MEB Liseye Yerleşemeyen Öğrenciler Ne Yapacak? 2023 Tek Şans!

Lgs sınavı puanına göre hiçbir lise kazanamayanlar ne yapacak? Puanı yetmeyen öğrencilerin açıkta kalanlar için MEB tarafından bildirilen yapılmasını gerekenleri sizler için araştırdık. Tercih sizin!

MEB Liseye Yerleşemeyen Öğrenciler Ne Yapacak? 2023 Tek Şans!

LGS TERCİH sonuçları ve tercihlerinde açıkta kalanlar, liseye yerleşemeyen öğrenciler, sınavı kazanamayanlar ve başarısız olanlar ne yapacak? sorularının cevapları içeriğimizde..

LGS Sonuçları Sorgulama Ekranı

MEB (Milli Eğitim Bakanlığı) tarafından Haziran ayında yapılan LGS tercih sonuçları 25 Temmuz tarihinde açıklandı. Sınava girmiş olan öğrenciler sonuçlarına MEB resmi sitesinden ulaşabilir. Tüm 8. sınıf öğrencileri LGS tercihleri için barajı geçip geçmediklerini, sınavı kazanıp kazanmadığını online olarak öğrenebilir. Ayrıca posta ile sonuçlar gönderilmeyecektir. İnternet sitesi üzerinden T.C. kimlik numarası ile sorgulama yapabilirsiniz. Aşağıdaki linke tıklayarak sorgulama yapabilirsiniz.

Mili Eğitim Bakanlığı resmi sitesi üzerinden tercih sonuçlarınızı öğrenebilirsiniz.

LGS Kazanamayan Liseye Yerleşemeyen Öğrenciler Ne Yapacak?

MEB tarafından yayımlanan kılavuza göre herhangi bir yere yerleşemeyen öğrenciler boş kontenjanlara yerleşecek. Hiçbir okula yerleşemeyen öğrenciler için il/ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonlarınca yerleştirme başvuruları alınacak ve yerleştirme süreci tamamlanacak.

Randevu takvimine göre sırasıyla 1., 2. ve diğer randevu tarihleri ​​belirlenerek tercihlere ve açık kontenjanlara göre uygun olan okullara yerleştirme yapılır. Bu başvurular bölgenizdeki herhangi bir ortaokulda yapılabilir. Okul yetkilileri sistemleri üzerinden onay verdikten sonra başvurunuz tamamlanır. Yatay geçiş sonucunda herhangi bir yere yerleştirilemeyen öğrenciler, son yatay geçişlerde yerleşemedikleri takdirde komisyonlara başvururlar. İlan edilen başvuru tarihleri ​​içerisinde okul türlerine göre tercih yapılmalı ve öncelikle yerel yerleştirme esasına göre listenin doldurulması gerekmektedir.

LGS sınavını kazanamayan öğrenciler Ne Yapacak?

Sınav sonuçlarına göre barajı geçemeyen yani sınavını kazanamayan öğrenciler de olacaktır.

AYT ve TYT bölümlerinde yeterli net sayıya ulaşamayanlar lise tercih hakkı kazanamadı. Bu durumda kalanlar bir sonraki yıl tekrar sınava başvurarak ve 1 yıl çok çalışarak tekrar sınava girme hakkına sahip olurlar. Açık Lise sınavında başarısız olan öğrenciler tekrar hazırlanabilirler.

Liseye Yerleşemeyen Öğrenciler İçin Açık Kontenjanlar

LGS yerleştirme sonuçlarına göre herhangi bir liseye yerleştirilememiş iseniz, boş kalan kontenjanlara Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan bu kılavuza göre yerleştirilebilirsiniz. Herhangi bir liseye yerleşemeyen öğrenciler için İl/İlçe Öğrenci Yerleştirme ve Yatay Geçiş Komisyonlarınca ilan edilen tarihlerde boş kontenjanlara başvuru alınır.

Birinci ve ikinci nakil başvuruları sonucunda tercihe göre yerleşenler olacaktır.

e-Okul sistemine şifreniz ile giriş yaparak tüm boş kontenjanların listesine ulaşabilirsiniz. Veli Bilgilendirme Sitesi de aktif olarak kullanılabilir ve güncel listeye ulaşabilirsiniz.

Lise Tercih ve Nakil Tarihleri 2023

Yerleştirmeye Esas 1. Nakil Tercih Başvurularının Alınması, Yerleştirmeye Esas 1. Nakil Sonuçlarının İlanı, Yerleştirmeye Esas 2. Nakil Tercih Başvurularının Alınması, Yerleştirmeye Esas 2. Nakil Sonuçlarının İlanı açıklandığında içerik güncellenecektir.

Hiçbir Lise Kazanamayan Öğrenciler Ne Yapacak? Sınavsız Yerleştirme

Sonuçlar Milli Eğitim Bakanlığı’nın resmi adresinde açıklanmış olup, bu yıl için kazanıp kazanmadığınızı öğrenebilirsiniz. Ortaöğretim kurumlarında yerleştirme sorgulama ekranı açıldı. Sınavda başarısız olanlar da lisede okuma hakkına sahiptir.

LGS almadıysanız da lise eğitiminize devam edebilirsiniz. Sınava girmek zorunda değilsiniz. Sınavlı ya da sınavsız başvuru alan okullara başvurarak tercihlerinizi yapabilirsiniz. Sınav puanınız olmadan sadece okuldaki başarı puanınıza göre ikamet adresinize en yakın okulu seçerek kayıt olabilirsiniz. Merkezi sınavla öğrenci alacak okulların listesi zaten tercih ekranınıza çıkmayacaktır. Bu liseler merkezi sınav puanı ile değil sadece okul puanı ile öğrenci almaktadır. Sınavsız liselere yerleştirme sürecinde;

  • Kayıt süresi içerisinde kılavuzdaki sınavsız öğrenci alan okullara,
  • Tercih yaparken dolan kontenjanlarda 6., 7. ve 8. dönem öncelik sırasına göre,
  • Ortaokul başarı puan durumuna göre,
  • Okul puanlarında eşitlik varsa devamsızlık süresi en azdan başlayarak,
  • Devamsızlıkları da eşitse, doğum yılı, tarihine bakıldığında yaş olarak küçük olanlar,
  • Doğum tarihlerinde de eşitlik söz konusuysa, aynı özellikteki en baştaki tercihlerine yerel olarak yerleştirmeler ilgili prosedürlere göre yapılmaktadır.

Liseye Yerleşemeyen Öğrencilere 4.Nakil Başvurusu

Yatay geçiş sonuçlarının açıklanmasının ardından yerleşemeyen öğrenciler için 4. yatay geçiş başvurusu yapılır. Merkezi sınav puanı ile tercih yapacak çocuklar, yerel yerleştirme yapılacak okulları listelerine eklemek zorundadır. Yapılan 5 seçimden ilki kayıt alanında olmalıdır. İlk tercihte olduğu gibi aynı sayıda okul türünü seçmek zorunda değiller. Sınava katılım yoksa sınav puanı ile öğrenci alan okulların listesinin yer aldığı pencere açılmaz. Ayrıca okulların kontenjanları 4. tercihte dikkate alınmayacaktır.

Herhangi bir ortaokula gidilerek yatay geçiş yapılabilir. Burada yapılan seçimlerin okul yönetimi tarafından onaylanması gerekmektedir. Tercih düzeltme ve iptal işlemleri okul müdürlüklerinde yapılacaktır. Ancak, daha önce yerel sistem esasına göre bir okula yerleşenler, merkezi puan türünden bir okul tercih edeceklerse, listeye yerel sistem esasına göre yerleştirilebilecekleri bir okul yazılmasına gerek yoktur. adres.

Ayrıca farklı bir lise türü eklemelerine gerek kalmayacak. Birinci ve ikinci tercih imkanlarından yararlanamayan öğrenciler için İl ve İlçe Yatay Geçiş Kurulları nezdinde 3. veya 4. tercihlerini yapabilirler. Yatay geçiş başvuruları belirtilen tarihte sınav sonuçlarının açıklanması ile başlayacaktır. Açıklandığında güncel ekranlara ve tarihlere içeriğimizden ulaşabilirsiniz.

Son Nakilde Liseye Yerleşemeyen Öğrenciler Ne Yapacaklar?

1., 2. ve 3. tercihleri ​​ile 4. yatay geçiş tercihlerini yaparak herhangi bir yere yerleşemeyen veya yerleştiği okullardan memnun olmayan öğrenciler için özel kontenjanlar ayrılmıştır. Çünkü boşalan kontenjanlar dikkate alınarak tercih hakkı sunulmaktadır.

  • Olumlu tercih yapılmadığı için yerleştirilemeyenler, İl ve İlçelerde öğrenci yerleştirme ve yatay geçiş için kurulan komisyonlara başvurabilecek.
  • Yerleştirme işlemlerinde önemli olan tercih önceliğidir.
  • İki tercih yapan yani tercihini ilk sıraya yazan kişiler, farklı sıralara yazan öğrenciden daha avantajlı olmuş olacak.
  • Kontenjan sayısından fazla tercih yapılması durumunda yılsonu puanlarına göre yerleştirilecektir. 8. sınıftan itibaren 7. ve 6. sınıflarda yılsonu puanları dikkate alınacaktır. Puanı yüksek olanlar açık kontenjanlara rahatlıkla yerleştirilecektir.
  • Dikkate alınması gereken bir sonraki kriter devamsızlıktır. Devamsızlığı az olan öğrenci devamsızlığı yüksek olan öğrenciye göre daha avantajlı olacaktır. Katılım durumu eşit ise doğum tarihi ve yaşı dikkate alınacaktır.
  • Doğum tarihi kriteri açısından ayca daha küçük öğrenci tercihine öncelikli olarak yerleştirilecektir.
  • Yaşların eşit olduğu bir durum varsa öğrenciler tercihlerine göre yerleştirilmektedir. Yerleştirme aşağıdaki şemada gösterildiği gibi yapılır.

LGS Tercih Kılavuzu

Tercih listesinde belirttiğimiz gibi ilk iki lisenin öğrenci kayıt alanından yani yerel yerleştirmeye göre belirlenen okullardan yapılması gerekmektedir. Sadece 3 okul kaldı. Bu okulların her ikisi de aynı türden olmalıdır. Örneğin; Adrese dayalı okulları tercih eden öğrencinin iki Meslek Lisesi tercih etmesi durumunda kalan 1 tercihinin Anadolu veya İmam Hatip Lisesi olarak belirlenmesi gerekmektedir.

Tercihler açıklandıktan sonra açık liseler ve meslek merkezleri dışındaki liselere kayıtlar sistem tarafından otomatik olarak yapılacaktır. Ancak liseye yerleşemeyen öğrenciler yatay geçiş komisyonlarına başvuracaklardır.

Öğrenci Yerleştirme ve Nakil Komisyonları

Bu komisyon, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından adrese dayalı tercih yapan ve 4 yatay geçişe de yerleştirilemeyen öğrencilerin uygun okullara nakledilmesi amacıyla kurulmuştur. Yerleştirme ortaöğretime geçiş kılavuzunda belirlenen kurallar çerçevesinde yapılır. Bu kurallar hiçbir koşulda değiştirilemez. Komisyonun yerleştirme şekli şu şekilde işliyor;

  • İlgili tarihlerde komisyona başvuran öğrencilerin yerleştirilmesi için öncelikle okulların kontenjanları incelenecek.
  • Kontenjan boş kalan okullara yatay geçiş yapılacaktır.
  • Bu aşamadan sonra öğrencilerin ortaokul başarı puanları hesaplanacaktır. Bu puan, 3 yılın puanları toplamının 3’e bölünmesiyle bulunacaktır. Puanı yüksek olan öğrencilere öncelik verilecektir.
  • Komisyon, bu yıl öğrenimine ara veren ancak kayıt için gerekli koşulları sağlayan öğrencileri OBP bazında ilgili okullara yerleştirecek. Yatay geçiş komisyonu tercihlerini değiştirmek isteyen ve daha önce merkezi sınav puanı ile yerleştirilen öğrencileri talepleri halinde yerel sisteme göre yerleştirir.

Tercih Yapmayan Öğrencilere Ne Olacak?

Daha önce tercih yapmamış öğrenciler için yerleştirmelerin nasıl yapılacağından bahsedilmiştir. Transfer sonuçları belirtilen tarihlerde açıklanacaktır. Yine yerleştirilemeyen öğrenciler için daha önce belirttiğimiz komisyon prosedürü uygulanacaktır. Halihazırda kalifiye eleman alımı yapan okulların kontenjan oranı %10’a yakındır. Kalan öğrencilerin %90’ı evlerine yakın okulları seçmek zorunda kalıyor. Ancak yeni sistem oldukça kafa karıştırıcı. İstemedikleri okullara gitmelerinin başarılarını düşüreceği söylenmektedir.

Konuyla ilgili uzmanların tavsiyesi, çocukların istemedikleri herhangi bir eğitim kurumuna kayıt yaptırmalarının zorunlu hale getirilmesidir. Çocuğumun maruz kalmasına izin vermeyen anne babalar aslında çocuklarına bu şekilde zarar veriyorlar. Çoğu ebeveyn, bu durumdaki çocuklar için özel okul seçeneğini elinde tutar.

Sağlık meslek lisesi tercihinde bulunacak olan öğrenciler okul bitiminde yapabilecekleri meslek dalları hakkında yazımızın içeriğinden bilgi alabilirsiniz.

Şu an itibariyle nüfusun %9’u için 21 bin boş kontenjan olduğu söyleniyor. Öğrenciler 4. yatay geçişlerinde bu kontenjanlara yerleştirilecektir. Kalan sayının kaç olduğu bilinmemekle birlikte yatay geçiş 4. tercihi olumsuz olan öğrencileri yatay geçiş komisyonları uygun okullara yerleştirecek.

2023 yılı Eğitim ve Öğretim Dönemi için Türkiye genelinde özel okul fiyatlarını inceleyerek, yerleşemeyen öğrenciler için bütçenize göre özel lise fiyat tarifelerini görebilirsiniz.

Yeni eğitim öğretim yılının hayırlı olmasını dileriz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.