Sicil Affı Başvurusu Nereye Yapılır? Başvuru Formu

Bankalara borcu olan milyonlarca vatandaşlarımız Kredi sicil affı geliyor. Resmi gazete’de yayımlanan torba yasa kapsamına alınan karşılıksız çek senet ve kredi ve kredi kartı sicil affı başvuruları yasanın meclisten geçmesinin hemen ardından yapılabilecek. Peki milyonlarca borçluyu ilgilendiren kredi sicil affından yararlanmak Bankalara Kredi Affı Başvurusu Nasıl Yapılır, için başvuru şartları neler? Kara listeden çıkmak için nereye başvurmak gerekiyor, Daha önce borçlu olanlar sicil affından nasıl yararlanacaklar, Bankalara başvuru yapmak gerekiyor mu, Borçlulara yeniden kredi verilecek mi, Tüm detayları araştırdık.

Sicil Affı Başvurusu Nereye Yapılır? Başvuru Formu

Ekonomiye ilişkin ‘Torba yasa‘ İcra takibindeki 2 bin lira ve altı alacakların tasfiyesi, senet ve kredi borçları için sicil affı gibi değişiklikleri içerek ekonomik düzenlemeler resmen yürürlüğe girdi.

Kanun Torba Resmen Yasalaştı! Sicil Affı Geldi

Ekonomiye ilişkin ‘Torba yasa’ Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yürürlüğe giren kanun ile karşılıksız çek ve protestolu senetleri ile kredi ve kredi borcu olan vatandaşlar bu borçları için sicil affı getirilecek.

Kimlerin Sicili Temizlenecek?

Bu yeni yapılandırma gereğince aşağıdaki borçları olan vatandaşlar bu kapsamda değerlendirilecek.

  • Gerçek veya tüzel kişilerin bireysel kredileri,
  • Gerçek veya tüzel kişilerin ticari kredi borçları,
  • Karşılıksız çek,
  • Protestolu senedi olan vatandaşları kapsamaktadır.

Bu borçları olan vatandaşları yapılandırma yaparak sicillerini temizleyebilecek.

Milyonlarca vatandaşı yakından ilgilendiren borç yapılandırılma düzenlemesine ilişkin merak edilen soruları cevapladı. İşte 10 soruda yapılandırma..

Sicil Affı Geliyor

Torba yasaya sicil ve çek affı da eklendi. Meclisten geçen torba teklifte karşılıksız çek ve sicil affı meclis gündemindeki torba yasa ile hayata geçirildi. İlgili torba yasa meclis kurulunda kabul edildikten sonra yapılandırma kanunu yakında tarihte yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Herkese Temiz Sayfa! Kredi, Kredi Kartı, Çek, Senet Borcunda Sicil Temizleniyor

Yürürlüğe girmesi beklenen Kanun kapsamda; karşılıksız çıkan çek, protesto edilmiş senet, kredi kartı ve diğer kredi borçlarını zamanında ödeyemeyen kişilerin yükümlülüklerini yerine getirmeleri halinde geçmiş ödeme performanslarına ilişkin olumsuz kayıtların dikkate alınmayacağı hususunda düzenleme yapılması amaçlanıyor.

Karşılıksız çek, protesto edilmiş senet, kredi kartı ve diğer kredi borçlarını zamanında ödeyemeyen kişilerin, yükümlülüklerine uymaları halinde geçmiş ödemedeki olumsuz kayıtlar dikkate alınmayacak.

kredi-sicil-affı
Sicil affı geliyor

Karşılıksız çıkan çek, protesto edilmiş senet, kredi kartı ve diğer borçlarını zamanında ödeyemeyen kişilerin olumsuz kayıtlarının belli koşullarla silinmesini içeren geçici sicil affı geliyor.

Kredi Sicil Affı ve Başvuru Yöntemi

Sicil affı başvuruları bankalara borçlu olan ve bu nedenle bankaların kara listesinde adı bulunan milyonlarca borçlunun umudu olmuş, yasa yürürlüğe girdiğinde artık kötü sicile sahip olanlar için yasa finansman sorunlarına çözüm getirecek olması beklentileri artırmıştı.

Bankaların kara listesine girenlere sicil affı, yatırımcılara vergi ve harç yapılandırmasını getiren yasa kapsamında Sicil affı yasası Resmi Gazete’ de yayınlanarak yürürlüğe girdiği andan itibaren başvuruları başlatılacak. Başvuru için herkes yasanın yürürlüğe girmesini bekliyor. Kara listede yer alan ve kredi notu düşen bankaların esnaf kredilerinden yararlanamayan binlerce esnaf sicil affı yasalaştığında bankalara başvuru yapabilecek.

Kara listede olan ve bu nedenle bankalardan kredi ve kredi kartı alamayan milyonlarca kişiye sicil affı yasası çözüm getirecek. Hükumet sicili bozuk olanların bankalardan daha kolay finansman sağlayabilmesi için sicil affı yasasını ele alacak. Finansman kuruluşlarındaki çeşitli borç bakiyelerini kapatmakta zorlanan, aylık taksit ödemelerini zamanında yapmayan ve bu nedenle kredi notu düşük olan ve bankaların kara listesinde bulunan özel ve tüzel kişilerin zaman kaybetmeden bankalara başvuruda bulunması gerekiyor.

Kredi sicil affı yasası yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 6 ay içinde bankalara başvuran özel ve tüzel kişilere bu sayede beyaz bir sayfa açılacak. Peki bankalara niçin başvuru yapılıyor? Tabi ki geçmiş borçların tamamının kapatılması ve borç yapılandırma yapmak için başvuru yapılacak.

Kimler Sicil Affına Başvurabilecek?

Bankalara borcun ödenmesi geciken kısmının kadar tamamının ödenmesi veya yeniden yapılandırılması halinde, geçmiş borçlarını ödemek ve peşin olarak kapatmak için yapılan başvurular (yani yapılandırma yapılması) sayesinde kredi kuruluşları ve finansal kuruluşlar tarafından dikkate alınmayacak. Ticari faaliyette bulunan ve bulunmayan herkes kobi, işletme, tüccar, esnaflar ve özel kişiler karşılıksız çıkan çek, protesto edilmiş senet, kredi kartı ve diğer kredi borçlarına ilişkin kayıtları için sicil affından yararlanabilecek.

Geçmişte bankalar ile yaşanan sıkıntılar nedeniyle kredi alamayan KOBİ ve özel kişiler bankalardan daha kolay kredi alabilecek.

Sicil Affından Yararlanma Şartları Nelerdir?

Sicil affından yararlanmanın şartları ise oldukça basit. Borçlular mutlaka yasa yürürlüğe girdiği tarihten (altı) 6 ay içinde borçlarının tamamını ödemesi yapılandırma yapılması şartıyla aftan yararlanmış olacak. Borcun tamamını peşin olarak ödeyen kişiler haricinde borç bakiyesini toplamını kapatmak için ödeme gücü olmayan özel kişi ve kobiler yine altı ay içinde bankalara başvuru yaparak borçlarının yapılandırılmasının talebinde bulunarak borcu 6 ay içinde faizi ile birlikte kapatarak veya yapılandırarak aftan yararlanabilecek.

Bankalara borç ödeme gayretinde bulunan borçluların banka nezdinde bu gayretleri sebebiyle isimleri kredi kuruluşları ve finansal kuruluşlar tarafından dikkate alınmayacak. Yani borcunu ödemek yapılandırmadan yararlanmak için bankalara başvuru yapan kişilerin borçlarını kapatma başvurusunda bulundukları için kredi notları dikkate alınmadan kredi verilebilecek. Bilindiği gibi kişilerin kredi notlarına dair bilgiler KKB de yani Türkiye Bankalar Birliği risk merkezinde kayıtları tutuluyor. Bankalar KKB kayıtlarını dikkate alınmayacak.

Kredi Sicil Affı Yasası Neler Getiriyor?

Bankalardan kredi ve kredi kartı borcunu zamanında ödemeyen ve günlerini aksatan kişilerin borç tahsilleri eğer 3 ay içinde ödenmediği tespit edilirse bankalar borcun tahsili için gerekli resmi işlemleri başlatabiliyor. 3 ay içinde yani 90 gün boyunca borç ödemediğiniz tespit edildiğinde banka borcun tahsili için yasal takip işlemi başlatarak banka avukatına gönderilerek işlemler başlatılıyor. (Bu süreç pandemi ile birlikte 180 güne çıkarıldı) Yani kişiler yasal takibe düştüğü andan itibaren isimleri kara listeye alınıyor. Kara listeye giren kişiler bankalardan 5 yıl boyunca tüm bankacılık hizmetlerinden mahrum kalıyor Ne bir kredi başvurusu kabul ediliyor ne de kredi kartı başvuruları onaylanıyor. Başvuruları 5 yıl içinde hiçbir şekilde kabul edilmeyen milyonlarca borçlu için yasa büyük bir umut oldu. Yasadan yararlanmak için şartları yerine getiren özel ve tüzel kişiler af sayesinde 5 yıl bekleme süresinden muaf oluyor ve istediği zaman bankalardan kredi, kredi kartı ve kredili mevduat hesabı açtırabiliyor tüm bankacılık hizmetlerinden yararlanabilmesi için önü açılıyor.

Kara listeden çıkanlar bu süre içinde kredi kullanarak bankalara borçlarını zamanında ve düzenli olarak ödeme yapmaları halinde bankalara kredi için başvuru yaparak kolaylıkla kredi alabilecek.

Bankalara Kredi Affı Başvurusu yaparak yapılandırmadan yararlanacak olan özel kişi ve tüzel kişilerin kredi notlarının yükseltilmesi ve 5 yıl bekleme süresinden muaf olması ile bu yıl verilecek devlet destekli kredi ve farklı kredi kampanyalarından yararlanabilmeleri kolaylaştırılacak. İsteyen herkes bu yıldan itibaren bankalardan istediği kredi için başvuru yapabilecek.

Bankalar Ne Zaman Sicil Affı Uygulayacak?

Henüz bankalara yapılacak başvuru ile ilgili bir mevzuat yayınlanmadı ancak, kanunun yürürlüğe girmesi ile birlikte tüm bankaların kanun gereğince işlem yapmaları gerekiyor. Yani vatandaşlar kanun hükümlerini ileri sürerek, bankalara yeniden yapılandırma ve borç kapatma başvurusu yapabilecekleri gibi, kredi sicil affı ile ilgili sicil temizleme ve kara listeden çıkma taleplerinde bulunabilirler. (Söz konusu af geçici sicil affı olarak değerlendirildiğinden kara listeden çıkarılma durumu BBDK insiyatifinde olacaktır).

Kredi Sicil Affı Başvurusu e-Devletten Nasıl Yapılır?

E-Devlet üzerinden kredi sicil affı başvurusu yapmak için Türk Bankalar birliği sekmesi üzerinden başvuru adımlarını takip ederek başvuruda bulunabilirsiniz.

NOT: Pandemi döneminde sicil affı getirilmişti. Yeni kanun yayınlanıncaya kadar 7326 sayılı yapılandırma kanun yürürlükte olacağından aşağıdaki bilgiler eski sicil affı düzenlemesinin detaylarıdır.

Yeni kanun yayınlandığından bilgiler güncellenecek olup, kimler sicil affından yararlanacak tüm bilgiler yeni kanuna göre düzenlenerek yayınlanacaktır.

TBB BİLGİLENDİRME NOTU SSS

Türkiye Bankalar Birliği yapılandırma kapsamındaki bu düzenlemeye ilişkin merak edilen soruları yanıtladı. Risk Merkezi tarafından hazırlanan raporda yapılandırma sürecine ilişkin soru-cevap şeklinde kapsamlı bilgilere yer verildi. İşte TBB’nin yayımladığı bilgilendirme notunda ön plana çıkan sorular ve yanıtları…

Karşılıksız Çek ve Protestolu Senetler ile Kredi ve Kredi Kartları Borçlarına İlişkin Kayıtların Dikkate Alınmaması Hakkında Kanuna eklenen geçici maddeye ilişkin Bilgilendirme Notunu incelemek için tıklayınız.

Geçtiğimiz yıllarda kredi kartlarının borçlarının 72 aya vadelendirilmesi için mevzuat Resmi Gazete’ de yayımlandı. Mevzuat metnine bu sayfadan ulaşabilirsiniz.

Sicil affının söz konusu olmadığı durumlarda ise kara listeden çıkmak için pek çok yöntem bulunmaktadır. Sicilin temizlenmesi için borçlarınızı en kısa sürede ödemeniz gerekiyor. Ayrıca bankalardan borç yapılandırması yaparak da kara listeden çıkmanız mümkün olmaktadır.

Ancak tamamen sicilinizin temizlenmesi 5 yıl sürecektir.

Borç yapılandırma yönetmeliğine 10 kritik soru ve cevapları aşağıdaki gibidir:

1- Düzenleme Hangi Borçları Kapsıyor?

Gerçek ve tüzel kişilerin karşılıksız çek, protestolu senet, bireysel ve ticari nitelikli kredi kartı dahil tüm kredi borçlarını kapsıyor. Borçların vadesinin 20 Mayıs’tan önce olması ve bu tarih itibarıyla kısmen veya tamamen ödenmemiş olması gerekiyor. Borçların 31 Aralık’a kadar ödenmesi, yeniden yapılandırılması durumunda Risk Merkezi nezdindeki kayıtlar dikkate alınmayacak.

2- Vadesi 20 Mayıs Öncesinde Kalan Borçları Kapsıyor mu?

Düzenleme, vadesi 20 Mayıs 2021 tarihinden önce olup, ödenmemiş borçları kapsıyor. Vadesi, diğer bir ifadeyle ödenmesi gereken tarihi, bu tarihten sonra olan borçlar düzenleme kapsamında bulunmuyor.

3-Borç Bilgileri Nasıl Öğrenilecek?

Borcun bulunduğu banka veya finansal kuruluştan öğrenilebilir. Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi tarafından, gerçek ve tüzel kişilerin kendilerine ait kredi, kredi kartı, çek ve senet bilgileri ile ilgili rapor sunuluyor. Sadece gerçek kişilere, e-Devlet kanalı üzerinden rapor hizmeti veriliyor. Aynı gün içerisinde 1 adet olmak üzere her ay 4 adet rapor ücretsiz rapor alınabiliyor.

4-Ödeme Yapıldığında Risk Merkezi Kayıtlarına Yer Alacak mı?

Borcun tamamının ödenmesi, yeniden yapılandırılması halinde, bundan sonraki finansal işlemlerde Risk Merkezi nezdindeki bu kayıtlar banka ve finansal kuruluşlarca dikkate alınmayacak. Düzenleme kapsamına giren borç ve ödeme bilgileri mevzuat kapsamında Risk Merkezi kayıtlarında yer almaya devam edecek.

5-Borç Ödeme, Yeniden Yapılandırma, Taleplerimizi Nereye Yapabilirim?

Borcunuzun bulunduğu banka veya finansal kuruluşa başvuru yapılması gerekiyor.

6-Borcumu Yapılandırmak için Başvurdum, Talebin Olumlu Karşılanmadı Ne Yapabilirim?

Banka veya finansal kuruluş ile imzalamış olduğunuz kredi sözleşmesi şartlarında herhangi bir değişiklik yapılması, her iki tarafın da anlaşması ile mümkündür. Bu nedenle, yeniden yapılandırma talebiniz, banka veya finansal kuruluşun ticari kararına bağlıdır.

7- Borcumu Ödediğimi Nasıl Belgelendirebilirim?

İlgili banka veya finansal kuruluşa başvurup, buna ilişkin yazı alarak veya Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi’nden Risk Merkezi Raporu alarak belgelendirilebilir.

8- Borcun Ödenmesi Halinde Risk Merkezi Raporunda Ne Zaman Görülebilir?

Kredi kartı dâhil kredi borcuna ilişkin ödeme bilgileri e-Devlet haricindeki kanallar üzerinden, ödeme tarihini takip eden bir sonraki ay sonunda, e-Devlet kanalı üzerinden; ödeme tarihini takip eden 2 iş günü sonrasında, karşılıksız çeke ilişkin ödeme bilgileri ödeme tarihini takip eden 2 iş günü sonrasında görülebilir. Protestolu senede ilişkin ödeme bilgileri de ödeme tarihini takip eden 1 iş günü sonrasında görülecek.

9- Bireysel Kredi, Kredi Kartı Borcumu Ödediğimi Banka, Finansal Kuruluşlar Ne Zaman Görebilir?

Borcun ödendiği tarihi takip eden 3’üncü iş gününden itibaren görebilir. Ticari krediler için de aynı süre geçerli.

10- Borcumu Ödersem Yeni Kredi Kartı Alabilecek miyim?

Kredi kararı, banka ve finansal kuruluşların Bankacılık Kanunu ve ilgili düzenlemelere göre vereceği ticari karar niteliğindedir. Risk Merkezi raporundaki borç bilgilerinin eksik, hatalı olması durumunda da borcun bulunduğu banka, finansal kuruluşa başvurulacak.

Düzenleme Ne Zaman Yürürlüğe Girdi?

Düzenleme 9 Haziran 2021 tarihli ve 31506 sayılı Resmî Gazete‘de yayımlanarak aynı tarih itibariyle yürürlüğe girdi.

Yorumlar

  1. Avatar of Erim Erim dedi ki:

    Banka sicil affi icin nere dikekce veriliyor

    1. Avatar of Alperen Alperen dedi ki:

      Ben borçlarımı ödedim ve 1 yılı geçti her hangi bir kurum ve kuruluşa hiç bir bankaya borcum yok vergi borcum dahi yok hatta ve hatta yatırımcı pozisyonuna geçtim bankalar bunu görmesine rağmen kredi ve kredi kartı vermiyor bunun sebebi ne olabilir