedir. Norduz keçilerinden üretilen sütler, ailenin süt ihtiyacını ve yöresel Van otlu peynirinin üretiminde koyun sütleriyle birlikte kullanılmaktadır. Genellikle siyah, kül rengi ve gri renktedirler ancak, krem, siyah- beyaz ve kahverengi olarak da görülebilir. Süt verimi ve laktaysan süreleri, 138- 348 kg ve 185 ile 230 gün, ağırlıkları 48- 60 kg kıl verimi 428 gramdır.

Norduz Keçisi Özellikleri
Norduz Keçisi Kaç Litre Süt Verir?

Honamlı Keçisi

Akdeniz bölgesi Antalya, Konya ve Isparta yörelerinde yetiştirilen ve kıl keçilerinden farklı olan burun yapısı, kısa üst dudak yapısıyla dikkat çekmektedir. Genellikle siyahtır. Alın ve ayaklarda beyaz lekelere rastlanmaktadır. Ağırlığı 73- 75 kg arasında, günlük Honamlı Keçisi günlük 530-1.505 gram süt verir. Dünya’nın en doğal organik keçi sütünü vermektedir 

Honamlı Keçi Nerede Yetişir?
Honamlı Keçilerin Renkleri

Etçi Boer Keçisi (Boer Goats)

Güney Afrika Cumhuriyetinde Hollandalı bilim adamları tarafından keçi üretimini arttırmak amacıyla geliştirilmiş bir ırktır. Hastalıklara karşı direnci yüksek bir türdür. Boer keçilerinin en belirgin özelliği vücudunun beyaz başının kahverengi veya kiremit kırmızısı renginde olmasıdır. İkizlik ve üçüzlük oranı oldukça yüksektir. Erkeklerin ağırlığı 140- 160 kg, dişinin ağırlığı ise 90 ile 110 kg arasında değişmektedir. Boer keçisinin özellikleri:

  • Bacaklar çok güçlü, tırnaklar sert, biçimli ve siyah
  • Güçlü bir baş, kahverengi gözler ve geniş bir yutak
  • Fıçı gibi, derin ve geniş bir vücut yapısı, esnek kaburgalar
  • Vücut uzunluğu ile uyum içerisinde olan orta uzunlukta bir boyun
  • Baş ve kulak rengi kırmızı veya kahverengi, vücudun kalan kısımları beyaz
  • Kaslı, geniş uzun bir bel
  • Geniş göğüs, etli omuzlar
  • But dolgunluğu etçi hayvanlarda aranan özelliktedir.
Etçi Boer Keçisi Renkleri
Etçi Boer Keçisi Nerede Yetişir?

En Çok Süt Veren Türk Saanen Keçisi

Saanen keçileri özelliklerini sizin için derledik. Ülkemizde süt ve döl veriminin yüksekliğiyle tanınmaktadır. Yaygın bir yetiştirilme alanına sahiptir. Renkleri kremden beyaza doğru değişir. Genel olarak kısa kıllı, dik ve küçük bir kulak yapısına sahiptir. Her iki cinsiyette de boynuz, küpe ve sakala rastlanır. Meme yapısı ”koltuk meme” olarak tabir edilen tarsal eklem üstünde kalarak sarkık olmayan bir memeye sahiptir. Dişi keçi, 50- 60 kg arasında değişirken, tekelerin canlı ağırlığı 60- 100 kg arasındadır. Laktaysan süt verimi olarak saanen keçisi 500-650 litre arasında süt verir. Süreleri ise 250- 280 gün arasında değişmektedir.

Türk Saanen Keçisi Irkları
Türk Saanen Keçisi Nerede Yetişir?

Malta (Maltız) Keçisi (Maltese Goat)

Maltız keçileri iri yapılı olup renkleri kırmızıdan siyaha, beyazdan kahverengine ve alaca renklilere olmak üzere değişkenlik gösterir. Genellikle uzun, geniş, sarkık ve uç kısımları kıvrık kulaklara sahiptir. Meme formları sarkık ve diz altına kadar uzanır. Boynuzsuz hayvanların oranı daha fazla olup, boynuzlulara da rastlanmaktadır. Keçilerde canlı ağırlık 40- 50 kg, tekelerde ise 50- 60 kg arasında değişmektedir. Doğum ağırlığı ortalama 3- 5 kg’dır. Laktaysan süt verimleri 275-330 litre arasında değişerek, laktaysan süresi ise 240- 250 gün arasındadır.

Malta Keçisi Irkları
Malta Keçisi Renkleri

Kıl Keçisi (Kara Keçi)

Yaygın olarak Akdeniz, Ege ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde yetiştirilir. ancak Türkiye’nin hemen hemen tüm bölgelerinde bulunmaktadır. Türkiye’nin keçi varlığının önemli bir kısmını (%95) kıl keçisi oluşturur. Genellikle siyah renklerden oluşmakla beraber beyaz, gri, kahverengi ve alaca renklide olabilmektedir. Genellikle boynuzlulardır. Erkeklerde 65- 90 kg, dişilerde ise ortalama 45- 65 kg canlı ağırlığına sahiplerdir. Her türlü iklim koşullarına uyabilen bir ırktır. Ortalama 180- 220 gün laktasyon da %3-4 yağlı, 80- 150 litre süt verimi görülmektedir. Süt ve kıl üretimi bakımından önemlidir. 

Kıl Keçisi Irkları
Kıl Keçisi Yağ Oranları

Ankara Keçisi (Tiftik Keçisi)

Tiftik keçisinin özellikleri ise; başta Ankara olmak üzere İç Anadolu Bölgesi’ nde ve Siirt, Mardin, Bitlis illerinde de yetiştiriciliği yapılmaktadır. Ufak cüsseli olan ırkta renk genellikle beyazdır. Siirt ve Mardin yörelerinde melezlemelerin de etkisiyle siyah, kahverengi ve gri renkli tiftik keçilerine rastlanır. Genellikle boynuzludur. Ancak boynuzsuz keçilerine de rastlanmaktadır. Erkekler genel olarak 35- 55 kg arası, dişiler 30 ile 40 kg’ dır. Angora ve Mohair tekstil sanayisi için aranan bir ham maddedir. Genel olarak sağılmazlar. Sağıldığın da laktaysan döneminde 25- 50 kg’ a kadar süt verebilirler. Etleri gevrek ve lezzetli olduğundan özellikle tiftik oğlaklarına talep fazladır. 

Tiftik Keçisi
Ankara Keçisi Nerede Yetişir?

Damaskus Keçisi (Şam Keçisi)

Suriye, Lübnan, Ürdün, İsrail, Kıbrıs ve Türkiye gibi ülkelerde yetiştiriciliği yapılan sütçü bir keçi ırkıdır. Genellikle kahverengi olmakta birlikte alaca, siyah ve grilere de rastlanır. Vücut uzun kıllarla örtülüdür. Laktasyon süresi 200- 290 gün ve süt verimi 250- 550 kg arasında olan ırkın döl verimi 1- 1.18 arasında değişmektedir. Yerli Kilis keçisinin oluşumunda rol oynar. 

Damaskus Keçisi
Şam Keçisi Süt Verimi Ne kadardır?

Keçiler Günde Kaç Kilo Süt Verir?

Sizler için Damaskus, Ankara, Kıl, Malta, Türk Saanen, Etçi Boer, Honamlı, Norduz, Kilis keçilerinin günde kaç kilo süt verdiklerini araştırdık.

KEÇİ TÜRÜGünlük Verdikleri Süt Miktarı
Norduz Keçisi1- 2 kg
Honamlı Keçisi4 kg
Kilis Keçisi1- 3 kg
Damaskus Keçisi3-3,5 kg
Malta Keçisi4 kg
Etçi Boer Keçisi4- 5 kg
Türk Saanen Keçisi4 kg
Maltız Keçisi3,5 kg
Kıl Keçisi5- 6 kg
Ankara Keçisi4 kg
Halep Keçisi3-3,5 kg
Keçi cinslerine göre süt miktarı karşılaştırması

Yukarıdaki tabloda keçilerin günlük kaç kilogram süt verdiklerini, 5 kg süt veren keçileri ve isimlerini sizler için belirttik.

Keçi Çiftliği kurmak ve etinde sütünden gelir elde etmek gibi bir fikriniz var ise keçi kredisi nasıl alınır? Küçükbaşlarda sıfır faizli kredi desteği başlıklı yazımızı inceleyerek kurmak istediğiniz çiftliğinizde hayvan sayınızı arttırabilir veya kredi çekerek çiftlik kurabilirsiniz.

En Çok Süt Veren Keçi Cinsleri (Sanaen)

En iyi süt veren keçi türü Saanen keçi türüdür.

Yüksek süt verimi nedeniyle sürülerini sanaen keçisine yönelten ve Süt Verimi yılda 1000 Litreyi bulan Saanen Keçiler, yetiştiricinin son gözdesi haline geldi. Saanen ırkı keçilerin süt verimleri oldukça yüksektir. Bir kıl keçisinden yılda 300-400 litre süt verimi alınırken, Saanen keçiden 800 litre ila 1000 litreye kadar süt sağılmaktadır.

Yetiştiriciler, yılda 10 ay sağım yaptıkları bir Saanen ırkı keçiden 800 litre ile 1000 litre arasında süt alarak, litresini 7.40 liradan mandıracılara satıyor.

Alpin Keçisi Kaç Kilo Süt Verir?

Alpin süt keçisi olarak bilinen bu keçi türü her türlü iklim ve işletme koşullarına adapte olarak kolayca yetiştirilebilmektedir. Alpin keçileri Fransız Alpin’ i ve az bilinen Amerikan ve İsveç Alpin’ idir. Bu keçilerin baş ve kulakları orta büyüklükte, kulakları diktir. Vücut rengi bakımından standardı yoktur. Renkleri beyazdan griye, kahverengiden siyah ve kırmızı bileşimlerinden oluşmaktadır.

Süt verimleri ise; 500- 800 litre arasındadır. Süt yağ oranı %3- 4 arasında, günlük süt verim oranı ise; 4 litreden 10 litreye kadar ulaşmaktadır. 

alpin Keçisi Fiyatları
Alpin Keçisi Kaç Kilo Süt Verir?

Alpin (Alpine) Keçisi Süt Fiyatı Nedir?

Alpin keçileri cana yakın ve son derece meraklıdır, saçları kısa veya orta uzunlukta olup siyah veya kahverengi olarak görülmektedir ve boynuzları vardır. Dik kulaklı tek cinstir. Alpin keçisi 500 ile 800 litre arasında süt verimi vermektedir. Fiyatı ise 1.200 ile 2.000 TL arasındadır. Bir sütün litre fiyatı 7.40 TL’ dir. Buna dayanarak 4 kilo Alpin keçisinin süt fiyatı 29,60 TL’ dir. 10 kilosu ise 74 TL’ dir.

Halep Keçisi Kaç Kilo Süt Verir?

Halep keçisi, Şam keçisi olarak da bilinmektedir. Kulakları uzun ve sarkıktır. Boyun altında küpeleri vardır. Vücut rengi kımızı kahve renkli olup, gri ve bej renklilerine de rastlanabilir. Halep keçilerin de laktasyon süresi 250 – 300 gün olarak görülmektedir. Güney Doğu Bölgesi ve Akdeniz Bölgesi sahil kesimlerimizde yetiştirilmektedir. En güzel keçi unvanını almıştır. 1 yılda ortalama 700- 1,500 litre süt verimi yapmaktadır. Fiyatları ise 1.000- 2.500 TL arasında farklılık göstermektedir.

Halep keçisi günlük 2 veya 4 litre süt vermektedir. 5 kilo süt fiyatı ise; 40 – 60 TL arasındadır. 

Halep Kalesi Kaç Kilo Süt Verir?
Halep Keçisi Süt Fiyatları

Alpin Saanen Halep Süt Keçisi Satılık

  • Pulluk.com üzerinden satışa sunulan keçilerin fiyatlarını görebilirsiniz,
  • Alibaba.com üzerinden yüksek kaliteli Saanen keçilerin fiyatları,
  • Sahibinden.com üzerinden küçükbaş hayvanların satılık fiyatlarına göz atabilirsiniz,
  • Tüccarım.net üzerinden satılık koyun keçi fiyatlarını inceleyebilirsiniz.

YILDA 350 YUMURTA YAPAN TAVUK HAKKINDA BİLGİN VAR MI?

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.