Saray Tavuk Çiftliği Yetiştiriciliği 2024 Yılı Para Kazanma Yöntemi

Saray tavuk çiftliği kurarak yetiştiricilik yapacaklar için detaylı bilgiler yazımızda.

Saray Tavuk Çiftliği Yetiştiriciliği 2024 Yılı Para Kazanma Yöntemi

Bugün organik, üretim ve çeşitli tavukçuluk projelerine bir yenisi daha eklendi bu da saray tavuk çiftliği. Saray tavuk çiftliğini kuran birçok girişimci yumurtasını yurt dışından ithal ediyor ve paraya para demiyor. Eski Osmanlı saray tavuğu olarak bilinen tavukların yumurtaları altın değerinde. Saray tavuğu çiftliği kurup yumurta yetiştiren bir girişimci yumurtalarını 6 ülkeye ihraç ediyor ve çok para kazanıyor.

Saray Tavuk Yumurtası Daha Pahalı

Saray tavuğunun yerli tavuklardan farkı, bakımının lohman, amrock cinsine göre daha zor olmasıdır. Erkekler yaklaşık 2,7 kilo ve dişiler 2 kilo ağırlığındadır. Sultan tavuğu, cüce tavuklar dışındaki tavuk ırklarının en küçüğüdür.

Ülkemizde organik tavuk çiftliği yumurtaları maksimum 3,5 TL’dir. Etrafta alıcı bulurken saray tavuğunun yumurtası 10 TL. 30 TL arasında satıldı, Evet doğru duydunuz. Bu yumurta adet başına 30 TL’dir. Fiyatıyla birlikte satılır.

Elbette satış için çiftçinin bir pazar bulması ve dış ticaretle ilgili gerekli yasal düzenlemeleri yerine getirmesi gerekiyor. Tavuk ırkı görünümü ve fiyatı ile dikkat çekiyor.

Tavuk Fiyatları Çok Yüksek

Saray tavuğunun fiyatı pazarlarda satılan tavuklarla aynı seviyede değil. Bu tavuğun fiyatı 500 TL civarında. Üretimin az olması arz-talep ilişkisinden kaynaklanmaktadır. Bazı girişimciler saray tavuğu çiftliği kurup küçük yatırımlarla büyük paralar kazanmayı hedefliyor. Bu kapsamda tavuk çiftliği kredilerine talep artmaktadır.

Kosgeb Saray Tavuk Çiftliği Hibe Kredisi Nasıl Alınır?

Tarım ve Hayvancılık için çeşitli hibe ve teşvik kredileri sağlayan KOSGEB, kümes hayvancılığında C Nace kodları ile üretim alanında destek sağlıyor. Destekler aşağıdaki resimde gösterilmiştir.

tavuk-ciftligi-kredisi-2017
KOSGEB Tavuk Çiftliği Hibe Kredisi

Burada görüldüğü üzere imalat alanı da KOSGEB C-10 ve alt maddeleri ile kümes hayvanları alanında hibe ve teşvikler vermektedir.

KOSGEB 370 bin liralık tavuk çiftliği hibesi ile çiftçinin yüzünü güldürdü. Tabii ki bu hibeyi alabilmek için yukarıdaki resimdeki NACE kodlarında proje geliştirip onay almak gerekiyor. Öncelikle Kosgeb uygulamalı girişimcilik eğitimine katılmalı ve sertifika almalısınız. Bu sertifikaya sahip olmayanlar Kosgeb desteklerine başvuramazlar.

İş planlarını KOSGEB’e sunarak onay alanların, destek ödemesi taahhüdünü imzalamaları ve destek ödeme taleplerini kuruma iletmeleri gerekmektedir.

Devlet desteği ile Saray Tavuğu yetiştiriciliği yapmak isteyenlere ise, TKDK tarafından tavuk çiftliği hibe kredisi destekleri sağlanıyor.

Saray Tavuk Çiftliği Finansmanı

Ziraat bankası kanatlı sektörüne ve saray tavuk çiftliği kredisi vermektedir. Bunun için bankaya bizzat başvurmak gerektiği gibi, faiz oranları ve adede göre hesaplamalar banka tarafından yapılmaktadır.

İster organik yumurta yetiştirin, ister tavuk yetiştirin, ister süs tavuğu yetiştirin, ister ördek, kaz, hindi eti üretin, Devlet Ziraat Bankası size mutlaka kredi verecektir. Sadece nasıl başvuracağınızı ve doğru şekilde talep ettiğiniz sürece bilirsiniz.

Satılık Saray Tavukları

Bu tavuk cinsine meraklıysanız, siz de uygun koşullar sağlamak dahilinde saray tavuğu alarak bakabilirsiniz. 

Sultan tavukları piyasada 2 bin 500 TL’ ye satılmaktadır. Yumurta satışı yapılan internet sayfalarında da yumurtalarına rastlamak mümkündür. Yılda en fazla 70 adet yumurta yapabilirler.

Diğer Süs Tavukları

Yumurta ve et satışı için değil, sadece görünüşü için çok yüksek fiyatlara satılan diğer süs tavuğu ırkları ise şöyledir:

  • Ayyam cemani
  • Royal palm
  • Brahma bantam
  • Serama
  • Rosecomb
  • Show gril silkies
  • Yokohama
  • Zibrit
  • Rhinelanders
  • Sussex
  • Japonez
  • Brahma
  • Maran
  • Ligorin
  • Dev wyondatte
  • Dev cochin
  • Barbu danvers
  • Vorwerk
  • Orpington
  • Sablepoot
  • Fizan
  • Friesian
  • Breakel

Saray Tavuklarının Özellikleri Nelerdir?

Saray tavuklarının baş ve ayaklardaki tüyler uzundur. Mavi ve siyah renklerde de görülebilen bu tavukların rengi genellikle beyazdır. Uzun saçları onlara gösteriş ve heybet veriyordu. Bu nedenle genellikle süs tavukları olarak kullanılırlar.

Ayakları beş parmaktan oluşur. Normal tavukların 4 pençesi vardır. Kümes hayvanlarının kanatları olduğu için uçabildiklerini hepimiz biliyoruz. Ancak saray tavukları 2 metre yüksekliğe kadar uçabilme özelliğine sahiptir. Bu nedenle kanatlarını kesenlere sıkça rastlanmaktadır.

Bu hayvanların soğuk hava koşullarına karşı direnci çok azdır. Bu nedenle soğuk havalarda ortam sıcaklığına dikkat etmek gerekir. Tavuklar 2 kilo. Horozların ağırlığı genellikle 2,5 kilogramı geçmektedir. Amerika Birleşik Devletleri’nde de cüce ırklara rastlamak mümkündür.

V harfini andıran tarakları uzun tüyleri nedeniyle görünmez. Bu tavuk cinsi süs tavukları arasında en küçük boy olarak bilinir. Dişi saray tavuklarının yumurtaları beyaz ve çok küçüktür. Bu sebeple yumurta tavuğu olarak tercih edilmezler.

Bitki çeşitliliğinin fazla olduğu bölgelerde salınarak da yetiştirilebilir. Bu tavuk türleri kuluçka makinelerinde çoğaltılır. Bu tavuklar süs tavukları olmalarına rağmen gösteri amaçlı da kullanılmaktadırlar.

Saray Tavuğu Tarihçesi

Osmanlı Saray Tavuğu olarak bilinen bu tavuklar aslında Avrupalıdır. Fakat Osmanlı Devleti zamanında padişahlar bu tavukları saraylarının bahçesinde bulundurmuş, sevip sahiplenmişler. Daha sonra bu tavuklar İngiltere’ ye götürüldükleri için isimleri sultan olarak kalmıştır.

Tabii Osmanlılar bu tavukları 1850’de İngiltere’ye hediye olarak göndermişler. Bir başka rivayete göre de başlarındaki tüylerden dolayı adlarının Sultan olduğu sanılmaktadır. Saray tavukları sakin bir yapıya sahip oldukları için kapalı ortamlara kolaylıkla uyum sağlayabilirler.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.