Başlıklar:
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından her yıl olduğu gibi destekler verilmeye devam edecek. Çiftçilerimiz geçen yıl başvuruları yapılan tarım desteklerinin ne zaman ödeneceğini merak ediyor. Destekler bildiğimiz gibi Ziraat Bankası şubelerine yatırılıyor. İnternet üzerinden tarım hibe destekleri sorgulaması yapabilirsiniz. Tarımsal destekler ve hibeler, koyun hibe desteği, büyükbaş hayvancılık, ilaç, mazot, yem gibi konularda verilmektedir. Destekleme almak için gerekli şartları taşıyanlar 2020 yılında da başvurularını yapabilirler.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hibe şartlarını taşıyan, tarım ve hayvancılık faaliyetleri ile uğraşan çiftçilerimize çeşitli tutarlarda destek verilmektedir. Hayvancılık destekleri hayvan başına belirlenen tutarlarda verilmekte olup bakanlık tarafından ilan edilen tarihlerde başvurular alınmaktadır. Başvuru şartlarını taşıyan ve desteklenmeye uygun olan çiftçilerimiz bu desteklerden yararlandırılmaktadır.
Bu anlamda verilen destekler Resmi Gazete’ de yayınlanarak yürürlüğe giren tebliğler neticesinde kullandırılmaktadır. Üretimde kalite ve verimliliğin artırılması, dışa bağımlılığın azalması, ekilen tarımsal ürün çeşitliliğinin sağlanması ve ürünlerin doğru bölgelere ekilmesi, hayvancılık faaliyetlerinin ve işletmelerinin geliştirilmesi ve modern hale getirilmesi, çiftçinin mazot, gübre, ilaç, tohum gibi maddelere kolay ve daha uygun fiyata kavuşması adına bir takım çalışmalar yapılmaktadır. Destek verilen konular çeşitlilik arz etmektedir. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2020 yılı için ayrılan bütçe tutarı 22 milyar TL’ dir.
2020 yılında en az iki kez yağ ve protein oranı ile somatik hücre sayısı yönünden geçerli süt içerik analizi yaptırmış üreticilere hayvan başı 150 liraya kadar destek verilecek.
2020 tarım ve hayvancılık destekleme ödemeleri arasında çiftçiler tarafından merakla beklenen Yem desteği miktarı belli oldu. Buna göre;
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Büyükbaş ve küçükbaş yem desteği miktarını açıkladı. 11 TEMMUZ 2020 tarihinde 31182 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre; Büyükbaş yem desteği hayvan başına 65 TL, küçükbaş yem desteği 6,5 TL olacak.
Küçük aile işletmelerine yem desteği verileceği açıklandı. Buna göre;
Manda dahil 20 başa kadar sağmal dişi ve erkek sığırı olan yetiştiricilere hayvan başına 65 TL,
50 başa kadar anaç koyun keçi küçükbaş hayvanı olan yetiştiricilere hayvan başına 6,5 TL. Bakanlıkça belirlenecek kriterlere göre destekleme ödemesi yapılır.
Çiftçiler tarafından merakla beklenen 65 TL yem desteği açıklama yapılmasının ardından ödeme tarihleri ne zaman olacak konusu araştırılmaya devam ediliyor. Konu ile alakalı olarak Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından nihayet beklenen açıklama geldi. Yem desteği açıklamasının videosunu izleyebilirsiniz.
Tarım ve Orman Bakanlığı çiftçiler tarafından beklenen tarım ve hayvancılık destekleme ödemeleri kapsamında toplamda 374 milyon TL ödemenin 5 Haziran 2020 tarihinde çiftçilerin hesaplarına yatırıldığını açıkladı.
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli; tarım ve hayvancılık destekleri olarak Fark Ödemeleri, Hayvan Hastalıkları Desteği ve Hayvan Genetik Kaynaklarının Yerinde Korunması Projesi desteklerini çiftçilerin hesaplarına yatırdı.
Bu yıl Mart ayından itibaren yapılmaya başlanan tarım ve hayvancılık destekleme ödemeleri ile ilgili takvim ve ödeme tarihleri le ilgili detaylar Bakanlık tarafından belirlenen takvimlere göre açıklandıkça sitemiz üzerinden yayınlanmaya devam edilecektir.
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli; Hububat alım fiyatlarını mayıs ayı ilk haftasında açıklayacağız. Çiftçimizi, üreticimizi doyuracak bir fiyat politikası oluşturma gayreti içindeyiz. Bu sene de çiftçimizi, üreticimizi alım fiyatlarıyla memnun edeceğiz açıklamasının ardından;
4 Mayıs günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Normalleşme süreci toplantısında Hasat dönemi öncesinde çiftçilere yeni müjde verdi..
Ton başına bakliyat alım fiyatlarını da;
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, destek ödemeleri hakkında tarih ve destek tutarlarını belirtti. Açıklamalarına göre buzağı desteği, manda malak desteği, küçükbaş sürü büyütme desteği ve çiğ süt destekleri yapılmaktadır. 2019 yılı 2. Dönem buzağı destekleri ödemeleri 27 Kasım 2020 tarihinde saat 18:00′ dan sonra üreticilerin hesaplarına yatırılacağı müjdesi geldi
Yukarıdaki tabloda 4 ay ve üzeri buzağı için 350 TL, soy kütüğüne kayıtlı olan buzağılar için ise 500 TL destek verileceği belirtiliyor. Geçen yıl başvuruları alınan destekler için Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından ödenme tarihleri ilan edildi. Yetiştiricilerimiz T.C. kimlik no ve vergi numaralarının son hanelerine göre ödemelerini Ziraat Bankası şubelerinden alabilir.
Yetiştiricilerimiz ödemelerini almak için Ziraat Bankası’ na gidebilirler.
Destek alabilmek için yetiştiricilerimizin hayvanlarını zamanında küpeletmesi ve hayvan kayıt sistemlerine hayvanları kaydettirmesi gerekmektedir. Aynı zamanda aşılarının da düzenli yapılması gerekiyor. TÜRKVET‘e giriş yapmak için tıklayınız. Aşı uygulamaları için de büyükbaş hayvanlara hayvan başına 1,5 TL, küçükbaş hayvanlara hayvan başına 1 TL destekleme ödemesi verilmektedir.
Yaşanmakta olan Koronavirüs nedeniyle çiftçilerimizin sağlığını önemsiyor, ortak yaşam alanlarından mesafenizi korumanızı destekliyoruz.
Ölümcül korona salgının önlenmesi amacıyla vatandaşları kalabalık ortamlardan uzak tutmak amacıyla https://eciftci.tarbil.gov.tr/ portalı üzerinden tarım, hayvancılık destek ve başvurularını gerçekleştirmeleri gerekmektedir.
Eçiftçi portalı üzerinden yapılacak tarımsal destek başvuruları ise;
E-çiftçi üzerinden hayvancılık başvuruları ise;
Aynı zamanda Bekir Pakdemirli son paylaşımına göre e-devlet üzerinden tüm başvurularını yapabilecekleri açıklandı.
Ülkemizde Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2017 yılında Havza Bazlı Destekleme Modeli oluşturularak Milli Tarım Projesi başlatılmıştır. Bu proje kapsamında destekleme bölgeleri oluşturulmuş ve bu destekleme bölgelerinde oluşturulacak olan ürünler belirlenmiştir. Bu ürünlerin seçilmesinde yetiştirilme bölgeleri etkili olurken aynı zamanda hayvansal üretimin artması ve insan sağlığına zarar vermeyecek olan ürünlerin üretilmesi kararlaştırılmıştır.
Bu amaçla oluşturulan havzalara ülke genelinde 21 adet ürün ekilmesi kararlaştırılmıştır. Bu ürünlerin yanı sıra tohumlardan verim alınması amacı ile sertifikalı tohum, yem bitkisi üretimi, mazot ve gübre gibi konularda da destek verilmektedir. Ekilecek olan ürünler, yem bitkileri, kuru soğan, patates, zeytinyağı, buğday, arpa, çeltik, tritikale, dane mısır, nohut, mercimek, yulaf, pamuk, ayçiçeği, soya gibi ürünlerin ekilmesi kararlaştırılmıştır.
Bu ürünlerin ekilmesi hususunda bakanlık gerekli kurumlar ile görüşme yapmış ve bir ürün listesi oluşturulmuştur. Milli Tarım Projesi kapsamında 2020 yılında ekilecek olan ürünler ile ilgili detaylı bilgi almak için tıklayınız.
Bu desteklerin yanı sıra bakanlık aşağıdaki konu ve tutarlarda destekleme sağlayacaktır.
2021 yılı Havzalarda desteklenecek Ürün Listelerine buradan ulaşabilirsiniz. İllere göre desteklenecek olan ürünlerin listesini görüntülemek için tıklayınız.
Hayvancılık konusunda verilecek olan destekler aşağıdaki tabloda gösterilmektedir.
4 Ay ve Üzeri Buzağı ve malak 370 Soykütüğüne kayıtlı buzağı desteklemesi 600 Döl Kontrolü 50 (ek) Yetiştiricilik Bölgesi İlleri 200 (ek) Anaç Manda 250 Soy kütüğüne kayıtlı manda 400 Malak 150 Soy kütüğüne kayıtlı Malak 400 Sürü yöneticisi desteği 01 Ocak ve 31 Aralık tarihleri için toplamda 5 bin TL Koyun-Keçi 25 TL/baş Tiftik 30 TL/baş Soğutulmuş Manda, koyun-keçi, İnek sütü Bakanlık tarafından her yıl belirlenir. Her bir sığır için Bakanlık tarafından her yıl belirlenir. Tohum (kutu) 70 TL/adet Yaş koza 50 TL/kg Arılı kovan 10 TL/adet Ana arı 15 TL/adet Damızlık ana arı 80 TL/adet
4 ay ve üzeri buzağı : 2. dönem başvuruları istenilen tarihler arasında İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri kanalı ile alınacaktır.
Soy kütüğüne kayıtlı buzağı: 2. dönem başvuruları belirlenen tarihler arasında alınacak olup başvurular Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği‘ ne yapılacak.
Malak desteklemesi : 150 TL destek için İl ve İlçe Tarım ve Ormancılık Müdürlükleri’ ne 400 TL destek için Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği‘ ne üye olanlar birliklere başvuru yapabileceklerdir. Koyun Keçi 2020 Hayvancılık Destekleme Başvuruları hakkında bilgi alabilir ve başvurularınızı yapabilirsiniz.
Tarım ve Orman Bakanlığı 2020 yılında çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Büyükbaş hayvanlarda küpeleme işlemleri, süt konusunda faaliyet gösteren birlikler tarafından yapılmaktaydı. Bakanlık personeli tarafından verilen hizmet yapılan indirimler ile 1 kuruşa indirilmişti. 2020 yılında Bakan Pakdemirli tarafından yapılan açıklamaya göre küpe için herhangi bir ücret alınmayacaktır. Sadece büyükbaş değil küçükbaş hayvancılık faaliyetlerinde bulunanlar da ücretsiz küpe hizmetinden yararlanacaktır.
Küçükbaş veya büyükbaş hayvan küpe sorgulaması yapmak için tıklayınız.
Tarım ilacı satan pek çok firma var. Tarım ilacı kullanımı çok önerilmese de tarımsal mücadele konusunda uygun görülüyor. Özel firmalarda bu ilaçlar oldukça pahalıya satılıyor. Tarım Kredi Kooperatifleri’ nde bu ilaçlar daha uygun fiyatlara bulunabiliyor. Bakanlık ve sanayici iş adamları tarafından yapılan toplantılar sonucunda tarım ilaçlarında da indirime gidilmesi kararlaştırıldı. Çiftçilerimizin tarım ilaçlarına daha uygun fiyatlara ulaşmasının sağlanması amacı ile ilaç fiyatlarında %15 indirime gidildi. Sanayiciler çiftçilerimizin tarımsal ilaçlara daha kolay ulaşmaları adına ilaç fiyatlarında indirimler meydana geldi. Tarım Kredi Kooperatifi İlaç Fiyat Listesi’ ni inceleyebilirsiniz.
Son günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kenevir üretimi konusunda bazı çalışmalar başlatılacağı dile getiriliyor. Bu amaçla bakanlık alarma geçti. 2020 yılında kenevir üretiminin artması amacı ile çalışmalar başlatılacaktır. Yapılan düzenleme ile bakanlık tarafından 19 ilde kenevir üretimi için resmi olarak izin verilecek. Bu anlamda birkaç üniversite ve TÜBİTAK tarafından çalışmalar yürütülecektir.
Hayvan yönetimi konusunda ilgili ve bilgili kişilerin olması muhakkak üretimi artıracaktır. Bu sebeple ilgili bakanlık tarafından alanında uzman ve sertifikalı sürü yöneticilerinin yetiştirilmesi için de destek verilmektedir. Bu anlamda 2020 yılında verilecek olan destek tutarı 5 bin TL olacaktır. Çoban istihdam desteğinden yararlanmak için mevcut işletmenin 250 baş ve üzeri koyun ve keçi sahibi olması gerekmektedir. Sürü Yöneticisi Desteği Nasıl Alınır? isimli içeriğimizden başvurunun nasıl yapılacağı ile ilgili bilgi alabilirsiniz.
Mazot ve gübre desteklemeleri ile Bakanlık çiftçilerimizin üretimde ihtiyaç duydukları girdilerin sağlanması amacı ile elinden gelen desteği sağlamaktadır. 2020 yılında mazot ve gübre desteği almak için bazı şartlara sahip olmanız gerekmektedir.
ÇKS belgeniz ile il ve ilçe Tarım ve Orman Müdürlükleri’ ne başvuru yapabilirsiniz. Toprak analizi 50 dönüm için geçerli olanların dikkat etmesi gereken hususlar vardır. 140 dekar araziye sahip olanlar 2 kez toprak analizi yaptırmalıdır. Toprak analizlerinin yapılması için de her bir numune için 40 TL destekleme ödemesi yapılmaktadır.
Ürünlere göre verilecek olan destekleme tutarları yukarıdaki tabloda gösterilmektedir. Havza bazlı üretilecek olan ürünlere göre verilecek gübre desteği dekar başına 4 TL olmakla birlikte mazot destekleme tutarları değişiklik göstermektedir. Destek başvurusu verileceği dönemde şayet mazot fiyatlarında artış meydana gelirse ilgili bakanlık tarafından mazot destekleme fiyatları artırılabilir. Mazot Gübre Desteği Başvurusu Nasıl Yapılır? isimli içeriğimizi inceleyebilir, gerek duyduğunuz mazot ve gübre desteklemelerine kavuşabilirsiniz.
Bakanlık tarafından destek verilen konulardan bir tanesi de süt prim desteğidir. Bu destek litre başına verilmekte olup her yıl bakanlık tarafından belirlenmektedir. Geçtiğimiz yıl ortalama olarak 10 kuruş destek verilmekteydi. Bakan tarafından verilen müjdelerden bir tanesi de süt prim desteğinin artırılması oldu. Destek litre başına 15 kuruş artırılarak 25 kuruşa yükseltildi. 2020 yılı Ocak, Şubat ve Mart aylarında bakanlık tarafından verilecek olan süt prim tutarı 2020 yılının ilk çeyreğinde 25 kuruş olacaktır.
Çiftçilerimize; arıcılık ve biyolojik ve biyoteknik mücadele desteği olmak üzere çiftçilere tarımsal destekleme ödemeleri yapılacak.
Havza bağlı destekleme modeli kapsamında verilen yem bitkisi ve fındık desteklemeleri için Ödemeler yetiştiricilerimizin T.C. kimlik numaralarının son hanelerine göre ödemeler yapılmaktadır.
Alan bazlı fındık için çiftçilerin Ziraat bankası hesaplarına TC kimlik numarasının son hanesi “0” “2”, “4” “6 ve 8” olanlara belirlenen takvimlerde saat 18.00 itibariyle yapılacaktır.
Bakanlık tarafından verilecek olan destek türlerine göre aranan şartlar farklılık gösteriyor olsa da genel şartlar da bulunmaktadır.
Bakanlık tarafından ilan edilecek olan tarihlerde siz de destekleme başvurularınızı yazabilirsiniz.
Telegram Kanalımızdan bize ulaşabilirsiniz.
Küçük baş hayvan çiftliği açmak istiyorum
Akrep üretim çiftliği açmak istiyorum