Milletvekili Olmak İçin Kaç Para Gerekir? (GÜNCEL)

Milletvekili nasıl olunur? Kaç para gerekir? Görevleri nelerdir? Üst üste kaç dönem seçilebilirler gibi sorulara cevap niteliğinde tüm merak edilenleri detaylandırdık.

Milletvekili Olmak İçin Kaç Para Gerekir? (GÜNCEL)

Milletvekili denildiği zaman herkesin gözünde takım elbiseli, kimi zaman sert duruşa sahip kimi zamanda yardıma koşan ve halkımızın isteklerini göz önünde bulundurarak onlara destek vermeye çalışan resmi beyefendiler veya hanımefendiler canlanmaktadır. Ayrıca milleti temsil etmeleri için halk tarafından seçilen Milletvekilleri hakkında eksik bilgilere sahip olduğumuz kaçınılmaz bir gerçek ve bu sebeple de bir çoğumuz Milletvekili nasıl olunur? Kaç para gerekir? konularında bilgilendiriyoruz.

Milletvekili Olma Şartları Nelerdir?

18 yaşının doldurmuş olan ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan herkes milletvekili olabilir. Tabi ki yasanın altını çizmiş olduğu konuların dışında kalan vatandaşlarımız milletvekilliğine aday olabilirler. Yasanın altını çizerek belirtmiş olduğu konular ise aşağıda maddeler halinde yer alacaktır.

Kimler Milletvekili Olabilir?

18 yaşını doldurmuş olan ve en az ilkokul mezunu olan ve aşağıdaki maddelerin dışında kalan vatandaşlarımız milletvekili olma hakkına sahiptirler.

Anayasa’nın 76’ncı maddesine göre; kamu hizmetinde yasaklı ve askerlikle ilişiği olmayan, devlet sırlarını açığa vurmamış, terör eylemlerine katılmamış, resmi ihale ile alım satımlara fesat karıştırmayan, kaçakçılık ile dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı (hileli) iflas gibi yüz kızartıcı suçlara bulaşmamış olan,18 yaşını doldurmuş her Türk en az ilkokul mezunu olmak kaydıyla milletvekili seçilebilecek.

Kimler Milletvekili Olamaz?

Aşağıdaki kişiler milletvekili olamazlar:

  • Okuma ve yazması olmayanlar veya okur yazarlığı olup ilkokul mezunu bile olmayanlar,
  • Askerlik görevini yapmamış olanlar,
  • Taksirli suçlar sebebi ile toplamda bir yıldan fazla hapis cezasına tutulmuş olan kişiler,
  • Ağır hapis cezasına hüküm giymiş olanlar,
  • Kamu hizmetinden yasaklılar,
  • Sahtecilik, dolandırıcılık, inancı kötüye kullanma, hırsızlık, rüşvet, kaçakçılık, devlet sırlarını açığa vurma, terör eylemlerine katılma gibi herhangi suçlardan dolayı hüküm giyen kişiler milletvekili olamazlar.

Yukarıda belirtmiş olduğumuz maddelerden herhangi birine uyum sağlayan kişiler millet vekilliğine aday olamazlar. Ayrıca bazı meslek gruplarında bulunan kişilerde görevlerinden istifa etmeden millet vekili adayı olamazlar.

Bu meslek grupları ise aşağıda yer almaktadır.

  • Hakimler
  • Savcılar
  • Yüksek öğretim kurumlarındaki öğretim elemanları
  • Yüksek yargı mensupları
  • Kamu kurum ve kuruluşlarındaki memurlar
  • Silahlı kuvvetlerde görev alan şahıslar

Özetle 18 yaşını doldurmuş olan ve en az ilkokul mezunu olan ve yukarıdaki maddelerin dışında kalan vatandaşlarımız milletvekili olma hakkına sahiptirler.

Milletvekili Nasıl Olunur?

18 yaşını doldurmuş olan ve en az ilkokul mezunu iseniz Milletvekilliğine aday olabilmek için istemiş olduğunuz herhangi bir partiye giderek milletvekilliğine aday olmak için başvuru yapmanız gerekmektedir. Tabi ki milletvekilliği aday adaylığına başvuru yaparken belirli bir ücret ödemesi yapmanızda gerekecektir. Ödeme yapacağınız ücret türü her siyasi parti için değişiklik göstermektedir. Kadın ve engelli olan vatandaşlarımızın adaylık başvurusu için alınacak ücret olumlu yönde ayrımcılık yapılacaktır.

Milletvekili Nasıl Olunur?
Milletvekili nasıl olunur?

Milletvekili Olmak İçin Kaç Para Gerekir?

Milletvekilliğine aday olmak için başvuru yapacağınız esnada sizden para miktarı ise 10 bin 167 TL talep edilecektir. Ve bu ücretler partiden partiye göre değişiklik gösterecektir. Bu sebeple de hangi siyasi partiyi seçeceğiniz önem taşıdığı gibi aday adaylığı için yatıracağınız ücret hakkında net bir bilgi vermek elbette ki doğru olmayacaktır. Eğer milletvekilliğine aday olmak istiyorsanız seçmiş olduğunuz siyasi partiye giderek bu konu hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olabilirsiniz.

  • Millet Vekilliğine aday olmak yeterli olmayacaktır. Eğer seçimleri kazanıp milletvekili olmak istiyorsanız.
  • Seçimlerden önce güzel yatırımlar yaparak halkınızın arkasında olduğunuzu kanıtlamanız gerekecektir.
  • Seçim bürosu açarak işe başlayabilirsiniz. Kiralayacağınız mütevazı bir seçim bürosunun ortalama maliyeti 3.000 Türk Lirası civarında olacaktır. Araç kiralayıp giydirmeniz gerekeceği gibi ayrıca bir konvoy ekibi de oluşturmanız gerekecektir.
  • Konvoyda bulunan araçları giydirmek, her bir aracın benzinini doldurmak, broşürler bastırıp dağıtmak ve daha bir çok giderleri göz önünde bulundurmak gerekmektedir. Milletvekili olmak için seçimden önce harcanacak olan giderler için ortalama bir tutar verecek olursak 10 bin dolar civarında bir rakam çıkacaktır. Belirtmiş olduğumuz bu tutar minimum bir rakam olacaktır. Belirtmiş olduğumuz gibi 10 bin dolar ve üzerinde bir tutar harcaması yaparak aday adaylığınızı koruyabilirsiniz.

Milletvekili Görevleri Nelerdir?

Milletvekilinin anayasamızda belirlenmiş olan görevleri maddeler halinde yer almaktadır. Milletvekili Görevleri aşağıdaki gibidir:

  • Türkiye Büyük Millet Meclisinin üye tam sayısının beşte üçlük oy çoğunluğunun kararı ile genel ve özel af ilanlarının kararını vermek.
  • Kanun koymak, kaldırmak ve değiştirmek.
  • Savaş ilanına karar vermek.
  • Para basılmasına karar vermek.
  • Bakanlar kurulunu ve bakanları denetlemek.
  • Milletler arası antlaşmaların onaylanmasına onay vermek.
  • Bütçe ve kesin hesap tasarılarını görüşmek ve kabul etmek.
  • Bakanlar kuruluna belirlenmiş olan bazı konularda kararname çıkarma yetkisi vermek.
  • Anayasanın diğer maddelerinde ön görülen yetkileri kullanmak ve görevleri yerine getirmek olarak sayılabilir.

Milletvekili Olmak İçin Nereye Başvurmak Gerekir?

Milletvekili olmak için başvuru makamı TBMM olsa da, bu işlemler siyasi partiler tarafından yürütüldüğünden siyasi partilerden herhangi birine başvurmak gerekmektedir. Milletvekilleri gerekli şartlara uyum sağlamış oldukları taktirde ve seçimler sonucunda gerekli oy oranını toplamış oldukları taktirde görevlerini yerine getirmelerinde hiç bir engel yoktur. Fakat bazı partiler iç tüzüklerinde milletvekillerinin kaç dönem seçilebileceklerine dair ibreler koymuştur. Örneğin Ak partiden aday olan milletvekilleri en fazla üç dönem boyunca görev yapabilirler. Örneğin: HDP’de milletvekillerinin görev süreleri 2 yıl olmaktadır.

Tüm bu bilinçsizliğin önüne geçilmeli ve yeni gelen nesillerimizi daha sağlıklı bilgiler ile yetiştirerek bilinçli bir seçmen olmalarına yardımcı olabiliriz. Ayrıca sadece seçmen olarak değil sağlıklı ve bilinçli nesiller yetiştirerek gençlerimizin yolunu açabilir ve Milletvekilliği olmaları yönünde destekler verebiliriz.

Milletvekili seçimleri kaç yılda Yapılır?

Milletvekili seçimleri her dört yılda bir yapılmaktadır. Fakat bu seçimlere giderken bilinçsiz olarak oy veriyor veya kulaktan dolma bilgiler sayesinde gözü kapalı oy veriyoruz.

Yorumlar

  1. Avatar of Rabia Rabia dedi ki:

    Ben de tam olarak böyle düşünüyorum. Milletvekili milleti temsil eder. Bu nedenle partinin milletvekili değil, milletin vekillerinin olmasını istiyorum. Her şeyden önce partinin ağzıyla değil, kendi hür iradeleri ile millettin yararına olacak şekilde mecliste yer almaları gerektiğini düşünüyorum. Aksi halde parti ne isterse onu onaylıyorlar. Bu düzen ne zaman değişir tabii merak konusu…