Başlıklar:
7143 sayılı kanun kapsamında devlet tarafından vergi borçlarının yapılandırılması mümkündür. Bu bağlamda verilen süre içerisinde vergi dairesine giderek borçlarınız ile ilgili bir ödeme planı yaptırabilirsiniz. Aynı zamanda Gelir İdaresi Başkanlığı’ na bağlı İnteraktif Vergi Dairesi ya da e-devlet kapısı üzerinden vergi borcu yapılandırma ve borç ödeme işlemi yapılabilmektedir. Resmi Gazete’de Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun ile konuya hangi borçların dahil edileceğinin sınırları çizilmiştir.
7256 Sayılı Bazı Alacakların yeniden yapılandırmasına ilişkin kanun Genel Tebliği 27 Kasım 2020 Tarihli Resmi Gazete‘ de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu kanun ile Bakanlığa verilen yetkiye istinaden, Hazine ve Maliye Bakanlığına Bağlı tahsil dairelerince takip edilen amme alacakları, İl özel idareleri ve Belediyeler ve YİKOB’ a ait alacakların yapılandırılmasına ilişkin hükümlerin uygulanmasına dair usul ve esaslar belirlenmiştir.
Detaylar haberimizde.
AK Parti grup Başkanvekili Mehmet Muş, vatandaşlara yapılandırma müjdesi verdi. Yapılan yeni düzenleme ile vatandaşların yaklaşık 4.5 buçuk milyon kişinin borcu yapılandırılacak.
Borç yapılandırmasında;
Peşin ödeme yapılırsa faizler silinecek. Yıl sonuna kadar müracaat etmek gerekecek. 18 taksit imkanı getirilecek. Yaklaşık 500 milyar TL gibi bir rakam yapılandırma kapsamında alındığı belirtildi. Vatandaşların yapılandırılan borçlarında ilk ödeme tarihi ise Şubat 2021’de yapılacak.
İlk taksit içinde borçlar ödenirse YÜFE’den çıkan gecikme zammının % 90’ını silinecek. Vergilerden; emlak vergisi, çevre temizlik vergisi, ilan ve reklam vergisi su atık su katı atık ücretleri yol katılım payları da yine yapılandırma kapsamına alınan diğer borç alanları olacaktır.. Gümrük vergisi, faizleri ve gecikme zamları idari para cezaları da yapılandırma kapsamında. Maksimum 18 eşit taksit olacak şekilde SGK primleri gecikme cezaları da yapılandırma kapsamında olacaktır.
Yıl sonuna kadar başvuru şartı aranan yapılandırma da bu kez çok geniş bir yapılandırma teklifi komisyona verilerek yapılandırma bekleyen tüm kesimden vatandaşın yüzü gülmüş olacaktır.
Vergi devlet tarafından vatandaşlardan talep edilen karşılıksız ödenek manasına gelir. Devlet vatandaşlarından aldığı bu paralar ile vereceği hizmetler için gerekli olan finansmanı sağlar. Vergi daireleri tarafından bu vergiler takip edilir. Ancak bazı sebeplerden ötürü vatandaşın borcunu vaktinde ödememesi sonucunda devlete karşı vergi borçlusu olur. İşte tüm bu borçlar için yapılandırma olacağı şeklinde haberler çıkmıştı ancak yapılan düzeltme ile bu süre uzatıldı. Yani vatandaşlar vergi borçlarını yapılandırabilecek. Yapılandırma işlemi borcun gözden geçilerek yeniden bir taksitlendirme işlemi yapılması manasına geliyor. Borcunu peşin olarak ödemek isteyenler için ise indirim yapılması söz konusu oluyor.
SMS ile borç sorgulama işlemi de yapabilirsiniz. T.C. kimlik numaranızı yazıp bir boşluk bırakarak anne kızlık soyadınızın 2 iki harfini 1189‘ a gönderebilirsiniz.
Borçların yapılandırılmasına ilişkin kanun kapsamında ödemelerini peşin yapacaklara sağlanan pek çok avantaj bulunmaktadır. Bu tarih itibari ile ilk taksitlerin ödenmesi durumunda bu miktarlara katsayı uygulaması yapılmayacaktır. Ayrıca ilk taksit ödemesini bu tarihte gerçekleştirenlere Yurt İçi Tüketici Fiyat Endeksi üzerinden %90 oranında indirim yapılacaktır. Peşin değil de taksit ile ödeme yolunu seçenler için erken ödeme yapanlara katsayı uygulanmayacaktır. İndirim yalnızca peşin ödeme seçeneğinde uygulanmayacaktır.
Taksitle ödeme yolunu seçenler için de 2.taksitleri vaktinde ödemeleri durumunda %50 indirim uygulanacaktır. Yani özetle peşin ödeme yolunu seçenler için borçların %90‘ ından vazgeçilerek sadece %10’ u tahsil edilecektir. Taksitle ödeme yöntemini seçenler ise borcun yarısından vatandaş muaf tutularak sadece yarısının ödenmesi talep edilecektir. Ancak bu imkan Ekim ve Kasım aylarının belirlenen günlerine kadar ödeme yapan vatandaşları kapsamaktadır. Kanunun resmi gazetede yayımlandığı tarihten önce borçların ödeniyor olması durumunda, henüz vadesi dolmamış taksit borçları için bu yeni düzenlemeden yararlanabilecek ve kalan ödemelerini bu kanuna göre yaparak indirim oranlarından yararlanabilecektir.
Peşin ödenecek olan idari para cezalarında uygulanacak olan indirim oranı %25‘ tir. Taksitle ödeme seçeneğini seçenlerin idari para cezalarında ise %12,5 oranında indirim uygulanacaktır. Ayrıca katsayı uygulaması yapılmayacağını da belirtmek gerekiyor.
Yürürlükte olan vergi kanunları dahilinde belirlenen beyan sürelerinde vergi mükellefleri ya da sorumlularına beyan edilen vergilere kesinleşmiş vergi adı verilmektedir. Bu bağlamda kanun ile birlikte kesinleşmiş vergi borçlarına da düzenleme gelmiştir. 7143 sayılı Vergi Borcu Yapılandırma kanunu kapsamında yapılacak olan yapılandırmada borçlarının asıl tutarlarının tahsil edileceği bildirilmiştir. Ancak kanunda ifade edilen ölçülerde vatandaşa bazı imkanlar da sunulmuştur. Güncelleme tutarlarının gecikme faizi ve ya da gecikme zammı yerine Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi üzerinden tahsilatı gerçekleştirilecektir. Vergi aslına bağlı olmamak kaydı ile özel usulsüzlük ya da usulsüzlük cezalarında tutarın sadece yarısı ödenecektir. Bu cezaların %50 oranından vatandaş muaf tutulmuştur. Ayrıca vergilerin aslından ayrılan cezaların yarısı, aslına bağlı olan cezaların tümü ve gecikme zammı ile gecikme faizi gibi alacakların ise tamamının tahsilinden vazgeçilmesi söz konusudur.
Bu kanun kapsamında olan idari para cezaları Radyo ve Televizyon Üst Kurulu tarafından verilen cezalar, trafikte verilen para cezaları, köprü ve otoyollardan geçişte verilen idari para cezaları, askerlik süresinde verilen para cezaları, seçim süreçlerinde verilen para cezaları, nüfus için ödenecek olan para cezaları ve karayolu taşıma para cezaları bu kanun kapsamında bulunmaktadır. Yine kesinleşmiş vergi alacakları için de peşin ve taksitli ödemede uygulanan indirim oranları söz konusu olacaktır.
Vergi borçlularının öncelikle bir ödeme yöntemi seçmeleri gerekiyor. Çünkü uygulanacak indirim oranları tamamen ödeme yöntemine bağlıdır. Kredi kartı ile, banka havalesi yöntemi ile, yetkili bankalar ya da vergi dairesi veznelerine yapılan ödemeler kabul edilecektir. Taksitli yöntemi tercih edenlerin ise taksit tarihlerini geçirmemeleri ve vaktinde ödeme yapmaları gerekiyor. Kira gelir vergisi ödüyorsanız bu içeriğimiz tam size göre!
Kanun kapsamında şayet ihtilaflı olan bir vergi davası varsa bundan vazgeçerek indirim ve avantajlardan yararlanmanız mümkündür. Davadan vazgeçtiğinize dair bir dilekçe yazarak bunu vergi dairesine tebliğ etmeniz durumunda kanun kapsamına dahil olabilirsiniz. Kanunun yürürlük tarihi itibari ile ihtirazı kayıt yani çekinceye konu olan fakat bu duruma rağmen ödenmemiş vergiler de kanun kapsamına alınacaktır. Dava konusu olarak henüz karara bağlanmamış vergi borçları için verginin aslının yarısından vazgeçilecektir. Ayıca gecikme faizi ve gecikme zammı ödenmeyecek olup bunların yerine Yurt İçi Tüketici Fiyat Endeksi oranları dikkate alınacaktır. Yani özetle dava konusu olan borçlarda vergi ziyaı miktarı olan %50 tutarından, gecikme cezası ve gecikme faizinden vazgeçilerek vatandaşın vergiyi daha kolay ödemesi sağlanacaktır.
Tüm bu söylediklerimizden hareketle belirtmek gerekiyor ki kanun kapsamına dahil edilen uygulama tam olarak bir vergi affı mahiyeti taşımıyor. Çünkü ana paranın tahsili tüm indirim ve avantajlar ile birlikte gerçekleştiriliyor. Gecikme zammı ya da gecikme faizinden vazgeçilerek ödenecek yeni tutar Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi dikkate alınarak hesaplanıyor. Kanun kapsamında uygulanacak olan Yİ-ÜFE 0,35 oranında uygulanacaktır. İlk taksit ödeme tarihinde peşin ödeme gerçekleştirenlerde vergi cezasının %90’ı tutarından vazgeçiliyor. İki taksit halinde ödeme yapılması durumunda ise vergi cezasının %50′ sinden vazgeçiliyor. Taksit ile ödeme seçeneğini tercih edenler için ana para + Yİ-ÜFE hesaplamasından elde edilen tutar ödenecek.
Telegram Kanalımızdan bize ulaşabilirsiniz.
Bilgilendirici olmuş. Keşke vergi borcu yapılandırması yerine borçların tümü affedilse..
Sonuna kadar haklısınız meral hanım. Ancak Vergiler Devletin gelirinin büyük bir bölümünü oluşturuyor. Vergi olmasa ayakta durabilir mi Devlet..
bu yapılandırma 2020 yılında olan yapılandırmamı acaba bilgisi olan bilgi verirse çok sevinirim. ayrıca nasıl başvuru yapıcaz linklerden olmuyor.
yapılandırma nasıl yapılıyor direk tane tane yazsanız keşke ben hiçbir şey anlamadım dediğiniz linklere tıklıyorum yapılandırma falan yazmıyor
2014 2016 da ceza yazıldı araya düğün girdi ödeyemedim yapılandırma olup ana paraya çevrilirse çok sevinirim borç 12 bin olmuş nasıl ödeyecem
Benim de 12 bin olmuş. Nasıl ödenir ki. Evlat acısı gibi