2021 Güncel:
Maviyemiş, birim alanda sağlayacağı yüksek ekonomik getirisinden dolayı üretimde, en çok tercih edilen meyvelerden biri olacaktır. Bu kapsamda maviyemiş yetiştiriciliğine yatırım yapmak isteyen yatırımcılara rehber olması amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından maviyemiş bahçe tesisine yapmak isteyenler için bu çalışmanın yol gösterici bir kaynak olması amacıyla tüm yatırımcılar için hazırlanmıştır. Yayınlanan MaviYemiş Bahçe Tesisi Projesi Yatırım Rehberi 2021 içeriği ve Yaban mersini yetiştiriciliği devlet desteği 2021, Yaban mersini 1 dönüme kaç kilo verir v.b konular hakkında tüm merak edilen detaylı bilgiler içeriğimizden ulaşabilirsiniz.
Dünyada ve ülkemizde insan sağlığı açısından büyük öneme sahip antioksidan kapasitesi yüksek üzümsü meyvelere olan ilgi oldukça artmıştır. Maviyemiş gerek içerdiği vitaminler, mineraller ve sağlık bileşikleri gerekse birim alandaki yüksek ekonomik getirisinden dolayı üretim ve tüketimde en çok tercih edilen üzümsü meyvelerdendir. Sağlık üzerine olumlu etkileri olmasından dolayı maviyemiş; tüketiciler tarafından tercih edilmekte, bir çok sektörde kullanılmaktadır. Bu alanda yatırım yapmayı düşünen yatırımcılar için hazırlanan projenin içeriğinde, mavi yemiş nedir, maviyemişin önemi, dünyada ve ülkemizde ekonomik değeri, kullanım alanları, bahçe tesisi için mavi yemiş bahçesi için dikim sahasının tespiti, malçlama, sulama, gübreleme, budama, yabancı kontrolü, hasadı, verilen destekler, projenin mali analizi ve fizibilite çalışmaların ilk yatırım giderleri, yıllara göre ilaç giderler, işçilik ve diğer giderler dağılım, gelirleri, net nakit akışları, fayda- masraf analizi, net bugünkü değeri, iç karlılık oranı, mali rantabilitesi gibi tüm merak edilenlere yer verilmiştir.
Bu çalışmada, 10 dekar alanda arazi bedeli hariç yatırımın ekonomik analizi aşağıdaki şekilde hesaplanmıştır.
Projeyi incelemek için tıklayınız.
Literatüre; Yaban Mersini olarak girmiş olan maviyemişler (Vaccinium spp.) dünya çapında asıl ürünlerden biri haline gelmiştir. Gerek taze tüketim gerekse işlenmiş meyve sanayisi açısından sahip olduğu güçlü pazar, bir yandan üreticilerin yüksek gelir elde etmesini sağlarken diğer yandan üretim alanlarının da hızla artmasını sağlamaktadır. Maviyemiş, ülkemizde likapa, yaban mersini, ligarba, ayı üzümü, morsivit, çalı çileği, Trabzon çayı gibi isimlerle, yurt dışında ise blueberry olarak tanınmaktadır. Ülkemizde dört farklı doğal mavi yemiş türü (Vaccinium vitis idea L., Vaccinium myrtillus L., Vaccinium arctostaphylos L., Vaccinium uliginosum L.) bulunmakta olup kültüre alma çalışmaları devam etmektedir. Rize, Trabzon ve Artvin gibi Doğu Karadeniz illerinde Boylu maviyemiş olarak adlandırılan Vaccinium corymbosum L. türünün bazı çeşitleri (Brigitta, Bluecrop, Bluejay, Duke, Nelson, Earliblue, Patriot ve Spartan) ile adaptasyon denemeleri yapılmış ve başarılı sonuçlar elde edilmiştir.
Rize, Trabzon ve Artvin) Boylu maviyemiş olarak adlandırılan Vaccinium corymbosum L. türünün bazı çeşitleri (Brigitta, Bluecrop, Bluejay, Duke, Nelson, Earliblue, Patriot ve Spartan) ile adaptasyon denemeleri yapılmış ve başarılı sonuçlar elde edilmiştir. Türkiye’nin Kuzeydoğu kesiminde yer alan bazı yabani orman meyveleri ile aynı familyada bulunan maviyemiş, ılıman iklim kuşağında yetişebilen üzümsü bir meyvedir. Maviyemiş ormangülü, açelya, funda, turnayemişi ve kekreyemiş gibi türleri de içeren fundagiller (Ericaceae) familyasında yer almaktadır. Maviyemiş olarak Türkçemize kazandırılan bu meyve, dünyada ‘’blueberry’’ olarak bilinmektedir.
Maviyemiş yetiştiriciliği yapılacak sahanın şartlarına uygun verim ve kalite bakımından üstün özellik gösteren kültür formları seçilmelidir. Döllenmenin yaraları olduğundan bahçede en az iki maviyemiş çeşidine yer verilmelidir. Erkenci-orta mevsim veya orta mevsim-geççi çeşitler beraber dikilerek çiçeklenme dönemleri çakıştırılmalıdır. Jersey, Berkeley, Bluecrop, Earliblue, Darrow, Northland, Patriot, Bluejay, Brigitta, Chandler gibi çeşitleri bulunan bu meyve ülkemizde toprak özelliklerinin uygun olduğu bölgelerde maviyemiş bahçeleri tesisi kurmak mümkündür.
Ülkemizde ve dünyada her geçen gün üretimi ve yayılımı artan maviyemiş 145 gram gelen bir bardak Maviyemiş meyvesi suyu; 21 gram karbonhidrat, 1 gram protein, 0,5 gram yağ, 19 miligram C-vitamini, 145 IU A-vitamini ve 85 kalori içermektedir. Ayrıca, 100 gram yenilebilir maviyemişin % 83’ü su, % 0.7’si protein, % 0.5’i yağ, % 15’i karbonhidrat, % 1.5’u lif olup 62 kalori sağlamaktadır. Günlük 1 bardak maviyemiş (145 g) tüketimi ile vücudun ihtiyacı olan tüm andioksidanların temin edilebileceği ayrıca sağlık bileşenleri, mineral ve vitaminler açısından 9 porsiyon meyve sebzeye eşdeğer olduğu belirtilmektedir. Dünyadaki bu ilgiye paralel olarak ülkemizde bu konuda yapılacak çalışmalarla yeni iş sahaları oluşturulması, buna bağlı olarak istihdamın artması ve ülke ekonomisine önemli bir katma değer sağlanması beklenmektedir. Tüm bu değerler gözönüne alındığından bu alanda istihdamın artması ve ülke ekonomisine önemli bir katma değer sağlanması beklenmektir. Ülkemizde geçtiğimiz yıl sonu itibariyle 1.055 dekar alanda 443 ton maviyemiş meyvesi üretilmiştir.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından tarım ve hayvancılığa yatırım yapacak yatırımcılar için 2021 yılında yatırımcı rehberleri yayınlandı. Bu yol haritaları ve proje analizleri fizibilite raporları ve yatırım rehberleri ise;
2021 yılından bazı maviyemiş kilo fiyatları;
Yaban mersini ve maviyemiş fidanı ve fidesi 84,90 TL den gittigidiyor üzerinden alabilrsiniz. Çeşitleri ve fiyatları;
Kullanım alanları da oldukça geniş olan bu meyve;
Başarılı bir maviyemiş bahçesinin tesisi uygun yerin seçilmesi ve iyi bir toprak hazırlığı ile başlar. Maviyemiş yetiştiriciliği PDF rehberi üzerinden hazırlanmıştır.
Maviyemiş çalıları uzun yıllar dikildiği yerde kalıp meyve vereceği için bahçe toprağı itina ile seçilmeli, gerekli analizler yapılmalı ve dikimden en az bir yıl önceden hazır hale getirilmelidir. Maviyemişler tam güneş alan, nemli ve asitli topraklı yerlerde mükemmel bir gelişme gösterirler. Maviyemiş ağaçlandırmaları için genelde meyilli alanlar tercih edilmelidir. Taban araziler hem daha soğuk hem de drenaj problemi olduğundan maviyemiş yetiştiriciliği için uygun değildir. Toprak hazırlığında en önemli konu toprak pH’ının uygun olmasıdır bundan dolayı toprak pH’sının ayarlanacağı yerlerde kükürt uygulamasının dikimden en az 6 ay önceden yapılması
gerekir.
Bahçe tesisinde erkenci (Earliblue, Duke, Patriot, Spartan, Northland, Bulaya), orta mevsim (Blueray, Toro, Bluecrop, Bluegold) ve geççi (Chandler, Berkeley, Jersey, Brigitta, Darrow) maviyemiş çeşitleri kullanılarak, hasadı ürün uzun bir periyoda yayılabilir.
Maviyemiş bahçesi tesis aşamasında 3 farklı fidan tipi tercih edilebilir. Bunlar; 1 yaşında köklü çelikler, fidanlıklarda üretilmiş 2-3 yaşında açık köklü fidanlar, fidanlıkta üretilmiş 2-3 yaşında tüplü fidanlardır. Fidanlar hastalıksız ve özellikle de virüsten ari olmalıdır. Maviyemiş fidanları dikilirken sıra üzerinde yani bitkiler arasında 1.0-1.5 m, sıralar arasında ise 1,5-3,0 m mesafe bırakılmalıdır. El ile hasat yapılacaksa sıralar arasındaki mesafe 1.5 m, makine ile hasat yapılacak ise sıralar arasındaki mesafe 2.50- 3.0 m olarak ayarlanmalıdır. Genelde meyilli olan Doğu Karadeniz Bölgemiz’de makine ile hasat mümkün olmayacağından dikim 1×1.5 aralıklarda yapılmalı ve her sıraya bir maviyemiş çeşidi dikilmelidir. Meyilli arazilerde teraslama yapılmaz. Maviyemiş dikilecek alanda parselasyon yapılarak her parsele bir çeşit dikilmeli ve çeşitler arasında tozlanma ve döllenmede uyum aranmalıdır. Maviyemiş fidanları sonbahar sonlarında veya ilkbaharın başlarında 30-40 cm derinliğindeki dikim çukuruna dikilmeli ve boş kalan yerlere ahır gübresi+toprak karışımı doldurulmalıdır. Maviyemiş kökleri çok ince olduğundan dikim sonrasında asla kuru bırakılmamalı, sulama yapılmalıdır. Dikim sonrası bitkilerin etrafına 10-15 cm kalınlığında malç serilmelidir.
Büyümekte olan maviyemişlerin dikilmiş olduğu sıra üzerlerinin talaş, kabuk parçaları, çam ibreleri, çürümüş sap-saman, kabuk veya benzer materyallerle malçlanması son derece yararlıdır. Malçlama; bitki kökleri etrafında 10-15 cm kalınlığında bir malç hattı oluşturularak yabancı otların kontrol altında tutulmasına, yazın toprağın serin olmasına, nemli kalmasına yardım eder.
Sulama mevcut imkanlara göre damla veya yağmurlama yöntemlerinden birisiyle yapılabilir. Maviyemişlerde olgunlaşma mevsiminin uzun olması nedeniyle, hasat süresi boyunca 10 günlük aralıklarla, 2-3 defa sulama yapılmaktadır.
Maviyemiş yetiştiriciliğinin başarılı bir şekilde olması için en önemli işlemlerden biridir. 1 dekar için 50-70 kg kompoze gübrenin (5-10-5) ilkbaharda gözler kabardığı zaman verilmesi önerilir. Toprak çok asitli ise bunu takiben yaklaşık 6 hafta sonra 16 kg/da sodyum nitrat veya kalsiyum nitrat uygulanmalıdır; eğer toprak fazla asitli değilse amonyum sülfat formunda 13-14 kg/da gübre verilmelidir.
Maviyemişler, yeni sürgün oluşumu ve bol meyve için budanırlar. Budama zamanı çiçeklenme periyodu üzerine etkilidir. Sonbaharda budanan maviyemişler ilkbahar öncesi budananlara göre daha geç çiçek açarlar. Bu durum ilkbahar geç donlarının zarar riskini azaltır. Ancak, sonbaharda budananlar aşırı kış soğuklarından zarar görebilir. Budama yapılmayan bitkiler erkenden uyanır ve geç soğuklardan zarar görür. Gözler kabarmaya başlayınca veya çiçeklenme meydana geldiğinde asla budama yapılmaz. Yabancı ot kontrolü yapılmalıdır Dolayısıyla yabancı otların kontrol altına alınması verim, büyüme ve gelişme ile kalite açısından son derece önemlidir. Yabancı ot mücadelesi genellikle toprak işleme ve herbisitlerle yapılmaktadır.
Doğal asitli toprakların değerlendirilmesi sonucunda Türkiye maviyemiş üretiminde söz sahibi bir ülke konumuna gelebilecektir.
Yemiş salkım şeklinde oluşur ve bir salkımda genelde 5-100 dane meydana gelir. Maviyemiş meyveleri çeşide, budamada bırakılan gövde tipine ve iklime bağlı olarak 4-12 hafta içinde o olgunlaşırlar. Olgunlaşma sırasında meyveler yumuşar, renklenme artar, tatlanma meydana gelir ve taneler irileşir. Klimakterik olan maviyemiş meyveleri pembe iken toplansalar da olgunlaşmaya devam ederler. Ancak tam olgunlaşmadan toplanan meyvelerin kaliteleri sürgünler üzerinde olgunlaşanlara göre daha düşüktür. Maviyemiş meyveler farklı zamanlarda olgunlaştıkları için olgunlaşma periyodu boyunca haftada en az bir kez hasat yapılmalıdır. El ile hasatta olgun meyveler başparmak ile işaret parmağı yardımıyla salkımdan ayrılarak avuç içine doğru yuvarlatılmalıdır.
Maviyemişlerde ekonomik verim 3. yıldan itibaren başlar ve bundan sonraki 3-5 yıl içinde verim sürekli olarak artış göstererek 6. veya 7. yıllarda birim alandaki verim maksimum seviyeye ulaşır.
Hasat sırasında çatlamamış, pus tabakası silinmemiş, yaş (ıslak) olmayan kuru meyveler 7-10 gün tabla koşullarına dayanabilirken soğuk hava depolarında 1-2 ay kadar muhafaza edilebilirler.
Orman Genel Müdürlüğü Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Hizmetlerine İlişkin Yönetmelik kapsamında; Gerçek veya tüzel kişilere onaylı uygulama projesine göre bozuk orman alanlarında, orman içi açıklıklarda, hazine arazilerinde, Devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan arazilerde ve sahipli arazilerde asli tür ve/veya odun dışı orman ürünü veren ağaç ve ağaççık türleri ile yapacakları özel ağaçlandırma, özel imar-ihya ve özel orman fidanlık çalışmaları için hibeye esas yatırım giderleri cetveli tutarının %25’i kadar; Orman köyü nüfusuna kayıtlı olan ve o köyde ikamet eden gerçek kişilere onaylı uygulama projesine göre 3 hektara kadar yapacakları özel ağaçlandırma ve özel imar-ihya çalışmaları için bir defaya mahsus olmak üzere hibeye esas yatırım giderleri cetveli tutarının %65’i kadar hibe verilebilir.
Maviyemiş yetiştiriciliği uzun yıllar uğraşı gerektiren bir faaliyet alanıdır. Bundan dolayı herhangi bir sebeple üretimden vazgeçmek esnekliği oldukça düşüktür. Çok yıllık bitkilerde maliyet ve karlılık analizinin büyük öneme sahip olduğu ifade edilir. Projede maviyemiş bahçesi için tesis dönemi 1 yıl, proje ömrü ise 30 yıl olarak belirlenmiştir. Dekara 330 adet fidan gelecek şekilde dikim planlanmıştır. Yatırımın 3. yılından itibaren artı gelir elde edilmesi öngörülmektedir. Projenin yatırım yılı olarak kabul edilen ilk yılında fidan çukurlarının açılması ve dikim işleri gerçekleştirilecektir. Projenin başlarında işcilik, sulama, vb. işlemlere ait giderler bahçenin gelişimi ile orantılı olarak artan oranda planlanmıştır. Sulama, damla sulama yatırımı yapılmak suretiyle gerçekleştirilecektir.
Projenin giderleri yatırım yılında yapılan sabit ve değişken masraflar ile üretim amacıyla her yıl yapılacak işletme masraflarından oluşmaktadır. Projenin ekonomik ömrü boyunca artan her yıl için ayrı ayrı olacak şekilde hesaplama yapılmıştır. Projeye ait yatırım giderleri görülmektedir. Proje kapsamında damla sulama ile sulama, bahçenin toprak hazırlığı, dikim çukurlarının açılması, ot mücadelesi, gübreleme vb. işlemleri yapılacaktır.
GİDERLER Birimi Miktarı Birim Fiyatı (TL) Toplam Gider (TL) Üst Toprak İşleme Da 10 30 300 Tam Alanda Toprak İşleme Da 10 50 500 Dikim Yeri İşaretleme Bin Adet 3,3 250 825 Çukur Açımı ve Fidan Dikimi Bin Adet 3,3 1050 3.465 Demir Çit Direği Bedeli Km 2,2 5.500 12.100 Dikenli Tel Direği Bedeli Km 2,2 1.900 4.180 İnşaat Teli Bedeli Km 2,2 20 44 Dikenli Telin Direklere Tespiti ve Gerilmesi Km 2,2 700 1.540 Demir Çit Direkerin Yerine Tespit Km 2,2 600 1.320 Damlama Sulama Sistemi Da 10 1.300 13.000 Saha İçinde Fidan Taşıması ve Dağıtım Bin Adet 3,3 120 396 Fidan Bedeli Adet 3.300 20 66.000 Proje Bedeli Adet 1 5.000 5.000 Malzeme-Ekipman Bedeli TL 5.000 Genel Toplam 113.670
Maviyemişler çok fazla hastalık ve zararlısı olmayan bitkilerdir. Özellikle yabani popülasyonlarının bulunduğu alanlar veya buralara yakın yerlerde ilaçlama yapılmadan uzun yıllar yetiştiriciliği yapılabilmektedir. Bu yüzden hastalık ve zararlılar çok nadiren problem olmaktadır.
Yıllara Göre Gübre Giderleri Dağılımı Tablosu
Yıllar Miktarı (Da) İlaçlama Birim Fiyatı (TL/Da) Toplam Gider (TL) 1 10 50 500 2 10 55 550 3 10 60 600 4 10 65 650 5 10 70 700 6-10 10 430 4300 11-15 10 575 5750 15-20 10 700 7000 20-25 10 825 8250 26-30 10 950 9500
Maviyemiş bahçesinin yatırım ve işletme dönemindeki dikim, hasat, gübreleme, sulama benzeri kültürel işlemler için gerekli olan işgücü ihtiyacı yıllara göre artan oranlarda planlanmış ve 10 dekar alan için yıllık işletme giderleri hesaplanarak gider kalemlerine eklenmiştir.
Yıllar Alanı İşçilik Gideri (TL/Da) Toplam Gider (TL) 1 10 100 1.000 2 10 400 4.000 3 10 1.600 16.000 4 10 2.600 26.000 5 10 4.000 40.000 6-10 10 5.000 50.000 11-15 10 5.000 50.000 15-20 10 5.000 50.000 20-25 10 4.000 40.000 26-30 10 3.200 32.000
İşçilik Giderleri
Diğer Giderler Alanı (Da) İşçilik Gideri (TL/Da) Toplam Gider (TL) Arazi kirası 10 125 1250 Elektirk-Akaryakıt Gideri 10 30 300 Yönetim Gideri 10 40 400 Beklenmeyen Giderler 5.684 Amortismanlar 1.000 Genel Toplam 8.634
İşletme gelirleri projenin ekonomik ömrü boyunca elde edilecek ürün satış gelirlerinden oluşmaktadır. Ürün bedeli olarak maviyemiş güncel satış bedeli dikkate alınarak hesaplama yapılmıştır.,
Yıllara Göre İşletme Gelirleri Tablosu
Yıllar Alanı (Da) Verim (Kg/Da) Toplam Ürün (Kg) Ürün Fiyatı (TL/Kg) Toplam Gelir (TL) 1 10 0 0 0 0 2 10 100 1.000 50 50.000 3 10 400 4.000 50 200.000 4 10 650 6.500 50 325.000 5 10 1.000 10.000 50 500.000 6-10 10 1.250 62.500 50 625.000 11-15 10 1.250 62.500 50 625.000 15-20 10 1.250 62.500 50 625.000 21-25 10 1.000 50.000 50 500.000 26-30 10 800 40.000 50 400.000
Projenin 30 yıllık ömrü boyunca toplamda 1.633.005 TL yatırım tutarına karşılık 14.950.000 TL gelir elde edilmesi öngörülmektedir. Bu durumda toplam 13.203.325 TL Brüt kar elde edilmiş olacaktır. Proje ömrü boyunca hesaplanan toplam giderler ile elde edilen gelirlerin farkı ile yıllara göre brüt kar hesaplanmış olup ilk yıl oluşan negatif değerler projenin yatırım yıllarını ifade etmektedir. Proje ömrünün bir yıldan fazla olduğu projelerde, paranın zaman içerisindeki değer kaybının hesaplanması yatırımın karlılığının belirlenmesi acısından önemli bir ölçüttür. Özetle bugün harcanacak birim sermayenin alım gücü ile proje ömrü boyunca elde edilecek gelirlerin alım gücünün kıyaslanması için yatırımın tamamında hesaplanan gider ve gelirlerinin bugünkü değerler ile hesaplanması, yapılan yatırımın karlılığı hakkında yatırımcıya daha net bilgiler verebilecektir.
Yıllar | Sabit Gider | İşletme Giderleri | İşletme Gelirleri | Brüt Kar |
1 | 113.670 | 10.134 | -123.804 | |
2 | 13.184 | 50.000 | 36.817 | |
3 | 25.234 | 200.000 | 174.767 | |
4 | 35.284 | 325.000 | 289.71 | |
5 | 49.334 | 500.000 | 450.667 | |
6-10 | 314.668 | 3.125.000 | 2.810.333 | |
11-15 | 321.918 | 3.125.000 | 2.803.083 | |
16-20 | 328.168 | 3.125.000 | 2.796.833 | |
21-25 | 284.418 | 2.500.000 | 2.215.583 | |
26-30 | 250.668 | 2.000.000 | 1.749.333 | |
TOPLAM | 113.670 | 1.633.005 | 14.950.000 | 13.203.32 |
Projelerin değerlendirilmesinde kullanılan yöntemlerden birisi fayda masraf oranı yöntemi olup analizin özü, proje suresince sağlanacak toplam faydanın yapılan masraflar ile karşılaştırılmasıdır. Bu çerçevede projenin ekonomik ömründe yapılacak bütün masraflar ile elde edilecek toplam gelirlerin belirlenen belli bir indirgeme oranı ile bugünkü değer toplamları hesaplanır. Faydaların masraflara bölünmesi ile elde edilen fayda/masraf oranına göre değerlendirme yapılır. Hesaplanan oranın bire eşit olması fayda ile masrafların tam karşılandığını gösterir ve oranın birden büyüklüğü yapılan masrafların üzerinde bir faydaya ulaşıldığı şeklinde değerlendirilir. Projenin gider ve gelirlerinin bugünkü değerlere indirgenmesinde %2 faiz oranı kullanılarak fayda-masraf analizi yapılmıştır. Fayda-masraf oranının 1’den büyük olması yapılan masraflardan daha fazla gelir elde edildiği, 1’den küçük olması ise elde edilen gelirlerin yapılan masrafları karşılamadığı şeklinde yorumlanır. Fayda-masraf oranının 1’e eşit olması durumunda yatırılan sermayenin maliyetinin ancak karşılandığı şeklinde yorumlanmaktadır. Yapılan hesaplamalarda projenin fayda/masraf oranı (İndirgenmiş Gelir / İndirgenmiş Gider) 8,41>1 şeklinde bulunmuş olup yapılan masrafların 8 katından fazla bir fayda sağlandığı ve projenin karlı olduğu değerlendirilmiştir.
Projenin Fayda-Masraf Analizi Verileri tablosu
Net bugünkü değer yönteminde, yatırımın her yıl sağlayacağı nakit girişleri, belirli bir iskonto oranı üzerinden indirgenerek toplanır. Yatırım için yapılacak harcamaların da belirli bir iskonto haddi üzerinden şimdiki değeri bulunur. Başka bir deyişle gelecekteki net nakit akışları, bileşik faiz formülü ile günümüz değerlerine indirgenir. Tüm projeler acısından elde edilen değerlerin karşılaştırılması yapılabilir. Projenin karlılığını ortaya koymak üzere, projenin gelir ve giderlerinin bugünkü değerlere indirgenmesi için %2’lik faiz oranı belirlenmiş ve bu çerçevede hesaplamalar yapılmıştır. Buna göre, projenin 30 yıllık nakit akışları verilmiş ve bu süre sonunda projeden elde edilecek karın bugünkü değerle 9.984.517 TL olacağı hesaplanmıştır.,
Projenin Net Bugünkü Değeri Verileri tablosu
Yatırıma karar verilmesinde kullanılan analiz yöntemlerinden birisi de iç karlılık yöntemi olup bu oran projenin ekonomik ömrü suresince sağlayacağı net nakit akışlarının bugünkü değerini sıfırlayan oran olarak ifade edilir. Yapılan hesaplamalarda projenin iç karlılık oranı % 75 olarak hesaplanmış olup enflasyon ve sermaye maliyetleri dikkate alındığında projenin uygulanması ile maviyemiş bahçesi yatırımının ekonomik yönden karlı olduğu ve enflasyon ve sermaye maliyetinin üzerinde kar elde edilebileceği söylenebilir.
Yatırımın karlılığı hakkında fikir veren yöntemlerden birisi de mali rantabilitenin hesaplanmasıdır. Bu hesaplamalarda yatırılan sermayenin değer kaybının dikkate alınmamış olması bir dezavantaj olarak kabul edilebilir. Genel olarak mali rantabilite, ortalama verim yıllarında, bir yıl içerisinde oluşan net karın ilk yatırım yılındaki maliyetlere oranlanmasıyla hesaplanır. Yapılan hesaplama ile mali rantabilite % 492 oranında hesaplanmış olup yatırımın karlı bir yatırım olacağı değerlendirilmiştir.
Tesis edilecek maviyemiş bahçesinin ekonomik ömrü boyunca karlı olup olmadığının ortaya konması amacıyla yapılacak fizibilite çalışmalarının sonucunda, ortalama işletme sermayesi ihtiyacının 30 yıllık dönem boyunca yıllık 54.434 TL ve toplam yatırım tutarının ise 1.633.005 TL olacağı hesaplanmıştır.
İyi bir tarımsal yatırım projesi