Başlıklar:
Sürü yöneticisi desteği adı altında Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilen bir destek bulunmaktadır. Sertifikaya sahip olan çobanların, çoban desteği alım şartlarını taşımaları halinde kendilerine ödeme yapılacaktır. Her yıl belirlenen tarihlerde başvurular alınmakta ve ödemeler bir sonraki yılda peşin olarak üreticilerimizin hesaplarına aktarılmaktadır. Sürü yöneticisi istihdam desteği için ödeme tarihleri de belirlendi. Çoban desteği nedir, sürü yöneticisi desteği nasıl alınır, çoban desteği ne kadar veriliyor, büyükbaş, 100 koyuna çoban desteği, Çoban desteği kimlere verilir ve tüm merak edilenlerin detaylarını içeriğimizden bulabilirsiniz.
Devlet tarafından küçükbaş ve büyükbaş hayvancılık sektöründe hizmet veren sürü yöneticilerin destekleme ödemesi yapılmaktadır. Hayvan çiftliği sahibi, hayvanların bakımı için sertifikalı çoban görevlendirdiğinde, bu görevli için Devletten destekleme ödemesi alabilmektedir. Sürü yöneticisi desteğinin şartları, başvuru koşulları, kaç para ödendiği içeriğimiz dedir.
Çoban istihdam desteği adı verilen bu destekleme hayvan sahiplerinin sürü yöneticisi istihdam etmeleri karşılığında Devlet tarafından yapılan hibe ödemelerdir. Ödenen para miktarları ve şartları Tarım ve Orman Bakanlığınca belirlenmektedir. Sürü yöneticileri diğer adıyla çobanlar Bakanlıkça düzenlenmiş en az 104 saatlik sürü yönetim eğitim programı almış ve bu programı başarı ile bitirerek sertifika almaya hak kazanmış olması gerekmektedir.
Sürü yöneticisi istihdam desteği alabilmek için belirtilmiş olan şartlara ve kurallara uyum sağlanması gerekir. Çoban istihdam desteklemesi 250 ve üzerinde anaç küçükbaş koyun ve keçi hayvanı olanlara verilir. Çoban istihdamında gereken şartlar;
Sürü yöneticiliği istihdam desteğinden yararlanmak isteyen kişiler, başvurularını dilekçe ile işletmenin bağlı olduğu İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine yapması gerekmektedir. Çoban desteklemesinden yararlanmak isteyen kişilerin başvuru esnasında istenecek olan evrak ise aşağıda sıralanmıştır.
Çoban eğitimi Halk Eğitim Merkezleri tarafından açılan kurslarda verilmektedir. Bu kurslara katılan ve başarı ile tamamlayan adaylar sürü yöneticisi sertifikasına sahip olurlar. Başvurular Halk Eğitim Merkezlerine yapılmaktadır.
Kimler Çoban Sertifikası Alabilir?
Hangi konularda eğitim veriliyor?
Kurs süreleri ve saatleri Halk Eğitim Müdürlüklerince kurs programında belirtilmektedir. Haftalık işlenen ders saatine göre gün belirlenmektedir. Tebliğde yer alan ifadeye göre kurslar en az 104 saatten oluşmaktadır.
Sürü yöneticileri devlet tarafından verilen destekten faydalanabilmeleri için geçerli olan yıl içinde ilgili başvuru yerlerine başvurmak gerekmektedir. Bu destek her yıl belirlenen tutarlarda verilmektedir. Başvurular şahsen yapılabileceği gibi, çobanın çalıştığı işletmenin sahibi tarafından da yapılabilecektir.
Doldurulan başvuru dilekçesinin bizzat Tarım İl ya da İlçe Müdürlükleri’ ne teslim edilmesi gerekmektedir. Yukarıdaki gerekli evraklar bölümünde yer alan evrakları da başvuru formuna ekleyerek ibraz ediniz.
Çoban parası adı ile verilen istihdam desteği hayvancılık destekleri kapsamında değerlendirilmemelidir. Yukarıdaki şartları taşıyan, sertifikalı, verilen sürede başvuru yapan ve evraklarını eksiksiz olarak teslim eden sürü yöneticilerine verilecek destek geri ödemesiz yani hibedir. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından belirlenen çoban istihdam destek parası tutarı ise 5 bin TL’ dir. Bu miktar 12 aylık süre zarfı için verilecektir. Başvuru yapanların Hayvancılık Bilgi Sistemi kayıtları teyit edilir. Şartlar uygunsa destekleme ödemesi almaya hak kazanılır. Destek her yıl verilmektedir. Korona virüsün salgınıyla alınan önlemler haricinde ödenecek desteklemeler hakkında bilgi alabilirsiniz.
Devlet tarafından işletmelerin istihdam edecekleri sürü yöneticilerinin masraflarının karşılanması adına halk arasında çoban parası olarak bilinen ödemenin tutarı 5 bin TL‘dir. Başvurularını yapan ve gerekli şartları taşıyarak destekleme ödemesi almaya hak kazanan yetiştiricilerimiz için ödeme tarihleri belirlenmiştir. Bu yıl 7 bin 23 adet işletme çoban desteğinden yararlanacaktır. Bu da 7.023*5.000 = 35 milyon 115 bin TL ödeme yapılacağı anlamına gelmektedir. Ödemeler Ziraat Bankası aracılığı ile işletme sahiplerinin hesaplarına yatırılacaktır. Ödemeler tek seferde ve peşin olarak hesaplara yatırılacaktır.
Ziraat Bankası Destekleme Ödeme Sorgulama sayfasını kontrol edebilirsiniz.
Telegram Kanalımızdan bize ulaşabilirsiniz.
çobanlık sertifikası için nereye başvurabilirim
Büyük baş hayvancılık yapan da sigorta Sı devlet yatıriyormu? Kaç para yatıyor, özelde yaptırsak 2018 senesinde kaç para tutar?
Senelik 5 binmi yoksa aylık odememi