2021 Güncel:
Tarım ve Orman Bakanlığınca %75 oranında kaz hibesi verildiği bildirildi. Bu hibenin asıl kaynağı 5 Aralık 2020 Resmi Gazete’de yayınlanan 2020/36 sayılı Tebliğdir. Tebliğin ismi ise Arıcılık, ipekböcekçiliği, kaz ve hindi yetiştiriciliği Yatırımlarının desteklenmesine ilişkin Uygulama esasları tebliği olup, tebliğname numarası ise 2021 – 22’dir. Bu kapsamda Bakanlık tarafından yine bahse konu TEBLİĞ’in uygulama rehberi yayınlanmış olup, bu rehber’de hibenin nasıl verileceği anlatılmıştır.
KAZ HİBESİ VE DESTEKLEMELERİ Arıcılık, İpekböcekçiliği, Kaz ve Hindi Yetiştiriciliği Yatırımlarının Desteklenmesine İlişkin Uygulama Esasları Tebliği yayımlandı. Bu tebliğde kaz yatırımlarının desteklenmesine ilişkin şu bilgiler mevcuttur.
Arıcılık
MADDE 7 – (1) Bu Tebliğ kapsamında Bakanlıkça belirlenecek illerde, Arı Yetiştiricileri Birliğine veya Bal Üreticileri Birliğine üye, başvuru tarihi itibariyle en az üç yıldır AKS’ye kayıtlı, 50 ve üzeri arılı kovan varlığına sahip ve arı ürünleri üretimi yapacak üreticiler desteklemelerden yararlandırılır.
(2) Destekleme konuları; arı ürünleri üretiminde kullanılacak makine, alet, ekipman ve seyyar arıcı barakası alımını kapsar.
İpekböcekçiliği
MADDE 8 – (1) Bu Tebliğ kapsamında Bakanlıkça belirlenecek illerde dut bahçesi tesisi, ipek böceği besleme evi inşası, makine, alet ve ekipman alımından gerçek ve tüzel kişiler yararlandırılır.
(2) Kararın yürürlüğü süresince faaliyet alanı ipekböceği besleme/flatürle ipek çekimi olan tüzel kişilik vasıflarına haiz kooperatif/işletmelerin ipekböcekçiliği konusunda aynı ilde birden fazla veya çeşitli illerde yapacağı dut bahçesi tesisi, ipek böceği besleme evi inşaatı, makine, alet ve ekipman alımları tek bir proje olarak kabul edilir, projenin tamamlanan kısımları için ayrı ayrı veya birlikte ödeme yapılabilir.
Damızlık ve ticari kaz ile ticari hindi yetiştiriciliği
MADDE 9 – (1) Bu Tebliğ kapsamında Bakanlıkça belirlenen illerde, 1.000 adet kapasiteli damızlık kaz, 500 adet kapasiteli ticari kaz veya 1.000 adet kapasiteli ticari hindi işletmeleri desteklenir.
(2) Yatırımcılara, damızlık kaz işletmelerinde yeni kümes ve kuluçkahane inşaatı, makine, alet ve ekipman alımı için, ticari kaz ve hindi işletmelerinde ise yeni kümes yapımı, makine, alet ve ekipman alımı için destekleme ödemesi yapılır.
Damızlık ve ticari kaz ile ticari hindi yetiştiriciliği Bakanlıkça belirlenen illerde, 1.000 adet kapasiteli damızlık kaz, 500 adet kapasiteli ticari kaz veya 1.000 adet kapasiteli ticari hindi işletmeleri desteklenir. Yatırımcılara, damızlık kaz işletmelerinde yeni kümes ve kuluçkahane inşaatı, makine, alet ve ekipman alımı için, ticari kaz ve hindi işletmelerinde ise yeni kümes yapımı, makine, alet ve ekipman alımı için destekleme ödemesi yapılır. Bakanlık tarafından kaz yetiştiriciliği hibesi için uygulama rehberi yayınlanmıştır.
Damızlık kaz işletmelerinde yeni kümes ve kuluçkahane inşaatı, makine, alet ve ekipman alımı, ticari kaz ve hindi işletmelerinde ise yeni kümes yapımı, alet ve ekipman alımını kapsar. Tebliğ kapsamında;
işletmeleri desteklenecektir.
Yeni inşaat yapımı, alet-ekipman alımı için yatırımcılar, başvuru formu ve ekinde yer alan belgeler ile yatırımın yapılacağı yerin bulunduğu Tarım ve Orman İl Müdürlüklerine başvururlar.
Kaz hibe projesinde başvurmak isteyenlerin bir proje hazırlayarak bu projeyi İl veya İlçe Müdürlüklerine onaylatması gerekebileceğini düşünmekteyiz. Başvuruları onaylama yetkisi İl Değerlendirme komisyonun taktirine verilmiştir. Yapılacak projenin bir çok kriteri bulunmaktadır. Örneğin kaz çiftliğinin inşaatının nasıl yapılacağı Rehberde belirtilmiştir.
Verileceğinden bahsedilen kaz hibesine başvurmak istiyor iseniz, daha önce yayınlanan Rehberi incelemenizi tavsiye ederiz. Kaz hibesi uygulama rehberi linkinden indirebilirsiniz. Ekleri için tıklayınız.
Eğer hayvancılığa başlamak için Ziraat Bankasından kredi çekmek isterseniz, Devlet tarafından desteklenen Düşük faizli hayvancılık kredisi çekebilirsiniz.
Salma tavuk çiftliği kurmayı düşünüyor iseniz yine Devlet desteği ile verilen Salma Tavukçuluk Kredisine başvurabilirsiniz.
Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Pakdemirli tarafından kars ilimizde açıklamalara yer verildi. Doğu Anadolu Projesi, projenin başarılı olması nedeniyle, bakanlığımız tarafından proje süresi 2023 yılına kadar uzatılmıştır. Başvurular bugünden itibaren başlamıştır. Bu proje kapsamında; Ahır yapımında 385 bin TL’lik projenin yüzde 50’si hibe, Hayvan alımında 5 bin TL boğaya, 750 TL koça hibe desteği verilecek. Anaç koyun-keçi desteği ödemesi 187 bin TL yetiştiricimizin 21,5 milyon anaç küçükbaş hayvanı için 538,5 milyon TL destekleme ödemesini mart ayı sonunda ödeyeceğiz. Sürü yöneticisi istihdamı (çoban) desteği 7 bin küçükbaş işletmesine, işletme başına 5 bin TL olmak üzere, 35 milyon TL destekleme ödemesini, mart ayı sonunda ödeyeceğiz. Koyunculukta sürü büyütme projesine başlıyoruz. Dişi kuzularını damızlığa ayıran üreticilerimize dişi kuzu başına 100 TL destek vereceğiz. Arıcılıkta kovan desteğini 10 TL’den yüzde 50 artışla 15 TL’ye çıkarıyoruz.
Yeni dönemde bakanlığımızın hayvancılık vizyonunu serhat şehrimiz Kars’tan başlatıyoruz”
Yukarıda yer alan bilgiler daha önce uygulanan 2021 uygulama rehberinden alınmıştır.
Kaz yetiştiriciliği yapmak istiyorum bilgilendirme yaparsanız sevinirim saygılar
Kaz yetiştiriciliği desteği Isparta iline de verilsin. Isparta da Kaz Yetiştiricileri Birliği kurmak istiyoruz.
gazıantebe de yuzde 75 hibe desdeği verilsin kazicin hazırlık yapmıstım sayın yetkılıler sesimizi duyun lutfen
Bende hibeden desteklenmek istiyorum nasıl bAsvarabiliriz yardımcı olurmusunuz
Devlet destekli kaz proşesi
Neden Konya’da yok benim şartlarım uyuyor ne saçma birşey hattta neden her yerde yok
Kaz hibede 42 il var verin yapmak isteyen yapsın engel olmayın zaten hangi bölgede olup olmayacağını vatandaş bilir 39 ilin ne günahı var kalkinip ekonomiye can vereceksek hep birlikte olalim Karabük halkı kazı seviyor corafyasida müsait kastamonuyla aynı iklim Karabük’te niye yok bende yapmak kiredi imkanlarından yaralanmak istiyorum