2021 Güncel:
Kanunen ve dinen boşanma yetkilerini sizler için araştırdık. Boşandıktan sonra erkek ve kadın için evlenme süresi, kadın boşandıktan sonra ne zaman evlenebilir, tekrar aynı kişiyle evlenme süresi ve şartlarını, dinen evlenme süresi, boşandıktan sonra başka biriyle evlenme süreleri, engelleri ve kuralları gibi bir çok konuyu yazımızda bulabilirsiniz. Dilerseniz boşandıktan sonra ki adımlarda neler yapılması gerektiğini ve iddet süresinin nedenlerini yazımızda okuyabilirsiniz. Detaylı tüm bilgiler için yazımıza devam edebilirsiniz.
Medeni kanunumuzun 132. maddesinde boşanan kadının tekrar evlenebilmesi şartları düzenlenmiştir. ”Kadın İçin Bekleme Süresi” başlığı altında düzenlenmiş olan bu madde aynı zamanda iddet müddeti veya iddet süresi olarak da bilinmektedir. Bu düzenleme de bekleme süresinin sadece kadına yönelik getirilmesi tartışma söz konusu yaratmıştır. Ancak bu durum kadının doğası gereği doğum yapma durumundan dolayı kaynaklanmıştır. Evliliğin bitimi sonrasında doğacak çocuğun dünyaya gelmesi ve soy karışıklığı olmaması nedeniyle ve mezhep karışıklığını önlemek için bu karar verilmiştir. Bu kanuna göre kadın boşandıktan yani yaklaşık 10 ay gibi bir süre sonra tekrar evlenebilir. Bunun sınırlandırılması ise eğer kadın boşanırken veya boşanmadan önce hamile ise bu süreyi beklemesi gerekir. Bu süreye ise ”iddet” denmektedir.
Ancak bekleme süresi resmi dava bitiminden itibaren başlamaktadır. Bu kararlar aile mahkemesi hakiminden alınmaktadır.
Evliliğin bitimi, sona ermesi yazılı halde ibaresi önemlidir. Boşanma kararının kesinleşmesi halinde tarafların evliliği son bulacaktır. Erkek için ise boşandıktan sonra evlenme süresi yoktur. Çünkü erkek, yaratılış olarak kadın gibi gebelik durumuna sahip olmadığından boşandığı gün içerisinde bile talep ettiği sürece süre sınırı olmaksızın evlenebilir. Bunun yanı sıra eşlerden biri vefat ettiyse evlilik kendiliğinden sona erecektir. Eşlerden birisinin ölümü halinde evliliğin son bulduğu tarih ölüm tarihidir. Sağ kalan taraf, eşinin ölümünden sonra 300 gün geçmeden evlenemez.
Aile mahkemesinde açılan bu dava da boşandıktan sonra eski eşlerle evlenmesi veya başka biriyle evlenme gibi talepler bulunmaktadır. Hakim eski eşinden başka biriyle evlenmek isteyen kadını doğum uzmanından ”Gebe Değildir” raporu talep ederken, boşandığı eski eşiyle yeniden evlenecek kadın bakımından rapor şartı aranmamaktadır. Aynı kişiyle evlenme durumunda yine 300 günlük sürenizin kaldırılması için başvuru yapmanız gerekmektedir.Kaldırmayı talep ettikten sonra ise sürecin işleyişinde birde gerekli belgeler ve raporları almanız gerekir. Ve evlenme ehliyetinizi almanız gerekir. Süreci kısaltmak adına temyiz haklarınızdan feragat ederek kararın kesinleşmesi için nüfus müdürlüğüne ilgili kararın elden teslimi ile süreç sonlandırılabilir. Kesinleşmiş kararın bildirilmesinden sonra evlilik için gerekli olan belgelerini tamamlayarak evlendirme dairesine gidilerek resmi nikahını tekrarlayabilir. Veya erkek, 10 ayı doldurmadan eşine dönmek istediğinde dönebilir ve bu süre içinde gerekli belgeler ile süreyi kaldırma talebinde bulunarak, işlemler geçerli sayıldığı takdirde tekrar evlilik için resmi nikah başlatabilir.
Resmiyette 300 gün yani 10 aya tabii tutulan evlenme süresi dinen değişiklik gösterir. Dinen kadın için evlilik yine verilen 4 ay süre sonunda tekrarlanabilir. Bu durum kadın eğer hamile ise ortaya çıkma durumundan dolayıdır. Eğer hamile değil ise 4 ay sonunda dinen evlenebilir. Bu süreçten önce yapılan evlilik geçerli sayılmamaktadır.
Öncelikle evlilik başvurunuz için gerekli kimlik belgeniz de medeni halinizin bekar olarak düzenlenmesi gerekir. Medeni Kanuna göre ”evlenmek isteyen kimse, önce evliliğinin sona ermiş olduğunu ispat etmek zorundadır.” Hükümüne göre, evliyken kullanılan kimlik kartının mutlaka değiştirilmesi gerekir. Eski eşle yeniden evlenmesi durumunda da bu hüküm yer alır. Nikah başvurusunda ve tekrar evlenmek için başvurularınız da ise gerekli sağlık raporlarınızın tekrar düzenlenmesi gerekir. Eski eşle evlenme durumunda ”bizim zaten belgemiz vardı tekrar rapor almamıza gerek yoktur” gibi bir durum söz konusu değildir. Özetle yeniden evlenmeniz için hakim tarafından düzenlenecek doktor aile mahkemesinin sonucu hakim tarafından incelenerek 300 günlük iddet müddetini beklemeden evlenebilirsiniz. Erkekseniz, boşandığınız gün dahi evlenebilirsiniz.
Boşanan kadın evlenmek için belirtilen süreyi doldurduğunda veya hamile olmadığını kanıtladıktan sonra tekrar evlenebilir. Erkeğin bu süreyi beklemesine gerek duyulmamıştır. Yukarıda ki belgeler ile tekrar aynı eşiniz ile veya başka biriyle evlenmek için başvuru yapabilirsiniz.
Boşanan Kadına Devlet Destekleri ve Maddi Yardımlar ile ilgili bilgi almak için yazımızı okuyabilirsiniz.