Kaz Yetiştiriciliği Hibesi (YÜZDE 75 Kaz Hibesi DESTEK BAŞVURUSU) 2023

TKDK kaz çiftliği hibe desteği sağlıyor! Kaz yetiştiriciliği için devlet desteğine ihtiyacınız var ise içeriğimizde yer alan kaz çiftliği nasıl kurulur, maliyeti nedir, kaz hibesi hangi illerde var, kaz desteği ne kadar? gibi merak edilen konuları ve kaz yetiştiriciliği hibe desteklerine dair tüm detayları inceleyebilirsiniz.

Kaz Yetiştiriciliği Hibesi (YÜZDE 75 Kaz Hibesi DESTEK BAŞVURUSU) 2023

Tarım ve Orman Bakanlığı’nca kaz çiftliği kurmak için devlet desteği ihtiyacı olan girişimcilere TKDK kaz çiftliği için ve Kaz yetiştiriciliğine %75 oranında hibe verildiği bildirilmiştir. Kaz çiftliği nasıl kurulur, maliyeti nedir? diye araştırma yapan ve sıfırdan kaz çiftliği projesini hayata geçirecek olan girişimciler için 2023 kaz hibe desteklerini, başvuru şartlarını, gerekli olan evrakları araştırdık. Peki Kaz Hibesi Nasıl Alınır, kaz hibe destekleri hangi illere veriliyor? merak edenler için İşte kaz yetiştiriciliği hibesi ve tüm detayları!

TKDK Kaz Çiftliği Hibe Desteği 2023

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından çiftlik kurmak isteyenler için kaz yetiştiriciliği hibesi verilmektedir. Destekleme ile verilen hibeler kapsamında yeni kümes ve kuluçka makinesi inşaatı, makine bedelleri, tüm alet ve ekipman giderleri de dahil edilmektedir. Kaz yetiştiriciliği hibesi bu alanların modernize edilmesi ve büyütülmesi amacı ile finansal anlamda desteğe ihtiyaç duyan kişilere verilmektedir. Hayata geçirmek istediğiniz proje için kaz yetiştiriciliği hibesi başvuruları nereye ve nasıl yapılır, kimler kaz yetiştiriciliği hibe desteğinden faydalanamaz, verilen destek tutarı ne kadardır? inceleyelim.

Çiftlik Kurmak İçin Devlet Desteği Kaz Hibesi Nasıl Alınır?

TKDK kaz çiftliği hibe desteğinden yararlanmak için devlet tarafından belirlenen tarihler içerisinde kaz desteklemesi 2023 başvuru formu eksiksiz bir şekilde doldurulmalı ve başvuru için gerekli olan evraklar ilgili kurumlara teslim edilmelidir. Kaz çiftliği kurmak için devlet desteği 2023 yılı hibe başvurunuzun onaylanması için genellikle çiftlik veya hayvanların satın alma işlemlerinin tamamlanması gerekmektedir. Gerek çiftlik gerekse hayvanların satın alınmasının ardından kaz hibe hibe başvurunuz değerlendirilmeye alınacaktır.

Kaz Desteklemesi 2023 Başvuruları Nereye Yapılır?

Yeni inşaat yapımı, alet-ekipman alımı ve kaz hibesi başvuruları Tarım ve Orman İl Müdürlüklerine yapılmaktadır. Başvuru formu ve ekinde yer alan belgeler yatırımın yapılacağı yerde bulunan Tarım ve Orman İl/İlçe Müdürlüklerine teslim edilerek müracaat edilmelidir.

Kaz çiftliğinizin yanında küçükbaş ve büyükbaş hayvancılık alanlarında da üretim yapmaya ne dersiniz? Hayvancılığa Geri Ödemesiz Hibe Desteği sayesinde finansal anlamda hibe alarak, üretim veriminizi arttırabilir, modern hayvancılık işletmesine dönüşebilirsiniz!

Kaz Yetiştiriciliği Hibe Kredisi Başvuruları Nasıl Yapılır?

Kaz yetiştiriciliği hibe kredisi başvurusu yapmak için, öncelikle kaz yetiştiriciliği hibe 2023 başvuru formunun doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurulması gerekmektedir. Doldurulmuş olan form yatırımın yapılacağı İl Müdürlüğü’ne teslim edilmelidir. Başvuru formu teslim edildikten hemen sonra başvuru yapan kişi adına dosya açılır ve bu zaman diliminde kişiye evrak numarası ile tarih verilir.

Kaz yetiştiriciliği başvurusu yapabilmek için belirlenen süre 30 gündür. Ayrıca başvuru esnasında gerekli olan belgelerin bir kopyası da İl Müdürlüğü’ne teslim edilirken diğer bir kopyası ise başvuru sahibinde kalmaktadır. Evrakları eksiksiz şekilde tamamladıktan sonra başvurunuz değerlendirilmeye alınacaktır.

Kaz Yetiştiriciliği Devlet Desteği Başvurusu için Gerekli Belgeler Nelerdir?

Kaz çiftliği kurmak için devlet desteği 2023 yılında da devam etmektedir. Kaz hibesi başvurusunda gerekli olan evraklar ise aşağıdaki gibidir:

  • Hibe başvuru formu
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi
  • İkametgah belgesi
  • Noter onaylı imza
  • Tahmini Sabit Yatırım Tutarı ve Termin Plan Tabloları
  • Yatırımcıya ilişkin yetkili kurullarından alınmış yetkilendirme kararı (Tüzel Kişilik)
  • Temsil ve imza yetkili kişilere ait noter tasdikli imza sirküleri (Tüzel Kişilik)
  • Sabit yatırım yapılacak arazilere ait aidiyet belgesi
  • Firmalar için Sicil gazetesi örneği

Bu belgelerin doğru beyanlar ile eksiksiz şekilde hazırlanması devlet desteği alabilmek için önemlidir. Ayrıca Kaz hibe projesinde başvurmak isteyenlerin bir proje hazırlayarak İl veya İlçe Müdürlüklerine onaylatması gerekebileceğini düşünmekteyiz. Başvuruları onaylama yetkisi İl Değerlendirme komisyonun taktirine verilmiştir. Yapılacak projelerin birçok kriteri bulunmaktadır. Örneğin kaz çiftliğinin inşaatının nasıl yapılacağı uygulama rehberinde belirtilmiştir.

Kimler Kaz Yetiştiriciliği Hibe Kredisinden Faydalanamaz?

Çiftlik kurmak isteyen girişimciler arasında kaz yetiştiriciliği hibesini alamayacak olan kişiler aşağıdaki gibidir:

  • Kaz desteklemesinden yararlanamayacak olan kişilerin başında yüz kızartıcı suçtan hüküm almış olanlar bulunmaktadır.
  • Ardından Sosyal Güvenlik Kurumu prim borcu olanlar,
  • Hibe kuruluşu ile herhangi bir şekilde ortaklığı bulunanlar,
  • İşletme faaliyeti askıya alınmış olanlar,
  • İflas etmiş olanlar kaz çiftliği kurmak için devlet desteği başvurusunu yapamayacaklar.

Bu özellikler dışında olan ve başvuru şartlarını taşıyan girişimciler kaz yetiştiriciliği devlet desteği başvurusu yaparak kredi desteğinden faydalanabilir.

Kaz Çiftliği Kurmak İçin Devlet Desteği Hangi Kurumlar Tarafından Verilmektedir?

Kaz yetiştiriciliği hibe desteği Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilmektedir. Girişimcilere devlet desteği veren kurumlar arasında yer alan KOSGEB kaz desteklemesi yapmamaktadır. Kaz çiftliği kurmak isteyen kişiler TKDK kaz çiftliği hibe desteği 2023 başvurularını yaparak müracaat edebilirler.

Kaz yetiştiriciliği hibesine başvurmak ve hayalinizdeki çiftlik projesini hayata geçirmek için Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürlüğü Arıcılık, İpekböcekçiliği, Kaz ve Hindi Yetiştiriciliği Yatırımlarının Desteklenmesine İlişkin Proje Uygulama Rehberi’ni tıklayarak hemen inceleyiniz!

Kaz Yetiştiriciliği Hibe Kredisi Desteği Ne Kadar Verilecek?

Devlet tarafından hibe kredisi desteği için gerekli olan onayların verilmesinin ardından proje veya başvuru sahibine kaz yetiştiriciliği hibesi olarak %75 oranında destekleme yapılmaktadır. Verilecek olan desteklemeler kaz sayısına bağlı olarak değişiklik gösterecektir.

Örneğin:

  • Proje sahibi 500 adet kaza sahip ise 11.000 TL,
  • 1000 adet kaza sahip olan proje sahibine ise 450.000 TL’ye kadar destek verilmektedir.

Bu destek yeni kümes ve kuluçkahane inşaatı, makine bedelleri, alet ve ekipman masraflarını kapsamaktadır. Yapılacak olan kaz yetiştiriciliği hibe destek ödemeleri kaz sayısına bağlı olduğundan sürekli olarak güncellenmektedir.

Kaz Hibe Destekleri Hangi İllere Veriliyor?

TKDK kaz çiftliği hibe desteğinden yararlanmak isteyenler kaz hibesi hangi illerde var? merak etmektedir. Kaz yetiştiriciliği devlet desteği verilen iller dönem dönem güncellenmektedir.

Kaz Hibe Destekleri verilen iller aşağıdaki gibidir:

AydınÇankırıDiyarbakırElazığ
AksarayÇorumAfyonIsparta
ArdahanAmasyaDenizliAğrı
BurdurHatayKaramanÇanakkale
BursaKonyaAnkaraKastamonu
KahramanmaraşKütahyaGiresunVan
ErzurumBalıkesirErzincanNevşehir
SamsunMardinTokatŞanlıurfa
MalatyaMersinTrabzonKars
MuşManisaOrduSivas
YozgatUşak
Kaz Yetiştiriciliği Hibesi Verilen İller

Kaz desteklemesi 2023 yılı için belirlenen ve destekleme yapılan iller bu şekildedir. Başvuru yapmadan önce en güncel destekleme yapılan illerin bilgisi için içeriğimize göz atabilirsiniz!

Hibe Kredisi İçin Kaz Yetiştiriciliği Kursu

Kaz çiftliği kurmak için devlet desteği ve hibe kredisi almak isteyenlere Tarım ve Orman Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Programı Genel Müdürlüğü işbirliğinde yürütülen eğitim programı dahilinde kurs verilmektedir.

Kursa katılım gösteren kişiler eğitim programı sonunda katılım belgesi verilmektedir. Kaz hibesi için bu belgenin alınması zorunlu değildir fakat başvuru sahibinin hayalindeki projeye kavuşması için daha emin ve bilinçli adım atması konusunda önemlidir.

Kaz Çiftliği Nasıl Kurulur?

Kaz çiftliği projenizi hayata geçirmeden önce kanatlı hayvan yetiştiriciliği yapacağınız alanın kapalı veya açık nasıl olacağına karar vermeniz gerekmektedir. Ardından kapalı ya da açık alanın büyüklüğüne göre kaz sayınızı belirlemelisiniz. Eğer çiftlik kurduğunuz yerde otlak ve sulak alan fazla ise kanatlı hayvan için hazırlamış olduğunuz çiftliğiniz daha kısa sürede büyüyecek demektir. Gelelim hayvanlarınız beslenmesine.

Kazlar Yonca, yulaf, yeşil ot, tarla artığı ve mısır silajlarını ve buna benzer bitkileri tüketmektedir. Uzmanların yapmış olduğu yorumlar sonucunda ortalama olarak 500 kaz için 200 m² kümese ve yine tahmini olarak 30 adet yemlik ve suluğa ihtiyacınız olacaktır.

Kaz Çiftliği Maliyeti Ne Kadardır?

100 kaz yetiştiriciliği için ortalama 30 bin lira barınak maliyeti oluşur. İlk aşamada kaz çiftliği kurma maliyetinin ortalama 90.000 TL veya üzerinde olabileceğini rahatlıkla ifade edebiliriz. Kaz çiftliği maliyeti sahip olacağınız kanatlı hayvan sayısına ve kullanacağınız ekipmanların kalitesine göre değişiklik göstermektedir. Fakat ortalama olarak 500-600 adet kaz için hazırlanmış olan çiftliğin maliyeti 150.000 TL ile 200.000 TL civarında olacaktır.

Kaz yetiştiriciliğinde kar marjı %100 ile %150 arasında değişmektedir.

Siz de kendi projeniz adına maliyet hesaplaması yapmak için satın alacağınız kanatlı hayvan sayısından hesaplama yapmaya başlayabilirsiniz!

Hayvancılığa Devlet Destekli Krediler

Eğer hayvancılığa başlamak için Ziraat Bankasından kredi çekmek isterseniz, Devlet tarafından desteklenen Düşük faizli hayvancılık kredisi çekebilirsiniz. Ziraat Bankası yıllık uyguladığı düşük faiz oranları ile birlikte tarım ve hayvancılık alanlarında devlet desteğine ihtiyaç duyan vatandaşlar için kredi imkanı vermektedir. Resmi Gazete’de yayımlanan ve kamuoyuna duyurulan tebliğe göre;

  • Kaz yetiştiriciliğine yatırım dönemlerinde %55, işletme döneminde %80 ve kredi limiti 5 Milyon TL olan krediden,
  • Damızlık kaz yetiştiriciliğinde, damızlık kanatlı ise sıfır faizli krediden destekleme yapılacaktır.

Ziraat Bankası çeşitli hayvansal üretim alanlarında üretici olan vatandaşlara, faaliyetlerine yönelik olarak kredi imkanı vermektedir. Siz de söz konusu kredi desteğinden faydalanmak için en yakın Ziraat Bankası şubelerini ziyaret edebilir, detaylı bilgi alabilir ve başvurunuzu oluşturabilirsiniz.

Kaz Irkları Nelerdir?

  • Toulouse: Ağır cüsseli bir kaz türüdür. Yumurta verimi orta düzeydedir. Bir sezonda 30-35 yumurta üretirler. Genellikle eti ve güzelliği için yetiştirilmektedir. Fransa kökenlidir.
  • Çin: En küçük kaz türlerinden birisidir. Yumurta verimi yüksektir. Bir sezonda 60’dan fazla yumurta üretmektedir.
  • Buff: Amerika kökenlidir. Yumurta verimi düşüktür. Renkleri açık kahverengidir.
  • Roman: Bilinen en eski Avrupa orjinli kaz türüdür. Özellikleri Toulouse ve Emden’e benzemektedir.
  • Afrika: Renkli tüyleri vardır. Bu nedenle çok fazla tercih edilmez. Yumurta verimi orta düzeydedir. En cüsseli kaz ırkları arasında yer almaktadır.
  • Pilgrim: Amerika kökenlidir. Yıllık yumurta verimleri 35-45 adet arasındadır.
  • Emden: Almanya kökenlidir. Beyaz tüyleri oldukça değerlidir. Yumurta verimi orta düzeydedir. A kalite etlik bir kaz türüdür.
  • Sebastopol: Süs kazıdır. Türü ile nadiren karşılaşılmaktadır.
  • Kanada: Kuzey Amerika kökenlidir. Vahşi kaz ırkı olarak bilinmektedir. Avrupa’da da bu türe rastlanmaktadır.
  • Mısır: Uzun boylu ve bacaklı küçük bir ırktır. Yumurta verimleri çok düşüktür. Yıllık 6-8 adet yumurta verimi söz konusudur.
Yorumlar

  1. Avatar of Mustafa Mustafa dedi ki:

    Neden Adana için yok