Yeni Esnaf Kredi Çekebilir mi? 2023 Devlet Destek Paketi Şartları ve Hesaplama

Esnaf olmak elbette ki kolay değil. Esnaf ve sanatkarlarımıza devlet tarafından hibe ve destek verilmektedir. Bu faizsiz krediler bankalar aracılığı ile verilmektedir. Siz yeni esnaf sahibi olacaklar özel devlet ve bankalar tarafından verilen kredileri ve destekleri araştırdık. İnceleyebilirsiniz.

Yeni Esnaf Kredi Çekebilir mi? 2023 Devlet Destek Paketi Şartları ve Hesaplama

Küçük esnaflığa adım atmak, halen çalışan bir iş yerini devralmak, kendi işini yapmak isteyen ve yeni iş kurmak isteyenlerin başvurduğu yeni esnafa destek kredisi ve devlet destekleri genç girişimci esnaflara can suyu sağlamaktadır. Girişimci vatandaşlar için devlet sermayesi olmayanlar gözeterek, sosyal devlet ilkesi gereğince ekonomik refahın sağlanmasını amaçlamaktadır ve esnafın ayakta durmasını sağlamak için finansman yaratmaktadır.

Kursa katıldınız ya da katılmadınız, iş yerinizi yeni açtınız ya da işler yolunda gitmiyor. Eğer sertifikanız var ise hemen KOSGEB üzerinden başvurunuzu yaparak Kobi’li olabilirsiniz. KOSGEB size de destek verecektir. Kurulu bir işletmesi olan Kobi iş yerlerinin ise iş yerlerinin büyütülmesi talebinde bulunarak, KOSGEB faizsiz krediler ile işletmelerinin masraflarını devlet yardımı ile karşılayabilirler. Öncelikli olarak yeni girişimlerin uygulaması gereken adımlara değinelim, ardından ise işletme sahibi Kobi’lerin destek başvurularında izlemesi gereken yolları izah edelim.

Genç Esnafa Devlet Destekleri

Yeni iş kuracak vatandaşlarımız için kredi, hibe ve teşvikler devam etmektedir. Devlet tarafından zorlanan esnafa ve yeni iş kuracak girişimcilere uygulanan hibe desteği dükkan açmak isteyen pek çok vatandaşı rahatlatmıştır. Devlet kurumları tarafından yeni bir iş kurmak, dükkan açmak, dükkanını büyütmek, işyeri satın almak, bayilik almak ve dükkan tadilatı yapmak için girişimcilere destekleme paketi ve hibe kredi paketleri verilmektedir.

Sektör çeşitlerine göre yeni esnafa Devlet Desteği veren kurumlar aşağıdaki gibidir:

  • KOSGEB (yeni işyeri açma)
  • TKDK (Tarım ve Hayvancılık Devlet Desteği)
  • Ticaret odası
  • Esnaf ve sanatkarlar kooperatifi
  • Kaymakamlık SYDV (İşletme Açılış Desteği)
  • Vakıf ve Dernekler
  • Devlet Bankaları (Vakıfbank, Ziraat Bankası ve Halkbank)

Siz de yeni esnafa devlet desteği hizmetlerinden yararlanmak istiyorsanız KOSGEB tam da size göre!

İşyeri Açan Gençlere Kosgeb’den Destek

Ticarete atılacak ya da yeni bir iş fikri olan binlerce yeni girişimciler için KOSGEB hibe desteğinden bahsedeceğiz. Devletin de siz girişimcilere öncelik verdiği gibi biz de sizin gibi kendine ait iş yeri açmak isteyen ve iş yeri kuruluş giderlerinin harcamalarını devletin verdiği faizsiz kredilerden karşılamak isteyenler için KOSGEB kimdir, amacı nedir? anlatacağız.

  • KOSGEB üzerinden yeni girişimci desteğinden faydalanmak istiyorum diyerek başvuruda bulunmanız, hibe ve kredilerden yararlanmanız için yeterli olacaktır.
  • Yeni girişimcilerin bu güne kadar yapmış olduğu hibe ve kredi başvuruları olumlu sonuçlanmıştır. Sizin başvurularınız neden olumlu sonuçlanmasın ki?
  • KOSGEB desteklerinden faydalanmadan önce, sizden kurulacak olan iş yerinin alışılmışın dışında, yenilikçi ve büyümeyi hedefleyen bir iş fikrinin plan ve projesini isteyecektir.
  • Bu talep doğrultusunda, kendinize ve kurmak istediğiniz iş alanına güveniyorsanız kredi ve desteklerden yararlanmamak için engeliniz olmayacaktır.
  • Girişimciliğinize ve yeni fikirlerinize güveniyorsanız, bulunduğunuz bölgedeki KOSGEB birimlerine ve İş-Kur’a başvuruda bulunarak işe başlayabilirsiniz.
  • Geleneksel ya da İleri Girişimcilik destek programlarından hangisi için başvuruda bulunduğunuzu yetkili kişilere belirtmeniz gerekmektedir.
  • Başvuru kaydınız alınırken, yetkili kişiler tarafından yeterlilik testi uygulaması yapılacaktır.
  • Bu testi başarılı olarak tamamladığınızda, ön mülakat yapan memurlardan başarısız ya da yetersiz şeklinde dönüt almamak için size yöneltilen soruları ciddiyet ile cevaplamanızı öneririz.
  • Yeterlilik testinden ve mülakattan sorunsuz şekilde geçtikten sonra, artık KOSGEB tarafından düzenlenen ve yürütülen uygulamalı girişimcilik eğitimine katılabilirsiniz.
  • Uygulamalı girişimcilik eğitimi talepler doğrultusunda yeterli sayıya ulaştığında başlayacaktır.
  • Eğitim tarihi siz girişimcilere bildirilecektir.
  • Uygulanan eğitimlere devamlılık gösterip, başarılı şekilde tamamladıktan sonra girişimcilik sertifikasına sahip olacaksınız.
  • Yeni girişimciler için verilen Girişimcilik sertifikaları, ömür boyu geçerli olduğundan dilediğiniz zaman iş yeri açma hakkına sahip olabileceksiniz.

Ardından iş yeri açma kredisi alarak, planını ve hayali kurduğunuz dükkanın çoğu masrafını devlet destekli hibe ve faizsiz kredi ile karşılayabilirsiniz. KOSGEB Başkanlığı tarafından dükkan açmak isteyen geleneksel girişimcilere hibe desteği 65.000 TL’ye kadar verilmektedir. İleri girişimcilere ise 365.000 TL’ye kadar hibe desteği verilmektedir. KOSGEB hibe ve desteklerinin yanında özel ve devlet bankaları da iş yeri açmak isteyen girişimcilere düşük faizli krediler vermektedir.

Yeni işyeri açma kredisi ve geri ödemesiz hibe desteği hakkında hemen bilgi alabilirsiniz!

Genç Esnafa Kredi Veren Bankalar

İşletmeler, bankalara yıllık olarak ciro beyannamesi vermektedir. İster 3 aylık ister 10 yıllık esnaf olun bankaların ticari KOBİ bankacılığına tabisinizdir. Bankalar KOBİ’lere şirket hesabı açar ve gelir giderlerini bu hesap altında toplamasını sağlar. Bankalar ise işletmenin yıllık vermiş olduğu beyana göre esnaf kredisi verirler. Genç esnafın henüz kazancı ve beyannamesi yok ise, bu durumda KOBİ kredilerinden faydalanması zorlaşacaktır. Ticari kredilerde, banka ile işletmenin arasındaki ticari ilişki esas alınmaktadır.

Ülkemizde 2023’te Küçük Esnafa En Uygun Kredi Veren 10 Banka aşağıdaki gibidir:

  1. Vakıflar Bankası KOBİdost Kredileri
  2. Ziraat Bankası KOBİ’lere Bir Destek de Bizden!
  3. Halkbank Girişimci Kredileri (Faizsiz krediler)
  4. Türkiye Ekonomi Bankası KOBİ’yim
  5. HSBC Bankası
  6. ING
  7. İş Bankası İŞ’TE KOBİ
  8. Akbank Kobi Bankacılığı
  9. Yapı ve Kredi Bankası
  10. Garanti BBVA KOBİ İhtiyaç Kredisi

Esnafa kredi veren bankaların şartlarını inceleyerek siz de yeni esnafa verilen kredilerden yararlanabilirsiniz. Bireysel, ihtiyaç ve diğer KOBİ kredilerinden işletmenize uygun olan türü seçerek hemen başvuruda bulunabilirsiniz.

Halkbank’tan Genç Esnaflara Kredi Desteği

Yeni esnafa devlet desteği ve banka kredileri konusunda siz esnaf ve sanatkarlara özel 4 farklı program dahilinde kredi imkanı sunmaktadır. Halkbank esnaf kredisi imkanları aşağıdaki gibidir:

  • ESKKK Kefaleti ile verilen krediler
  • ESKKK Kefaleti olmadan verilen krediler
  • Esnaf Yatırım Kredileri
    • İşyeri Edindirme
    • Taşıt Edindirme
  • Sıfır Faizli Esnaf Kredileri
    • Kaybolmaya Yüz Tutan Meslek Kollarında Faaliyet Gösterenlere (Örneğin; el dokuma işleri, çarıkçılık, bakır işletmeciliği, çini ve çömlek yapımı, sedef kakma ve ahşap oyma işleri, kaşıkçılık, bastonculuk, semercilik, yazmacılık, yorgancılık, keçecilik, lüle ve oltu taşı işçiliği, yemenicilik, oyacılık gibi.)
    • Ustalık Belgesi Sahibi Olup Yeni İş Yeri Kuran Girişimci Esnaf ve Sanatkarlara
    • Genç Girişimci Esnaf ve Sanatkarlara Kredi

Bu kredilerden ustalık belgesi sahipleri, eskimiş meslekleri icra edenler ve KOSGEB kredisi alma hakkına haiz olanlar yararlanabilirler. Başvurular sırasında gerekli olan evraklar ve belgeler ile birlikte Halkbank şubelerine bizzat başvuruda bulunulması gerekmektedir. İnternet sayfasından yapılan sıfır faizli kredi başvuruları kabul edilmeyecektir.

Halkbank Kadın Girişimcilere Dijital Kredi Paketi de vermektedir! Kadın girişimcilere özel kredi limiti azami olarak 100.000 TL verilmektedir. Bu kapsamda 5.000 TL limitli Ticari KMH Dost Hesap, 5.000 TL limitli de Paraf KOBİ kart imkanı sunulmaktadır.

Ziraat Bankası Genç Esnafa Destek Kredisi 2023

Yeni esnafa destek kredisi olarak Ziraat Bankası bireysel iş yeri, ofis, dükkan, büro, muayenehane, mağaza sahibi olmak isteyenlere 120 ay vade olanağı ile kredi vermektedir. Satın alınmak istenen iş yerinin ekspertiz değerinin en fazla %75’i kadar kredi verilmektedir. Krediye konu gayrimenkul üzerine ipotek tesis edilmektedir. Gerekli görüldüğü durumlarda ise ek teminatlar istenebilir. Ziraat Bankası genç esnafa destek kredisi için istenen belgeler ve evraklar:

  • İşletme sahibinin ve ortakların kimleri
  • Ticaret sicil gazetesi ve imza sirküleri
  • Oda kayıt evrakları
  • Vergi levhası
  • Son döneme ait gelir durumu ve bilanço raporları

Yatırım amaçlı ortak iş yeri almak isteyenlere girişimcilere gereken finansmanı sağlayan Ziraat Bankası ortak iş yeri kredisi ile 120 aya kadar vade imkanı sunmaktadır. Kira geliri elde etmek gibi nedenler ile ortak iş yeri almak isteyenler Ziraat Bankası’nın ortak iş yeri kredisinden yararlanabilirler. Düzenli geliri bulunan en az 2 ve en fazla 5 kişinin bir araya gelerek iş yeri alımlarında satın alınacak işyerinin ekspertiz değerinin en fazla yüzde 75’ine kadar kredi verilmektedir. Bu kredi ortaklardan biri, birkaçı ya da tümüne kullandırılmaktadır.

Esnaf Odaları 3 Aylık Kayıt Talep Ediyor

Yeni bir dükkan açtığınızda meslek odasına kaydınız yapılır. Meslek odasına kaydınız olsa dahi devletin faizli kredisinden yararlanamayabilirsiniz. Devletin esnaflar için sağladığı faiz desteğinde aranan şartlar bulunmaktadır. Aranan bu şartlardan bir tanesi 2021 Ocak ayından itibaren ticaret veya esnaf odalarında en az 3 aylık kaydınızın olması gerekmektedir. Bu süre içerisinde 3 aylık bir kaydınız var ise kredi alma şansınız artacaktır. Ya da direkt diğer bankalar üzerinden ihtiyaç kredisi çekerek dükkanınızın ihtiyaçlarını karşılayabilirsiniz. Bunun için de kredi notunuzun yüksek olması gerekmektedir.

Yeni Esnafa Kredi Çıkar Mı?

Yeni esnafa destek kredisi girişimcileri desteklemek amacı ile özel ve devlet bankaları tarafından verilmektedir. Özellikle bankalar bireysel ihtiyaç kredilerinin faiz oranlarını düşürerek, esnaflık hayali kuran binlerce girişimciye ışık tutmuştur. Gelir belgesiz bile olsa yeni iş yeri açan girişimcilere kredi veren bankalar bulunmaktadır. Sizler için hazırladığımız yeni esnafa kredi veren bankaları inceleyerek başvuruda bulunabilirsiniz.

Esnaf Kredisi Çekmek İçin Kaç Yıllık Esnaf Olmak Gerekir?

Yeni esnafa destek kredisi çekmek için girişimcinin en az 1 yıl boyunca Esnaf ve Sanatkarlar Odası’na kayıtlı olması gerekmektedir. Bir yıldır esnaf ve sanatkar olmak ve esnaflık yapıyor ve kişinin öncelikli olarak kooperatif üyesi olması şartı bulunmaktadır.

Yeni Esnaf Kredisi Nasıl Alınır?

Yeni esnafa kredi veren pek çok devlet ve özel bankalar bulunmaktadır. Vergi levhası üzerinden kredi almak isteyen esnaflar ise, işletmelerine ait olan geri dönük 6 aylık cirosunu belirterek, gerekli olan belgeleri teslim etmeleri durumunda başvuruları alınacaktır. Başvurular değerlendirilmeye alınır ve banka tarafından onaylanan esnaf kredisi geri ödeme planı girişimciye iletilir.

Sıfırdan İşyeri Açmak Kolay mı?

İş fikrinizi hayata geçirmek gerçekten de hayal ettiğiniz gibi çok mu kolay olacak? Yeni esnaf kredisi veren bankalardan ve kurumlardan maddi destek aldığınızda dükkanınızı hemen kurabilirsiniz. Fakat her şey bir tarafa sabah 8’de dükkanı açıp, gece 11’e kadar iş yerinizde durmak zorunda kalabilirsiniz. 8-5 çalışan bir işçiye göre, 19 Mayıs, 23 Nisan, bayram tatili, kar tatili, hava tatili, canım istemedi tatili gibi özel zevkleriniz olmayacağı gibi, bayram seyran demeden en sevdiğiniz arkadaşınızın düğününe katılmadan hayatınızı sürdürebilirsiniz. Yeni esnaf kredisi başvurusunda bulunmadan önce esnaflık size göre bir iş mi? sorusunu cevaplandırarak, girişimcilik ruhunuza yön verebilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.