2021 Güncel:
Herhangi bir işte sigortalı olarak çalışmayan, emekli olmayan, bakmakla yükümlü olduğu eşi ve çocuklarının ve hanede yaşayan kişilerin gelirlerinin toplam miktarları asgari ücretin üçte biri kadar olan kişiler gelir testi yaptırma zorunluluğu vardır. Genel Sağlık sigortası kapsamında sağlık hizmeti alabilmek için gelir testi yaptırmayan kişilerin 12 ay boyunca devletten prim borçları birikir. Genel sağlık Sigortası hakkında tüm merak edilen konuları araştırdık.
7256 sayılı yapılandırma kanunu kapsamında Genel Sağlık Sigortası(GSS) borçları yapılandırma kapsamına alınmıştı.
GSS Prim borçları Ağustos 2020 ve öncesine ait Genel Sağlık Sigortası (GSS) borçları otomatik olarak yapılandırılmıştır. GSS borçları için vatandaşların borçları otomatik olarak yapılandırıldığı için başvuru yapılmasına gerek bulunmamaktadır.
30 Nisan 2021 tarihine kadar ana para borcun tamamının ödenmesi halinde bu borca ilişkin gecikme cezası ve zammı silinecektir.
Ayrıca, gelir testi için aranan bir aylık süreyi kaçırmış ve bugüne kadar da hiç gelir testi yaptırmamış vatandaşlarımız borcunu ödeyemeyecek durumda ise 31 Mart 2021’e kadar gelir testi için başvuru yapması durumunda, geliri asgari ücretin üçte birinin altında çıkan vatandaşlarımızın borçları silinecek ve primleri devlet tarafından ödenecektir.
17.11.2020-30.04.2021 (dahil) tarihleri arasında ister peşin ister kendi
belirleyeceğiniz taksitler halinde, SGK anlaşmalı olduğu Bankaların Şubeleri, ATM’ler, İnternet Bankacılığı, PTT Bank Şubeleri ile ayrıca e-Devlet üzerinden Kredi kartı veya Bankamatik kartıyla ödeme imkânı getirilmiştir.
Söz konusu borçları ,30.04.2021 (dahil) tarihine kadar ödememeniz halinde gecikme cezası ve gecikme zammı tahakkuk ettirilecektir.
Vatandaşlarımız, otomatik olarak yapılandırılan GSS borçlarını e-devlet üzerinden veya bankalar aracılığıyla öğrenebilir ve takip edebilirler.
Genel Sağlık Sigortası için başvuru yapacak olan kişiler öncelikle sigortalı işinden ayrıldıktan sonra işsizlik maaşı alıyorsa sigorta durumu pasif hale geldikten sonra hemen bir ay içinde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına başvuru yapmaları gereklidir. Gelir testi için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına başvuru yaparak gerekli belgeleri dolduran kişiler en geç 1 ay içinde gelir testinden geçerek ödeyeceği prim miktarları aile bireylerinin toplam gelirlerinin kişi başına düşen payı kadar primi belirlendikten sonra ödemeleri SGK ya yapmaları gereklidir. Prim hesaplama işlemlerinde kurum hane içinde kaç kişi varsa bu kişilerin gelirlerinin toplamının kişi başına düşen miktarları kadar prim tutarı belirleyerek tarafınıza ne kadar prim ödenecekse prim tutarı belirlenerek bildirilecektir.. Genel Sağlık Sigortası başvurusunda Vakıf haricinde başvuru yapmak isteyenler e-Devlet üzerinden online başvuru yaparak istenen yönergeleri takip ederek kolay ve güvenilir bir şekilde GSS başvurularını yapabilirler.
Gelir testi yaptırmak isteyen kişiler aile bireylerinin gelirlerinin tespit edilmesi için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvurmaları gerekmektedir. Genel Sağlık Sigortası Gerekli Evraklar ve Belgeler muhtarlıktan alınması gereken ikametgah belgesidir.
Aylık aile bireylerinin eline geçen gelirlerinin asgari ücretin üçte biri, asgari ücretin kendisi, iki katı veya iki katından fazla olması gibi durumlar göz önünde bulundurularak prim belirlemesi yapılmaktadır.
Ayrıca GSS ile merak ettiklerinizi buradan kolaylıkla öğrenebilirsiniz.
Sgk kişiye gelir testi yaptırabileceğine dair tebligat gönderir. Kişi bağlı bulundğu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına (SYDV) gelir testi başvurusunda bulunur. SYDV kişinin gelir- gider durumunu inceler.
Aile içi kişi başı geliri asgari ücretin 1/3 ‘ ünün altında ise;
Aile içi kişi başı geliri asgari ücretin 1/3 ‘ ünün üstünde ise;
2021 yılında Genel sağlık sigortası başvurusunda bulunmak için yapılması gereken gelir testinin SGK tarafından değerlendirilip sonuca kavuşturulmasıdır. Bu işlemin ardından prim ödemeleri, başvuru yapılan ayı takip eden aydan itibaren yapılmaya başlanarak bankamatikler ve bankalar aracılığıyla yapılmaktadır. GSS prim borcunu SGK’ ya yatırmadığınız takdirde biriken tutar ile birlikte prim mükellefi faiz yaptırımıyla karşı karşıya kalacaktır. Bu nedenle aylık olarak primlerin ödeme kanalları ile ödemesinin yapılması ve düzenli olarak primlerin borçlarının takip edilmesi sağlık hizmetlerinden yararlanırken sıkıntı yaşamamanız için oldukça önemlidir.
Sigortalı işinden ayrılan, ailesinde gelir getiren hiç kimse olmayan ve bakmakla yükümlü olduğu eşi ve çocuğunun geliri olmayan ve aile bireylerinin gelirlerinin toplamı asgari ücretin üçte birine denk gelen kişilerin mutlaka gelir testine girmeleri gereklidir. Gelir testine tabi olan ve prim ödemekle yükümlü olup ta prim ödemelerini herhangi bir sebeple ödemeyenler ciddi bir borç ile karşı karşıya kalabilir..
e-devlet üzerinden Genel Sağlık Sigortası borç bilgisi sorgulaması yapılabilir. Bunun için geçerli e-devlet şifresi olanlar e-devlet kapısı üzerinden TC kimlik numarası ve şifreler ile giriş yaparak ne kadar borç bilgisi bulunuyor anında görebilirler.
Devlet Destekli Alacak Sigortası hakkında bilgi alabilirsiniz.
ıssızım 4 kısıyı bakmakla yukumluyum evım kıra
hastanede personel olara calısmak ıstıyorum
hastanede calışmak ıstıyrum 1yıldır ıssızım
devlet hastanesinde temizlik elamanı olarak çalışmak istiyorum
Hastanede temizlik görevlisi