2021 Güncel:
Tarım ve Orman Bakanlığı, tarım ve hayvancılık alanında hibe ve kredi desteği vermeye devam ediyor. Büyükbaş, küçükbaş hayvancılık hibe desteği şartları 2021 yılına nelerdir, küçükbaş ve büyükbaş hayvan desteği nasıl alınır, hayvancılık destekleri 2021 ödeme takvimleri açıklandı mı? Ödemeler ne zaman yapılacak araştırılmaya devam ediyor. Tarım ve Orman Bakanlığı hayvancılık hibe destekleri 2021 yılında verilecek tüm desteklerden faydalanabilmek için çiftçilerin bazı şartları taşıması gerekiyor. Aranan şartları taşıyan çiftçilerin 2021 yılında da büyükbaş hayvandan buzağıya, tarımsal ekipmanlardan sertifikalı tohuma kadar tüm alanlarda desteklenmeye devam edileceği bildiriliyor. Çiftçiler ise yeni dönemde desteklemelerin ne zaman ödeneceğini merak ediyor. Detaylar haberimizde.
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli selden en çok etkilenen Giresun ve Develi’ de üreticilerin beklediği buzağı desteklerinin bugün saat 18: 00′ dan sonra yapılacağı açıklandı. Giresun’ da 15 bin 850 buzağı için 7 milyon 415 bin, TL, Develi’de ise 1394 buzağı için 737 bin TL destek ödemesi olmak üzere toplamda 8 Milyon 152 Bin TL. buzağı desteği bugun üreticilerin hesaplarına aktarılacak.
Açıklama için tıklayınız.
Buzağı destekleme ödemeleri bugün 28 Ağustos saat 18.00 itibariyle üreticilerin hesaplarına aktarılacak.
Tarım ve Orman Bakanlığından yapılan açıklamaya göre tarım ve hayvancılık destekleri kapsamında toplamda 374 milyon TL destekleme ödemesi 5 Haziran 2021 tarihinde yapılmaya başlandı.
Tarım ve Orman Bakanı BekirPakdemirli;
2021 tarım ve hayvancılık destekleme ödemeleri arasında çiftçiler tarafından merakla beklenen Yem desteği miktarı belli oldu. Buna göre;
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Büyükbaş ve küçükbaş yem desteği miktarını açıkladı. Buna göre; Büyükbaş yem desteği hayvan başına 65 TL, küçükbaş yem desteği 6,5 TL olacak.
Çiftçiler tarafından merakla beklenen 65 TL yem desteği açıklama yapılmasının ardından ödeme tarihleri ne zaman olacak konusu araştırılmaya devam ediliyor. Konu ile alakalı olarak Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından henüz resmi bir açıklama geldi.
Küçükbaş kapasiteli Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvancılık İşletmelerine 2020 yılında Yapılacak Yem Desteğine İlişkin Karar 31182 sayılı resmi gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre;
20 başa kadar (20 dahil) anal simri ve/veya besilik erkek sığırı olan yetiştiricilere hayvan başına 65 TL,
50 başa kadar (50 dahil) anal küçükbaş hayvanı olan yetiştiricilere hayvan başına 6,5 TL yem desteği verilecek.
Konu ile ilgili net bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
2021 tarım ve hayvancılık destekleme ödemeleri arasında çiftçiler tarafından merakla beklenen Besi Destekleri ile ilgili açıklama yapıldı. Buna göre;
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli Şanlıurfa’ da yaptığı konuşmasında Haziran Ayında besi ödemelerinin yapılacağını açıklamıştı ve Haziran ayında da 131 milyon TL besi desteğini ödeyeceğini belirtmişti.
Haziran ayında ödenmesi planlanan destekleme ödemeleri Bakanlık tarafından edinilen bilgiye göre 12 Haziran 2021 tarihinde saat 18:00’dan sonra çiftçilerin T.C kimlik numaralarının son hanesine göre hesaplara yatırılacaktır. T.C kimlik numarasının sonra hanesine göre yatırılacak olan destekleme ödeme tarihleri;
tarihlerinde saat 18:00’dan sonra çiftçilerin hesaplarına yatırılacaktır. Toplamda 886 milyon lira olarak ödenecek olan destekleme ödemeleri;
Geçtiğimiz günlerde açıklanan hububat alım fiyatları üreticinin yüzünü güldürdüğü açıklayan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, açıkladıkları hububat alım fiyatlarının çiftçileri sevindirdiğini ve memnun ettiğini belirterek, bu yıl TMO’nun buğdayı 1650 TL’den, arpayı da 1275 TL’ den alacağını söyledi.
Tarım ve Orman Bakanı tarafından açıklanan bilgiye göre destek ödemeleri Nisan ayında yapılacaktır. Bu destek ödemelerinde buzağı desteği, manda malak desteği, küçükbaş sürü büyütme desteği ve çiğ süt desteği yer alıyor. Yapılacak olan destek ödemelerinde en önemli noktayı buzağı destek ödemesi oluşturuyor. Nisan ayında toplamda 1 milyar 759 milyon lira destek ödemesi yapılacak. Ayrıca Aralık, Ocak, Şubat ve Mart ayları çiğ süt prim desteği 10 kuruştan 15 kuruşa çıkarılmıştır. Bu destek ödemeleri ise:
40 bin çiftçiye verilmesi gereken avans ile küspe istihkak bedellerinin ödemesini erken yapılacağını açıklayan Berat Albayrak,
Erken ödeme kapsamında toplam 250 milyon lira, 3 Nisan’da pancar çiftçisinin hesaplarında olacak. dedi.
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yapılan açıklamalara göre çiftçilerin beklediği destekleme ödemeleri yarın itibari ile başlıyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı içinde bulunduğumuz dönem itibari ile tarım ve hayvancılık alanlarında hibe ve teşvik vermeye devam etmektedir. Ülkemizdeki tarımsal faaliyetlerin kayıt altına alınarak kontrol edilmesi, üretimde kalitenin sağlanması, hayvan hastalıklarının önüne geçilmesi ya da tarımsal üretimde verim elde edilmesi konusunda çeşitli faaliyetler yürütülmektedir. Destekleme konularına yeni başlıklar eklenmiş ve destek kapsamı sürekli olarak genişletilmektedir. Fiyatların arttığı şu dönemlerde ithalat sıkıntısının ortadan kaldırılması amacı ile verilen destekler önem arz etmektedir. Ancak çiftçilerimiz bu konuda detaylı bilgi elde edemediği için aslında sahip olduğu imkanların da farkında olamamakta ve bu imkanları ihtiyaçları doğrultusunda sarf edememektedir. Bu anlamda verilen hibe ve kredilerle hem finansal destek sağlanmış olmakta, hem de devlet tarafından vatandaşlara adeta bir danışmanlık yapılmaktadır. Bakanlık kanadından net bir açıklama yeni dönem için henüz yapılmasa da, destekleme konuları arz çok şekillenmeye başlamıştır.
Korona virüs nedeniyle Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli,
“Yağlı Tohumlu Bitkiler ile Dane Zeytine yönelik fark ödemesi destekleri son başvuru 30 Nisan 2021’ye, Hububat, Baklagil ve Dane Mısır fark ödemesi destekleri son başvuru tarihi 29 Mayıs 2021’ye, İyi Tarım Uygulamaları ve Organik Tarım desteklemeleri son başvuru tarihi 30 Nisan 2021’e uzatıldı” dedi.
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, tarımsal destek kapsamında üreticilere toplam 1 milyar 572 milyon 500 bin lira ödeme yapacaklarını açıkladı.
Buna göre, TC kimlik numarasının son hanesine göre;
Ayrıca, bugün (20.03.2021) tek seferde, saat 18.00 itibariyle de;
Korona virüsü nedeniyle zorunlu olmadıkça resmi dairelere gitmeyerek tüm işlemlerimizi e-Devlet Portalı üzerinden yapmaya özen göstermeniz gerekmektedir. Ayrıca e-devlet üzerinden tüm Fidan Taleplerinin Alınması’ndan Çiftçi Kayıt Sistemi Uygulanması’na, Tohum Taleplerinin Alınması’dan İşletme Tescil Belgesi Verilmesi’ne, Personel Alımına İlişkin İş Başvurularının Alınması’ndan İpek Böcekçiliği Yetiştiriciliği Yatırımlarının Desteklenmesi’ne, Tütün Taşıma Bildirimlerinin Alınması’ndan Damızlık Küçükbaş Hayvan Taleplerinin Alınmasına kadar, toplam 852 hizmet türümüzün e-Devlet Portalı üzerinden sunulduğunu siz değerli çiftçilerimize bir kez daha duyurmak isteriz.
Tarım, hayvan destek ve başvurular için e-çiftçi portal giriş yaparak tüm işlemlerinizi yapabilmek mümkündür.
Tarım Havzaları Destekleme Modeli dahiline;
Bu fiyatlara ek olarak özellikle mazota gelebilecek zamlarda, destekleme ödemesinin artırılması Hazine ve Maliye Bakanlığı’ na aittir. 50 dönüm ve üzerindeki büyüklüğe sahip arazilerde laboratuvar başına 40 TL destek verildi. İyi tarım faaliyetleri ile meyve, süs bitkisi, sebze, örtü altı tarım, çeltik, tıbbi ve aromatik bitkiler konularında da 10 – 150 TL arasındaki tutarlarda destekleme ödemesi yapıldı. Aile işletmelerine de dönüm başına 100 TL tutarında destek sağlandı.
Tüm il ve ilçelerde aşağıdaki konularda tarımsal destek verilmesi ilgili bakanlık tarafından planlanmıştır.
Bu anlamda verilen desteklerin yanı sıra 3 OCAK 2020 tarihli Resmi Gazete’ de çiftçilere Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından kredi kullandırılacağı ve 100 bin TL’ ye kadar olan kredilerde %100 faiz indirimi yapılacağı duyurulmuştu.
Devletten tarımsal hibe ve teşvik alabilmek için aranan ilk şart kesinlikle Çiftçi Kayıt Sistemi‘ ne (ÇKS) kaydınızın olmasıdır. Ayrıca sosyal güvencenizin de olmaması gerekiyor. Esnaf olmamalı ve düzenli gelir getirici bir işte çalışmıyor olmalısınız. Tarımsal kredilerden ve hibe ödemelerinden daha evvel faydalandıysanız, aynı konuda tekrar başvuru yapmanız mümkün olmuyor.
Şayet ÇKS kaydınız yoksa kayıt formunu indirerek sizden istenen diğer belgeler ile birlikte İl ya da İlçe Tarım ve Orman İl Müdürlükleri’ ne başvuru yaparak kayıt olabilirsiniz. Kayıt bilgilerini bu linkten sorgulatabilirsiniz.
Ayrıca ÇKS kaydınızda eksik bilgiler varsa bunları da güncellemeniz gerekiyor. Arazi bilgileri, ürün ve özlük bilgilerinin eksik olması durumunda başvuru şartlarını taşımadığınız düşünülerek destekleme ödemesi alma hakkınızı kaybetmiş olabilirsiniz. Yapılan incelemeler sonucu belirlenen sürelerde başvuru yapmış, desteğe haiz ürünlerinin üretimini yaptığı Tarım ve Orman İl ve İlçe Tarım Müdürlükleri tarafından tespit edilmiş olan şahıs ve tüzel kişileri bu desteklerden yararlanabilecek. Kamu kurum ve kuruluşlarına destekleme ödemesi yapılamayacak.
BENZER İÇERİK: Çiftçi Kayıt Sistemi’ ne Nasıl Kayıt Olunur?
Hayvancılık destekleri hayvan ırklarının korunması, kayıt altına alınması, sağlıklı üretim yapılması, hastalıklarla mücadele edilmesi ve sürdürülebilirliğin sağlanması amacı ile yapılmaktadır. Verilecek olan destek konuları, tutarları, başvuru yerleri ve tarihleri aşağıdaki tabloda gösterilmektedir.
Bu başlıkların yanı sıra devlet tarafından ipek böceği yetiştiriciliği, ıslah amaçlı süt analizi, su ürünleri, balıkçı gemisi desteği, hayvan hastalıkları tazminatı, aşı ve atık destekleri gibi alanlarda da belirlenen vermeye devam edecektir.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilmesi planlanan hayvancılık destekleme konuları aşağıdaki gibidir;
Sağım işlemleri ve sürü yöneticiliği destekleri, süt soğutma tanklarının alınması, hayvan yataklarının alınması, silaj paketleme ve yem işleme makineleri, kaba yem deposu, katı ve sıvı gübre sistemleri, gübre karıştırıcılar ve dağıtım sistemleri, hayvan fırça ve kaşıyıcılarının alınması, hayvan tartısı alımı, kültür balıkçılığı sabit yatırımları, arı yetiştiriciliği sabit yatırımları, et ve et ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, süt ürünleri işleme tesislerinin kurulması, gübre işlemle ve paketleme tesislerinin kurulması, deri işleme ve kurutma tesisi, büyükbaş, küçükbaş ahır ve ağıl projeleri, kanatlı yetiştiriciliği sabit yatırımları, yem karıştırma ve ezme makineleri, balya makinesi, silaj biçme makinesi, buzağı yemlikleri alımları gibi konularda hibe ve teşvik sağlanacağı söyleniyor.
Hayvansal teşvikler ile ilgili detaylı bilgi almak için bakanlığın sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Ancak bu konularda destek almak için aranan bazı şartlar bulunmaktadır. Gerekli evraklar ile ilgili kurumlara başvurduktan sonra belirli bir süre içerisinde başvurular değerlendirilecek ve yalnızca şartları taşıyan çiftçiler hibe desteklerinden faydalanabilecektir.
Bakanlık’ tan hibe ve teşvik başvurusunda bulunabilmek için aranan bazı şartlar var. Bu şartlara sahip olmayan çiftçiler ne yazık ki destekleme ödemesi alamıyor. Hayvansal faaliyet ile meşgul olan işletmelerin de kredi talepleri için 3 yıllık bilanço ve gelir tablosu sunması gerekiyor.
Ayrıca hayvan alımları için cinslere göre aranan bazı özel şartlar da vardır. Bakanlık tarafından konuyla ilgili net bir açıklama geldiğinde özel şartları da sizlerle paylaşmış olacağız. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri de hayvansal kredi ve faiz indirimi desteği vermeye devam etmektedir. Bu krediler 2021 yıllarında da kullanılabilecektir. Ziraat Bankası hayvan kredisi adlı içeriğimizden detaylı bilgi alabilirsiniz.
Tarım ve hayvancılık alanında finansal desteğe ihtiyaç duyan çiftçilerimiz devletin verdiği hibe desteklerinin yanı sıra banka kredilerine, diğer kurum ve kuruluşlara başvurabilirsiniz. Hayvancılık alanında Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu‘ ndan (TKDK) destek sağlayabileceğiniz gibi Ziraat Bankası‘ nın kredilerinden de faydalanabilirsiniz. Ayrıca Tarım Kredi Kooperatifleri‘ nden de belirli projeler hazırlamak dahilinde kredi alabilirsiniz. Köyüne dönmeyi kabul edilen gençlere yönelik olarak verilen 30 bin TL. tutarındaki hibelere de başvuru yapabilirsiniz. Her kurum ve kuruluşun aradığı şartları yerine getirmeniz ve başvuru süresi zarfında eksiksiz olarak evrak teslimi yapmanız dahilinde verilecek olan hibe ve kredilerden yararlanabilirsiniz.
ihtiyacım var
devlet balık yetiştiriciliğine destek vermiyor mu?
Çorum dodurga ilçesinde küçük baş hayvan desteği nasıl alınır neler yapmamız gerekiyor ben haziran ayında ceza evinden tahliye oluyorum 12 yıldır ceza evindeyim
Benfatihkebeli kmaraş ekin özününköyündeyi mbenhayvacılabaşladımbüyükbaş benşuan hayvanlarımıbaşkabirinin ahırındabesliyom biyerimyok bıyükleresesleniyorum banaahıryapmamicin desteklazım elimdeki ineklerimisatsat akir icin tekraryerinebalamam 8yılcalışmamlazim oyüzden benhayvan istemiyorum sadece hayvanbarına icindestek