2021 Güncel:
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Resmi Gazete‘de yürürlüğe giren Milli Emlak Uzmanlığı Yönetmeliği ile milli emlak uzmanlığı giriş sınavının detayları belli oldu. Yönetmelikte Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesinde istihdam edilmek üzere işe alınacak milli emlak uzmanlığına giriş şartları ve detayları yer almaktadır. Milli Emlak Genel Müdürlüğü kadrolarına atanacak olan milli emlak uzmanlığı ve yardımcısı girişi sınavında başarılı olanlar Milli emlak uzmanlığı kadroların atanırlar. Milli Emlak Uzmanı olabilmek için yaş, öğrenim alanı şartları ve giriş sınavının esasları bu yıl yeniden düzenlendi. Sınav tarihi 1 ay öncesinde Resmi Gazete’den duyurulmaktadır.
Milli Emlak Uzmanlığı alanından istihdam edebilmek için uzman ve uzman yardımcılığının görev ve sorumluklukları bulunmaktadır. Uzman ve Uzman yardımcıları Milli Emlak birimlerinde görevlendirilir ve görev ve sorumlulukları şu şekildedir;
(1) Uzmanların Görevleri;
(2) Uzman Yardımcılarının Görevleri;
Bakanlığın bünyesinde açık olan kadroya göre;
Başvuruda İstenenler;
Bakanlığın resmi internet sitesinden alınıp doldurulacak olan başvuru formunda adayın fotoğrafı, kişisel bilgileri, KPSS puanı, diploma belgesi ve özgeçmişiyle birlikte başvurular elektronik ortamda yapılmaktadır. Başvuru formundaki bilgi ve belgeler ilgili Bakanlıkça teyit edilmektedir.
Milli emlak uzmanları sınavı iki aşamadan oluşmaktadır. Bunlar yazılı ve sözlü sınavlar olmak üzere ayrı ayrı değerlendirmeye alınır. Geçerli KPSS puanı esas alınarak yapılan sınav sonuçları kurul tarafından değerlendirilmektedir. Adayların sorumlu olacağı sınav konuları sınav duyurusunda belirtilmektedir. Yazılı sınav konularında geçerli puan alan adaylar daha sonrasında sözlü sınava tabi tutulmaktadır. Sözlü sınavdan aldığın geçerli puanlarla beraber kurul tarafından değerlendirilen adayların atama işlemleri başlatılıyor.
Yazılı Sınav Konuları;
Sözlü Sınav;
Yeterlik sınav komisyonu, atamaya yetkili amirin uygun göreceği Bakan Yardımcısı veya görevlendireceği en az Genel Müdür Yardımcısı düzeyinde birinin başkanlığında, Daire Başkanı ve daha üst kadrolardaki personel ile en az bir Çevre ve Şehircilik Uzmanından olmak üzere, başkan dâhil beş üyeden oluşur. Belirtilen unvanlara sahip kişiler arasından üç kişi daha yeterlik sınav komisyonu yedek üyesi olarak belirlenir. Gerekmesi halinde birden fazla yeterlik sınav komisyonu kurulabilir.
Yeterlik sınav komisyonu; yazılı sınav sorularının hazırlanması ve cevapların değerlendirilmesi, sözlü sınavın yapılması, sonuçların ilan edilmesi, itirazların sonuçlandırılması ve sınavla ilgili diğer işlemlerin yürütülmesiyle görevlidir.
Yeterlik sınav komisyonu, kararlarını oyçokluğu ile alır, oylamada çekimser oy kullanılamaz.
Ek sınav hakkı ve başarısızlık hali
Yeterlik sınavına girmeye hak kazandığı halde sınavda başarılı olamayan veya sınava girmeye hak kazandığı halde geçerli mazereti olmaksızın sınav hakkını kullanmayanlara, bir yıl içinde ikinci kez sınav hakkı verilir. İkinci sınavda da başarı gösteremeyen veya sınav hakkını kullanmayan uzman yardımcısı, durumuna uygun memur unvanlı kadrolara atanır.
Milli emlak uzmanları milli emlak genel müdürlüklerinde muhasebe ve uzman unvanlarıyla görev yapan memurlardır. Milli emlak uzmanlığı giriş sınavında başarılı olan kişiler Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bağlı illerdeki milli emlak genel müdürlüklerine atanarak uzman kadrosunda görev alırlar. Milli emlak daire başkanlığı olmayan illerde defterdarlığa bağlı olarak çalışırlar. Görevleri ve sorumlulukları 2020 yönetmeliğine göre yeniden düzenlenmiştir. Bu bilgiler aşağıda görselde anlatılmıştır.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bağlı göre yapacak olan yeni Milli emlak uzmanı 2021 yılı maaşlar henüz belli olmamakla birlikte, 5500 TL ve üzeri olması beklenmektedir.