SGK’da Birikmiş Paramı Nasıl Alabilirim? 2023 Prim Hesaplaması

SGK’da birikmiş paramı nasıl alabilirim, birikmiş parayı almak için gerekli şartlar nelerdir kimler birikmiş paralarını alabilirler araştırdık.

SGK’da Birikmiş Paramı Nasıl Alabilirim? 2023 Prim Hesaplaması

SGK’da paramı nasıl biriktirebilirim diye soran vatandaşlar için prim hesaplamaları bu sayfada. SGK çalışanları emeklilik şartlarını sağlayamadıkları takdirde primlerini SGK’dan geri alabilirler. İçeriğimizde birikimlerimi SGK’dan nasıl alabilirim, doğum ve askerlik borcumu nasıl geri alabilirim, SGK’da geçmişe dönük sigorta prim hesaplaması nasıl yapılır gibi detaylarını açıkladık.

SSK Birikmiş Paramı Nasıl Alabilirim?

Biriken parayı alabilmek için öncelikle SSK’ya başvurmanız gerekmektedir. Başvuru için gerekli belgeleri toplayabilir, size en yakın SSK şubesine giderek talebinizi iletebilirsiniz. Size verilecek belgeyi imzalayarak birikmiş paranızı alabilirsiniz.

SSK Birikmiş Paramı Nasıl Alabilirim?

SSK birikmiş paranın alınabilmesi için Sosyal Güvenlik Kurumunca belirlenen dilekçe ile kimlik fotokopisinin il veya ilçe müdürlüklerine ibraz edilmesi gerekmektedir. Bu sayede insanlar birikimlerini elde edebilirler.

SGK’ya ödediğiniz normal aylık primlerinizden emekli olmadıysanız, gerekli şartları taşımanız halinde SGK’ya dilekçe ile başvurduktan sonra geri alabilirsiniz.

Emekli Olmak İstemiyorum 2023 Yılında Paramı Alabilir miyim?

SGK emekli olmak isteyenler için parasını geri ödemektedir. Emekli olmak için doğum borçlanması ve askerlik borçlanmasında yetersiz kalıyor ise SGK’ dan prim iadesi alabilirsiniz.

Emekli Olmadan Sigortadan Para Almak Mümkün mü?

Emekli olmadan önce sigortadan para almak mümkündür. Sosyal Güvenlik Kurumu aracılığıyla para almak isteyen kişilerin emeklilik süreci başlamadan başvuru yapması gerekmektedir. Emekli olmadan önce Sosyal Güvenlik Kurumu il veya ilçe müdürlüklerine şahsen başvurmaları gerekir. Başvuru yaparak içeride biriken parayı alabilirler.

SGK’dan Kimler Para İadesinde Bulunabilir?

SGK’ya prim iadesi dilekçesi ile başvurabilecek kişiler, SGK ve bağlı üyeleri ödedikleri primlerden devam edemezler ve eksik günleri tamamlamaları halinde SGK’ya başvurarak ödemiş oldukları primleri geri alabilirler.

Memurlarda ise bu durum Kesenek iadesi olarak bilinmektedir.

Primlerinizi toplu olarak geri alabilirsiniz. Paranızı geri alabilmeniz için herhangi bir yıl, prim ve yaş şartının karşılanmamış olması gerekmektedir.

Prim yıl sayısı erkekler için 25, kadınlar için 20’dir. Prim yaşına gelmemiş kişiler paralarını SGK’dan geri almak için başvuruda bulunabilirler.

Birikmiş primleri almanın 2 Yolu var:

Yüksek prim ödeyen ve yüksek primde belirtilecek olan işçi adına ödenen prim toplamının asgari ücretin 6,5 katından fazla olması gerekmektedir. Fazla ödeme SGK’dan alınabilir.

SGK görev yeri belgesi oluşturmak için içeriğimizden boş görev yeri belgesi indirebilirsiniz.

SGK’dan Birikmiş Para İade Şartları Nelerdir?

Sigorta ödemeye gücü olmayan kişiler bağlı bulundukları il/ilçe ‘de bulunan Sosyal Güvenlik Kurumuna dilekçe ile başvuruda bulunabilir. Başvuruda bulunmak için gerekli şartları sağlamak gerekmektedir.

SGK’dan birikmiş para iade şartları aşağıdaki gibidir:

  • Sigortalı olarak bir iş yerinde çalışmıyor olmak veya kendi işini bağ kur ödüyor olmamak gerekmektedir.
  • Emeklilik için gerekli olan 3 şartını tamamlamış olmak yıl şartı ve yaş şartı.
  • 4/A 2008’den önce kendi adına hem işçi hem de iç veren primi
  • 2008’den sonra ise sadece işçi primleri ödenmektedir.
  • 4/B bağkurlular için tarih ayrımı yapmadan ödemiş oldukları tüm primler kişilerin şahsına geri ödenmektedir.

SSK Birikmiş Paramı Almak İstiyorum 2023 Yılı Dilekçe Örneği

SSK’ya ödenen primin iadesi için dilekçe yazılmalıdır. Prim parasını geri almak isteyenlerin yazacakları dilekçe örneği aşağıdaki gibidir:

T.C

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI

Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü

Kamu Görevlileri Emeklilik Daire Başkanlığına

     ANKARA

Halen 5434 sayılı Kanuna tabi …………………..…… olarak görev yapmaktayım. Toptan ödeme yapılmak suretiyle tasfiye olan hizmetlerimin ihya edilmesini arz ederim.

.. / .. /20…

Adı Soyadı

İmza

  • T.C. Kimlik No         :
  • Emeklilik Sicil No   :
  • Kurum Sicil No        :
  • ADRES :

SGK Toplu Para Alma 2023 Hesaplama Yöntemi

SSK’da biriken paraların hesapları kişilerin sigorta türlerine göre yapılmaktadır. Yüzde, bugüne kadar devlet memurları tarafından yapılan tüm ödemelerin türlerine göre hesaplanır.

SSK tarafından verilen ödemelerin doğru bir şekilde hesaplanabilmesi için kişinin tutarı, türü ve sigortalılık türünün otomatik olarak girilmesi gerekmektedir. Ödemelerin daha doğru ve hızlı yapılmasını sağlayacak gelişmiş modellerle ödemelerin yönetimini de kolaylaştıracak.

SGK prim iadesi hesaplama yöntemi aşağıdaki gibidir:

  • BAĞKUR kapsamında çalışmış kişilerin birikim hesapları brüt kazançlarının %20’sidir.
  • 4/A kapsamındaki sigortalıların hesaplamaları sigorta giriş tarihlerine göre belirlenir.
  • 1 Ekim 2008 tarihinden önce sigortalı olanlar için 2008 yılına kadar brüt kazançlarının %20’si sigortalının SSK birikimi olarak hesaplanır.
  • 2008 yılından sonra sigortalı iseler brüt gelirlerinin %9’u hesaplanarak kişilere verilir.

Örnek SGK toplu para hesaplaması aşağıdaki gibidir:

01.10.2013-31.12.2014 tarihleri arasında toplam 15 aylık esnaf bağ kur ödemesi bulunan bir kişinin herhangi bir sigorta prim hizmeti yok ve 65 yaşında olduğunu varsayalım.

İade tutarını belirleyin.

  1. İşlemin tarihine göre, her bir satın alınan ürün için geçerli olan KDV oranını ve kurumun iadesi kapsamındaki vergilendirme oranını belirleyin.
  2. İade tutarının KDV oranı ile çarpımını yapın ve bu sonuca göre KDV tutarını belirleyin.
  3. İade tutarının vergilendirme oranı ile çarpımını yapın ve bu sonuca göre sosyal güvenlik primi tutarını belirleyin.
  4. İade tutarının, KDV ve sosyal güvenlik primi tutarlarını düşün ve sonuçta kalan toplam tutarın SGK prim iadesi olarak kabul edin.

Eğer bağ kurda SGK’dan toplu para alma hakkından yararlanırsa hesaplama her yıl için farklı yapılacaktır. BAĞ-KUR’da iade edilecek kısım brütün %20’si.

  • 2013 yılı ikinci yarısı brüt asgari ücret: 1.021,5 TL
  • Her ay için iade edilecek kısım: 1.021,5*%20= 204,30 TL
  • Toplam iade kısmı: 204,3×3=612,90 TL
  • 2014 yılı birinci dönem asgari ücret: 1.071,00 TL
  • Her ay için iade tutarı: 1.071,00 TL X %20=214,20 TL
  • Toplam iade: 214,20×6=1.285,20 TL
  • 2014 yılın ikinci dönem asgari ücret: 1.134 TL
  • Her ay için iade edilecek kısım: 1.134 TL
  • Toplam iade kısmı: 226,80 TL
  • Toplam iade: 226,80 TLx6=1.360,80 TL

01.10.2013-31.12.2014 yılları arasındaki ödemiş olduğu primlerini geri almak isteyen kişiye ödenecek toplam prim ödemesi 612,90 TL+1.285,20 TL +1.360,80 TL= 3.258,90 TL prim ödemesi yapılacaktır.

Geriye Dönük Sigorta Primi Nasıl Alınır Davası?

Geriye dönük prim ödemeleri bulunan ancak Sosyal Güvenlik Kurumundan paralarını alamayan kişilerin dava açması mümkün. Dava ile birlikte kişinin SGK’ya ödemiş olduğu primler netleştiğinde dava kararı ile birlikte ödemelerini alabilir. Ancak, ödemeleri ispat edilmediğinde para almaları mümkün değildir.

SGK’daki Paramı Nasıl Alırım?

SGK’ya yapılacak olan başvurunun onaylanması sonucunda paranızı alabilirsiniz.

SGK Prim İadesi Nasıl Hesaplanır?

SGK prim iadesi 4/A, 4/B çalışanlarına ve kişinin işe başlama tarihine göre hesaplamalar değişmektedir.

Sigorta Parası Ne Kadar?

genel sağlık sigortası aylık prim tutarı; 6.471,00 TL/3= 2.157,00 TL x %12= 258,84 TL sigorta parasıdır.

Ölen Kişinin Primleri SGK’dan İade Alınabilir mi?

Ölüm yardımı Bağkur’da en az 1800 gün, SSK’da en az 900 gün gerektirir. Ölüm aylığı için gerekli şartların oluşmaması veya ölüm aylığına başvuracak hak sahibi bulunmaması durumunda kişinin yasal mirası SGK’ya başvurarak SGK toplu para haktan yararlanabilir.

SGK Prim İadesi Yaş Şartı Var mıdır?

Prim iadesi için yaş şartı, sigortasız olup emekli olmayıp SSK birikim fırsatından yararlanmak isteyenler içindir. Resmi kanuna göre bu şart, erkekler için 60, kadınlar için 58 yaşından önce yapılması gereken bir işlemdir. Bireyler 58 veya 60 yaşını doldurduktan sonra para iadesi alamazlar.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.