Başlıklar:
Vergi, SGK, KYK ve Köprü Borçlarına Yapılandırma Geldi! Milyonlarca kişinin beklediği Vergi yapılandırma teklifinin ardından yapılacak olan yapılandırma ile ilgili vergi detaylarını açıklandı ve yaklaşık 500 Milyon liralık bir vergi yapılandırması olacağı belirtti. Torba kanunun ile ilgili Mecliste yapılan görüşmelerin sonuna gelinde ve torba kanunun ilk 10 maddesi Meclis’te kabul edildi. İstihdam teşvikini de içeren İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi’nin ilk 10 maddesi Mecliste kabul edildi. Peki Yapılandırma 2021 çıktı mı, yapılandırma kapsamına girecek olan ve herkesi yakından ilgilendiren Vergi, SGK, GSS, KYK yapılandırmaları ne zaman başlayacak? Tüm detaylar…
Mecliste kabul edilen Torba Kanuna göre, vergi borçları yapılandırılarak 18 taksitle ödenebilecek. Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, Katma Değer Vergisi (KDV), Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV), Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), tüm idari para cezaları, KYK borçları, Hazine alacaklarını kapsayan vergi borçları yapılandırılabilecek. Borcunu peşin ödemek isteyenlere indirim sağlanacak.
Torba kanun içinde yer alan ve Meclis’te kabul edilen maddeler arasında SGK prim alacaklarının yapılandırılması da yer alıyor. Yapılandırma kapsamında hem işverenlerin hem de kişilerin borçları bulunuyor. Aynı kanun maddelerinin içinde yapılandırmayla ilişkin şu konular yer alıyor.
2020 yılı Ağustos ayı ve öncesi dönemlere ait;
SGK tarafından takip edilen;
Bunların yanında;
Vergi yapılandırmasının detayları, SGK, Gelir, KDV, motorlu taşıtlar, özel tüketim ve kurumlar Vergisi, KYK, Köprü borcu ve cezaların tümünü kapsayacağı belirtildi. Yapılandırılan borçlar 18 ay taksit imkanı ile ödenecek. İlk ödemeler ise 2021 yılı Şubat ayında başlayacaktır.
Muş konuşmasının devamında şunları belirtti:
”Yapılandırma da çok farklı kurumlar var, yaklaşık 500 milyar TL. gibi bir rakam burada telaffuz edebiliriz. Yapılandırılan borçlarda ilk ödeme şubat 2021′ de yapılacak”.
diye belirtti.
İlk taksit içinde borçlar ödenir ise TÜFE’ den çıkan gecikme zammının %90’ını silinmiş olacaktır. Emlak vergisi, ilan ve reklam vergisi, çevre temizlik, su atık, su katı atık ücretleri, yol katılım payları da aynı yapılandırma içerisindedir. Diğer yapılandırmalardan yaralanacak vergi ve cezalar ise;
Yapılandırma kapsamına girecektir.
Cumhurbaşkanı; kadın, genç ve mesleki yeterlilik belgesi sahiplerini istihdam etmesi halinde işverene sağlanan prim desteğinin bir önceki yıl ortalamasına ilave istihdam edilen kişiler için 12 ay, bu kişinin kadın, genç veya engelli olması durumunda 18 ay süreyle işverene sağlanan prim teşvikinin ve ilave istihdam sağlayan işverene Gelir Vergisi stopaj teşviki ile Damga Vergisi desteği uygulamasının süresini 31 Aralık 2023’e kadar uzatmaya yetkili olacak.
Esnaf Ahilik Sandığı uygulamasının yürürlük tarihi, Kovid-19 salgınının olumsuz etkileri nedeniyle 1 Ocak 2021’den 31 Aralık 2023 tarihine ertelenecek. Cumhurbaşkanı, kısa çalışma ödeneği uygulamasının süresini 30 Haziran 2021’e kadar uzatma yetkisine sahip olacak.
500 milyar liralık borcun yeniden yapılandırması ile ilgili olarak çalışmalar bu hafta torba yasa teklifi olarak Meclise sunulmuştu ve artık son aşamaya gelindi.
AK Parti, milyonlarca kişiyi ilgilendiren 500 milyar liralık yapılandırma paketi nedeniyle teklifin görüşmesi Mecliste’te kabul edildi.
Buna göre;
Yapılandırma başvurusunda bulunanların bu borçları 18 taksitle ödenmesine olanak sağlanacak. Borcunu peşin ödemek isteyenlere indirim yapılacak.
Taksitler iki ayda bir ödenecek. Böylece ödeme süreci 36 aya yayılacak. İlk taksit tarihine kadar peşin ödemenin yapılması durumunda faizler silinecek. İlk taksit Ocak 2021’de başlayacak. TOBB, TESK, Barolar Birliği, TÜRMOB, ihracatçı birliklerinin aidat ödemeleri de yapılandırmaya dahil olacak.
Varlık Barışı ile ilgili olarak da düzenlemelere yer verildi. Buna göre yurtdışından döviz, altın ve parası, menkul kıymeti ve sermaye piyasası araçları bulunanlar bu durumlarını ülkemizde 30 Haziran 2021 tarihine kadar Türkiye’deki banka veya aracı kuruma bildiren bildirmeleri halinde varlıklarını serbestçe tasarruf edebilecek. Yurtdışında varlığı bulunan ve 30 Haziran 2021’e kadar Türkiye’deki banka veya aracı kuruma bildiren gerçek ve tüzel kişilerin bu varlıklarını serbestçe tasarruf edebilmeleri ve bu varlıklar nedeniyle hiçbir şekilde vergi incelemesi ve vergi kesintisi yapılmayacağı açıklandı.
Bunların yanında torba yasadan geçmesi beklenen diğer düzenlemeler ise şunlar olacaktır.
Telegram Kanalımızdan bize ulaşabilirsiniz.