Mantar Yetiştiriciliği İçin Ne Kadar Sermaye Gerekir?

Girişimciler için mantar yetiştiriciliği kazancı ne kadar, mantarhane kurulumu maliyeti nasıl hesaplanır, mantar kompost ton fiyatları ne kadar, KOSGEB mantar yetiştiriciliği kursu, kültür mantar üretim tesisi projesi, 100m2 mantar çadırı ve kültür mantar üretimi nasıl yapılır Mantar Yetiştiriciliği İçin Ne Kadar Sermaye Gerekir merak ettiğiniz tüm detayları inceleyebilirsiniz. 1 ton komposttan ne kadar kültür ve istiridye mantar alınır, 1 ton mantar kompost fiyatı ne kadar araştırdık.

Mantar Yetiştiriciliği İçin Ne Kadar Sermaye Gerekir?

Mantar yetiştiriciliği yapmak isteyenler kazancı ne kadar araştırıyor. Üreticiler için evde, poşette ve depoda mantar yetiştiriciliği, kültür mantar kompost toptan fiyatları, 1 ton kompost fiyatı ve kültür mantar üretim tesisi projesini detaylandırdık.

Evde Mantar Yetiştiriciliği

Mantar yetiştirmek, düşük sermayeler ile kendi işletmesini kurmak isteyen girişimciler için son dönemlerde popülerliğini koruyan kısa süre içerisinde ürün alınmasını sağlayan düşük sermayeli ancak, kazancı çok olan işler arasında yer almaktadır.

Evinizde mantar yetiştirmek istiyorsanız bunun için gerekli olan tek şey mantar kompostudur. Gerekli olan malzemeyi kendiniz hazırlayabileceğiniz gibi dışardan da alabileceğiniz satış noktaları bulunmaktadır. Kendiniz kompostu hazırlayacaksanız kuluçka dönemini beklemeniz gerekiyor ancak hazır alacağınız kompostların kuluçka dönemi bittiğinde satışa sunulmaktadır. Kompostun içiresinde yer alan delikli bir kap yada poşetin nem oranı %75-80 olan karanlık bir odaya alarak her gün dileklere fıs fıs yöntemi ile takviye su yapılmalıdır. Yaklaşık olarak 20 günlük bir süreç sonrasında mantarın 8 saat ışık görmesini ve hava almasını sağlamalısınız. Yine aynı fıs fıslama yöntemi ile her gün toprağını nemli tutarak mantarlarınızı büyütebilirsiniz.

Poşette Mantar Yetiştiriciliği

Poşette genellikle istiridye mantarı yetiştirilmektedir. Yetiştiriciliği için ise öncelikle bir poşetin tabanına talaş yerleştirilmesi sonrasında ise misil olarak adlandırılan ıslatılmış mantarın tohumu serpilir. Bakıldığı zaman poşet dolana kadar aşamaların hepsi bu şekilde ilerlemektedir. Poşet dolana kadar aynı işlemi tamamladığınız da ve zaman fıs fıs yöntemi ile sulamasını yaptığınızda ortalama olarak bir aylık bir süreçte mantar elde edebilirsiniz. Aynı tohum üzerinden sürekli olarak verim almanız mümkün değil. Genellikle 2-3 aylık süreçler ile başta anlattığımız gibi poşetler değiştirilir ve aynı ekim yöntemi ile tekrardan poşetler doldurularak mantar yetiştiriciliği yapılmaktadır.

Depoda Mantar Yetiştiriciliği

Depoda mantar yetiştiriciliği yapmak evde ve poşette yetiştirme şekli ile aynıdır. Sadece buradaki fark poşetlere yada bir kap içerisinde üreteceğiniz mantarları bir depoya bırakmaktır. Depoda mantar yetiştiriciliği için ne kadar sermaye gerekir diye merak ediyorsanız eğer alacağınız kompost ve talaş için bir miktar para harcamanız gerekecektir. Sonrasında ise üretime başladığınızda harcamış olduğunuz parayı geri kazanabilirsiniz. Üretim deposu kurarken kendi evinizin deposunda veya evinizin bir odasını depoya çevirerek de üretim yapmanız mümkün. Kullanılan yerin boyutuna göre mantar çuvallarının sayısı artacaktır. Artış gösteren sayılara göre elde edilen mantar kilosu da değişeceğinden dolayı aylık veya yıllık ne kadar kazanmayı planlıyorsanız o kadar üretim yapmanızı tavsiye ederiz.

Mantar Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Mantar yetiştiriciliği yapmak son zamanlarda getirisi çok olan ancak maliyeti düşük işler arasındadır. Ek iş olarak yada tamamen üretim amaçlı bu sektöre atılan kişiler oraya çıkabilecek tüm riskleri göz önünde bulundurarak yüksek kazançlar elde edebilir. Mantar zehirlenmeye yol açabileceği için yetiştirmesini yapacak kişilerin oldukça çok bilgiye sahip olması gerekmektedir.

Mantar Yetiştiriciliği İçin Ne Kadar Sermaye Gerekir?

Mantar yetiştiriciliği ile ilgilenmek isteyenlerin ilk etapta 20.000-25.000 TL aralığında bir yatırım yapmanız gerekmektedir. Kullandığınız malzemelerin kalitesi ne kadar iyi ise maliyeti de o kadar iyi olmaktadır. Kültür mantarlarının genellikle ile marketlerde ve pazar tezgahlarında satıldığı görülmektedir. Kültür mantarına ek olarak birden fazla mantar çeşitleri bulunmaktadır. Mantarlar doğada yetiştiği için üretiminde doğal ortamlarda yapılması ve doğal koşulların sağlanması ile birlikte yüksek kar elde edilecek mantar türü seçilmelidir.

Kültür Mantar Üretimi Nasıl Yapılır? (Şapkalı Mantar)

Kültür mantarı yetiştiriciliği yapacak olan kişiler evlerinde bile kültür mantarını yetiştirebilirler. Girişimci olarak kültür mantarı yetiştirmek isteyen kişiler ısı yalıtımı, havalandırma ve ortamın nem konusu hakkında profesyonel ekipmanlar kullanılmalıdır. Üretimde ihtiyaç olan mantar kompostosunu kendiniz hazırlayabileceğiniz gibi satında alabilirsiniz. Kültür mantarını kendiniz yapacaksanız, kompostonuzun içerisinde olduğu delikli kap yada poşeti %80 karanlık bir odaya alarak o delikler içerisinden fıs fıs ile su takviyesi yapmalısınız. Yaklaşık 20 gün sonra günde 8-9 saat olmak üzere mantarın güneş görmesini sağlamasınız. Bu süreç içerisinde her gün toprağının nemli kalmasını sağlamalısınız. Kompostonun verimli hale gelmesi 25-30 gün sürmektedir. Aynı kompostodan sürekli olarak verim almanız mümkündür. Ancak, kompostoyu satın alacaksanız satılan kompostoların kuluçka dönemi tamamlanmış olarak satışa sunulmaktadır.

İstiridye mantarı doğa üzerinde kavak ağaçlarında yetişen faydalı bir mantar türüdür. Şeklinin şapka ve istiridye kabuğuna benzemesinden dolayı istiridye mantarı adı verilmektedir.

İstiridye Mantar Yetiştiriciliği Maliyeti Ne Kadar?

İstiridye mantar yetiştiriciliği maliyeti aşağıdaki gibidir:

  • 15 ton kompost 10-12 bin TL
  • Aydınlatma için; 1.000-1.500 TL
  • Fanlar; 1.500 TL
  • Montaj ve işçilik bedeli; 3.500-4.000 TL
  • Demir ranzalar 8.000 TL
  • Sigorta ve elektrik panosu; 2.000 TL
  • Tavan tipi klima 6.000 TL

Demirbaş maliyeti ortalama 60.000–110.000 TL aralığında, artı kompost bedelidir. Bu masraflara KDV bedeli ekleneceği için tutarlar değişiklik gösterecektir.

İstiridye mantarı yetiştiriciliği maliyeti 100m2 büyüklüğünde bir mantarhaneniz bulunuyorsa üretimin size getireceği kazanç 20-25 bin TL olacaktır.

İstiridye mantarını yetiştirmek için kapalı izolasyonu olan veya mantar üretimi için özel kurulan mantar seraların yada çadırlarda üretimi yapılmalıdır. Mantar üretilecek olan yerlerde aydınlatma, nemlendirme ve Üretim ekipmanı gerekmektedir. Serin, gölgelik ve bol oksijenli alanlarda istiridye mantarı yetişmektedir. Kar oranını hesaplamasını yaparken bu tarz giderlerinizi de düşmelisiniz.

Trüf Mantarı Yetiştiriciliği Maliyeti Ne Kadardır?

1000 dekarlık trüf mantarı bahçesi projesi maliyeti aşağıdaki gibidir:

  • Tesis alanı; 100 dekar
  • Yatırım tutarı; 695.500 TL
  • Yıllık işletme giderleri; 65.810 TL
  • Yıllık işletme gelirleri; 83.333 TL
  • Net Nakit akışlar; 13.593,030 TL
  • Fayda masraf oranı; 4,11
  • Mali Rantabilesi; %215
  • İç karlılık oranı; %60
  • Yatırımın geri ödeme süresi; 9 yıl

Net bugünkü değer-gelir; trüf mantarı maliyeti için 8.190.978 TL olarak hesaplanmıştır.

Trüf mantarın yer altında ve ağaç köklerinin arasında yetişmektedir. Trüf mantarının ülkemizde üretimi çok fazla bilinmemesinden dolayı yetiştirilmesi karlı bir iş olacaktır. Yetiştiricilikten elde edeceğiniz kazanç ise arazinizin büyüklüğüne göre değişkenlik gösterecektir.

Örneğin: 10 dönümlük bir araziniz var ise her yıl artış gösteren miktarlarda ürün alma ihtimaliniz vardır. Yıl sonunda toplamda 100-180 kg ürün alacağınız için satış maliyetinde yılda toplamda ortalama olarak 60-90 bin TL kazancınız olacaktır.

Projenin detayları için Tıklayınız.

1 Ton Mantar Kompost Fiyatları Ne Kadardır?

Kültür mantarı kompost’unu kendiniz üretmek yerine satın almak istiyorsanız online satış sitelerinden temin edebilme imkanınız bulunmaktadır. Evde yetiştirecekseniz torbalar şeklinde işletmenize alacaksanız tonlar halinde alabileceğiniz çeşitli online satış siteleri bulunmaktadır.

  • Hepsiburada
  • Trendyol
  • N11
  • Gittigidiyor
  • hayger
  • miselcim yukarıda vermiş olduğumuz sitelerden mantar kompost’u alabilirsiniz.

Mantar Yetiştiriciliği Maliyeti Ne Kadardır?

Yapmayı düşündüğünüz mantar yetiştiriciliği yatırım maliyeti 35-50 bin TL arasında sermayeniz yeterli olacaktır. Ancak, üretimde kullandığınız ürünlerin ve ekipmanların kalitesi ne kadar yüksekse maliyetiniz de o kadar artacaktır. Mantar yetiştiriciliği için en uygun yer çadır olacaktır. Bu esnada sermayenize biraz daha ekleme yapmanız gerekecek. 100m2 bir alanın alacağını en fazla kompost ise 8 tondur. Kompost ile birlikte pamuğa da ihtiyacınız olacağı için 10 tonda pamuk almalısınız. İlerleyen zamanlarda sermayenize finansman desteği sağlamanız gerekecektir.

Mantar Yetiştiriciliği Kazancı Ne Kadardır?

Mantar yetiştiriciliğinde işletme mi yada kendiniz için mi yapıyorsunuz bu önemlidir. Kendiniz için hobi olarak yapıyorsanız kazancınız maliyeti kadar olacaktır. Ancak, girişimci iseniz mantar yetiştiriciliği işletmeniz bulunuyorsa öncelikle maliyetlerinizi düşerek kazancınızı hesaplayabilirsiniz. Maliyetlerinizde düşeceğiniz;

  • Kompost,
  • İşletme havalandırması,
  • Nem oranını dengelemek için ekipmanlar,
  • Sinek ve diğer böceklere karşı ilaçlar,
  • İşletmenin mantar yetiştiriciliğine uygun ısı ölçer aletleri,

Bu tarz küçük bir işletme için öncelikle 35-50 bin TL bir sermaye yeterli olacaktır. Sonrasında bu maliyetleri düşerek bir sonraki evrede kazanç elde etmeye başlayabilirsiniz.

Mantar Yetiştiriciliği Yatırım Maliyeti

Sıfırdan tesis kurma yatırım maliyetini etkileyen önemli unsurlar aşağıdaki gibidir:

  • Amortismanlar,
  • Yakıt,
  • Elektirik,
  • Su maliyeti,
  • İşçilik maliyeti,
  • Kompost maliyeti,
  • Diğer giderler.

Kültür Mantar Üretim Tesisi Projesi

Çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesi alt tedbiri kapsamında mantar yetiştiriciliğine destek veriliyor mu araştırması son zamandalar girişimciler tarafından oldukça fazla araştırılmaktadır. Çiftçilik faaliyetlerinin geliştirilmesinde mantar üretim testi projesi de dahil edildiği için mantar üretimi desteklenmektedir.

İSMEK Mantar Yetiştiriciliği Kursu

İstanbul’da mantar yetiştiriciliği yapmak isteyenler için kurs veren İSMEK bahçelik alanında eğitimini verdiği kurslardan biri olan mantar yetiştiriciliği için eğitimler verilmektedir.

100M2 Mantar Çadırı ile Mantarhane Kurulum Maliyeti

Üretim yapacağınız mantarı korumak ve içerisinde yetiştirmek için 100m2 çadır üretim yapabilmeniz için uygun olacaktır. Mantar üreticiliği için en az 100m2 bir alana ihtiyacınız bulunmaktadır. Kurulacak olan işletmenin teknolojik alt yapısı olarak 60-95 bin TL arasında maliyet bedelidir.

Mantar Yetiştiriciliğin Zorlukları Nelerdir?

Mantar yetiştiriciliği işe girenlerin bu alanda çok dikkatli olması gerekmektedir. Yukarıda bahsettiğimiz gibi mantar işinde risk vardır. Çünkü zehirli olan mantarlarda bulunduğundan yetiştiricilik yaparken mantar cinslerine çok dikkat edilmelidir. Eğer mümkünse bu konular hakkında uzmanlardan ve mantar yetiştiriciliğinde uzman olmuş kişilerden bilgi almak önerilmektedir.

Örneğin: kültür mantarı yetiştirecekseniz işlemenin izolasyonuna, havalandırma ve soğutma sistemine dikkat edilmelidir. Bunlara dikkat edilmezse eğer üretimden verim alınmayacağı için zarar riski yüksektir. İşletmenizin bulunacağı yeri seçerken etrafında bulunan işletmelerde dikkat edilmesi gerekmektedir.

Kuracağınız işletmenin yanında bir tavuk çiftliği varsa eğer oradan vazgeçebilirsiniz. Mantarlar tavuklara zararlı olan toksitli bitkiler olduğundan dolayı sizin işletmenize girdiklerinde zararlı olabilir. Bu nedende işletmenizi seçeceğiniz bölgenin tarım için elverişli bir bölge olması gerekiyor. Kompost üretimi genellikle şehir içine yakın olmayan ve sağlık açısından zararlı olabileceği için insanlardan uzak doğaya yakın bir yerde yapılması gerekmektedir. Bunların hepsine neden olmamak için tarıma elverişli araziler seçmeniz sizin yararınıza olacaktır.

Mantar İşinden Zarar Eden Var mı?

Aklınıza gelen Mantar işinden zarar eden var mı sorusuna %50 oranında kar %50 oranında da zarar olarak bakılabilir. Mantar yetiştiriciliğini kendiniz için yapıyorsanız eğer evde poşetler içinde yapabilirsiniz. Evde poşetler içerisinde yetiştirilen mantardan zarar edilmesi çok yüksek olasılıklar değildir. Ancak, mantar yetiştiriciliğini ticaret olarak yapıyorsanız dönemsel olarak ürün yetiştiriciliğinden verim alamayabilirsiniz. Verim alamadığınızdan dolayı satışlarınız olmayacağı için ekim esnasında yaptığınız masraflar sizin zararınıza olabilir. Bu durumun önüne geçebilmek için müşteri kitlenize göre ekim yaparak ürünleriniz kontrollerini sağladığınızda zarar etme olasılıklarınızı ortadan kaldırabilirsiniz. Zararınız oluştuğunda yada sermayenize finansman ihtiyacı duyduğunuzda Bankalarda, devletin verdiği desteklerden ve KOSGEB’den destek alabilirsiniz.

Mantar Kredisi Veren Bankalar Hangileridir?

Tarımsal amaçlar için Ziraat Bankası ile birlikte diğer bankalarda kredi vermektedir. İşletmeniz için ilerleyen zamanlarda doğacak finansman ihtiyaçlarınız için kredi kullanabileceğiniz başlıca bankalar aşağıdaki gibidir:

  • Ziraat Bankası
  • Garanti Bankası
  • Halkbank
  • Vakıfbank
  • İş Bankası
  • TEB Bankası
  • HSBC kredi ihtiyaçlarınız için bu bankalardan yararlanabilirsiniz.

Mantar Yetiştiriciliğine Devlet Destekleri Nelerdir?

Düşük sermayeler ile kendi iş yerini kurmak isteyen girişimciler için Devlet destekli teşvikler vermektedir. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi programı kapsamında üretim yapmak isteyen girişimciler bulundukları illerdeki Tarım ve İl Müdürlüklerine başvuruda bulunmaları gerekmektedir.

2023 Mantar Yetiştiriciliği İçin Verilen Devlet Destekleri ve Krediler

Devletin mantar yetiştiriciliği için vermiş olduğu desteklere aşağıda vermiş olduğumuz tablodan ulaşabilirsiniz.

Ziraat BankasıGeleneksel yaygın bitkisel üretim konusu ile 2.500,000 TL’ye kadar faizsiz kredi imkanı sunmaktadır. Geri ödeme vade süresi ise 72 ay olarak uzatılabilmektedir.
TKDKDestek vermiş olduğu illerde 302-1 kodu ile yatırım yapıldığında %65 oranında hibe desteği sağlamaktadır.
KOSGEB Manar yetiştiriciliğine ait nace kodları ile destekler vermektedir.
Mantar Yetiştiriciliğine Devlet Destekleri 2023

Kosgeb Mantar Yetiştiriciliği Desteği

Mantar yetiştiriciliğinde KOSGEB nace kodu üzerinde desteklerini girişimcilere vermektedir. Desteklenen nace kodları 01.013.21 Mantar ve Yer Mantarı, 46.31.06 kültür mantarı toptan ticareti ve 47.21.01 Belir bir mala tahsis edilmiş mağazalarda taze sebze ve meyve perakende ticareti nace kodları ile mantar sektörüne destek verildiği bilinmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.