Sosyal Medya Dijital İçerik Üreticileri İçin Hesap Açılacak Bankalar 2023 (%15 Vergi)

Sosyal medya fenomenleri için düzenlenen yeni vergi paketi görüşmeleri sonrasında İnstagram, Youtube, TikTok gibi birçok sosyal medya alınında 240 bin TL üzerinde kazanç elde edenler internet gelirleri için banka hesabı açarak vergi ödemelerini yapacaklardır. Bu konuya ilişkin internet gelirleri için hesap açılacak bankalar hangileridir? Öğrenebilir ve şubelere gitmeden internet üzerinden hesap açarak vergilerinizi ödeyebilirsiniz.

Sosyal Medya Dijital İçerik Üreticileri İçin Hesap Açılacak Bankalar 2023 (%15 Vergi)

İnternetten para kazananlara vergi ödeme kolaylığı getirildi. Bu kişiler, sosyal medya üzerinden aldıkları reklamların vergisini ödemek için bankada hesap açacak. Vergi istisnası getirilen kişiler, ne kadar ciro ile gelir vergisi ödeyecek, internet geliri için hangi bankadan hesap açtırılır, kimler gelir vergisinden muaf olacak, ne kadar kesinti yapılacak? Tüm detayları öğrenebilirsiniz.

Dijital içerik üreticisi banka hesabı açılan bankalar 2023

  • Vakıfbank Sosyal İçerik Üreticisi Muafiyet Hesabı
  • Akbank Dijital İşler Hesabı
  • İş Bankası Dijital İşim Hesabı
  • Halkbank Youtuber Hesabı
  • Ziraat Bankası Dijital Hesap

Sosyal Medya Fenomenlerine Vergi Kesintisi

Yapılacak düzenleme ile İnstagram, Facebook, Youtube, TikTok, reklam alan ve ürün tanıtımı yapan sosyal alanlarda sosyal medya fenomenlerinin sosyal medya üzerinden paylaşım yapan sosyal içerik üreticilerinin elde ettikleri kazançlar ile mobil cihazlar için uygulama geliştirenlerin bu uygulamalardan elde ettikleri kazançlar, vergi tarifesinin dördüncü gelir diliminde yer alan tutarı (880.000 TL) aşmaması kaydıyla gelir vergisinden istisna (muaf) edilmiştir.

Sosyal medya üzerinden paylaşım yaparak gelir elde edenler 880 bin lirayı aşmayan kazançlarda yüzde 15 stopaj ödeyecek. İstisna kapsamındaki faaliyetler nedeniyle elde edilen kazançlar için yıllık gelir vergisi beyannamesi verilmeyecek.

Sosyal medyada içerik üreten, mobil cihazlar için uygulama geliştiren, yakından ilgilendiren kanun kapsamında fenomenler, yalnızca banka tarafından kesilecek %15’lik gelir vergisine tabi tutulacaklardır.

Şubeye gitmeden banka hesabı açma işlemlerinizi hemen online olarak GİB internet üzerinden dilediğiniz bankaya hesap açabilirsiniz.

Dijital dünyanın yarattığı yeni gelir kaynakları aşağıdaki gibidir:

  • Ürün tanıtım ve reklamı ile gelir elde etme,
  • Sanat eserlerini dijital ortamda sergilemek,
  • Youtube kanallarında içerik paylaşarak gelir elde etmek,
  • Bir sosyal medya hesabını, bir internet sitesini satmak,
  • İnternet siteleri üzerinden Google Adsense ile diğer platformların reklam gelirlerinden pay almak,
  • Dijital ortamda tasarımlar yapmak,
  • Bazı dijital platformlarda proje bazlı işler alıp bunları teslim etmek,
  • Kripto para yatırımlarından gelir elde etmek,
  • Dijital ortamda dersler ve eğitim vermek,
  • Oyun platformlarında oyun içi ürünleri alıp satmak.

Adsense, Youtube İnternet Gelirleri için Hesap Açılacak Bankalar

İnternet gelirleri için kesilecek olan vergileri ödeyecek olan kişiler banka hesabı açmak zorundadırlar. Şuan için internet yolu ile kazanç elde edenler için vergi dilimine giren ve banka hesabı açarak vergilerini ödeyecek kişiler GİB ile anlaşmalı olan Vakıfbank, Ziraat Bankası, Halkbank birçok banka üzerinden hesap açılarak bu bankalar aracılığı ile vergilerin ödeneceği düşünülmektedir…

Akbank Dijital İşler Hesabı

Sosyal medyada İçerik üreticileri ve uygulama geliştiricileri Akbank Dijital İşler Hesabı açtırarak %15’lik vergi ödemelerini kolayca halledebilir.

Akbank dıjıtal işler hesabını kimler açabilir?

  • İnternet ortamındaki sosyal ağ sağlayıcıları üzerinden metin, görüntü, ses ve video gibi içerikler paylaşan sosyal içerik üreticisi,
  • Akıllı telefon veya tablet gibi mobil cihazlar için uygulama geliştiricisi,
  • Tüm Akbanklılar, ikametgahlarının bulunduğu yere bağlı vergi dairesinden “193 Sayılı Kanununun Mükerrer 20/B Maddesi Uygulamasına İlişkin İstisna Belgesi” alarak şubelerimizden Dijital İşler Hesabı açabilir.

Belirlenen vergi kesintisi oranının %15 ve 880.000 TL’ye kadarki kazançlar için geçerlidir. Detaylar.

İşbank Dijital İşim Hesabı

İnternet ortamındaki sosyal ağ sağlayıcıları üzerinden metin, görüntü, ses, video gibi içerikler paylaşan sosyal içerik üreticilerinin bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlar ile Akıllı telefon veya tablet gibi mobil cihazlar için uygulama geliştirenlerin elektronik uygulama paylaşım ve satış platformları üzerinden elde ettikleri kazançlar için gelir vergisi istisnasından yararlanabilmek için “Dijital İşim Hesabı” açarak vergi avantajından faydalanmak mümkündür. İşbankasında “Dijital İşim Hesabı” açtırarak vergi ödemelerinizi kolayca takip edebilirsiniz.

Bu hesabın açılışı için ‘193 Sayılı Kanunun Mükerrer 20/B Maddesi Uygulamasına İlişkin İstisna Belgesi‘ gereklidir.

Hesaba gelen tutarlar üzerinden işlem anında %15 vergi kesintisi otomatik olarak yapılmaktadır.

Vakıfbank Sosyal İçerik Üreticisi Muafiyet Hesabı

Sosyal ağ sağlayıcıları üzerinden metin, görüntü, ses, video gibi içerikler paylaşan sosyal içerik üreticilerinin bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlardan muaf olabilmek için Vakıfbank sosyal içerik üreticisi muafiyet hesabı açarak vergi muafiyetinden yararlanabilirler. Detaylar.

Banka Hesap Bilgilerine İlişkin Dilekçe Vergi Dairesine Elektronik Ortamda İletilebilir mi?

İstisnadan yararlanabilmek amacıyla bankada açılan veya bu amaçla kullanılmaya başlanan banka hesap bilgileri de, sisteme giriş yapıldıktan sonra, “İşlem Başlat/Vergi İşlemleri/Sosyal İçerik Üreticiliği Mobil Cihaz Uygulama Geliştiriciliği Banka Bilgileri Bildirim Dilekçesi (GVK Mük. 20/B Maddesi)” adımı kullanılarak, vergi dairesine elektronik ortamda iletilebilmektedir.

Banka hesap bilgilerinin bildirebilmesi için öncellikle mükellef adına düzenlenmiş İstisna Belgesi’nin bulunması gerekmektedir.

Bankalarca Yapılacak İşlemler Nelerdir?

Bankalar, bu kapsamda açılan hesaplara aktarılan hasılat tutarı üzerinden, aktarım tarihi itibarıyla %15 oranında gelir vergisi tevkifatı yapacaklar ve tevkif edilen vergileri muhtasar ve prim hizmet beyannamesi
ile beyan edip ödemekle yükümlüdürler. Bu tutar üzerinden ayrıca tevkifat yapılmaz.

İstisna kapsamında hesaba yatırılan tüm ödemelerden tevkifat yapılacağından, açılacak hesabın münhasıran istisna kapsamındaki hasılatın tahsili için kullanılması gerekmektedir.

İstisna kapsamındaki faaliyetler sonucu elde edilen hasılat üzerinden tevkif edilen vergiler nihai vergi olacağından, bu vergilerin başka gelirler nedeniyle verilecek yıllık beyanname üzerinden hesaplanan vergilerden mahsubu mümkün değildir.

Bu kapsamda açılan hesaplara döviz cinsinden bedellerin yatırılması durumunda, hesaba yatırılan döviz bedellerinin aktarım tarihindeki kur (işlem tarihindeki döviz alış kuru) Türk lirası karşılıkları dikkate alınmak
suretiyle tevkifat matrahı tespit olunacaktır.

Bir takvim yılında elde edilen hasılatın Kanunda öngörülen tutarı aşması durumunda da bankalarca hesaba aktarılan tutarlar üzerinden tevkifat yapılmaya devam edilecektir.

Dolayısıyla bankaların, Kanunda öngörülen tutarı aşıp aşmadığının kontrolü yönünde bir sorumlulukları
bulunmamaktadır.

İstisna Belgesi nasıl alınır?

İstisnadan yararlanmak isteyen mükelleflerin ikametgahlarının bulunduğu yerdeki tarha yetkili vergi dairesine başvurmaları gerekmektedir.
İstisnai belgesi
Resmi Gazete

Dijital İşim Hesabı üzerinden vergi ödemesi nasıl gerçekleştirilir?

Dıjıtal işim hesabı açtırılan bankalarda açılacak Dijital İşim Hesabı’na gelen tutarlar üzerinden işlem anında %15 oranında otomatik olarak gelir vergisi tevkifatı yapılacak ve vergi ödemesi müşteriler adına Gelir İdaresi Başkanlığı’na aktarılacaktır. Vergi kesintileri hesap özetinden takip edilebilecektir.​

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.