Yoklamaya Tabi Ne Demek? 2023 Askerlik Yoklama Başvurusu Yapma Yöntemi

Yoklamaya tabi asker adayları, askerlik şubelerine gitmeden yoklamalarını alabilirler. Nasıl başvurulacağı ve askerlik sınavı ile ilgili tüm sorular hakkında detaylı bilgileri içeriğimizde yer verdik.

Yoklamaya Tabi Ne Demek? 2023 Askerlik Yoklama Başvurusu Yapma Yöntemi

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan erkeklerin 20 yaşına geldiklerinde askerlik yapmaya uygun olup olmadıklarının incelenmesi ve tespiti için bir takım işlemler yapılmaktadır. Yoklama ne demektir, askerlik sisteminin bir parçası mıdır veya teftişe tabi olmak ne demektir? araştırdık.

Askerliğini yapmak isteyen adaylar gibi eğitimine devam ederek askerliğini ertelemek isteyenler olduğu için yoklamaya tabi tecil, yoklamaya tabi tecil ve kayıt tecil konularında detaylı bilgileri inceleyebilirsiniz. yazımızın içeriğinde son kontrole tabidir.

Askerlik Yoklamaya Tabi Ne Demek?

Askerlik yapma yaşını doldurmuş, yani 20 yaşını doldurmuş Türk vatandaşları askerlik görevlerini yerine getirebilmeleri için yoklama işlemine tabi tutulmaktadır. Buna askerlik yoklama tabi denir.

Yoklama sırasında adayların sağlık ve eğitim kontrolleri yapıldıktan sonra eğitiminize devam etmiyorsanız, sağlık durumunuz askerlik yapmanıza engel değilse Askere Uygunluk Belgesi ile işleminizi tamamlayabilirsiniz.

Yoklamanızı yaptırmadığınızda ise yoklama kaçağı sayılırsınız ve bedelli askerlik imkanınız var ise bedelli askerlik hizmetinden faydalanamazsınız.

Yoklama Kaçağı Nedir?

Askerlik çağına ulaşmış, yoklama firarisi denilen ancak yoklamalarına katılmayan, yoklama sırasında askerlik şubesine veya dış temsilciliklere gitmeyen ve sebebini bildirmeyenler yoklama kaçakları sayılır.

Yoklama kaçaklarının askerlik görevlerini yapmaları amacı ile yakalanmaları için Milli Savunma Bakanlığı tarafından İçişleri Bakanlığına ve oradan askerlik şubelerinin mahallin en büyük mülki amirine bildirilirler. Bildirimler sonucunda yakalanıp muhafaza altına alınan yükümlüler için en geç 24 saat içerisinde en yakın askerlik şubesine getirilir.

Askerlik Yoklaması Nasıl Yapılır?

Askerlik yoklaması yaptırmak isteyen asker adaylarının şubelere giderek yada e-Devlet üzerinden yoklama işlemlerini yaptırabilmesi mümkündür. Şubelerden başvuru yapacak olan adayların şubelere giderek yoklama yaptırmak istediklerini belirtmesi ve e-Devletten başvuru yapacak olan kişilerin Milli Savunma Bakanlığı Yoklama Başvurusu sekmesi üzerinden işlemlerini tamamlayabilirler.

Milli Savunma Bakanlığı’ yazarak ‘ASAL yoklama başvurusu‘ ekranına girerek başvuru ekranına ulaşılabilir.

Askerlik Yoklama Başvurusu Nasıl Yapılır?

Yoklamaya tabi olan kişilerin önceki dönemlerde askerlik şubelerine giderek işlemlerini yaptırıyorlardı. Ancak, günümüzde şubelere gitmeye gerek kalmadan e-Devlet tapısı üzerinden Askerlik Yoklaması başvurusun yaparak işlemlerini tamamlayabiliyorlar. Bu esnada yoklama işlemlerinizi yaptırıyor olmanız askere gitmeniz gerektiği anlamına gelmemektedir. Bu işlemeleri tamamlamanızda askerlik durumunuz ile ilgili olarak gerekli yerlere bilgi vermiş oluyorsunuz. Askerlik görevinizi yapmanıza engel olacak sağlık probleminiz olduğunu biliyorsanız da yoklamanızı yaptırıp bilgi verebilirsiniz. Ayrıca, öğrenci olan adaylar ise eğitimlerine devam edeceklerini bildirerek askerliklerini tecil ettirebilirler.

ASAL Yoklama Başvurusu Nasıl Yapılır?

Asal yoklama başvuru esnasında sizden yapmanız ve doldurmanız gereken belgeler sunulacak. İstenilen bilgileri doğru doldurduğunuzda bir sonraki aşamada sizden fotoğraf yüklemenizi isteyecek olan bir bölüm ile karışılacaksınız. Fotoğraf bölümüne JPG formatında bir vesikalık resim yüklemeniz gerekiyor. Fotoğraf yükleme işlemlerinin ardından ise sınıflandırmaya esas ek bilgi formu ve yoklamada uygulanacak sağlık durumu hakkında bil formunu doldurmalısınız. Form doldurma işlemlerinin bitmesinin ardından Aile Hekimine T.C kimlik belgeniz ile sağlık durumunuzu gösteren belgeler var ise onlar ile birlikte başvuruda bulunmalısınız.

Aile hekimi tarafından muayene olarak eğer Askerliğe Elverişli raporuna uygunsanız yoklama işlemleriniz bitmiş olacaktır. Aile Hekiminiz tarafından sisteme Askerliğe Elverişlidir bilgilerinizi girdiğinde sistem otomatik olarak askerlik şubelerine gönderilecektir. İşlemler için şubeye gitmenize ve e-Devlet üzerinden tekrardan bir başvuru yapmanıza gerek kalmadan işlemeleriniz otomatik olarak tamamlanacaktır.

Son Yoklamaya Tabi Tecil Ettirme

Son yoklamaya tabi olmak tecil işlemlerinizi gerekli olan yerlere giderek yaptırmanız gerektiğini ifade eden bir terimdir. e-Devlet kapısı üzerinden de adayların bu işlemleri yapabilmeleri mümkün olduğu için eğitimine devam eden kişiler bu tecili yaptırarak e-devlet üzerinden erteleme işlemelerini yapabilirler. Ancak, son yoklamaya tabi iseniz bu işlemi mutlaka yaptırmak zorundasınız. Yaptırmadığınız zaman kaçak olarak nitelendirilerek para cezası ödemek durumunda kalırsınız.

Bakaya Nedir?

Tecil süresi dolan ve süresinin dolmasında geçerli bir sebebi bulunmayan ve bu durumda askere gitmesi zorunlu olan T.C vatandaşı erkeklerinin birlikler tarafından kendilerine tanınan süre içerisinde sevk işlemlerini yapmamaları yada sevk işlemlerini yapmalarına rağmen birliklerine teslim olmadıkları süreye bakaya denilmektedir. Suç olarak kabul edilen bu durumda bakaya olarak kabul edilen bu kişiler idari para cezası ödemek durumunda kalmaktadır.

Bakaya Ne Zaman Düşülür?

Askerlik hizmetini yapmasına hiçbir engel olmayan ve tecil sürelerinin bitmesine rağmen herhangi bir sebep ile askerlik görevlerini yapamayacakları bildirmeyen kişiler bakaya düşerler. Bu durumda ise asker kaçağı sayılarak teslim olmadıkları her gün için idari para cezasına tabi tutulmaktadırlar.

Yoklama Kaçağı ve Bakaya Cezası Ödenmezse Ne Olur?

Yoklama kaçağı ve bakaya cezası idari para cezası niteliğinde olduğu için ödenmez ise hapis cezasına çevrilemez. Ancak, icra yoluna gidebilir ve Yoklama kaçağı ve bakaya kalan 20 yaşını doldurmuş, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan erkekler hapse girmese bile idari para cezasının ödenmediği durumda icralık olabilirsiniz.

Bakaya ve Yoklama Kaçağı İdari Para Cezası Nereye Yatırılır?

Tecil haklarının bitmesine rağmen herhangi bir bildirimde bulunmayan ve yaşının gelmesi durumunda tecil ettirmeyen kişilere kesilen idari para cezaları adliyelerin içerisinde yer alan para cezalarını tahsil eden veznelerden ve vergi dairelerinden ödenmesi mümkündür.

Askerlik Yaş Sınırı Kaçtır? (Yaş ve Tecil) yoklama kaçağı olma riski olduğunu düşünenler, yaş sınırı ve tecil hakkında detaylı bilgileri yazımızın içeriğinden alabilirler.

Yoklama ve Bakaya Cezasına İtiraz Edilebilir Mi?

Bakaya ve Askerlik Yoklaması yaptırmadığı için asker kaçağı idari para cezaları il ve ilçelerin idari kurulları tarafından verilmektedir. İdari para cezası alması gerekmediğini düşünen kişilerin cezanın tebliğ edildiği günden itibaren 15 gün içerisinde bulunduğu ildeki İdari Para Cezaları İtiraz Komisyonuna başvuru yaparak almış olduğu cezaya itiraz ettiğini belirtebilir. İdari Para Cezaları İtiraz Komisyonuna başvuru yaptığınızda itirazınız kabul edilmediyse ise İdare mahkeme aracılığı ile idari para cezasının iptali nedeni ile dava açabilirsiniz.

İdari mahkemede almış olduğunuz cezaya itiraz etmek için açacağınız davanın açma süresi 30 gündür. Komisyondan gelen olumsuz sonucun tarafınıza bildirildiği tarihten itibaren 30 günlük süreciniz başlamaktadır. Bu süreç özellikle takip etmeniz gereken bir süreç olmakla birlikte hak düşürücü nitelik taşımaktadır. Almış olduğunuz para cezası için İdare Mahkemesine doğrudan bir dava açmanız mümkün olmadığı gibi süreleri kaçırmanızda tekrardan başvuru yapabileceğiniz herhangi bir yasal yol bulunmamaktadır.

Yoklama ve Bakaya Cezası Ne Kadar?

Yoklama kaçağı ve bakaya kalanların cezaları her gün için 5 TL’dir. Ancak, kendilerinin teslim olmadığında ve yakalandıklarında her gün için 10 TL yoklama ve bakaya cezası öderler.

Yoklama Kaçağı Olanlar Bedelli Askerlikten Yararlanabilir mi?

Yoklama kaçağı olan vatandaşlar bedelli askerlikten faydalanamazlar.

e-Devlet Üzerinde Yoklamaya Tabi İfadesi Çıkanlar Ne Yapmalı?

Askerliğine tecil ettirmek isteyenler e-Devlet üzerinden askerlik erteleme işlemlerini yapabilirler veya yoklama işlemlerini yaparak askere gidebilirler. Aksi takdirde yoklama kaçağı sayılırlar.

ASAL Yoklama Başvurusu Süreç Takibi yapmak için ne yapmalıyım?

Yoklama başvurusunda bulunan kişiler süreç takiplerini e-Devlet üzerinden yoklama başvuru süreç takibi sekmesi üzerinden yapılmaktadır.

Yoklama Kaçağı Sorgulaması Nasıl Yapılır?

e-Devlet üzerinden Milli Savunma Bakanlığı Askerlik Durum Belgesi Sorgulama sekmesinden sorgulama yapılmaktadır.

Askerlik Yoklama İşlemleri Ne Demek?

Askerlik yaşı gelen T.C vatandaşı olan erkek bireylerin askere gidebilmesi için yapılan sağlık ve eğitim muayenelerine askerlik yoklaması denilmektedir. Yoklama süreleri içerisinde yoklamalarını yaptırmayan asker adayları yoklama kaçağı olarak sayılmaktadır.

Yoklama Başvurusu Yapılmazsa Ne Olur?

Yoklama kaçağı olanlar, bakaya kalanlar ve saklanana askerler asker alma kanunun 24. maddesi gereğince idari para cezası ödemek zorunda kalırlar.

Asker Muayenesinde Neler Yapılıyor?

Asker adayları öncelikle fiziki muayene yapılır ve askerlik yapmasında herhangi bir engeli bulunmayan kişilere Askerliğe Elverişlidir raporu verilir. Askerlik yapmasına engel bir durum tespit edildiğinde kişi hastaneye sevk edilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.