2021 Güncel:
SGK tarafından verilen cenaze ödeneği vefat eden kişinin cenaze masraflarının karşılanması için hak sahiplerine ödenen ve cenaze sırasında masraflar ile uğraşılmaması için ödenen paradır. SGK ölüm parası, SGK cenaze ödeneği, bağkur ölüm parası, ölüm bildirimi, cenaze yardımı sorgulama ve emekli sandığı ölüm yardımı için nereye başvurulur konuları hakkında merak edilenleri araştırdık.
SSK, Bağkur ve emekli sandığına bağlı olarak, 5510 sayılı kanun gereği vefat eden vatandaşlara sosyal güvenlik kapsamına ise kendi hak sahiplerine müstahaklık durumuna göre ölüm aylığı saylanır. Hak sahiplerinin cenazeyi kaldırmaları sebebi ile kendilerine yarım yapılmaktadır. Cenaze ödeneği, kurum yönetimi tarafından belirlenen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bankı tarafından onaylanan tarife üzerinden ölen sigortalının ailesine bir defaya mahsus yapılan yardımdır.
SGK tarafından sigortalı ölen kişinin hak sahiplerine yapılacak olan cenaze ödeneğinin başvurusu kişinin ölüm tarihinin belirtildiği ve dilekçe ile SGK il müdürlüklerine başvuru yapılmalıdır. Ancak, ölen sigortalının cenaze ödeneğinden yararlanması için ölüm tarihi nüfusa işlenmemişse dilekçeyle birlikte ölüm tarihini belirten ölüm belgesinin SGK’ya verilmesi gerekmektedir.
Ölüm parasını alabilmek için vefat eden kişinin ikametgah ettiği adresteki muhtarlığa giderek cenaze başvuru formunu alabilir. Muhtarlık tarafından verilen formu sadece hak sahipleri doldurma hakkına sahiptir.
Ölüm yardımı SGK Kurumu’na bağlı olarak çalışan kişilerin vefat etmeleri halinde hak sahiplerine ya da öncesinde belirlenen kişilere SGK kurumu tarafından yapılan ödemedir. Ölüm yardımı SGK ya bağlı kişinin ölmesi halinde cenazeyi kaldıracak hak sahiplerine ilk olarak;
Ölüm yardımı yan cenaze yardımı 4-A’lı çalışanlar ile devlet memuru ölen kişinin çalıştığı kuruma göre ödeme miktarı değişiklik gösterir. Ölen sigortalı aşağıda ki yakınları bu aylığa başvurabilir.
SGK tarafından verilen ölüm parasından yararlanmanın bazı şartları vardır. Bu şartları ile cenaze ödeneği;
ölen kişilerin hak sahiplerine verilmektedir. 1 yıl malullük, yaşlılık ve ölüm primi bildirmiş olanların hak sahiplerine cenaze ödeneği verilmesi için ölüm tarihinde sigortalı olma şartı aranmamaktadır.
Cenaze masraflarının karşılanması için vefat eden kişilerin ailelerine verilen cenaze ödeneği tutarı Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanmaktadır. Her yıl bir önceki yıla için Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığı tarafından açıklanan TÜFE değişim oranında arttırılarak belirlenmektedir.
Bu yıl için cenaze ödeneği miktarı ise 801 TL’dir.
SGK tarafından sigortalı ölen kişinin hak sahiplerine yapılacak olan cenaze ödeneğinin başvurusu kişinin ölüm tarihinin belirtildiği ve dilekçe ile SGK il müdürlüklerine başvuru yapılır. Emekli sandığından sigortalı olan kişilerin vefat etmesi durumunda 5434 Sayılı Emekli Sandığı Kanununa göre cenaze ödeneği kişinin maaşından az olmamalı. Bu sebeple makam, temsil ve görev tazminatı hariç bu yıl için 2.775,16 TL cenaze ödeneği verilmektedir.
Cenaze yardımı sorgulaması T. C kimlik numarası ile e-Devlet sistemi üzerinden yapılmaktadır. Aşağıdaki adımları takip ederek sorgulama işleminizi yapabilirsiniz.
Ölüm yardımı başvurusu için bu şekilde sorgulama yapabilirsiniz. Başvuru sorgulama sayfasında herhangi bir bilgi yok ise başvurunuz onaylanmamıştır.
e-Devlet üzerinden başvurunuzun onaylandığını gördükten sonra, onaylanan ücret belirli bir süre içerisinde Ziraat Bankasına yatırılmaktadır. Cenaze ödeneği vefat eden kişinin ailesi ödeneği bulunduğu ayın 8 yada 14’ü arasında alabilir.
Bizim babamız emekli idi 2018 yılında vefat etti ssk müdürlüğüne ölüm parası için başvuru yaptım fakat hiçbir dönüş yapılmadı biz ölüm parası almadık