Keçi Kredisi Nasıl Alınır? Küçükbaş Sıfır Faiz Desteği 2023

Ziraat bankası yıllardır çiftçi ve üreticinin yanında olmaya devam ediyor. Ziraat Bankası küçükbaş hayvancılık kapsamında keçi almak isteyenlere 5 vadeli 100 bin lira faizsiz çiftçi kredisi veriyor. Bankanın kredi şartlarını ve detaylarını içeriğimizde inceleyebilirsiniz.

Keçi Kredisi Nasıl Alınır? Küçükbaş Sıfır Faiz Desteği 2023

Ülkemizde küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yaygın olarak yapılmaktadır. Küçükbaş hayvan alımı için kredi almak isteyenlere finansman desteği sağlayan TKK ve Ziraat bankası aracılığıyla kullandırılacak olan faiz indirimli krediler Resmi gazete‘ de yayımlanarak tüm kullanım şartları ve faiz oranları belirlenmiştir. Devlet faiz desteğinden yararlanarak kredi kullanmak isteyen çiftçiler, 15.000.000 TL üst limitlerde de %100 faiz indirimli olarak yani tamamen faizsiz keçi kredisi alabilecektir.

Tabi bunun için Resmi Gazete’ de yayımlanan Tebliğe’de yer alan tüm özellikli kriterlerin ve çiftçilerde aranan şartların sağlanıyor olması gereklidir. Sizde aranan tüm kriterleri sağlıyorsanız, faizsiz keçi kredisinden yararlanabilirsiniz. Ziraat Bankası&TKK aracılığıyla 5 yıl ödemesiz hayvancılık kredisi %100 faiz indirimli olarak yani faizsiz keçi kredisi kullanmak isteyenler için geri ödeme planı ve gerekli evraklar ve örnek dokümanları sizler için paylaştık.

Anadolu topraklarında bitki örtüsünün müsait olduğu her yerde sütünden ve etinden yararlanılan keçi yetiştiriciliği yapılmaya devam etmektedir. Özellikle soğuk hava şartlarının hakim olduğu Doğu illerinde ve maki bitki örtüsünün yoğun olduğu illerde besiciliği oldukça tercih edilmektedir. Soğuk hava koşullarına dayanıklılığı ile bilinen keçiler, dağınık olarak meralarda yayıldığından güdülmesi de kolay olmaktadır. ülkemizde birçok keçi türü bulunmaktadır ve Akdeniz bölgesinde oldukça rağbet gören keçi yetiştiriciliği devlet teşvikleri ile desteklenmektedir.

Keçi Yetiştiriciliği Devlet Desteği Veren Kurumlar Hangileridir?

Ülkemizde birçok kamu kurumu Devlet destekli hibe geri ödemesiz ve faizsiz veya düşük faizli küçükbaş hayvan yetiştiriciliği kredisi vermektedir. Keçi yetiştiriciliği için devlet desteği sağlayan kurumları ise şu şekilde sıralayabiliriz.

  • Ziraat Bankası keçi ve küçükbaş hayvancılığa faizsiz kredi.
  • Tarım ve Orman Bakanlığı küçükbaş hayvan desteklemeleri.
  • TKDK desteklemeleri; IPARD ve IPARD2 programları kapsamında keçi yetiştiriciliği yapacak olanlar bu kurumlar tarafından destek ve kredi imkanları sağlanmaktadır.

Etinden ve sütünden istifade edilen özellikle sütü faydalı olduğundan pazarda yeri büyük olan keçi sütü üretimi yapmak isteyenler TKDK IPARD-2 programları kapsamında hibe alarak faaliyetlerini sürdürmektedir. Yine keçi yetiştiriciliğine her yıl Devlet faiz indirimli krediler ile destek olmaya devam etmektedir. Ziraat bankası tarafından bu yıl 15.000.000 TL kredi üst limitleri ile %100 faizsiz olarak sunulan küçükbaş hayvancılık içim koyun keçi kredisi imkanları da bulunmaktadır. Bu desteklerden Köye dönüş yapmak isteyenlere, köyüne dönene, 250 ve üstü keçi almak keçi yetiştiriciliği yaparak para kazanmak isteyenler de yararlanabilirler.

Keçi yetiştiriciliği yapmak için devlet desteklerinden yararlanmak isteyenler ülkemizde çeşitli Kamu Kurum ve Kuruluşlarına keçi almak için kredi başvurusu yapabilirler. Tabi bu başvuru öncesinde kurum ve kuruluşların gerekli prosedürlerini yerine getirmek gerekmektedir. Örneğin bir proje gereklidir.

Keçi kredisi almak için öncelikle, ilgili kredi veren kurumla irtibata geçmek gerekiyor. Küçükbaş hayvancılık desteğinden yararlanmak isteyen girişimciler, Bakanlık tarafından belirlenen keçi kredisine karar vermelidir. Destek talebini teslim etmeden önce, girişimci tarafından doğrulanması gereken belgelere dikkat etmesi önemlidir. Ayrıca, kredi kullanıcısının aranızdaki müşteri durumuna göre farklı koşullar arasından bir seçim yapması da gerekebilir. Keçi kredisinin vade süresine göre faiz oranları özelleştirilebilir. Girişimci bankadaki faiz oranlarını kıyaslamalı ve en uygun şekilde işlem yapmalıdır. Son olarak, krediyi alan girişimci, keçi kredisini kullanmak üzere Bakanlık tarafından belirlenen faaliyet alanlarında destek almalıdır.

Ziraat Bankası Keçi Kredisi Faiz Oranları Ne Kadardır?

Ziraat Bankası Keçi Kredisi faiz oranları, kredi tutarına ve vade seçeneklerine göre değişmektedir. Ziraat Bankası Keçi Kredisi Faiz Oranları Yıllık %14 cari faiz oranı üzerinden %75 sübvansiyon uygulanarak kullandırılacak krediye yıllık %,50 aylık ise %0,29 faiz oranı uygulanmaktadır.

Bankanın keçi kredi almak isteyen çiftçilere uygulayacağı yıllık cari faiz oranı bu yıl %14 olarak belirlenmiştir. Yıllık cari faiz oranı yıl içerisinde +-1 olarak değişiklik gösterebilir. Bu şekilde yıllık olarak belirlenen %14 cari faiz oranı üzerinden ÇKS belgesi olan çiftçiler doğrudan %75 faiz desteği alabilir.

%14 cari faiz oranı üzerinden %75 faiz desteği alındığında ise banka tarafından verilecek olan keçi kredisinin faiz oranı yıllık %3,50 aylık ise faiz oranı %0.29 olacaktır.

Keçi Kredisi Hesaplaması

Faiz oranı hesaplaması: %14/%75 sübvansiyon oranına bölünerek yıllık 3,50 bu da aylık %0.29 olarak bankanın cari faiz oranı bulunduktan sonra bu orana resmi gazetede yer alan faiz desteği uygulandığında yıllık olarak ise 3,50/12 denildiği zaman %0.29 faizli verilir. Faiz desteğine göre bankanın uygulayacağı faiz oranı budur. Düşük faizli kullandırdığı krediyi tamamen faizsiz bir şekilde alabilmekte mümkündür. 

Faizsiz keçi kredisi alabilmek için çiftçilerin Tebliğ’ de ki keçi kredisi faiz indirimi tablosunda yer alan özellikli kriterlere uygun olmaları gereklidir. Ancak bu şekilde bankadan %100 destek ile sıfır faizli keçi kredi kullanabilirsiniz. 15 milyon TL’ ye kullandırılacak olan keçi kredisi dediğimiz gibi ancak bu şekilde faizsiz olarak alma imkanıyla sunulmaktadır.

Hayvancılık Kredileri için Küçükbaş %0 faiz alınabilir. Ancak bunun için öncelikli bölge yatırımları gibi şartları taşımak gerekmektedir. Keçi kredisi faiz oranı şartlar yerine getirilmemesi durumunda %50 indirimlidir.

Ülkemizde özellikle Akdeniz bölgesinde keçi yetiştiriciliği oldukça rağbet görmektedir ve keçinin etinden ve sütünden yararlanmak için yetiştiricilik ve besiciliğini yapmak isteyen üreticiler Ziraat bankası faizsiz keçi kredisinden yararlanarak, faaliyetlerine devam edebilecektir. Hayvancılık kredisi denilince ilk akla gelen Kamu bankası Ziraat Bankasının geçerli olacak faiz oranları ve geri ödeme ve aylık taksit tutarları ile ödeme planı ve şartlarına aşağıda yer verilmiştir.

Keçi Kredisi Nasıl Alınır?

Keçi kredisi almak için öncelikle ilgili bankaya ya da aracı kuruma başvuruda bulunulması gerekmektedir. Banka, krediye uygun bir keçi seçiminden, ödeme koşullarına ve anapara ödemelerine kadar istenen tüm bilgileri sağlayacaktır. Banka, kredi talebine cevap vermek için bir keçinin sağlık durumu değerlendirmesi talep edebilir. Daha sonra, keçi kredisini alan kişi, bankadaki bir temsilcinin hazırlanacak olan kredi belgesini imzalamalıdır. Keçi kredisi alındıktan sonra kalan tüm ödemeler teslim alınarak yapılmalıdır.

Küçükbaş hayvan kredisi almak için, talep edilen kredi miktarına ve küçükbaş hayvan almaya yönelik amaca göre, banka aracılığıyla bir gerekçeli kredi talebi sunulmalıdır. Banka, keçi kredisine yönelik belirli bir değerlendirme yapacağı ve eğer uygunsa bu krediyi verip vermeyeceğini karar verecektir. Talep edilen kredi miktarının sözleşmeye dahil olması gerekmektedir. Banka da talep edilen kredi miktarına bağlı olarak, ödemelerin doğru ve zamanında gerçekleştirilmesi durumunda kredi kullanılabilir.

Devlet bankası olan Ziraat, küçükbaş hayvan yetiştiricilerine Küçükbaş hayvan kredisi alabilmek için bazı şartları sağlamanız isteniyor.

Ziraat bankasından hayvan kredisi alabilmek için aranan şartlar aşağıdaki gibidir:

  • Ziraat Bankasından keçi kredisi alabilmek için en az 100 baş keçi almanız, ya da işletmenizde bulunan keçi sayısını bu rakama çıkarmanız,
  • Hayvanların Koyun Keçi Kayıt Sistemine kaydedilmiş olması,
  • Hayvanların 6 ile 24 aylık olması gerekmektedir.

Bu şartların yanında banka başvuru sahibinin bazı şartları da taşıması isteyecektir. ÇKS kayıtlı olması, kredi notunun iyi seviyede olması, Devlet destekli olarak keçi kredisi alacağınız için devlete ait kamu borcunuzun olmaması gerekir. Vergi dairesinden alınmış borcu yoktur yazısı da bankaya ibraz etmeniz istenecektir.

Banka gerekli gördüğü taksirde 2 tane kefil isteyebilir. Kefillerin eşlerinin de onayı alınmış olması ve sözleşme formuna kefillerinde eşleri imza atarlar. Bunun yanında krediye karşılık olarak rehin istenilir. Keçi besiciliği yapanla mevcut hayvanlarına ait küpe numaralarını rehin olarak gösterebilirken, ilk kez defa keçi alımı yapacak olanlar herhangi bir gayrimenkulünü ipotek ettirebilirler. Keçiye alternatif olarak koyun kredisi alabilirsiniz. Koyun kredisi veren bankaların şartları ve nasıl alındığı hakkında bilgi sahibi olmak için makalemize göz atabilirsiniz.

Ziraat bankası tarafından kullandırılacak olan krediye uygulanacak olan faiz indirim oranlar ise Resmi Gazete’ de ki haliyle;

Ziraat Bankası Keçi Kredisi Faiz Oranları İndirimiİşletmeYatırım  En Yüksek Kredi Limiti
Özellikli kriterler:%75% 75 15.000.000 TL
Öncelikli Bölgelere Yatırım%10%10
Atıl İşletme Alımı%10
Kadın Çiftçi/ Girişimci%10%10
Genç Girişimci<40 yaş%10%10
Türkiye İçi Doğan%10%10
Kendi Yemini Üreten Yem/Mera Kullanan%10
Uygulanacak En Yüksek Faiz İndirimi%100%100
Küçükbaş Hayvan Kredisi hesaplaması 2023

Resmi Gazete’ de yer alan tabloyu okumak gerekirse:

  • Çiftçilere kullandırılacak olan faiz indirimli krediler kanunu kapsamında:
  • Küçükbaş hayvancılık kredileri için:
  • Yatırım döneminde % 75 faiz indirimli,
  • İşletme döneminde de %75 faiz indirimi uygulanmaktadır.

Kullandırılacak olan kredinin Üst limit 15.000.000 TL’dir.

Keçi alımı için bankadan kredi almak isteyen çiftçilere uygulanacak faiz indirimleri % 100 ulaşması için belirlenen tüm kriterlerin sağlanması gereklidir. Her bir şartın sağlanası halinde  ilave %10 faiz indirimi eklenerek faiz indirimi %100 olacaktır.

Ziraat Bankası Keçi Kredisi Hesaplama Tablosu

Şimdi de Ziraat bankasının çiftçi kredilerine uyguladığı yıllık  cari faiz oranı üzerinden faiz desteği hesaplaması yaparak, aylık ne kadar faiz uygulanacak ve kredi çekilirken ne kadar geri ödenecek kredi hesaplamasını yapalım.

Saanen keçisi fiyatları sahibinden.com üzerinden 2.000 TL civarında satışa sunuluyor. Diyelim ki keçi varlığınızı istenen şartların üzerine çıkarmak istiyorsunuz ve 100 baş keçi alacaksınız. Bu durumda 2.000 TL x 100 baş keçi için 200.000 TL’ye ihtiyacınız var. Bankadan bu tutarda keçi alımı çekeceğiniz kredinin aylık taksit ve toplam geri ödemelerini ne kadar olduğunu görebilmeniz için yaklaşık ödeme planı oluşturduk. Tabi en net ödeme planını banka şubelerinden almalısınız.

ÇKS belgesinin olması halinde doğrudan faydalanabileceğiniz en üst faiz oranı olan %75 üzerinden  göre hesaplama tablosu yaparak geri ödeme tutarlarını sizler için oluşturduk.

Ziraat bankasının %75 faiz desteği ile İşletme ve Yatırım dönemleri için kullanabilecek keçi kredisinin geri ödeme planı tüm vadelere göre;

Ziraat Bankası Keçi Kredisi (%0.29 Faizli) Hesaplama

Kredi MiktarıVade SüresiFaiz OranıAylık Taksit ÖdemesiToplam Geri Ödeme
100.000 TL12 Ay%0,298.491,25 TL101.895,01 TL
100.000 TL24 Ay%0,294.319,38 TL103.665,24 TL
100.000 TL36 Ay%0,292.929,32 TL 105.455,61 TL
100.000 TL48 Ay%0,292.234,71 TL107.266,12 TL
100.000 TL60 Ay%0,291.818,28 TL109.096,74 TL
100.000 TL72 Ay%0,291.540,94 TL110.947,45 TL
100.000 TL84 Ay%0,29 1.343,07 TL 112.818,24 TL

Ziraat Bankası Keçi Kredisi (%0.29 Faizli) Hesaplama

Sizde küçükbaş hayvancılık yapmak için koyun keçi desteği alabilir ve Ziraat Bankası küçükbaş hayvan yetiştirme kredisi ile kendi işinizi kurabilirsiniz.

Tarım ve Orman Bakanlığı Keçi Desteklemeleri

Tarım ve Orman Bakanlığı hayvancılık destekleme konularından bir tanesi de keçi yetiştiriciliği alanıdır. Koyun ve keçi başına 50 TL destekleme ödemesi yapılmaktadır. Mevzuat şartlarına uyanlar başvurularını yapacaklardır. Bu anlamda destek verilecek olan hayvanların 15 ila 90 aylık ve dişi olmaları gerekmektedir. Başvurular üyesi bulunduğunuz Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birlikleri aracılığı ile kabul edilecektir.

Başvuruları tekrar alınacak olan sürü yöneticiliği desteğine de başvuru yapabilirsiniz. Bu bağlamda verilen destekleme çoban desteği olarak bilinir ve sürü yöneticisi için 12 bin TL destek ödemesi yapılır.

Anaç koyun  keçi destek bilgisi sorgulama işlemlerini e-Devlet üzerinden yapabilirsiniz.

Küçükbaş hayvancılık destekleri başvuru şartları ve tarihleri hakkında güncel bilgileri makalemizi inceleyerek ulaşabilirsiniz.

TKDK Keçi ve Süt Üretimini Destekliyor

TKDK IPARD-2 Programları kapsamında verilen çağrıları takip edenlere keçi et ve süt üretimi için %80 varan hibe veriyor. AB uyum yasası kapsamında Ülkemizde kurulan kurum TKSK kırsal alanları ekonomiyi canlandırmak için kırsal alanlarda hayvancılık faaliyetinde bulunacak olan çiftçilere IPARD programları kapsamında hibe destekleri sağlamaktadır. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu olan TKDK küçükbaş hayvancılık arasında keçi yetiştiriciliğini de desteklemektedir. Keçi ve süt üretimini destekleyen kurum %80’lere varan hibe destekleri sağlamaktadır.

TKDK desteklenen iller kırsal alanlarda hayvancılık yapacak olan üreticilerin hazırladıkları projeler karşılığında keçi üretim çiftliği kurmak isteyen herkes bu hibe desteklerinden yararlandırılmaktadır.

Birime ait destek tedbir kodları şu şekildedir:

  • 101-1 Süt üreten tarımsal işletmeler.
  • 101-2 Kırmızı et üreten işletmeler.
  • 103-1 Süt ürünlerinin pazarlanması.
  • 103-2 Kırmızı et ürünlerinin pazarlanması bu tedbir kodlarına hibe desteği veriliyor.

Çağrı ilanları takip etmek için buradan TKDK’ ya üye olmalı, çağrı yapıldığında desteklenen illerde bulunuyorsanız buradaki TKDK merkezlerine başvurarak hibe desteklerinden yararlanabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.