Sandık Parasını Alamayanlar Ne Yapmalı?

Sandık görevlileri görevlerini yerine getirmeleri halinde sorumlu oldukları mertebeye göre ücretlendirilir. Ancak sandıkta alamayanlar için ne yapılması gerektiğini ve tanık haklarının neler olduğunu araştırdık.

Sandık Parasını Alamayanlar Ne Yapmalı?

14 Mayıs 2023 genel seçimlerinde görevlilere verilecek ücretler henüz YSK tarafınsna belirlenmedi Ancak seçimin yaklaşmasıyla birlikte seçimlere görev alacan olan sandık görevlileri ve siyasi parti temsilcilerinin gündelik ücretlerinin ne kadar olduğu merak ediliyor.

Yine il ve ilçe seçim kurulları üyelerine ödenecek gündelik ücretleri ve sandık parasını alamayanlar ne yapmalı sizler için detaylandırdık.

Sandık Görevlisi Nasıl Olunur?

İki çeşit sandık görevlisi vardır. Bunlardan biri sandık kurulu üyeleri, diğeri partilerin aday göstereceği üyelerdir. Sandık işlemlerini takip eden bu görevlilere gözlemci denir. Öncelikle sizlere kimlerin sandık görevlisi olamayacağını takdim etmek istedik. Bu kişilerden biriyseniz 14 Mayıs seçimlerinde sandık başına gidemeyeceksiniz.

Askeri ceza kanununun 3 üncü maddesinde sayılan mülki amirler, zabıta amir ve memurları, milletvekilleri, milletvekili adayları ve askeri personel tanık olamaz. Sandık kurulu, 1 başkan ve 4 üye olmak üzere en az 5 kişiden oluşur. Memur sandık kurulu üyeleri Yüksek Seçim Kurulunca belirlenir. Ancak siyasi parti temsilcileri, siyasi partiler tarafından belirlenerek Yüksek Seçim Kuruluna iletilir. Kural olarak, sandık başkanı olmak için memur olmanız gerekir.

Sandık kuruluna seçilip göreve başlamazsanız 5 bin TL’den 25 TL’ye kadar ağır para cezası ile cezalandırılırsınız. Görevlerinden herhangi bir sebep göstermeden ayrılanlar 2 aydan 6 aya kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Oy kullanmasını bilmeyenlerin görevden ayrılmamaları için yönlendirilmeleri için tüm ihtiyaçları Yüksek Seçim Kurulu tarafından karşılanıyor. Kurslar seçim bürolarından 2 hafta önce verilmektedir. Partilere üye değilseniz il ve ilçe teşkilatlarına başvurmak gerekiyordu. Ancak her başvuranın sandık kurulu üyesi olması mümkün değildir. Kişisel duruma göre seçim Yüksek Seçim Kuruluna aittir.

Müşahit Nasıl Olunur? Genel Bilgiler ve Başvuru Yolları içeriğimizde bilgi alabilirsiniz.

Sandık Görevlisi Ücret Sorgulama

Sorulardan biri de sandık katibi ücretinin nereden alınacağı. Sandık görevlisi olarak seçime katılanlara ödeme yapılmaz. Bireylerin kazandığı ücretler, Ziraat Bankası aracılığı ile hesaplarına yatırılmaktadır. Sorulardan biri de sandık katibi ücretinin nereden alınacağı. Sandık görevlisi olarak seçime katılanlara ödeme yapılmaz. Bireylerin kazandığı ücretler, Ziraat Bankası aracılığı ile hesaplarına yatırılmaktadır.

Ayrıca, PTT aracılığıyla yüksek seçim kurulu ödemelerini alabilirler. Banka hesaplarını kontrol ederek veya PTT şubelerinden bilgi alarak sorgulama yapabilirler. Ödemeler Ziraat Bankası ve PTT aracılığıyla yapılmaktadır. Ancak Ziraat Bankası oy pusulalarını internet üzerinden sorgulamak mümkün değildir.

Müşahitlerin Yasal Hakları

Sandık parası alamayanlar, tanıkların haram hakları neler diye araştırma yapıyorlar. Kanuni hakları olan sandık görevlileri dahi bir sorun olduğunda kendilerini savunabilmekte veya ne yapmaları gerektiğinin bilincinde olarak görevlerini yerine getirmektedirler.

Sandık parası alamayan tanıkların kanuni hakları şunlardır:

  • Sayım masasının başında bulunabilir ve oy kullanan pusulaları görebilirler.
  • Sayım sonrası sonuç tutanağının bir suretini alabilirler.
  • Oy torbalarını teslim etmek için İlçe Seçim Kurullarına gidebilirler.
  • Diğer görevlilerinin görevlerini yerine getirip getirmediklerini tespit edip aksi bir durumda şikayet hakkından faydalanabilirler.
  • Şikayetlerinin reddi durumunda başvurdukları kurula itiraz hakları mevcuttur.

Sandık Görevlisi Ücretleri 2023 Güncel

Yüksek Seçim Kurulunda yer alan kişilerin aylıkları Yüksek Seçim Kurulu tarafından belirlenir.

Sandık başı ücretleri 2023 yılında henüz belirlenmedi ancak geçtiğimiz yıllarda ücretler aşağıdaki gibiydi:

  • Başkan ve Üyeler ücreti: 331 TL
  • Siyasi parti temsilcileri ve birinci derecede sorumlu ücreti: 165 TL
  • İkinci derece sorumlu görevliler ücreti: 161 TL
  • Üçüncü derece sorumlu görevliler ücreti: 159 TL
  • Dördüncü derecede sorumlu görevliler ücreti: 156 TL
  • Şoför hizmetliler, Bekçi ve diğer personel ücreti: 150 TL
  • Şoförler ücreti: 145 TL
  • Hizmetliler ücreti: 145 TL

İl ve İlçe Seçim Kurulları Ücretleri Ne Kadar?

Geçtiğimiz yıllardaki seçimlerde İl ve ilçe seçim kurulları ücretleri aşağıdaki gibidir:

  • Başkanlar ve il seçim kurulları üyeleri ücreti: 165
  • İlçe seçim kurulları üyeleri ücreti: 150 TL
  • Seçim Müdürleri Seçim Müdür Yardımcıları ücreti: 161 TL
  • Seçim Müdürlüğü Zabıt Katipleri Teknisyenler ücreti: 156 TL
  • Seçim Müdürlüğü Hizmetleri ücreti: 150 TL
  • Askı Yeri Görevlileri ücreti: 145 TL
  • Memurlara verilen ücret 145 TL’dir.

Sandık Kurulu Ücretleri Ne Kadar?

Sandık kurulu ücretleri aşağıdaki gibidir:

  • Başkanlar ve Bina Sorumluları için verilen ücret: 102 TL
  • Üyeler için verilen ücret: 93 TL olarak belirlenmiştir.
Sandık Görevlisi Nasıl Olunur?
Sandık Görevlisi Nasıl Olunur?

Bina Sorumluları

Bina yöneticilerine seçim dönemlerinde de ödeme yapılır. Bu ücretler aşağıdaki gibidir:

  • Bina sorumlusuna verilen ücret: 159 TL
  • Bina sorumlusu yardımcısı ücreti: 159 TL

Seçim dönemlerinde alınacak ücretler, seçim işlerinde çalışacak kişilerin yapacakları işin niteliğine ve görev derecelerine göre Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı tarafından belirlenir.

Ücretler Ne Zaman Hesaplara Yatırılacak?

Sandık parasını alamayanlar hesaplarına ücretlerin ne zaman yatacağını merak ediyor. Normal şartlarda ücretler 1-2 ay içinde T.C kimlik numarası üzerinden belirlenen bankalara yatırılıyordu. Fakat bu yıl ücretlerin yatırılmasının biraz zaman alacağı öngörülüyor.

Geçen yıl ödemeler Akbank tarafından yapılmıştı ve sandık görevlisi ücreti 80 TL idi. Fakat şu anda edinilen bilgilere göre ödemeler Ziraat Bankası tarafından yapılacak. Elden ödeme yapılması ise mümkün değildir.

Ziraat Bankası Seçim Parası Sorgulama (Sandık Ücretleri) isimli haberimizi okuyabilir ve ödeme tarihleri hakkında güncel bilgi alabilirsiniz.

Sandık Görevlileri Oy Kullanabilir mi?

Sandık görevlileri oy kullanabilmektedir.

Sandık Kurulu Üyesi Hangi Sandıkta Oy Kullanır?

Kanunda sayılan istisnalar dışında her seçmen, seçmen listesinde hangi sandık kayıtlıysa, yalnızca o sandıkta oy kullanabilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.