Fakirlik Belgesi Alarak Okul Dondurma Yöntemi 2023

Birçok öğrenci sağlık, askerlik ve maddiyat gibi çeşitli nedenlerden kaynaklı eğitim hayatına ara vermek zorunda kalmaktadır. Maddi sıkıntı yaşayan ve bu sebepten okul kaydını dondurmak isteyenler için, fakirlik belgesi alarak okul dondurma nasıl yapılır? İşte detaylar!

Fakirlik Belgesi Alarak Okul Dondurma Yöntemi 2023

Fakirlik belgesi alarak okul dondurma işlemi yapacaklar için fakirlik belgesi nedir, nasıl alınır, fakirlik belgesi e-Devlet’ten alınır mı, kayıt dondurmak için geçerli sebepler nedir? konularını araştırdık. Muhtar fakirlik belgesi vermiyor, ne yapmalıyım? diyorsanız yazımızı inceleyebilirsiniz.

Bazı üniversite öğrencileri eğitim hayatlarına ara vermek için okul kayıtlarını dondurmak istiyor. Okulların dondurulması süreci sağlık sorunları, maddi sıkıntılar gibi pek çok nedenden kaynaklanabilir. Sağlık sorunu dışında okulu dondurmak isteyen bazı öğrenciler, etik olmasa da yoksulluk raporu almayı düşünüyor.

Fakirlik Belgesi Nedir? Nasıl Alınır?

Ülkemizde 2023 TÜİK verilerine göre 4 kişilik ailenin açlık sınırı 10.610 TL ve Yoksulluk sınırı 26.483 TL olarak açıklanmıştır. Muhtaçlık sınırı ise 8.500 TL/ 3’te biri kadar 2.835 TL altında geliri olan, hiçbir sosyal güvencesi olmayan ve fakirlik belgesi ile yardım almak isteyen kişiler bu belgeyi almak için gerekli işlemleri yerine getirmek zorundadır.

Yoksulluk belgesi almaya hak kazanan kişiler, SSK, Bağ-kur ve Emekli Sandığı üyesi olmayan, kayıtlı mülkü, taşınmazı, arabası, evi olmayan dar gelirli kişilerdir. Kısacası sosyal güvencesi ve taşınmazı olmayan dar gelirli kişiler yoksulluk belgesi alabilirler.

Bunları belirleme ve onaylama yetkisi muhtara aittir. Yoksulluk belgesini onaylama yetkisi ilgili kanunlarla muhtarlara verilmiştir. Muhtar, kendi görüşünden yararlanarak ve gerekirse farklı belgeler isteyerek yoksul olarak belirlediği kişilere yoksulluk belgesi verir.

Belge düzenlenirken; Muhtarlıktan alınacak yoksulluk belgesi için herhangi bir ücret ödenmez ve talep edilmez. Yoksul vatandaş, yoksulluk belgesi almak için nüfus cüzdanı ile muhtara başvuruyor. Muhtar, başvuru sahibinin gelir durumunu aşağı yukarı tahmin ettiği için, başvuru sahibine bir yoksulluk belgesi verir. Başvurarak yoksulluk belgesi alan kişiler bu belge ile sosyal yardım alabilirler ve okul işlemlerinde bu belge ile okullarını dondurabilirler.

Fakirlik Belgesi İle Okul Dondurma İşlemi Nasıl Yapılır?

Okul eğitim ve öğretimine bazı nedenlerle, özellikle sağlık durumları, maddi zorluklar, yurtdışında eğitim vb. durumları nedeniyle ara vermek isteyen öğrenciler, öğrenim gördükleri okul ve fakültelere bir dilekçe ile bildirerek kayıtlarının dondurulmasını talep edebilirler. Kayıt dondurma dilekçenizin değerlendirmeye alınabilmesi için geçerli bir nedeninizin ve bu gerekçenizi kanıtlayabilecek bir belgenizin olması gerekir.

Kayıt dondurma bahanesiyle okuldaki eğitim-öğretim süresini dondurmak isteyen öğrenciler, sağlık raporu veya yoksulluk belgesi bahanesiyle okullarını diledikleri kadar dondurabilirler. Yoksulluk belgesi ile okul dondurması nasıl yapılır? İnceleyelim.

  • Öncelikle nüfus cüzdanı ile muhtarlığa gidip yoksulluk belgesi almak gerekiyor.
  • Muhtaçlık belgesinin şartları yerine getirildiği takdirde belge hemen verilecektir.
  • Bu belge ile eğitim aldığınız kuruma giderek okul dondurma talebinde bulunabilirsiniz.

Okulu dondurmak isteyen ve ailesine katkı sağlamak amacıyla dondurduğu yıl içinde herhangi bir nedenle çalışarak gelir elde etmek isteyen genç öğrenciler de yoksulluk belgesi için muhtarlığa başvurarak aldıkları belgeyi muhtarlığa ibraz edebilirler. okulunu kapatabilir ve eğitimlerini istedikleri süre boyunca dondurabilirler.

Okul Dondurmak İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?

Kayıt dondurmanın geçerli sebepleri şunlardır;

  • Askerlik
  • Hastalık
  • Geçim sıkıntısı
  • Aileci sıkıntılar
  • Engel durumu taşıyan diğer durumlar

Okulu dondurmak isteyen öğrencilerin bilmesi gerekenler:

  • Üniversitelerde ilgili fakülteye ve bölüme ait kaydınızın bulunması gerekmektedir.
  • Üniversiteye kayıt yaptırmaz ve kayıt yaptırmazsanız kaydınızı dondurma hakkınız yoktur.
  • Eğitiminize engel olacak mazeretlerin belirlenmesi gerekir.
  • Lisans öğrencilerinin 4 yarıyıl, önlisans öğrencilerinin 2 yarıyıl kayıt dondurma hakları vardır.
  • Eğer ki öğrencinin bir harç ücreti var ise dondurulan dönem için harç ücreti ödenmez.
  • Maddi imkansızlıklar gibi nedenlerle kayıt dondurma başvuruları okulun açıldığı tarihten itibaren ilk ay içinde alınır.
  • Bu süreç sonunda yapılan başvurular geçersiz sayılacaktır.
  • Hastalık, askerlik celbi ve benzeri belgeler nedeniyle yapılacak okul dondurma başvuruları için gerekli belgenin elinize geçmesinden itibaren ilk 15 gün içinde başvuru yapılması gerekmektedir.
  • Hastalık raporu için en az 40 gün izin gerekir.
  • Askerlik celpleri için ise dondurma süresi, askerlik hizmetinin süresi kadar olacaktır.

Fakirlik Belgesi e-Devletten Alınır Mı?

Yoksulluk belgesini bağlı olduğunuz muhtarlıklar aracılığıyla almanız gerekmektedir. Ancak bu belgeye ek olarak bazı kurum ve kuruluşlar Gelir Testi Sonucu da istemektedir.

Gelir testi sonucu için e-Devlet Gelir Testi Sonucu Sorgulama ekranını kullanarak gelir durumunuzu görüntüleyebilir ve çıktısını alabilirsiniz.

Fakirlik Belgesi İçin Gerekli Evraklar ve Şartlar Nedir?

Yoksulluk belgesi almak isteyen kişilerin öncelikle bazı şartları yerine getirmesi gerekiyor. Bu belgeyi almak isteyen kişiler;

  • 18 yaş üzerinde olması ilk şartlar arasındadır.
  • Daha sonrasında ise hiçbir sosyal güvencesinin olmaması da ikinci şart olarak sayılabilir.
  • Kişinin SSK Bağ-Kur Emekli Sandığı gibi herhangi bir kurumdan sigortası bulunmamalıdır.
  • Kişinin üzerine kayıtlı taşınmazın arabasının veya evinin olmaması da yoksulluk belgesi alabilmek için gerekli şartlar arasındadır.

Bütün bu şartları taşıyan ve sosyal güvencesi olmayan, açlık sınırının altında geliri olmayan, geliri günümüz koşullarında yaşam standartlarını karşılamayan kişiler mahalle muhtarlıklarına başvurabilir, gerekli başvuruları yapabilirler. Yoksulluk belgesini alsınlar, bu belgelerle de istedikleri belgeleri alsınlar.

Fakirlik Belgesi Ne İşe Yarar?

Öğrenciler, muhtardan alacakları muhtaçlık yani yoksulluk belgesi ile gerekli gördükleri süreler boyunca okullarını dondurabilirler. Ayrıca birçok sosyal yardım imkanından da faydalanmak mümkündür. Bu belge Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Müdürlüklerinden istenebilir.

Fakirlik Belgesi örneği şu şekildedir;

Fakirlik Maaşı Ne Kadar? Nasıl Alınır?

Yoksulluk maaşı 2023 yılında 2.432,81 TL’dir. Herhangi bir sosyal güvencesi olmayan ve zor durumda olan vatandaşlara verilmektedir. Bu maaşın yanı sıra SGK tarafından sunulan yeme-içme, yakacak gibi yardımlaşma ürünlerinden de yararlanabilmektedirler.

Muhtaç aylığından yararlanmanın şartları şunlardır:

  • Annesi ya da babası olmayan muhtaç çocuklar
  • % 40 ve üzeri engelli olan
  • Hiçbir şekilde sosyal güvencesi olmayan
  • Aylık gelir veya aylığı bulunmayan
  • Mahkeme kararı veya kanunla bakım altına alınmamış olan
  • Taşınır ve taşınmaz malları olmayan kişilere yoksulluk aylığı verilir.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.