2021 Güncel:
Güneydoğu Anadolu, Doğu Anadolu, Doğu Karadeniz ve Konya Ovası Projeleri kapsamında yer alan illerde hayvancılık yatırımlarının desteklenmesine ilişkin karar 30692 sayılı Resmi Gazete‘ de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.
2021 ve 2023 yılları arasında yapılacak olan hayvancılık yatırımları için yatırım tutarının yüzde 50’si bakanlık tarafından karşılanacaktır. Projelerin desteklenmesi amacı ile destekleme birimleri kurulacak ve şartları taşıyanların projeleri bu birimlerce desteklenecektir. Uygulama illeri yine Resmi Gazete’ de ifade edilmektedir. Hibe almak için gerekli şartları, başvurunun nasıl ve nereye yapılacağı gibi detayları yer verdiğimiz içeriğimizden detaylı bilgi alabilirsiniz.
Destekleme ödemesi yapılacak olan konular makine ve ekipman alımları, inşaat yapımı, damızlık boğa, yine damızlık koç ve teke alımlarıdır. Projeye başvuran kişiler her bir yatırım konusundan bir seferliğine mahsus olarak yararlandırılacaktır. Projeleri desteklenecek olanlara verilecek olan tutarlar Genel Müdürlük tarafından il müdürlüklerine bildirilecektir. Proje kapsamında yapılacak olan yatırım tutarı için verilen hibelerden fazla olan kısım yatırımcı şahıs tarafından karşılanacaktır. Makine ve ekipman, hayvan alımı, inşaat vb. konuları için sadece bir kereliğine hibe desteğinden yararlanılabilecektir. Aynı yatırım konusundan bir kez daha yararlanmak mümkün olmamaktadır.
Yatırım yapacak olan şahıslar kredi ve vergi teşviklerinden yararlanabilir. Ancak sübvansiyonlu kredilerden yararlanamayacaktır. Yatırımcılar mevzuatta yer alan hükümlere uymak durumundadır. Yeni ahır yapılması için de destek verilecektir. GAP ve KOP bölgelerinde yeni ahır yapımlarında açık ve yarı açık ahır sistemleri kullanılacaktır. DOKAP ve DAP’ ta yarı açık ve kapalı sistem ahırlar desteklenecektir. Ağıl tiplerinin seçimi İl Müdürlükleri tarafından yapılacaktır.
İnşaat giderleri için gübre çukuru ve diğer ekipmanları zorunludur. Bunların yanı sıra yem deposu, süt sağım odaları, küçükbaş yıkama üniteleri, silaj çukurları vb. onarım inşaatları kapsamında değerlendirilmektedir. İstinat duvarları, idari bina, buzağı kulübesi, arazi düzeltme çalışmaları vb. için destekleme ödemesi verilmeyecektir. İnşaat için yapılacak yatırımlarda malzemelerin 0 alınması gerekiyor. İkinci el ürünler yatırım amacı ile kullanılmayacaktır.
Bunların yanı sıra makine ve ekipman alımları konusunda komisyon fiyatları baz alınacaktır. Alınacak bu ekipmanların fiyatları oluşturulan yürütme birimleri tarafından belirlenecektir. Süt sağma makinesi ve gübre sıyırıcı makineleri var olan ahırların tadilatı ya da yeni ahır yapımında alınacaktır. Bu aletlerin bağımsız olarak alınması mümkün değildir.
Hayvancılığa Yüzde 50 Hibe Desteği 2021-2023 Müjdesi! isimli içeriğimizden de konu ile ilgili detaylı bilgi alabilirsiniz.
Aşağıdaki şartları taşıyanlar yüzde 50 oranında verilecek olan hayvancılık hibelerinden yararlanabilirler;
Hibelerden kimler yararlanamaz?
Bakanlık Türkvet veri tabanına ve Koyun Keçi Kayıt Sistemine kayıtlı en az 10 en fazla 50 baş anaç sığır veya en az 100 en fazla 200 baş anaç koyun-keçi kapasiteli ve başvuru tarihinden en az 1 yıl önce bu sistemlerde kayıt altına alınmış aktif işletmesi olan gerçek/tüzel kişiler başvurabilir. Ancak Doğu Karadeniz Projesi İllerinde kayıtlı büyükbaş hayvan alt sınırı 5 baş olarak uygulanır.
GAP DOKAP GAP KOP desteklerinden yararlanmak isteyenler için başvurular her yıl 1 OCAK ile 31 MART arasında başlamaktadır.
İlan edilen başvuru tarihleri, içinde bulunulan yıl için geçerli olmaktadır. Desteklerden bir sonraki yıl da yararlanmak isteyenlerin başvurularını tekrar etmeleri gerekmektedir. Şayet geçmiş yıllarda yatırım yapmaya karar vermiş ancak daha sonra vazgeçmişseniz bu durumda size eksi puan verilecektir. Yatırımcı ile müdürlük arasında bir taahhütname imzalanacaktır. Bu taahhüt belgesi, daha evvel bu hibelerden yararlanılmadığı, yararlanılmış ise, verilecek olan desteğin iptaline ilişkin hükümler içermektedir.
Gerekli evraklar ile başvuruların yapılması aşamasından sonra sistem aşağıdaki şekilde işlemektedir;
Bu aşamaların tamamlanmasının ardından yatırımcı belirlenen tutarlarda desteklenecektir.
Aşağıdaki illerde yer alan yetiştiricilerimiz hayvan alımları ve hayvan barınaklarının inşası için gerekli olan finansmanı verilecek olan hibeler yolu ile karşılayabilecektir;
Damızlık boğa ve koç, teke alımlarında birim fiyatları Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından belirlenmektedir. Erkek ve damızlık hayvan alımlarında büyükbaş konusunda faaliyet gösteren 1 adet damızlık boğa, küçükbaş için var olan koyun ve keçi sayısının yüzde 2 oranından fazla olmayacak şekilde hibe verilecektir. Hayvanların Bakanlık tarafından ifade edilen şartları taşımaları gerekmektedir.
Hibelerden yararlanıldıktan sonra müstahsil makbuzları ya da faturaların tutarlarına bakılacaktır. Bu belgelerde yazan tutarların yatırım tutarından fazla olması durumunda, kalan tutar yatırımcı şahıs tarafından karşılanacaktır. Hayvanların seçimleri işlerinde uzman kişiler tarafından yapılacaktır. İmzalanacak olan taahhütnamede, işletmenin 3 yıl boyunca aktif olarak faaliyet göstereceği, damızlık erkek hayvanların en az 2 yıl süre ile satılmayacağı gibi hükümler yer almaktadır.
Hibe başvurusu için gerekli olan evraklar Bakanlık tarafından belirlenmektedir. Ön başvuru için Tarım ve Orman İl Müdürlüklerine gidildiğinde aşağıdaki evrakların sunulması gerekmektedir;
Bu evraklar ile birlikte hayvancılık yatırımları için hibe almak isteyenler İl/ İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri’ ne başvurularını yapabilirler.
Devlet kaz yetiştiriciliği yapacak olan çiftçilerimize %75 hibe ödemesi yapacak. Bu proje 12 Mart tarihinde Kars ilimizde müjde olacak açıklandı.
Daha ayrıntılı bilgi alabilmek için Kaz Hibesi Nasıl Alınır isimli içeriğimizi okuyabilir yeni bir proje için başlangıç sermayesi anlamında geri ödemesiz hibe alabilirsiniz.
Bakanlık tarafından başvuru işlemleri 1 yıl içerisinde tamamlanmaktadır. Tarım ve Orman Müdürlüğü bünyesinde yer alan uzmanlar tarafından yerinde inceleme çalışmaları yapılmaktadır. Bu inceleme esnasında hak ediş cetvelleri hazırlanmaktadır. Evrakların tamamlanması ardından bankaya talimat verilir. Hibe verilecek tutarlar Genel Müdürlük tarafından Ziraat Bankası’ na gönderilmektedir. Yatırımcı tarafından bankaya binde 2 oranında hizmet komisyonu ödenmektedir.
Yatırımcılar tek bir konu için değil, proje kapsamında yer alan 3 yatırım konusuna da ayrı ayrı başvuru yapabilmektedir. Yapılan yerinde incelemelerden sonra proje istenilen seyirde ilerlemiyorsa yatırımcıya yazılı bir şekilde uyarı yapılır. Haksız ödeme yapıldığının tespit edilmesi durumunda Amme Alacaklarının Usulü Hakkında kanuna dayanarak yatırımcıya verilen bedel geri alınmaktadır. Başvuru şartlarını taşıyor ve projeler kapsamındaki illerde ikamet ediyor ya da yatırım yapmak istiyorsanız gerekli evraklar ile 31 Mart tarihine kadar başvurularınızı yapabilir ve yüzde 50 hayvancılık hibelerinden yararlanabilirsiniz.
İnşaat | Yeni ahır/ağıl yapımı veya tadilatı | %50 |
Hayvan Alımı | Damızlık boğa veya koç-teke alımı | %50 |
MAKİNE ALET ve EKİPMAN ALIMI | Gübre sıyırıcı sistemi ve süt sağım makinesi | %50 |
Ben bessenedir uğraşıyorum bir türlu bu devletten mal veya kiredi alamiyom bende nevar bilmiyom
Küçük baş hayvan desteğinden yararlanmak istiyorum yer kiraladım kira kontratım var
Büyük baş hayvancılık tan yararlanmak istiyorum yerim Bilecik te yerim
Buyuk baş hayvan yararlanmak istiyoeum
Buyuk baş hayvan yararlanmak istiyoeum
Üç yıldır csk kayitliyim küçük bir isletmem var sadece büyük baş hayvan desteğinden yararlanmak istiyorum bu konuda bilgi alabilir miyim
Sehirde çalisiyorum köye gidmek istiyorum koyde yerim var küçük baş hayvandan yararlanmak istiyorum