2021 Güncel:
Yerel Seçimlerin yapıldığı tarihler arasında müşahit ve sandık görevlisi başvuruları tamamlanmaktadır. Yüksek Seçim Kurulu daha önce ki seçimlerde görev alanlara öncelik tanıyabileceğinden bahsediliyor. Eğer başvurunuzu son gün yaparsanız talebiniz kabul edilmeyebilir. Gelecek yıllarda yapılacak seçimlerde merak edilen konulardan, müşahit, sandık görevlisi nedir, nasıl başvurulur, sandık başkanları eğitim ve ücretlerini inceledik.
Müşahit diğer adıyla gözlemci, sandıklarda sınıflandırma, oy kullanma ve tutanakların nasıl tutulduğunu takip edenlere verilen isimdir. Denetim ve gözlem yaparak, oy pusulalarını tutanaklarını doğru ve yanlış olarak kontrol edebilir.
Sandık başında başkan ve memur üye haricinde her partiden görevlendirilen parti müşahitleri de görev alırlar. Bu kişiler siyasi partilerde görevli kişilerdir. Parti müşahitlerine de YSK tarafından belirlenen miktarlarda sandık başında görevli ücreti ödenmektedir. Müşahitlerin görevi sandık başında ki memurlar ile aynı olup, seçimin güvenli bir şekilde yapılmasını sağlarlar.
Sandık görevlisi olmak için nereye başvurulur sorusunun cevabı memurlar için görev yaptıkları kamu kurumu iken, parti müşahitleri için siyasi partilerdir.
Sandık gözlemcisi müşahitler, denetim ve gözlemden sorumlu iken, sandık görevlisi olarak seçilenler, oy pusulaları, zarflarından, vatandaşların kimlik bilgileri ve imzalarının alınmasından sorumludur. Oyların doğru kullanıp kullanılıp kullanılmadığı, nasıl kullanılacağı konusunda halkı bilgilendirir.
Millet Vekili olmak İçin Kaç Para Gerekir? bilgi alabilirsiniz.
Sandık başında görevli başkan haricinde birde memur üye bulunmaktadır. Yüksek seçim kurulunca sandığın yoğunluğuna ve oy kullanacak seçmenin sayısına göre her sandık başına başkan haricinde kamu kurumlarında görev yapan memurları görevlendirirler. Bu memurların ataması da yine başkanlar gibi yapılmaktadır. Memur üye olabilmek için şu şartlar gerekir.
Seçim öncesinde İl/İlçe seçim Müdürlüklerince sandık başında görev alacak kişilere eğitim verilmektedir. Bu eğitim genel itibariyle başkanlara ayrı günde, diğer görevlilere ayrı günde verilmektedir.
İlgili yıl seçimlerde, sandık görevlileri ve diğer memurlara verilecek ücretler YSK resmi sitesinden güncel olarak paylaşılmaktadır. Son seçimlerde sandık başkanları, memur üyeler, parti müşahitlerine verilen ücretler aşağıda vereceğimiz gibiydi. YSK yapacağı duyurularda güncel ücretleri belirleyecektir.
SEÇİM ÜCRETLERİ (EĞER GÜNDELİKLER GEÇTİĞİMİZ SEÇİM GİBİ OLURSA)
Hangi sandık görevlisinin kaç para alacağını hesaplamak gerekirse;
Bina Sorumluları : 124 TL
Sandık Kurulu Başkanları;
Eğitim görürler ise 3 x 124 TL = 372 TL
Kurs görmezler ise 2 x 124 TL = 248 TL
Memur üyeler ne kadar sandık parası alacaklar?
Eğitim gören memur üye 115 TL günlük x 2 = 230 TL
Eğitim almayan memur üye 1 günlük üzerinden 115 TL
Parti Mücahitleri Seçimde Ne Kadar Ücret Alacaklar?
Parti görevlileri 1 günlük üzerinden 115 TL
Yukarıda yer alan listede hangi görevliye ne kadar ücret ödeneceği görülmektedir. Bu görevliler haricinde ise; Eğer oy kullanılan okulda 4 sandıktan fazla sandık varsa bina sorumlusu görevlendiriliyor ve bina sorumlularına 3 günlük ücret ödeniyor. Milletvekili olmak ister miydiniz? Milletvekili Nasıl Olunur? konulu haberimizde başvuru yöntemleri ve tüm detaylar yer almaktadır.
Ödemelerin yatırılacağı banka YSK ile yapılan protokol neticesinde belirleniyor. Bu banka genelde kamu bankalarından olsa da, protokol neticesinde Akbank gibi özel bankalarda olabiliyor. Geçtiğimiz seçimde, paralar Ziraat Bankası’ na yatırılmıştı. Seçim sonunda paralarını almak isteyen görevliler T.C. numarası bulunan nüfus cüzdanları ile birlikte T.C Ziraat Bankasına veya anlaşmalı kamu bankasına başvuru yapmaları gerekiyor.