Uzman Çavuşluktan İnfaz Koruma Memurluğuna Geçiş 2023

Uzman Erbaşlıktan kendi isteği ile ayrılanlar İnfaz ve Koruma Memuru (Gardiyan), Zabıta Memuru, Güvenlik Görevlisi veya Devlet Kadrolarında memur olabiliyor. Tabi bunun şartları var. Tüm merak edilenleri detaylandırdık.

Uzman Çavuşluktan İnfaz Koruma Memurluğuna Geçiş 2023

Devlet İnfaz ve Koruma Memuru (Gardiyan) açığını Uzman Erbaşlıktan istifa eden personel ile kapatacak. Bu Yeni düzenleme ile uygulamadan yararlanmak isteyenler Uzman Erbaşlıktan Gardiyanlığa Geçiş Nasıl Yapılır? sorularının cevapları aranmaktadır. 676 sayılı Kanun hükmünde kararname ile İnfaz ve Koruma Memuru olmak isteyen Uzman Erbaşlara yeni bir kapı açıldı. Artık şartları uygun olan eski uzman çavuşlar gardiyan olabilecek. 

Satın alma sonucunda sözleşmeli olarak çalışacak uzman astsubaylar Türkiye’nin çeşitli cezaevlerinde göreve başlayacak. İstihdam edilecek cezaevlerinin listeleri ayrıca Adalet Bakanlığınca tebliğ edilecektir.

Uzmanlıktan Gardiyanlığa Geçiş İçin 7 Yıl Görev Şartı!

2016 yılında yayınlanan yasal düzenleme ile uzmanlıktan diğer kamu hizmeti kadrolarına atanabilmek için 7 yıl görev yapmak şartı getirildi. 7 yıl hizmet vermeden görevinden ayrılan bilirkişiler, kanuna göre başka bir kadroya alınamazlar.

Uzman çavuşluktan gardiyanlığa geçiş
Uzman çavuşluktan gardiyanlığa geçiş

Uzman Çavuşluktan İnfaz Koruma Memurluğuna Geçiş 2023 Güncel

Uzman Çavuş olmak isteyenler için Uzman Erbaş Nasıl Olunur? isimli içeriği inceleyebilirsiniz. 676 sayılı kanun hükmünde kararname içeriğine göre, artık kendi isteği ile sözleşmesini fesheden ve diğer şartları taşıyan uzman erbaşlar gardiyan (Tabi Alım Yapılırsa) olabiliyor. 29872 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren kararname  içeriğine göre 35 yaşını doldurmamış olan kişiler memur olabilecek.

Uzman Erbaşlıktan Memurluğa Geçiş 7 Yıl Resmi Gazete

Resmi Gazete’de yayımlanan kanun metni şöyle:

“GEÇİCİ MADDE 10- 18/3/1986 tarihli ve 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanununa tabi olarak en az 2 yıl süreyle uzman erbaş statüsünde çalıştıktan sonra 20/10/2016 tarihine kadar kendi istekleriyle sözleşmelerini feshetmiş olup, sözlü sınavın son başvuru tarihi itibarıyla 35 yaşını doldurmamış olanlardan, yaş ve merkezi sınav şartı hariç, İnfaz ve Koruma Memuru olarak istihdam edilebilmek için öngörülen şartları taşıyanlar, 30/6/2017 tarihine kadar Bakanlıkça ya da Bakanlıkça belirlenecek adli yargı ilk derece mahkemesi adalet komisyonlarınca yapılacak sözlü sınav sonuçlarına göre 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 üncü maddesinin (B) fıkrası uyarınca İnfaz ve Koruma Memuru unvanlı vize edilmiş pozisyonlarda sözleşmeli personel olarak istihdam edilebilir.

Bu madde çerçevesinde sözleşmeli personel olarak istihdam edileceklerin başvuruları, sözlü sınava alınacakların belirlenmesi, sözlü sınav konuları, sözlü sınavın usul ve esasları, sözlü sınavı kazanan personelin yerleştirilmeleri ile bu maddenin uygulanmasına ilişkin diğer hususlar, Bakanlıkça yürürlüğe konulan yönetmelikle düzenlenir.”

denmektedir. Buna göre Uzman çavuşluktan gardiyanlığa geçmenin şartları şöyledir:

  1. 20 EKİM tarihine kadar uzman Erbaşlıktan kendi isteği ile ayrılmış, sözleşmesini fesih etmiş olmak.
  2. Son başvuru tarihi ile 35 yaşını doldurmamış olmak.
  3. İnfaz ve Koruma Memuru olmak için diğer şartları taşıyor olmak.
Uzman Çavuşluktan İnfaz Koruma Memurluğuna Geçiş
Uzman Çavuşluktan Gardiyanlığa Nasıl Geçilir?

Halen Görev Yapan Uzman Erbaşlar Gardiyan Olabilir mi?

Halen görev yapan uzman erbaşlar, 676 sayılı kararname ile uzman erbaş olamazlar. Çünkü bu kararname 29 Ekim tarihine kadar uzmanlıktan istifa etmiş personeli kapsamaktadır. Bunun dışında halen görevde olan uzmanlar gardiyan olamazlar. Uzman erbaşlardan gardiyan alımı en son 2008 yılında yapılmıştır. Bu durum yorumcular tarafından herhangi bir sebeple istifa eden uzman askeri personellerin iş bulamamaları nedeniyle yapılmış olabileceği ve askerlik disiplinine sahip personelin infaz ve koruma memurluğunu layığı ile yapabileceği değerlendiriliyor. Öte yandan uzman erbaşların, ceza infaz kurumlarının dış güvenliği ile ilgili yasa tasarısında da fayda sağlayabilecekleri düşünülüyor. Diğer kadrolarda memur olmak isteyenlerin Devlet memuru nasıl olunur? isimli yazımızı okumalarını öneririz.

Başvuru Yeri ve Zamanı

Başvurular Adalet Bakanlığı ve Ceza Tevkifevleri Genel Müdürlüğünce duyuru sitelerinde ilan edilecek ve hangi cezaevlerine memur alımı yapılacağı, hangi komisyonlara başvurmak gerektiği ve başvuru için gerekli evraklar listesi internet ortamında yayınlanacaktır. İstifa eden uzman erbaşlardan sicil özeti formu ve görev belgeleri istenildiği öğrenildi. Adayların diploma, uzman erbaşlığa ait belgeler, kimlik belgesi ve adli sicil kaydı ile başvuracakları tahmin ediliyor.

Yukarıda başvuru tarihi dolan alım sonrasında Adalet Bakanlığında İnfaz ve Koruma Memuru olmak isteyen uzman erbaşların alım şartlarını incelemeleri ve bu şartlarda yer almakta olan hususlara uygun olmaları gerekir. İnfaz ve Koruma Memuru alım ilanları Adalet Bakanlığı İnternet Sitesinde yer almaktadır. 

İstifa Eden Memurun Hakları Nelerdir? bilgi alabilirsiniz.

Devlet Kadrosunda Sivil Memur olma genel şartlardan bazıları aşağıdaki gibidir:

  • Kendi isteği ile uzmanlıktan ayrılmak.
  • En az 2 yıl görev yapmış olmak.
  • 35 yaşını doldurmamış olmak.
  • En az Lise mezunu olmak.
  • Boy uzunluğunun santimetre cinsinden son iki rakamı ile kilosu arasındaki fark 13’ten fazla,17’den az olmamak.
  • 1,70 cm’den kısa olmamak.

Yukarıda anlatılan 7 yıl şartını unutmayın!

2023 yılında da Ceza ve Tevkifleri çeşitli kadrolara personel alımı yapmaya devam edecek. Daha önce Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü sitesinde yer alan Uzman Erbaşlardan Sözleşmeli İKM alımı ilanını inceleyebilirsiniz.

Uzman Erbaşlık size göre bir meslek değilse, 657 Sayılı Devlet Kadrosunda Sivil Memur olmak ister miydiniz? Sivil Memur kadroları hakkında araştırma yazımızı inceleyebilirsiniz.

Uzman Çavuşluktan Polisliğe Geçiş Şartları Nelerdir?

Türk Silahlı Kuvvetleri Bünyesinde uzman erbaş ve uzman er olarak görev yapmakta olan askerler, belirli şartları sağlaması halinde polis olabilirler. PMYO ve POMEM şartlarını sağlamaları gereklidir. Gerekli şartları sağlayan adaylar polisliği kazanmaları durumunda fesih işlemleri ve eğitime çağırılmaktadır. Eğitimleri başarı ile tamamlayan adaylar polisliğe atanmaktadır.

Uzman Çavuşluktan Zabıtalığa Geçiş Yaşı Kaçtır?

Uzman çavuşluktan zabıtalığa geçmek isteyen adayların sınavın yapıldığı tarihte 30 yaşını doldurmamış olmaları gerekmektedir. Ayrıca, uzman çavuşluktan zabıtalığa geçiş için Kanunda belirtilen 7 yıl hizmet süresinin doldurulması gerekmektedir.

Uzman Çavuş Hangi Memurluğa Geçebilir?

Uzman çavuşlar infaz koruma memurluğuna, katip, belediye personeli, güvenlik personeli, zabıta ve polislik gibi benzer pek çok mesleğe geçiş yapabilirler.

Uzman Çavuş Kaç Yıl Görev Yapar?

Uzman çavuşlar en az iki yıl en fazla 5 yıl olacak şekilde sözleşme yaparak göreve başlamaktadır. Sözleşmelerinin bitmesi durumunda yeniden sözleşme yapmak istediklerinde sağlık kontrollerinden geçerek uygun görülmesi durumunda göreve devam edebilirler.

Yorumlar

  1. Avatar of Uğur Uğur dedi ki:

    Merhaba ben mart 2014de basladim 31.12.2016 tarihinde kendi istegimle.sozlesmeyi yenilemedim simdi benim icin 2 yilmi gecerli 7yilmi bide ozel alim olmadan nasil gecebilirim belediyeye memurluga

  2. Avatar of Habib Habib dedi ki:

    Beklıyoruz alım olsun günümüz kurum ve kuruluşların alımlarında hiç bir sonuç yok bekçi alınır koruma alınır hala uzman çavuşlar şartların arasında değil olmuyor şartları sağlamak daha nasıl olunur

  3. Avatar of habib habib dedi ki:

    Bence kurum ve kuruluşların uzman çavuslardan alım yapacagının duyurusunu yapmadıkca belediyelere gitmek çözüm degıl.Genel anlamda uzman çavusları kapsayacak duyuru yayınlanmalı.

    1. Avatar of Gamze Gamze dedi ki:

      Merhaba benim eşimde 9 yıllık uzman ayrıldı şuanda işsiz aceba bi memurluga geçmesi için nereye başvurması lazım bi çok belediyeye dilekçe yazdı ama cvp gelmedi 6 ay oldu çıkalı.bunun için neler yapmamız gerekli bilgi alabilirmiyim

  4. Avatar of habib habib dedi ki:

    bakalım önümüzdeki alım sürecinde hiç şartlarda uzman çavuslukdan ayırılan personelden alım olacakmı?Güzel yazmıssınızda.