Zabıt Katibi Nasıl Olunur? 2023 (YENİ ŞARTLAR)

Adalet Bakanlığı tarafından yayınlanan adliye katibi işe alım ilanları ve başvurular için gerekli olan evrak ve şartlar ile tüm detayları içeriğimizde inceleyebilirsiniz.

Zabıt Katibi Nasıl Olunur? 2023 (YENİ ŞARTLAR)

Zabıt katibi mesleği nedir, görevleri nelerdir, nasıl olunur, şartları nelerdir, lise mezunları ve üniversite öğrencileri katip olabilir mi, 2023 katiplik sınavları ne zaman yapılacak? ne kadar maaş alacakları, tüm konuları detaylandırdık.

Adalet Bakanlığı her yıl mahkeme katibi, gardiyan, mübaşir psikolog gibi pozisyonlar için personel alımı yapmaktadır. Bu unvanlarda çeşitli devlet kadrolarına alınacak personelin belirli şartları taşıması gerekmektedir. Öncelikle katiplik nasıl olunur konusunda adayları bilgilendirecek konulara değinelim.

Zabıt Katibi Nasıl Olunur?

Zabıt katibi olmak için mesleki teknik liselerin adalet bölümüne bağlı “Zabıt Katipliği” bölümünde eğitim alınmalıdır. Adalet Meslek Lisesi, Adalet Meslek Yüksek Okulu ve meslek yüksek okullarının, adalet ön lisans bölümlerini bitiren kişiler de “Zabıt Katipliği” yapabilir. Yine KPSS sınavından geçerli puan alana adaylar Adliyelerde katiplik sınavına katılarak bu meslekte yer alabilir. Adliyelerde görmeye alıştığımız Zabıt Katipliği sınavları girmeden önce öncelikle bu mesleğin gerektirdiği özelliklerin neler olduğunu ve hangi okul mezunu olduğunu bilmek gerekmektedir.

Ayrıca bu mesleği tercih edeceklerin Zabıt Katibi görevleri hakkında ayrıntılı bir bilgiye sahip olması gerekmektedir. Zabıt katibi olabilmek için Adalet Bakanlığı Basın ve Yayın İlan Birimi tarafından yayınlanan zabıt kâtibi alımı Duyurusunda ki ilana e-devlet kapısı üzerinden Adalet iş başvuru sayfasından başvuruda bulunmak gereklidir. Zabıt kâtibi olmak için adaylardan istenen tüm belge ve evrak listesi başvuru kılavuzundan öğrendikten sonra tüm belge ve evraklar ile birlikte, ilanda belirtilmiş illere müracaat yapılmalıdır.

Zabıt katibi olmanın en önemli şartı Kamu Personeli Seçme Sınavına (KPSS) girmektir ve lisans mezunları P3, ön lisans mezunları P93 ve lise mezunları P94 puan türlerinden en az 70 puan ve üzeri almış olmak şartını sağlayan adaylar bu süreçte ki tüm işlemlerini tamamlayan başvuru yapmış kişiler, ayrıca uygulamalı olarak düzenlenen Daktilo ve bilgisayar sertifikasına sahip olup ve uygulamalı sınavdan geçer not almaları halinde Adalet Bakanlığı Memur Atama ve Sınav Yönetmenliği’ ne göre işe alınmaktadır.

Zabıt Katipliği Başvuruları Nasıl Yapılır?

Zabıt katipliği başvuruları e-Devlet kapısından ttps://www.turkiye.gov.tr/adalet-is-basvuru linkinden yapılır. Zabıt katipliği alım ilanlarına Başvurular Adalet Bakanlığının belirlediği tarihlerde başlar. Başvurular her yıl Bakanlık tarafından belirlenen tarihler arasında saat 23:59’a kadar https://www.turkiye.gov.tr adresi üzerinden giriş yaparak, Adalet Bakanlığı İş Başvurusu ekranını kullanarak başvuruları gerçekleştirilir. Şahsen veya posta yoluyla yapılan başvurular kabul edilmez. Diğer detaylar ise alım ilanı duyurusunda yayınlanan başvuru kılavuzunda yer alır. Tüm merak ettiklerinizi kılavuz üzerinden ve e-devlet üzerinden inceleyebilirsiniz.

Zabıt Katipliği için Kimler Başvuru Yapabilir?

Kayıt memurluğu pozisyonuna başvuru yapacak kişilerin mezun olması gereken bölümler aşağıdaki gibidir:

  • Fakülte ve yüksek okulların bilgisayar bölümü mezunları.
  • Adalet meslek yüksek okulu mezunları.
  • Meslek yüksek okullarının adalet bölümü mezunları.
  • Meslek yüksek okullarının adalet ön lisans programı mezunları.
  • Adalet meslek lisesi mezunları.
  • Diğer lise veya dengi okulların bilgisayar veya ticaret bölümlerinden mezun olanlar.
  • Bunların dışındaki herhangi bir liseden mezun olanların Milli Eğitim Bakanlığınca onaylı veya kamu kurum veya kuruluşlarınca düzenlenen kurslar sonucu verilen bilgisayar yada daktilo sertifikasına sahip olmaları gerekmektedir.

Memur olmanın gereklerini karşılamanın yanı sıra bilgisayar kullanımı da işin en önemli özelliklerinden biridir. Bu meslekle ilgili lise ve üniversitelerden mezun olanlar ayrıca bir belgeye ihtiyaç duymazlar.

Zabıt Katipliği Başvuru İşlemleri 2023 Güncel

Zabıt katipliği başvuruları e-devlet üzerinden “Adalet Bakanlığı İş Başvurusu” sayfasına üzerinden gerçekleştirilir. Adaylar, başvurularını resmi olarak tamamladıktan sonra kendilerine belirlenmiş olan tarih aralıklarda, ilgili adımları takip etmelilerdir. Zabıt katipliği alımında uygulamalı ve sözlü sınav sistemi uygulandığı için başvurularınızı belirtilen Adliye Komisyonlarına yapmanız gerekmektedir.

Yapılacak başvuruların değerlendirilmesinde, başvuranlar arasından en yüksek puana sahip olandan aşağıya doğru sıralama yapılır. Bu puan sıralamasında alınacak personel sayısının 20 katı aday listesi oluşturularak uygulamalı sınava çağrılır. Yani uygulamalı klavye sınavı için Tutanak Katibi adayları sıralamasında 200 aday açıklanır. Bu sınava girecek olanlardan yazılan metin sayısına göre sınava girenlerin yarısı elenir. Geri kalan yukarıda belirtilen hususlarda ortaya çıkacak sorular sözlü mülakata alınır ve işe alınacak personel belirlenir.

Katipliğe mülakat için başvuranların sözlü sınavında Hukuk Fakültesi, Adalet Meslek Yüksekokulu, Adalet Yüksekokullarının Adalet Programı ve Adalet Önlisans Mezunlarına öncelik verilir. Zabıt katipliği memuru alımında uygulanan özel şartların neler olduğunu yukarıda belirtmiştik.

Bunların dışında mahkeme memuru katip olma şartları şunlardır:

  • Türk vatandaşı olmak.
  • Sınav başvuru tarihinde 35 yaşını bitirmemiş olmak.
  • Askerlik ile ilgisi bulunmamak veya askerlik çağına gelmemiş olmak, askerlik çağına gelmiş ise muvazzaf askerlik hizmetini yapmış yahut ertelemiş olmak.
  • 657 sayılı kanunda belirtilen suçlardan mahkum olmamak.
  • Görevi devamlı yapmasına engel olabilecek akıl hastalığı bulunmamak.
  • Kamu haklarından mahrum olmamak.
  • Arşiv araştırma sonucunun olumlu olması.

Başvuru sırasında “Sisteme Yüklenmesi Gereken Belgeler” maddesinde belirtilen belge, sertifika ve formları eksiksiz ve tek tek sisteme yükleyerek başvuru sürecini tamamlayacaklardır. Belgelerin yanlış veya eksik yüklenmesi nedeniyle doğabilecek hak kayıplarından adaylar sorumludur.

Katip unvanı için sisteme yüklenmesi gereken belgeler şunlardır:

  • Mezuniyeti gösterir öğrenim belgesi. (Öğrenim bilgileri ilgili web servisleri aracılığı ile alınacaktır. Öğrenim bilgisi alınamayan veya hatalı olan adaylar söz konusu belgeyi sisteme kendisi yükleyecektir.)
  • Daktilo veya bilgisayar dersini başarıyla tamamladığını gösterir resmî belge. (Bu ilanın “Özel Şartlar” başlıklı maddesinin belirtilen öğrenim kurumlarından mezun olan adaylar bu belgeyi sisteme yükleyecektir.)
  • Daktilo veya bilgisayar sertifikası.
  • Uygulamalı sınavda kullanılmak istenilen F veya Q klavye türüne ilişkin tercih beyanı,
  • Güvenlik soruşturması formu,
  • Sağlık beyanı formu istenir.

Eğer cezaevlerinde görev yapmak isterseniz eski ismi ile cezaevi katibi, yeni ismi ile ”bilgisayar işletmeni” olabilirsiniz.

Yukarıda belirtilen genel ve özel şartları sağlayan herkes, Adliye Katibi için açılan sınavlara başvurarak Memur Katibi olabilir.

Bu tür memur alımlarında dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biri olan hızlı ve doğru yazım teknikleri için açılan kurslara katılarak sınav esnasında daha hızlı yazabilir ve katılımcılar arasında büyük avantaj sağlayabilirsiniz.

Katiplik Başvuru Şartları 2023 Yılında Nelerdir?

Zabıt katibi olmak için sağlanması gereken şartlar aşağıdaki gibidir:

  • Zabıt katibi olmak için T.C Vatandaşı olmak, en az lise mezunu, lisans, ön lisans, ortaöğretim KPSS yılı Ocak ayı itibariyle 35 yaşını doldurmamış olmak gerekmektedir.
    • (Zabıt katibi, mübaşir, şoför, aşçı ve işaret dili tercümanı unvanları için 35 yaşını bitirmemiş olmak, (1 Ocak 1985 ve sonrası doğumlu olanlar sınava müracaat edebilecektir.)
  • Koruma ve güvenlik görevlisi unvanı için 30 yaşını bitirmemiş olmak.
    • (01 Ocak 1990 ve sonrası doğumlu olanlar sınava müracaat edebilecektir.)
  • 2022 yılı Kamu Personel Seçme Sınavında (KPSS-2022) KPSSP3, ön lisans mezunları için 2022 yılı Kamu Personel Seçme Sınavında (KPSS-2022) KPSSP93, ortaöğretim mezunları için 2022 yılı Kamu Personel Seçme Sınavında (KPSS-2022) KPSSP94 puan türünden 70 ve daha yukarı puan alanlar başvurabilecektir.
  • KPSS puanı yayınlanacak sınırın altında olmamalıdır.
  • Başvurular e-Devlet üzerinden yapılacak.
  • Erkek adaylar için askerlikle ilişiği bulunmama şartı aranmaktadır.
  • Ortaöğretim mezunları için Aralık ayında yayınlanan yönetmeliğe göre, ilgili mevzuata göre denkliği kabul edilen program veya alanlardan lise veya meslek lisesi mezunlarına öncelik verilmesi koşulları güncellenmiştir.
  • Ön lisans ve lisans mezunları için hukuk fakültesi, adalet meslek yüksekokulu veya önlisans adalet veya ceza infaz ve güvenlik hizmetleri programlarından mezun olan adaylar da başvurabilir.

Zabıt Katipliği Sınavı Nasıl Yapılır?

Mahkeme katibi olmak isteyenlerin her yıl yapılan memurluk başvurusunda geçerli olan son KPSS sınavına girmiş olması ve lisans mezunları için P3, önlisans mezunları için P93 puanından en az 70 puan ve üzeri almış olması gerekmektedir. mezunları ve lise mezunları için P94 puanı gerekmektedir.

Ayrıca zabıt katipliği memuru için uygulamalı ve sözlü olmak üzere iki sınav daha vardır. Uygulamalı sınavda katılımcıların hızlı yazmaları gerekmektedir. Komisyon tarafından verilen sınav metninden en az 90 kelime ve üzeri 3 dakika yazmalısınız.

Bu sınavda verilen metinler daktilo metinlerinden seçilir. Bu metinlerin ne olacağını sınav komisyonları belirler. Bu uygulamalı sınava girecek olanlar F veya Q klavyelerini, isteyenler ise kendi klavyeleri ile sınava katılma hakkına sahiptir. Bu uygulama sınavında başarılı olanlar için sözlü sınav yapılır.

Devlet memurluğu sınavında sözlü sınav için sorulan sorular belirli konulardan seçilir ve bu konular şu şekildedir:

  • İlgilinin atanacağı kadronun gerektirdiği mesleki bilgiler (40 puan)
  • Atatürk ilke ve inkılapları (20 puan)
  • Genel kültür (20 Puan)
  • Bir konuyu kavrama ve ifade yeteneği (20 puan)

Zabıt Katipliği Maaşları 2023 Güncel

Adalet Bakanlığında görevli olup Tutanak Kalemi olarak işe yeni başlayanlara asgari 9.320 TL, en fazla 18.800 TL maaş almaktadırlar. Bu miktar eğitim düzeyine, görev bölgesine, dava sayısına, aile durumuna vs. göre değişir.

Zabit katibi maaşları 2023 yılında aşağıdaki gibidir:

  • 9. derece Lise veya Ortaokul Mezunu-Adalet Bakanlığı Zabıt Katibi Net Maaşı 14.410 TL
  • 9.derece Önlisans veya Lisans Mezunu-Adalet Bakanlığı Zabıt Katibi Net Maaşı 14.410 TL
  • Lise- Önlisans-lisans mezunu yeni başlayan sözleşmeli zabıt katibi maaşı 14.410 TL arasında değişiyor.
  • 5 yıl deneyimli 7/3 derecesi olan zabıt katibi aylığı 15.588 TL
  • 10 yıl deneyimli 5/2 derecesi olan zabıt katibi aylığı 16.645 TL
  • 25 yıl deneyimli 1/4 derecesi olan zabıt katibi aylığı 18.010 TL‘dir.

2023 Yılı Zabıt Katibi Alım İlanı (Güncel)

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 4/B maddesi kapsamında Adalet Komisyonları tarafından 2023 yılındaki mevcut duyuru henüz yayımlanmamıştır.

Adalet Bakanlığınca yapılan işe alım ilanlarında belirlenen sayılarda gardiyan, infaz memuru, mahkeme katibi, psikolog gibi çeşitli pozisyonlar için personel istihdam etmektedir.

2023 Katiplik Sınavı Ne Zaman?

Adalet Bakanlığı tarafından 2023 yılında Katiplik sınavı ile ilgili henüz yeni bir duyuru bulunmamaktadır. Katiplik alımları ile ilgili ilan yayınlandığında devletdestekli.com bizi takip ederek en güncel alım ilanından anında haberdar olabilirsiniz.

Ceza İnfaz Kurumu Katipliği Şartları Nelerdir?

Ayrıca Adalet Bakanlığı sözleşmeli büro personeli olan ceza infaz memuru için de başvuru sınavı düzenlemektedir. Hapishane katibi olabilmek için daktilo ve bilgisayar sertifikasına sahip olmak ve uygulamalı sınavda geçer not almak için Klavye sınavında başarılı olmak, 3’te en az 90 anlaşılır kelime yazmak gerekir. dakika.

Bakanlıkça belirlenecek tarihlerde adaylar; Daktilo veya bilgisayar ile vuruşları hesaplamadan üç dakikada en az 90 kelime yazıp yazamayacaklarını belirlemek için yapılan uygulama sınavında metin yazarken anlam bütünlüğüne dikkat edilmeli ve hata oranı yüzde 40’ın altında ölçülmelidir. Deneme sınavı belirtilen günde tamamlanmazsa, sonraki günlerde sınava devam edilir.

Ceza İnfaz Kurumu Katipliği uygulama sınavında kullanılacak sınav metinleri uygulama sınavından en az bir hafta önce Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü resmi internet sitesinde ilan edilir.

Zabıt Katibi Ne İş Yapar?

Zabıt katiplerinin işleri şunlardır:

  • İcra takip uygulamalarını yapar.
  • Duruşma tutanaklarının düzenler.
  • Karar ve tutanakları yazılı usule uygun şekilde yazar.
  • Davalara ait müzekkereleri yazarak ilgili merciye gönderir.
  • Zabıt katipleri adliyelerde ki davalarda, seçim kurullarında ve icra dairelerinde, yazışma ve dosyalam işlemlerini yapar.
  • Bütün kalem işlerini kapsayan görevlerle yükümlü işlerde görevlidir.

Zabit Katibi Görevleri Nelerdir?

Zabıt katipliği sınavlarını başarı ile geçen ve katip olmaya hak kazanan kişilerin görevleri aşağıdaki gibidir:

  • Mahkemelere ait tüm yazışmaları vaktinde yapmak ve dava dosyalarını düzenli ve sıralı bir şekilde bulundurup saklamak.
  • Duruşmalara katılarak hakim nezareti ve emri altında tahkikat ve muhakematın cereyanını tutanağa kaydetmek.
  • Mahkeme dışında hakim veya naip huzuruyla yapılacak tüm işlemlerde hazır bulunmak.
  • Cevabı zamanında gelmeyen müzekkerelerin takibini yapmak.
  • Defterlere sayfa numarası vererek mahkeme mührünü basarak hakime imzalatmak.
  • Açılan her bir dava için ayrı bir dosya düzenlemek.
  • Her türlü tebligat işlemlerini yapmak.
  • Tutuklu sanığa duruşma gün ve saatinin tebliği için ceza evi müdürlüğüne yazı yazmak.
  • Duruşma günü listesi hazırlamak.
  • Ara kararların yerine getirilmesini sağlamak.
  • Keşif, otopsi, yer gösterme, ölü muayenesi ve duruşmalarda hazır bulunmak ve tutanakları imzalamak.
  • İşi biten dosyaları arşive kaldırmak.

Adliye Katiplerinin yukarıda belirtilen görev ve sorumlulukları hakkında ne ve nasıl yapılacağına ilişkin kararlar bulundukları adliye başyazarı tarafından belirlenir ve iş bölümü yapılır.

Zabıt Katibi Olanların Yorumları Nelerdir?

Tutanak görevlilerinin yorumları, sınavda verilen yazılı metinde en az 100 doğru kelimelik yarışmada klavye ile günlük çalışmalarının aksamaması ve heyecanlanmaması gerektiği şeklindedir.

Sınav öncesi stres ve uykusuzluk gibi olumsuz duygudurum faktörlerini en aza indirecek nefes egzersizleri ve önerilerle adayların sınava stressiz bir şekilde hazırlanmalarını tavsiye eder.

Zabıt Katibi Olmak İçin Ne Gerekli?

Kamu Personeli Seçme Sınavı’na girerek en az 70 ve üzeri puan almaları gerekir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.