SGK Prim Borçları Yapılandırılıyor! 48 Taksitle Ödeme Fırsatını Kaçırmayın!

Milyonlarca vatandaşın kamuya olan tüm borçlarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin yasa çıkarıldı. Kanuna yeni maddeler eklenirken, başvuru ve ilk taksit süreleri uzatıldı. Borçlu EYT üyeleri kanunen emekli olabilecekler. SGK ve Bağ-Kur üyelerini ilgilendiren kararla, prim borcunu peşin ödemek isteyen vatandaşlar için enflasyon farkının yüzde 90’ı silinecek. İşte tüm detayları..
SGK Prim Borçlarını Yapılandırma Fırsatı Başladı!
31 Aralık 2022 tarihine kadar olan ve SGK yapılandırma kapsamına dahil edilen borçlar şunlardır:
- Sigorta prim borçları
- Genel Sağlık Sigortası prim borçları
- Sosyal güvenlik destek primi borçları
- İşsizlik sigortası primi borçları
- Topluluk sigortası primi borçları
- İdari para cezası borçları
- İş kazası veya meslek hastalığından doğan rücu alacakları
- Yersiz bağlanan gelir ve aylıklardan doğan alacaklar
- Asgari işçilik değerlendirilmesi sonucu tespit edilen eksik işçilik tutarı üzerinden hesaplanan sigorta primi borçları yapılandırma kapsamında.
48 Taksitle Ödeme Fırsatı
Resmi Gazete’de vergi affı kanunun yayınlanmasıyla başvuru işlemleri resmen başladı. Peşin ödemede prim aslının ve tamamının ödenmesi halinde kalan Yi-ÜFE tutarının %90’ı silinecek. 12, 18, 24, 36 ve 48 eşit taksitte ödeme imkanı sağlanacak.
Borç Yapılandırma Başvuruları Başladı
31 Mayıs 2023 son başvuru tarihidir. İlk taksit ve peşin ödeme tarihi 30 Haziran 2023’te yapılacak.

EYT’lilerde Yararlanabilecek
Yapılandırma yasası kamuya olan tüm kesinleşmiş borçları kapsadığı için SGK’ya borcu olduğu için emeklilik başvurusu yapamayan EYT emeklilik başvurusu yapanlarda düzenlemeden yararlanacak.
Bağ-Kur, SSK ve GSS prim borcu bulunan EYT’liler kuruma başvurarak bu borçlarını isterlerse peşin isterlerse taksitle ödeyebilecek. İlk iki taksiti ödedikten sonra da borcu yoktur yazısı alarak emeklilik için de başvurabilecek.
Böylece finansal durumu olmadığı için başvuramayan, ya da borcu olduğu için başvurusu kabul edilmeyen EYT’liler için emeklilik yolu açılmış olacak. Kamuya olan tüm borçlardaki faiz ve gecikme cezaları silinecek. Ödemeler yapılırken ana para borcuna Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarlar eklenecek. Borcunu peşin olarak ödemek isteyen vatandaşlar için bu enflasyon farkının yüzde 90’ı da silinecek. Eğer borç idari para cezası ise aslından da yüzde 25 indirim yapılacak.
Vergi Borcu Sorgulama Nasıl Yapılır?
Vergi borcu sorgulama işlemi için öncelikle e-Devlet sistemi ya da Gelir İdaresi Başkanlığı’nın resmi internet sitesi kullanılabilir.
e-Devlet sistemi üzerinden vergi borcu sorgulama işlemi için T.C. kimlik numarası ve e-Devlet şifresi kullanılabilirken, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın resmi internet sitesi üzerinden sorgulama işlemi için vergi kimlik numarası ve vergi dönemi bilgileri gerekmektedir.
Sorgulama işlemi sonrasında vergi borcu varsa ödeme seçenekleri de yine bu platformlar üzerinden görüntülenebilir.