Uzman Çavuş Nasıl Olunur? 2023 Şartları Nelerdir? Nereye Başvurulur?

Askerlik görevini yerine getiren ve teknik görevleri olan uzman çavuşluk son zamanlarda en çok araştırılan meslekler arasında yer alıyor. Peki bu meslek ne kadar yakından tanınıyor? Uzman erbaş nasıl olunur, başvurusu nasıl yapılır, şartları nelerdir ve ne kadar maaş alıyorlar gibi soruların tüm cevaplarını içeriğimizde bulabilirsiniz.

Uzman Çavuş Nasıl Olunur? 2023 Şartları Nelerdir? Nereye Başvurulur?

Uzman çavuş olma sürecinde adayların bilmesi gereken şartlar nelerdir, uzman çavuş alımı nasıl yapılır, ne iş yapar, görevleri nelerdir, eğitim süresi ne kadardır, fiziki yeterlilik sınavları, yönetmelik hükümleri nelerdir, mülakatlar, sözlü ve uygulamalı sınav soruları, sağlık muayenesi ve KPSS sınavı ile ilgili tüm detaylar ve Uzman onbaşı veya çavuş olarak askerde kalmak kolay mı? Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Deniz Kuvvetleri veya Hava Kuvvetleri’nde Uzman astsubay olmak ile ilgili merak edilen tüm bilgileri içeriğimizde detaylandırdık.

Son dakika: Uzman çavuşlara kadro müjdesi geldi!

Uzman çavuşlara kadro ile ilgili son dakika açıklaması geldi. Gelen açıklamada kadro için kanun çalışmaları başladı.

KANUN TEKLİFİ HAZIRLANIYOR

Uzman çavuşların özlük hakları, uzman jandarmaların okullarında geçen sürelerinin fiili hizmetten sayılması, terörle mücadelede yaralanıp gazi statüsüne alınmayanların problemlerinin de bu kapsamda düzenleneceği öğrenildi.

Hükümet kaynaklarından alınan son dakika bilgilerine göre AK Parti ile MHP bir toplantı yaptı. Düzenlenen toplantıda uzman çavuşlara kadro verilmesi için görüşmelerin başladığı bildirildi. Bunu yanı sıra uzman çavuşların askeri tesislerden yararlanmalarının da sağlanmasının gündeme geldiği öğrenildi.

TOPLANTI YAPILDI: İlk toplantıdan sonra taraflar tekrar bir araya gelecek ve kanun teklifi hazırlamak için müzakereler başlayacak. Yapılan toplantı ile birlikte uzman çavuşlara kadro için ilk somut adım atılmış oldu.

Uzman Çavuş Nedir?

Uzman Çavuş: En az lise mezunu olup, askerlik hizmetini Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesindeki kuvvet komutanlıklarında profesyonel olarak icra eden görevli personeldir. Türkiye Cumhuriyeti uyruklu, en az lise veya dengi okul mezunu, askerlik hizmetini astsubay rütbesiyle yapmış veya yapmakta olan kişiler askeriyede uzman çavuş olarak kalabilirler.

Uzman Çavuş Nasıl Olunur?

Uzman çavuş olabilmek için tüm şartları yerine getirmek gerekmektedir. Uzman çavuş olma sürecinde öncelikle ön sağlık muayenesi yapılır. Bu sınavı başarı ile geçerseniz bir sonraki aşama yazılı sınavdır.

Uzman çavuş olmak için üç farklı sınava girilir. Ardından Fiziki Yeterlilik sınavı yapılır, ardından tam teşekküllü bir hastaneden uzman astsubay olunur, sağlık raporu alınır, mülakat ve güvenlik soruşturması aşaması olumlu geçilirse işe başlanır.

Uzman çavuş olmaya hak kazanan kişilerin Türk Silahlı Kuvvetleri için uzman çavuş başvuru formunu doldurmaları gerekmektedir. Uzman çavuş adayları sınavları ve mülakatları tamamladıktan sonra yetiştirilmektedir. Eğitimi başarıyla tamamlayanlar usta çavuş olurlar. Tüm aşamaları geçen adaylar eğitim sonrası işe başlamak için sözleşme imzalar ve işe başlarlar.

Uzman çavuş olmaya hak kazanan kişilerin Türk Silahlı Kuvvetleri uzman çavuş başvuru formunu doldurmaları gerekmektedir. Uzman çavuş adayları sınav ve mülakatları tamamladıktan sonra yetiştirilmektedir. Eğitimi başarıyla tamamlayanlar usta çavuş olurlar.

Uzman Çavuş Olmak İçin KPSS Gerekiyor mu?

Uzman Çavuş (Uzman Erbaş) olabilmek için KPSS şartı getirildi. ÖSYM tarafından düzenlenen bu sınavlarda adaylar KPSS93, 94 ve KPSSP3 puan türlerine göre başvuru yapabileceklerdir. Ancak askerliği devam eden ve uzman çavuş olmak isteyen adaylar KPSS’ye girmeden başvuru yapıp yazılı sınavla başvurabilirler.

2023 Yılında Uzman Erbaş Olmak İçin Başvuru Şartları Nelerdir?

Her dönem Kuvvet Komutanlıkları alım yapmadan önce Personel Alım Daire Başkanlığı tarafından DUYURU yayınlanır. Bu duyuruda gerekli koşullar açık bir şekilde açıklanmıştır. Önceki yıllarda yayınlanan duyurudan sizler için şartları sıralamak isteriz.

Sözleşmeli Uzman çavuş olmak için aranan tüm şartları aşağıdaki gibidir:

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak.
  • Erkek olmak.
  • En az ortaöğretim (lise) mezunu olmak.
  • Askerlik hizmetini erbaş veya er olarak yapmış veya başvurduğu esnada yapıyor olması.
  • Adaylar eğitim seviyelerine göre belirlenerek, belirtilen statüye başvuru yapabilirler.
  • Askerlik hizmetini yapmış olan adayların, müracaat tarihinin ilk günü itibari ile terhisinin üzerinden en fazla 5 yıl süre geçmemiş olması.
  • Askerlik hizmetini yapmaktayken müracaat eden kişiler için ise uygun devletdestekli.com nitelik belgesini almış olması.
  • Birlik Komutanlarınca düzenlenen nitelik belgesinde ise ‘‘Uzman Erbaş Olur” kararının yer alması.
  • En az 80 ve üzeri not almış olmak.
  • Askeri öğrencilik ile tüm ilişkisinin kesilmiş olması.
  • Müracaat yapılacak yılın ocak ayının ilk gününden başlayarak 27 yaşını bitirmemiş ve 28 yaşından da gün almamış olması.
  • İkametgah ettiği güncel adres ve bilgilerinin il/ilçe nüfus müdürlüklerince kullanılan adrese dayalı nüfus kayıt sisteminde kayıtlı olması.
  • Türk Silahlı Kuvvetlerinde daha önce Subay, Astsubay, Uzman Jandarma ve Uzman Erbaş olmak için başvuru yapmamış olması.
  • Kamusal hakları kullanmaktan yoksun olmaması ve başvuru yaptığı andan itibaren 29 yaşını bitirmemiş olması.

2023 Yılında Uzman Çavuş Boy ve Kilo Şartı Nedir?

Bir astsubay için boy en az 1.64 cm en fazla 2.10 cm’dir. 1,64 cm’den kısa ve üst sınırı aşan kişiler astsubaylığa kabul edilmez.

Askerde Uzman Çavuş Olarak Kalmak Kolay mı?

Geçmiş yıllarda askerliğini yapanlar, uzman çavuş olabilmek için gerekli şartları taşımaları ve uygun görmeleri halinde uzman çavuş rütbesi alarak Türk Silahlı Kuvvetlerine başvurabiliyorlardı. Bu süreç ve sonrasında uzman çavuş olarak meslek hayatına başlamaya yaygın olarak askerde teskere bırakma denmekteydi. Detaylandırdığımız bu uzman çavuş alım şekli uzun yıllar önce kaldırıldı.

Bundan sonraki Yeni Askerlik Hizmet Sisteminde uzman çavuş olabilmek ve bu unvanla askerlik görevine başlayabilmek için Kuvvet Komutanlıklarınca yapılan uzman çavuş alımlarına başvurmak ve sınav süreçlerini geçerek uzman çavuş olmak gerekmektedir. Askerliği devam eden erler uzman erbaş veya uzman onbaşı alımına başvurarak uzman erbaş, sözleşmeli erler ise uzman erbaşlığa geçerek uzman erbaş olabilirler.

Bu, askerlik yaparken çavuş olunabileceği anlamına gelir. Geçmiş yıllarda askerlik görevinden ayrılmak olarak tanımlanan şey, günümüzde artık bu şekilde yapılmamaktadır. Yeni askerlik sisteminde astsubay olabilmek için bazı şartların yerine getirilmesi gerekiyor.

Yeni Askerlik Sisteminde Uzman Çavuş Nasıl Olunur?

Uzman Çavuş olma süreci, Askerlik Hizmetini tamamlamış ve en az lise mezunu olan kişilerin, Kuvvet Komutanlıklarınca yapılan sınavlar sonucunda Uzman kadrosuna alınmasıdır. Yeni askerlik sisteminde zorunlu hizmetini tamamlamış ve diğer şartları sağlamış olmak kaydıyla TSK’da uzman onbaşı veya astsubay olabilmek mümkün.

Askerliğini çavuş olarak tamamlayanlar Çavuş, (Uzm.Çvş.) Onbaşı olarak tamamlayanlar ise Uzman onbaşı (Uzm.Onb.) olarak göreve başlarlar. Maddeler halinde uzman çavuş nasıl olunur sorusunu yanıtlayalım..

Uzman Çavuş Olma süreci ve başvuru aşamaları aşağıdaki gibidir:

  1. E-devlet ortamından başvurunun yapılması ve gerekli evrakların teslimi.
  2. Sınava çağrılma:
    • İlk sağlık muayenesi. (kesik, çizik, vücutta yara izi vs kontrolü)
    • Yazılı sınav.
    • Spor testi.
  3. Sağlık raporu alınması ve teslimi.
  4. Mülakat sınavı. (Mülakat sonrasında Bordo Berelilerin görev yaptığı Özel Kuvvetler Komutanlığı Seçmeleri Yapılabilir)
  5. Güvenlik soruşturması.
  6. Eğitim, (aynı anda göreve başlamış olursunuz)
  7. Göreve başlama.

Daha ileri seviyelerde vatana hizmet için Özel Kuvvet Komutanlığı seçmelerine katılarak bordo bereli olabilirsiniz. Bir çoğunuzun aklında olan özel kuvvetlere nasıl girilir? merak edenler için içeriğimizde tüm detayları verdik. İnceleyerek başvurularınızı yapabilirsiniz.

Uzman Çavuş Ön Sağlık Muayenesi Nasıl Yapılır?

Yazılı sınava girmeden önce ön sağlık muayenesi yapılır. Vücutlarında herhangi bir kesik, ameliyat izi, yara ya da dövme olmamasına özen gösterilir. Verilen raporda yazan diğer sağlık koşullarına uyulması ve fiziksel görünümünde herhangi bir kusur bulunmaması gerekir. Bu sınavı başarı ile geçerseniz bir sonraki adım yazılı sınavdır.

Uzman Çavuş Sınavı ve Soruları 2023 Güncel

Uzman astsubay olabilmek için belirli mülakat ve sınavlardan geçmek gerekmektedir. Bunlar fiziksel yeterlilik, yazılı ve mülakat yoluyla yapılır. Askerlik sırasında veya sonrasında başvurusu kabul edilen kişiler belirli Komutanlıklarda sınava davet edilir. Genel olarak Ankara Etimesgut Zırhlı Birlik Komutanlığı sınavların yapıldığı ana merkezlerden biridir. Sınavdan önce adaylar bilgilendirilir ve sınava davet edilir. Bu merkezlerde önce yazılı sonra fizik muayene yapılır.

Yazılı sınavı geçmek, çavuş olmanın en önemli şartıdır. Uzmanlık Görevlisi Sınavı, soru sayısı değişmekle birlikte 50 sorudan oluşmaktadır. Ancak bazı alımlar az ya da çok değişiklik gösterebilir. Uzman çavuşluk sınavında:

  • Türkçe
  • Matematik
  • Dil Bilgisi
  • Milli Tarih
  • Coğrafya (Milli)
  • Atatürk İlke ve İnkılapları,
  • Temel Vatandaşlık Bilgisi yer almaktadır.

Bu sınavdan ise en az 70 puan alınması gerekir. Ön sağlık muayenesinden başarılı olan adaylar için bir sonraki adım fiziki yeterlilik sınavıdır.

Fiziki Kabiliyet Yeterlilik Sınavı Nasıl Yapılır?

Fiziki yeterlilik sınavında parkur koşuları, mekik, şınav gibi “sporculuk” kabiliyetlerine bakılır. Şoför olarak başlayacak adaylara ise psikoteknik test uygulaması yapılır. Fiziki yeterlilik sınavı spor mülakatlarından oluşur. Spor sınavında adayların 1.500 metre koşma, mekik ve şınav gibi yetkinlikleri kontrol edilir. Sürücü sınıfında olacaklara, işitsel uyaranlara karşı hızlarını ölçmek için psikoteknik test uygulanır. Bu yeterlilik sınavını geçerseniz, %90 seviyesine ulaşmış olacaksınız. Bu aşamadan sonra sağlık raporu ve görüşme vardır.

“Uzman Erbaş Olur” veya “Komando Uzman Erbaş Olur Paraşütle Atlar” Sağlık Raporu Alınmalıdır

Sınavda geçerli not alanlar Komutanlıkça resmi yazı ile hastanelere sevk edilirler. Komando olanlar için rapor veren hastanelerin sayısı azdır. Örneğin; Ankara’da 600 Yataklı Mevkii Asker Hastanesi “Komando Uzman Olur, Paraşütle Atlar” raporu verebilmektedir. Bunlara rağmen uzman erbaş olur raporu ise birçok tam teşekküllü hastanelerden alınabilir.

Ruhsat için heyet raporu gibi tüm doktorlar tek tek ziyaret ediliyor. Göz, KBB, Ortopedi, Dahiliye vb. toplam 13.15 doktor kağıtlarınızı imzalar ve belge kesin kurula verilir. Kurulun ilk toplantısında adayların durumu incelenir. Kontrol edilmesi gereken bir durum varsa aday kurula çağrılır ve inceleme yapılır.

Ancak tüm doktorlardan ONAY alan adayların raporları hazırlanarak kendilerine teslim edilir. Hastanelerden alınan rapor aday tarafından elden komutanlığa teslim edilir. (Sağlık Bakanlığı bu konuda değişiklik yapmış olabilir.)

Uzman Erbaş Mülakat Sınavı Nasıl Yapılır?

Sağlık raporunu tamamlayan aday son aşamaya gelir ve burada mülakat sınavı yapılır. Bu sınavda bahsedilen önemli şeyler Diksiyon, dış görünüş, genel kültür, askerlik hakkındaki görüşler olabilir. Mülakat sınavı deneyimli ve yüksek rütbeli komutanlar tarafından yapılır. Uzman astsubay alımlarında yapılan sınavlar;

  • Yazılı sınavların: %70’i
  • Fiziki Kabiliyet Yeterlilik Sınavı: %15’i
  • Mülakat Sınavının: %15’i alınarak geçerli not bulunur.

Bu ortalamanın en az 70 olması gerekir.

NOT: Örneğin MSB 100 kişi alacak ve 100 puan alan 90 kişi, 99 puan alan 10 kişi var. Bu durumda 98 puan alanlar yedek olarak belirlenebilir. Ancak, 70 puan giriş için yeterli olsa da, sıralamadan kaybedebilirler. 

Fiziki Kabiliyet Yeterlilik Sınavı Nasıl Yapılır?
Uzman Erbaş Sınavları Nasıl Olur?

Uzman Çavuş Yeni Nesil Mülakat Soruları Nelerdir?

Öncelikle kendinizi sözlü olarak daha iyi ifade edebilir ve mülakat için öncelikli soruları çalışarak başarılı bir şekilde geçebilirsiniz. Örnek sorular aşağıdaki gibidir:

  • Komutanlar önce kendinizi tanıtmanızı istiyor.
    • Buradaki anahtar, dürüstçe ve ciddi bir şekilde kendinden emin bir şekilde kendiniz hakkında net bilgiler vermektir. Komutanların sadece kısa cümlelerle açıklama yapması gerekecek.
  • Neden bu mesleği seçtiniz? sorusu da sorulmaktadır.
    • Burada yine TSK hizmetlerini, görevlerini ne kadar güzel ve başarılı bir şekilde yapacağınızdan bahsedebilirsiniz.
  • Komşu ülkelerimiz nelerdir? bunları da öğrenebilirsiniz.
  • Ülkemizde kaç tane Cumhurbaşkanı var?
  • Kaç tane sınır kapımız bulunmaktadır?
  • Mustafa Kemal Atatürk’ün Çanakkale Savaşındaki rütbesi neydi?
  • Yaşadığınız yerde önemli tarihi olaylar nelerdir? ve bunun gibi soruları çalışarak başarıya ulaşabilirsiniz.
  • Önemli olan sorulara cevap verirken güçlü ve özgüvenli duruşunuz.

Güvenlik Soruşturması Aşaması

Sağlık raporu alındıktan sonra işe başlamadan önce aday hakkında Kolluk Kuvvetlerince güvenlik soruşturması yapılır. Adayın yaşadığı bölgedeki polis veya jandarma tarafından göreve uygun olup olmadığı araştırılır. Daha önce çalıştığınız iş yerinden, komşularınızdan, arkadaşlarınızdan veya çevrenizden aday hakkında görüş ve bilgi istenebilir.

Uzman Erbaş Göreve Başlama

Başvuru, muayene, sağlık raporu ve güvenlik soruşturması aşamaları tamamlandıktan sonra aday beklemeye başlar. Bir süre sonra listeler açıklanır ve adayın dönemi geldiğinde resmi evraklar eğitim için tebligat adresine gönderilir. Eğitim için belirlenen gün ve saatte, belirlenen maddelerle birlikte Komutana teslim olduğu bildirilir.

Adayın teslim olduğu gün noterde Uzman Erbaş’ın iş sözleşmesi imzalanır ve o gün itibariyle işe başlar.

Uzman erbaş alım ilanlarını ilan.gov.tr adresinden güncel olarak bulabilirsiniz.

2023 Yılında Uzman Çavuş Başvuruları Nasıl Yapılır?

Duyurular Milli Savunma Bakanlığı Personel İkmal Daire Başkanlığı internet sitesinden takip edilmektedir. Başvuru işlemleri e-devlet üzerinden yapılmaktadır. Elbette bu işlem için e-Devlet şifrenizin olması gerekmektedir. e-Devlet şifresi olmayan kişiler şifrelerini PTT şubelerinden alabilirler. Başvurusu kabul edilenler sınava çağrılır ve sınav merkezlerinde aşağıdaki maddeler yapılır.

Uzmanlığa Başvurmak için tıklayın!

Jandarma Uzman Çavuş Nasıl Olunur? 2023 Alım Şartları

Jandarma Uzman Çavuş olmak isteyen kişiler gerekli şartları sağladıktan veya uygunluk kriterlerini sağladıktan sonra sözlü ve fiziki yeterlilik sınavına tabi tutulurlar. Bu sınavlarda başarılı olan adaylar eğitim alarak jandarma uzman çavuş olmaya hak kazanırlar.

25 Ağustos 2017 tarihinde yayımlanan 694 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Jandarma Uzman Çavuş olmak için askerlik şartı kaldırıldı. Bu durumda Jandarma Uzman Çavuş olabilmek için askerlik yapmış olmak şartı aranmaz. Askerlikte uzman çavuş olmak için başvurmayı düşünüyorsanız öncelikle jandarma uzman çavuş alım başvurularını koşulsuz takip ederek başvurularınızı yapabilirsiniz.

2023 Yılı Jandarma Uzman Erbaşlık Başvurusu Nasıl Yapılır?

Başvurular https://vatandas.jandarma.gov.tr/PTM/Giris internet adresinden ‘‘Personel/öğrenci alım başvuruları ve sonuçları’’ kısmından yapılmaktadır.

Başvurular e-Devlet portalı üzerinden Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi Personel Alım Sistemine girilerek yapılacaktır. e-Devlet sistemine e-devlet şifresi, mobil imza, e-imza, T.C kimlik kartı veya internet bankacılığı seçeneklerinden biri ile giriş yapabilirsiniz.

2023 yılı Jandarma Uzman Çavuş alımına aşağıdaki adımları takip ederek başvuru yapabilirsiniz.

  • Öncelikle Jandarma Genel Komutanlığı aracılığı ile ön başvuru yapılmalıdır.
  • Başvuru sonuçları komutanlık tarafından açıklanarak sınav tarihi ile ilgili duyurular yapılır.
  • Başvuru evraklarının tamamlanması gerekir.
  • Ön sağlık incelemesinin yapılması, vücudun iç organları değil dış bölümü incelenir.
  • Fiziki yeterlilik sınavı yani spor mülakatı yapılmaktadır.
  • Sözlü olarak yapılan mülakat sınavına girilir.
  • Yaşadığınız il veya ilçelerde genel sağlık muayenesi yaptırmanız gerekir. Detaylı olarak tüm bölümlerde geçmek gerekmektedir.
  • Daha sonra güvenlik soruşturması yapılır.
  • Bunu geçtikten sonra eğitiminiz 3,5 ay devam edecek. Yemin töreninden sonra jandarma uzman çavuş olarak göreve başlayabilirsiniz.

Daha önceki alımlarda jandarma komando-asayiş, lojistik alt şube, haberleşme, atlı bekçi, kayıkçı, havacılık, dalış şefi kurbağa adam gibi farklı alanlarda erkek jandarma astsubay alımı yapılıyordu. Bu başvurular için öncelikle KPSS’ye girmek, en iyi puanları almak ve sıralamaya girmek gerekiyor. KPSS şartının getirilmesiyle birlikte yüksek puan almak önemli hale geldi.

KPSS puanı 50 ve üzeri olan adaylar başvurmuştur. Sıralama KPSS puanına göre yapılmıştır. Meslek dallarına başvuracak ortaokul mezunu adaylarda KPSS şartı aranmayacaktır.

2023 Yılı İçin Jandarma Genel Komutanlığına Sözleşmeli Jandarma Uzman Erbaş Teminine Yönelik Başvuru Kılavuzunda şartlar belirtilmiştir. Ayrıca Başvuru Şartlarını T.C İçişleri Bakanlığı Jandarma Genel Komutanlığı tarafından web sayfasında yayımlanan duyurularından öğrenebilirsiniz.

Sözleşmeli er olarak görev yapıyorsanız, hizmet yılına göre uzman çavuş olabilme hakkınız da bulunmaktadır. Öncelikle paralı asker nasıl olunur? öğrenebilir, daha sonra tüm şartları inceleyebilirsiniz.

Uzman Erbaş 7 Yıl Şartı Nedir? Yeniden Memurluğa Atanma

Önceki yıllarda görevlerinden istifa eden ve sözleşmesi bitince kendi isteğiyle ayrılan personel, Devlet Memurları Kanunu’nun 92. maddesine göre başka bir memuriyete atanabilir. 657 SK.’de bu duruma “devlet görevinden çekilenlerin yeniden atanması” adı verildi. Çünkü görevden ayrılan personelin birçoğu Adalet Bakanlığında İcra ve Koruma Memuru veya Belediyelerde Zabıta Memuru, Vergi Dairelerinde güvenlik elemanı olarak istihdam ediliyordu.

Bu durum uzun yıllar devam etti ve bazılarına göre Uzman Erbaş’ın başka pozisyonlara açılan kapı olduğu yönünde görüşler vardı.

Bu kapsamda 2016 yılında kanuna bir madde eklendi ve bu madde 7 yıl şartı olarak biliniyor. Kanun maddesi aşağıda yer alan görselde mevcuttur.

Uzmanlıktan memur olmak
Uzman Erbaş 7 Yıl Şartı

İlk sözleşmesini yaptığı tarihten itibaren, 7 yıl görev yapmayan personel istifa ettikten sonra başka bir Devlet Memurluğuna açıktan atanamıyor. Bununla ilgili 657’nin ilgili maddesi de aşağıdadır.

uzmanlıktan zabıtalığa geçiş
Uzmanlıktan Memurluğa Geçiş Kanunu

Bu bilgiler ışığında sosyal medyada ve Halk arasında yer alan Uzmanlıktan Gardiyanlığa Geçiş gibi bir durum söz konusu değildir. Her yıl Dönem Dönem Adalet Bakanlığı açtığı kadrolar ile İnfaz ve Koruma Memuru alımı yapsa da, arada direk geçiş veya bir bağlantı söz konusu değildir.

Aynı şekilde Belediye Başkanlıklarında Zabıta olmak isteyenler içinde uzmanlıktan zabıtalığa geçiş gibi bir köprü yoktur.

2023 Yılında Uzman Çavuş Maaşı Ne Kadardır?

Kara, deniz, hava ve Jandarma uzman çavuşlar 13 bin TL ile 20 bin TL maaş alıyor. Doğu görevinde bulunanlar ise 17 bin ile 23 bin TL arasında maaş alıyor. Yeni göreve başlayan bir uzman çavuş aylık 15.000 TL civarında maaş almaktadır.

En Düşük Aylık MaaşOrtalama Aylık MaaşEn Yüksek Aylık Maaş
15.540 TL15.540 TL38.700 TL
Güncel Uzman Çavuş Maaşları 2023

Uzman çavuşların maaş oranını belirleyen kriterler şunlardır:

  • Onbaşı veya çavuş olma durumu.
  • Mezuniyeti.
  • Görev yaptığı sınıf.
  • Görev yaptığı Birlik ve görevi.
  • Brove, Dil veya benzeri tazminat alıp almadığı.
  • Görev süresi ve derece kademesi maaşları etkileyici unsurlar olarak sıralayabiliriz.

Uzman astsubay olarak çalışanların aldıkları miktarlar, özellikle hizmet yılı, görev süresi, çalıştıkları yerler, Suriye’de hudut bölgelerinde görev yapanlar, jandarma trafik uzman çavuş, komando, sıhhiye gibi değişkenlik göstermektedir.

Emekli Uzman Çavuşlar Ne Kadar Maaş Alır?

3569 sayılı kanun gereğince emekli olan uzmanlara, astsubay maaşlarının 3/2 oranında maaş verilir. Bu kapsamda verilecek olan maaş erbaşların kıdemlerine göre değişiklik gösterecektir.

2023 Sözleşmeli Er Uzman Çavuşluğa Geçiş Şartları Nelerdir?

Hava, kara ve deniz kuvvetleri sözleşmeli er olarak askere alınır. Her sözleşmeli asker astsubay olamaz. Jandarmada sözleşmeli er bulunmamaktadır.

Sözleşmeli astsubaylığa geçiş şartları ise aşağıdaki gibidir::

  • Öncelikle en az sözleşmeli er olarak 3 yıl görevinizi tamamlamış olmanız gerekmektedir.
  • 3 yıl içinde uzman çavuş olup başvuru yapılamaz.
  • Deniz, hava ve kara kuvvetlerinde dış kaynaklardan uzman erbaş alımları yapılmayacaktır.
  • Yalnızca sözleşmeli erbaş ve er alınmaya devam edecektir.
  • Üç yıllık görevi tamamlayanlar ancak spor veya sözlü mülakatlarını tamamlamaları halinde uzman çavuş olabilirler.
  • Lise diploması ve KPSS şartı aranmaz.

İlkokul Mezunu Uzman Çavuş Olabilir mi?

Başçavuşluk Şartları Madde 5- Kıta ve teknik uzman çavuş olabilmek için en az ilkokul mezunu olmak ve muvazzaf hizmet dışında 1 yıldan 5 yıla kadar askerlik yapmış olmak şarttır. Lisans, önlisans ve lise mezunu adayların KPSS’ye girmeleri zorunludur. KPSS puanı olmayan adaylar başvuru yapamaz.

KPSS puanı 50 ve üzeri olan kişiler başvurabilir. İlkokul mezunu olup astsubaylığa başvurmak isteyen adaylarda KPSS puanı şartı aranmaz. Adaylar, başvuru kılavuzunun 4. maddesinde belirtilen esaslara göre sınavlara davet edilecektir. Başvuru yapan ilköğretim düzeyindeki adaylardan yaşı küçük olan adaylara öncelik verilir.

2023 Yılında Uzman Çavuş Yaş Sınırı Kaçtır?

Başvuru yılı Ocak ayı itibariyle 27 yaşını doldurmamış ve 28 yaşını doldurmamış adaylar astsubay olabilirler. Sözleşmeli er ve astsubayların ise sözleşme süresi içinde 3 yılını doldurmuş ve Ocak ayının birinci günü itibariyle 29 yaşını doldurmamış olmaları gerekmektedir. 30, 31 yaş ve 35 yaşına kadar olan kişiler için henüz bir esneklik bulunmamaktadır.

Uzman Erbaş Görevleri Nelerdir?

Uzman Erbaşlar kıtalar da sözleşmeli asker olarak görev yaparlar ve birlik komutanlarınca verilen tüm görevleri yerine getirirler. Profesyonel orduya geçişin ilk aşamalarının bu kadrolar olduğundan bahsedilebilir. Uzman Erbaş Kanunu madde olarak tam olarak şöyle demektedir:
Madde 7 – Uzman erbaşlar istihdam edildikleri kadro görevleri ile beraber Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanununda erbaşlar için belirtilen görevleri de yaparlar.

Uzman Çavuş (Uzman Erbaş) Sözleşmesi Kaç Yıllık yapılır?

Uzman çavuşlar en az 1 en fazla 5 yıllık sözleşme yaparak göreve başlarlar. Bu süreçte görevlerini en iyi şekilde yaparak sözleşme sonrası görevlerini ifa etmeye başlarlar.
Sözleşmeler noter huzurunda yapılır. Her sözleşmeden önce belirlenen tam teşekküllü hastanelerden çalışıp çalışamayacaklarını belirlemek için sağlık raporu alınır. Sağlık raporu alamayan personelin sözleşmesi yenilenmez. Kanunda bir madde olmamasına rağmen dernekler genel olarak 2 yıl şart koşmaktadır.

Jandarma ve Kara Kuvvetlerinde Görevli Uzmanların Farkları Nelerdir?

Jandarma Genel Komutanlığı Sözleşmeli Uzman Erbaş ve Uzman Jandarma Çavuş alımı yapmaktadır. Uzman Jandarma Çavuşlar muvazzaf iken diğerleri sözleşmelidir. Muvazzaflar hemen hemen Astsubaylarla yakın özlük haklarına sahipken, sözleşmeli personelin daha kısıtlıdır.

Uzman Çavuş Görev Süresi Ne Kadar?

Uzman çavuşlar Türk Silahlı Kuvvetleri ile en az 1 yıl en çok 5 yıl sözleşme yaparlar. Sözleşmeyi 52 yaşına basana kadar uzatabilirler.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.