Genç Çiftçi Başvuruları Ne Zaman? 2023 Güncel!

Genç Çiftçi Başvuruları Ne Zaman? 2023 Güncel!

Kırsal kalkınmayı destekleme kapsamında başlatılan Genç Çiftçi Projesi dahilinde çitçilerin Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hibe destekleri verilmektedir. Bu desteklerin 2023 yılında verilmeye devam edip etmeyeceği henüz netlik kazanmamıştır. Olası hibe desteği için çiftçilerimiz başvuru tarihlerini ve başvuruların ne zaman alınacağı merak ediyor. Kadın çiftçilere hibe, genç çiftçi yaş sınır, genç çiftçi kredisi, hibe başvurusu ile ilgili konuları yazımızın içeriğinde inceleyebilirsiniz.

Genç Çiftçi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Kırsal kalkınma destekleri kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından başlatılan desteklemelerle, oluşturulan bir proje ile ilan edilen tarihlerde gerekli evraklarla başvuruda bulunan çiftçilere hibe desteği verilmektedir. İlgili Bakanlık tarafından hibe ödemesi ile ilgili tüm detaylar geçtiğimiz yıllarda 30370 sayılı tebliğname ile destekleme programı detayları Resmi Gazete’ de yayınlanmıştır.

  • Genç Çiftçi Projesi dahilinde destek almak isteyenlerin başvuru adımlarını uygulaması gerekiyor.
  • Başvuruların kabul edilmesi için bir değerlendirme komisyonu kurulur.
  • Komisyon tarafından çiftçilerin destekleme kapsamına alınıp alınmayacağı belirlenirken daha sonra projeleri gerekli incelemelerden geçiriliyor.
  • Kurulun bu anlamda verdiği karar nihai oluyor.
  • Genç Çiftçi Projesinden yararlanmak isteyen çiftçilerimizin öncelikle ön kayıt yapmaları gerekiyor.

Tarım kredinin giriş sayfası üzerinden ön kayıt yapmak gerekiyor. Sisteme üyeliğiniz bulunuyorsa hemen giriş yapabilir, üye değilseniz kayıt olmanız gerekmektedir. Çiftçilerimiz tarafından en çok merak edilen konulardan bir tanesi ise e-devlet üzerinden ÇKS kaydının yapılıp yapılmadığıdır. e-Devlet kapısı üzerinden sadece başvuru sorgulama işlemi yapabilirsiniz.

Genç Çiftçi Projesi kapsamında verilen desteklerden yararlanmak için gerekli evraklar ile birlikte İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine başvuru yapmak gerekiyor. 

Genç Çiftçi Başvuru Dilekçesi

Aşağıda belirttiğimiz evraklar kesin başvuru aşamasında gerekli olacaktır. Ayrıca, hibe sözleşmesi aşamasında da yatırım yapılacak olan yerde ikamet ettiğinize dair belge ve yatırım yerine ait kira sözleşmesi ya da tapu belgesi gerekli olmaktadır. Başvuruları kabul edilen çiftçilerimiz hibe sözleşmesini imzaladıktan sonra kendilerine 3hibe verilecektir. Ön kayıt yaptıktan sonra sistem üzerinden başvuru formunun çıktısını alabilirsiniz.

  • T.C. kimlik belgesinin fotokopisi
  • Taahhütname
  • Diplomanız ya da okur yazar olduğunuzu gösteren belge
  • Başvuru dilekçesi
  • Proje tanıtım formu
  • Bir ücret karşılığı herhangi bir işte çalışmadığınızı gösteren belge (SGK’ dan temin edilecek)

Genç Çiftçi Başvurusu Nasıl Yapılır? Şartları Nelerdir? isimli içeriğimizden konu ile ilgili detaylı bilgi alabilirsiniz.

Genç Çiftçi Projesi Başvurusu Ne Zaman

Resmi Gazete’ de yayınlanan 30370 sayılı tebliğ ile normal şartlarda sona ermişti ancak, yapılan düzenleme ile yasal izinlerini almamış olan çiftçilere ek süre tanınmıştır. Geçtiğimiz yıllarda Genç Çiftçi Proje’ sine başvuru tarihi 31 Mayıs olarak belirlenmiştir. Bu süreye kadar genç çiftçilerin ön başvurularını tamamladıktan gerekli evraklar ile birlikte İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine giderek başvurularını yapmalıdır. Bu kapsamda 2250 çiftçimize hibe verilmişti. Yani genç çiftçilerimiz yıl içerisinde toplamda 67 bin 500 TL hibe almıştı. Başvuru işlemleri tamamlandığında ve kazananlar için nihai liste hazırlandıktan sonra tarihler belirlenmişti. Kazananlar belirlendiğinde hibe sözleşmesi imzalanmıştı. Çiftçi bu sözleşmeyi imzalamaz ise hibe alamamıştı.. Başvuruların şahsen yapılmıştı. Ancak 2022 yılında verilecek hibe ile ilgili tebliğ name henüz yayınlanmamıştır.

Genç Çiftçi Projesi Başvuru Şartları Nelerdir?

Genç Çiftçi projesi dahilinde çiftçilerde aranan bir takım şartlar bulunmaktadır.

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
  • Okur yazar olmak,
  • Genç Çiftçi yaş sınır 18-30 olarak belirlenmiştir. (18 yaşından küçük ve 30 yaşından gün almış olanlar başvuru yapamaz.)
  • Örgün eğitim görmüyor olmak,
  • Katma Değer, gerçek ve basit usulde vergi mükellefi olmamak,
  • Daha evvel bakanlık tarafından başlatılan hibe programlarından yararlanmamış olmak,
  • Cezai hükümlülük, askerlik görevi ve denetimli serbestliği olmamak,
  • Sosyal güvencesi olmamak ve gelir getirici herhangi bir işte çalışmamak ,
  • Maksimum 15 adet büyükbaş ve 50 adet küçükbaş hayvan sahibi olmak,
  • Arı yetiştiriciliği ve bal üretiminde 50 adetten fazla arılı kovan olmaması,
  • Arı ürünleri (arı sütü, ana arı, polen) üretimi yapacakların 50 adet arılı kovan sahibi olması ve arılarını bakanlık tarafından oluşturulmuş olan sisteme kaydetmeleri,
  • Daha evvel bakanlık tarafından verilen hibelerden yararlanma hakkı elde etmiş ancak sözleşmeyi imzalamamış ya da projesi iptal edilmiş olmamak,

Ayrıca, eşlerin de gelir getirici, sigortalı bir işte çalışmıyor olması, vergi mükellefi olmaması ve aktif olarak öğrenci olmamaları gerekmektedir.

Genç Çiftçi Projesi Hibe Konuları

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından destekleme konuları aşağıda verilmiştir. Hibe desteği alacak olanların bu konularda yatırım yapmaları gerekmektedir.

Genç Çiftçi Projesi 2023 Hibe Konuları
Genç Çiftçi Projesi Hibe Konuları

Destekler bu konular için kullanılacaktır. Ayrıca bakanlık tarafından başvuruları kabul edilerek kendilerine hibe verilenler için yılda en az 1 kere yerinde inceleme yapılacaktır.

Hayvansal Üretim KonularBüyükbaş
 Küçükbaş
Arı yetiştiriciliği ve bal üretimi
Arı ürünleri üretimi (polen, arı sütü)
İpekböceği yetiştiriciliği ve işletme kurulumu
Yumurta tavuğu (serbest sistem) yetiştiriciliği ve tesis kurulumu
Bitkisel Üretim KonularıKapama meyve bahçesi
 Fidan, fide süs bitkisi
Sera (Kontrollü örtü altı tarım)
Kültür mantarı
Çok yıllık yem bitkisi
Yöresel ürünle, tıbbi ve aromatik bitkilerin üretilmesi, işlenmesi ve paketlenmesi Çok yıllık aromatik bitkiler
Organik ve iyi tarım uygulamalı bitkisel ve hayvansal üretim(coğrafi işaretli)
Genç Çiftçi Hibe Örnek Projeler

Şayet başvurularınız kabul edilir ve hibe almaya hak kazanırsanız geriye kalan tek aşama hibe sözleşmesini imzalamak olmaktadır. Sözleşmeyi imzalamazsanız bakanlıktan herhangi bir destek almanız mümkün olmayacaktır. Sözleşmeyi imzalamayanlar, yatırımları ile ilgili bakanlığa gerekli evrakları sunsalar dahi, kendilerine hibe desteği verilmeyecektir.

Genç Çiftçi Hibe Örnek Projeler

Bakanlık tarafından uygulanması zorunlu olan projeler aşağıdaki gibidir;

  • Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından (yumurta yetiştiriciliği) 80 metre kareden oluşan ve 400 tavuğun yetiştirileceği tesislerin yapılması amacı ile hazırlanan projeler.
  • TİGEM tarafından zorunlu olarak temin edilmesi gereken ve işletme kapasitesini arttırmaya yönelik olarak yapılacak olan hayvansal projeler (manda yetiştiriciliği, sığır yetiştiriciliği, koyun yetiştiriciliği, keçi yetiştiriciliği, kombine et, ırk veya melezleri)
  • Proje dahilinde yapılacak olan ekipmanlar alımları ve TAB tarafından karşılanması zorunlu olan projeler ( Arı yetiştiriciliği, bal üretimi ve arı ürünlerinin üretimi)
  • Canlı materyal ve ekipman alımlarının KOZABİRLİK tarafından karşılanacağı projeler ( 60 metre kare kapalı olan, 1 termometre, 4 paket yumurta ve 250 adet dut fidanı dikecek kapasiteye sahip tesis yapımı için  hazırlanan projeler)

Bakanlık tarafından tavsiye edilen projeleri word. formatında bilgisayarınıza indirebilir ve projelerden ilham alarak kendinize ait özgün bir proje hazırlayabilirsiniz.

Yorumlar

  1. Avatar of Altan Erhan kansoy Altan Erhan kansoy dedi ki:

    Efendim 3 senelik evliyim 3 dönemdir kayıt olmak için uyumadıgım günlerim var bana kayıt olma konusunda bilgi yada bi yardımcı olursanız çok mutlu olurum gene uyumadan kayıt işlemi için ugraşicam inşallah sesim duyulur saygılar

  2. Avatar of Ümit Ümit dedi ki:

    Allah için lütfen gerçekten yapacak olanlara verin.

  3. Avatar of Ayşegül Ayşegül dedi ki:

    2022 de genç çiftçi olacak mı acaba