Kalfalık Belgesi Nasıl Alınır? 2023 Şartları (En Kısa Sürede)

Kuyumculuk, ahşap ürün imalatı, bahçecilik, kuaför, el becerileri ve sanat alanlarında beceri isteyen meslek dallarında kariyer planı kuran ve uzmanlaşmak isteyen adayların kalfalık belgesi alması gerekmektedir. Kalfalık belgesi nedir, nasıl alınır, aranan şartlar nelerdir, ne kadar sürede kalfalık belgesine sahip olunur? hemen öğrenebilirsiniz.

Kalfalık Belgesi Nasıl Alınır? 2023 Şartları (En Kısa Sürede)

Mesleki Eğitim Merkezleri her meslek dalında çalışan gençlerimize kalfalık belgesi vermektedir. Bu belgenin alınması ve süresi kanun hükümlerine bağlıdır. Kalfalık belgesine sahip olan çalışan bu belgeden sonra ustalık belgesi almaya hak kazanır.

Kalfalık Belgesi Neden Gereklidir?

3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununun 17. maddesinde kalfalık belgesine sahip olmayan kişilerin, kalfa unvanı ile çalıştırılamayacağı belirtilmiştir. Bu kapsamda kalfa olarak çalışmak isteyenlerin bu belgeyi almaları gerekir.

Bu kısım alıntıdır; 507 sayılı Esnaf ve Küçük Sanatkârlar Kanunu kapsamındaki iş yerlerinde çalışarak kalfa olanlar en az bir yıl o işyerinde çalışırlar. Bu sürenin sonunda işyerini değiştirmek isteyen kalfaya üç ay önce başvurmak kaydıyla, devletdestekli.com o işyeri çıkma izni verir. Çıkma izni olmadan başka işyerleri kalfayı işe alamazlar. Kalfaların işten ayrılmalarını gerektiren hususlar yönetmelikle belirlenir.

Kalfalık Belgesi Nereden Alınır?

Kalfalık belgeleri, eski adı Mesleki Eğitim Merkezleri olan çıraklık eğitim merkezlerinden alınır. Bu belgeyi almak isteyen adaylar gerekli belgelerle birlikte ilgili dönemlerde başvuru yaparak sınavlara katılırlar. Sınav sonucunda başarılı olan kişiye kalfalık belgesi verilir.

Kalfalık Belgesi Nasıl Alınır?

Kalfalık belgesi bu alanda görevlendirilen Halk Eğitim Merkezleri ve Mesleki Eğitim Merkezleri aracılığıyla verilir. Mesleki anlamda personel yetiştirmek, görev ve sorumluluklarını yerine getirmek amacıyla çalışan kurumlar, başvurular değerlendirildikten sonra adaylara sınav uygular. Adayların bu sınavı başarıyla tamamlamaları gerekmektedir. Geçerli notu olan adaylara kalfalık belgesi verilir.

MEB Onaylı Kalfalık Belgesi Almak İçin Gerekli Şartları Nelerdir?

Milli Eğitim Bakanlığınca onaylı kalfalık belgesi almak için gerekli şartlar şunlardır:

  • Herhangi bir işyerinde çalışmaya devam ederek Mesleki Eğitim Merkezinde 2 veya 3 yıl kalfalık eğitimi almak,
  • Herhangi bir meslek dalında sigortalı olarak 8 yıl boyunca çalışmış olmak gereklidir.

Bu şartlar haricinde af dönemlerindeki uygulamalar hariçtir.

Kalfalık Meslek Dalları

Kalfalık meslek dalları 31 ana sınıfa ayrılmış olup her sınıf kendi içinde branşlara ayrılmaktadır. Kalfalık Meslekleri aşağıdaki gibidir:

  1. Ahşap Teknolojisi
  2. Güzellik ve Saç Bakım Hizmetleri
  3. Motorlu Araçlar Teknolojisi
  4. Ayakkabı ve Saraciye Teknolojisi
  5. İnşaat Teknolojisi
  6. Pazarlama ve Perakende
  7. Bahçecilik
  8. Kâğıt Teknolojisi
  9. Plastik Teknolojisi
  10. Bilişim Teknolojileri
  11. Kimya Teknolojisi
  12. Reklam Tabelacılığı
  13. Döşemecilik
  14. Konaklama ve Seyahat Hizmetleri
  15. Seramik ve Cam Teknolojisi
  16. Elektrik-Elektronik Teknolojisi
  17. Kuru Temizlemecilik
  18. Soğutma ve İklimlendirme
  19. El Sanatları Teknolojisi
  20. Kuyumculuk Teknolojisi
  21. Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme
  22. Fotoğrafçılık
  23. Makine Teknolojisi
  24. Tekstil Teknolojisi
  25. Gemi Yapımı (Deniz Araçları Yapımı)
  26. Matbaa
  27. Yiyecek İçecek Hizmetleri
  28. Giyim Üretim Teknolojisi
  29. Metal Teknolojisi
  30. Gıda Teknolojisi
  31. Metalurji Teknolojisi

Kişiler Teknik servis dalı, Veritabanı programcılığı, Web programcılığı, Ağ işletmenliği dallarından birini seçmek zorundadır. Yine elektrikçide çalışan bir kalfa Bobinaj, Büro Makineleri teknik servisi, Pano monitörlüğü, Elektrikli ev aletleri, Elektromanyetik taşıyıcılar, Endüstriyel bakım onarım, Görüntü ve ses sistemleri, Güvenlik sistemleri, Haberleşme sistemleri, Otomasyon sistemleri, Yüksek gerilim sistemleri gibi dallardan herhangi birini seçmek zorundadır. Bu grupların ana kategorisi elektrik kalfalığı olsa da, alt birimler birbirinden bağımsızdır.

kalfalık belgesi nasıl alınır
Kalfalık belgesi nasıl alınır?

Kuaför Kalfalık Belgesi Nasıl Alınır?

Kuaförlere 160 saatlik kurs sonunda kalfalık sertifikası veriliyor. Kalfalık belgesi almaya hak kazanan kişiler daha sonra ustalık belgesini alabilirler. Ustalık eğitimi 2 yıl 256 saat eğitimden oluşmaktadır. 2 yıllık eğitimle birlikte ustalık belgesini de almış olacaklar. 160 saatlik kurs bitirme sertifikaları 1 aylık eğitime eşdeğerdir. 1986-1987 öğretim yılından sonra 3 yıllık meslek liselerinden mezun olanlar diplomalarında yetenek testi ile ustalık belgesi almaya hak kazanırlar.

Kalfalık Belgesi Ne Kadar Sürede Alınır?

Kalfalık belgeleri 30 gün ila 45 gün arasında çıkarak teslim alınır.

Sınav Tarihleri ve Kalfalık Sınav Soruları

Kalfalık sınavları yılda 3 kez yapılır. Bu sınavlar Şubat, Haziran ve Eylül aylarında yapılır. Kalfalık sınavları diğer sitelerde de görebileceğiniz gibi genel kültür ve mesleki eğitim gibi bölümlerden oluşmuyor. Genel kültür dersleri yoktur. Kalfalık sınavına giren kişiye sadece meslek dersleri sorulur.

Kalfalık sınav soruları 2 grupta toplanır.

  • İlgili mesleğe ilişkin tüm alt gruplara sorulan ALAN ORTAK MESLEK DERSLERİ
  • İlgili alt meslek grubuna ait meslek dersleridir.

Bu sınavlardan herhangi birine katılmazsanız sınıfta kalırsınız ve 3 ay daha beklersiniz. Kaçırdığınız kursu 3 ay sonunda açılacak olan kalfalık sınavına girerek telafi edebilirsiniz.

Tüm derslerden başarılı olmak için 5 puanlık ortalama sisteminden 2 puan almak yeterlidir. Pratik uygulamada 3 not ortalaması aranır.

Uygulamalı uygulama denilen derste kalfa iletişime açıksa hocaların öğrencinin cebinden bir şeyler aldığı duyulmuştur. Dersliklerdeki veya dershanelerdeki öğretmenler odasında bir şeyler eksik olabilir. Kalfa bir işyerinde çalışıyor ve malzeme satıyorsa, o işyerinden herhangi bir malzeme getirmesi veya Çıraklık Eğitim Merkezi’nin herhangi bir işini yapması istenebilir. Pratik uygulamanın amacı kişinin pratik bilgisini ölçmek iken maalesef sistemin yanlış işleyişinden dolayı ülkemizde bu tür olaylar olmaya devam etmektedir.

Sermayesiz işyeri açmayı düşünüyor iseniz, Faizsiz Esnaf Kredisi Veren 5 Banka Şubesi hakkında bilgi alabilirsiniz.

Kalfalık Belgesi Başvuru İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Kalfalık belgesi başvurusu sırasında hazırlanması gereken belgeler ve evraklar şu şekildedir:

  • Başvuru Formu (Mesleki Eğitim Merkezinden alınır. İşyerinde doldurulur. İşyeri bu belge ile 8 yıl kafalık mesleğinde çalıştığınızı teyit eder. Kabul etmezse koltuk başlığı belgesi alamazsınız.) 2-3 yıl mesleki eğitim merkezlerinde öğrenim görmüş olanlar bu belge kapsamı dışındadır.)
  • Kimlik fotokopisi
  • Sağlık raporu (Varsa işyeri hekiminizden, yoksa aile hekimine giderek kalfalık belgesi almak istediğinizi ve bunun için rapora ihtiyacınız olduğunu söyleyin. Rapor mevzuatta belirtildiği şekilde hazırlanır ve teslim edilir. .)
  • Diploma fotokopisi (En son mezun olduğunuz okula dair)

Katıldığınız her kalfalık sınavında adaylardan 5 TL para toplanmaktadır. Toplam 10 dersi olan ve günde 2 sınava giren bir öğrenci gün başına 5×5 = 25 TL para öder. Bu paranın kağıt parası ders masrafı vs. olduğu söylenir ancak sınava her katılan öğrenci bu parayı ödemektedir. Bu durumdan Türkiye’de görevini mevzuata uygun yapan öğretmenleri tenzih ediyorum ancak, maalesef bazı Eğitim Merkezlerinde öğrencilerden bu para toplanmaktadır.

Kalfalık Belgesi e-devlet Sorgulama Nasıl Yapılır?

Kalfalık belgesi e-Devlet üzerinden sorgulanmaktadır. Bunun için arama motoruna Mesleki Yeterlilik Sorgulama yazarak ilgili ekran üzerinden sorgulama işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

Kalfalık Belgesi Ne İşe Yarar?

İlgili meslek dalında kalfa olarak çalışmanızı sağlar. Ustalık belgesi almadan önce bu belgeye sahip olmanız gerekir.

Kalfalık Belgesi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular (S.S.S)

Kalfalık Belgesi İçin Ne Kadar Sigorta Gerekli?

Herhangi bir meslekte 8 yıl sigortalı olarak çalışmış olmak gerekmektedir.

Af Nedir?

Bakanlık tarafından belirli dönemlerde yayınlanan ve çalışanın bu belgeye sahip olmasını kolaylaştıran bir mevzuattır. Belirli dönemlerde uygulanmakta ve detayları mevzuat ile birlikte açıklanmaktadır.

Kalfalık Belgesi Ne İşe Yarar?

Kalfalık belgesini almış olan kişi çalışmak istediği meslek dalında kalfa sıfatıyla çalışmaktadır.

Yorumlar

  1. Avatar of Kadir Kadir dedi ki:

    Merhabalar berberlik kalfalık belgesi almak için
    Sınava girdim 44 aldım uygulama daha girmedim geçmiş sayılırmıyım baraj toplamı kaç iyi akşamlar teşekkür ederim

  2. Avatar of Emre Emre dedi ki:

    Merhaba ben 21 yaşındayım sağlık meslek lisesinden mezunum ben çıraklık eğitimine yazılmadan kalfalık belgesi alabilir miyim