2021 Güncel:
Ülkemizde birçok kişi hayvancılık ile geçimini sağlamaktadır. Hayvancılık yapan birçok çiftçinin tercihi de küçükbaş olduğundan koyun, keçi canlı hayvan alımlarını yapmak ve işletme faaliyetlerini sürdürebilmek için ihtiyaç duydukları finansman desteğini Ziraat bankası üzerinden uygun faiz oranları ve vade seçenekleri ile bu yıl da kullanmaya devam etmektedir. Geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da küçükbaş hayvancılık faaliyetleri için gerekli desteği Ziraat bankası sunuyor. Koyun kredisi veren bankalar yılında küçükbaş hayvancılık kredisi kullandırmaya devam ediyor. Bu bankaların arasında çiftçilere 5 yıl vadeli 2 yıl geri ödemesiz imkanları ile sunulan koyun kredisi veren banka Ziraat bankasının devlet desteği ise dikkat çekiyor.
Ziraat Bankası faizsiz koyun, keçi küçükbaş hayvancılık kredisi almak isteyenler tarafından araştırılan küçükbaş hayvan kredisi için gerekli evraklar nelerdir, 2 yıl geri ödemesiz hayvancılık kredisi için gerekli şartlar nelerdir, Tarım Kredi Kooperatifi&Ziraat Bankası koyun kredisi ve küçükbaş hayvan kredisi faiz oranları ne kadar oldu, 2 yıl geri ödemesiz hayvancılık kredisi hesaplama ve diğer merak edilenler hakkında bilgilere yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından çiftçilere her yıl verilen destekleme ödemelerinin yanında Ziraat bankası’ da küçükbaş hayvancılık ile uğraşan çiftçilere faizsiz hayvancılık kredisi veriyor. Ziraat bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından düşük faizli işletme ve yatırım kredisi kullandırılmasına ilişkin Resmi Gazete‘ de yayınlanan kararda kredinin usul esas ve limit ve oranları belirtilmiştir. Bu kararda bitkisel ve hayvansal üretim konularında kullandırılacak olan işletme ve yatırım kredilerinin limit ve oranları belirlenmiştir. Birçok sektörde düşük faizli ve sıfır faili kredi imkanı sunulmaktadır.
Çiftçilere sağladığı düşük faizli ve faizsiz hayvancılık kredilerini kullandıran bankanın küçükbaş hayvancılık için kredi imkanlarını 15.000.000 liraya kadar artırmış olup, 12 aylık faiz oranı ise sadece %0.20 oranında sabitlenmiştir. Bu oran ÇKS belgesi olan çiftçilere doğrudan sağlanan faiz desteği olan %75 üzerinden hesaplanarak bulunmaktadır. (Uygulanacak olan i %75 faiz indirimi üzerinden bankanın uygulayacağı yıllık faiz oranı yıllık %2.50 olarak bulunduğundan aylık ise %0.20 ile uygulanmaktadır.) Ziraat bankasının bu imkanlarını kadın veya genç çiftçiler için de %10 üzerinden uygulamaktadır.
Yürürlüğe giren bu karar kapsamında kredinin kriterleri, kimlere ne şekilde verileceğine dair uygulama teknik usul ve esasları belirlenmiştir. Ziraat bankası küçükbaş hayvancılık kredisi şartları, kriterler, faiz indirimleri ile ilgili detaylar yazımızda..
Küçükbaş hayvancılık kredisinin üst limiti 15.000.000 TL olarak belirlenmiş olup yatırım ve işletme dönem için faiz indirim oranı % 75 olarak belirlenmiştir. Tarım Kredi kooperatifi ve Ziraat bankasından kullandırılacak olan düşük faizli küçükbaş hayvancılık kredisinde yatırım ve işletme dönemi için en yüksek faiz indirimi % 100 olacaktır. Bu faiz indirimi % 100′ ü geçemez.
İlk kararda belirlenen faiz indirimlerin yararlanabilmek için gerekli şartları yerine getiren çiftçiler ilave % 10 indirimlerden yararlanarak % 100 faiz indiriminden yararlanabilecektir. Bu ilave faiz indirimi oranlarından yararlanabilmek için de aşağıdaki şartların sağlanıyor olması gereklidir.
Hayvan almak isteyen çiftçiye devlet kredisi imkanları sürüyor.
Sıfır Faizli Küçükbaş Hayvancılık kredisinden yararlanabilmek için 6 Kriterin sağlanıyor olması gerekmektedir. Bu kriterler ise;
1)Öncelikli bölge yatırım illeri kriterinde ilave % 10 faiz indiriminin uygulanabilmesi için karar kapsamında belirlenen ve seçilen illerde hayvancılık ile uğraşıyor olmak gereklidir. Bu iller yayımlanan tebliğ kapsamında ayrıca belirtilen illerdir. Bu illerin dışında sektördeki çiftçiler faiz indirimlerinden ilave indirim oranlarından yararlanamaz.
Bu karar kapsamında küçükbaş hayvancılık yapan çiftçileri öncelikli bölge yatırım illeri ise şu şekilde belirlenmiştir.
Adana, Adıyaman, Afyonkarahisar, Ağrı, Aksaray, Ankara, Antalya, Balıkesir, Batman, Bingöl, Bitlis, Burdur, Bursa, Çanakkale, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hakkari, Iğdır, Isparta, İzmir, Kahramanmaraş, Karaman, Kars, Kayseri, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muş, Niğde, Siirt, Sivas, Şanlıurfa, Şırnak, Tokat, Tunceli, Uşak, Van, Yozgat.
2)Atıl işletme özellikli kriterde küçükbaş hayvancılık ta işletme döneminde faiz indirimi yapılmazken yatırım döneminde % 10 ilave faiz indirimden yararlanabilmenin şartı kredi ile satın alınacak hayvancılık işletmesinin asgari bir yıldır gayrifaal (son bir yıldır çalışmayan) olması gerekmesi şartı belirlenmiştir. Bu süre de işletmeye kayıtlı son hayvanın işletmeden çıkış tarihi esas alınarak devletdestekli.com belirlenmektedir. Hayvan son bir yıl süre içinde çıkış tarihinin belirlenmesinde güncel Hayvancılık Bilgi Sistemi kayıtları üzerinden kontrol edilir.
3)Yurt içinde doğan hayvan alımına yatırım ve işletme kredisinde % 10 ilave faiz indiriminden yararlanabilmek ve bu özellikli şartının yerine getirilerek bu ilave faiz indirimden yararlanılabilmesi içinde krediyle yeni alınacak hayvanların veya işletmedeki mevcut hayvanların yurt içinde doğmuş olması gereklidir. Yurt içinde doğan hayvan kontrolü yine Hayvan Bilgi Sistemi üzerinden yapılır.
4)Kendi yemini üretme, mera kullanımı kriterinde küçükbaş hayvancılık işletme döneminde % 10 ilave faiz indiriminden yararlanılabilmesi için;
5)Genç Çiftçi Girişimci (40 Yaş <) kriterinde belirlenen küçükbaş hayvancılık işletme ve yatırım dönem için ek % 10 faiz indiriminden yararlanılabilmesi için;
6)Kadın girişimci kriterinde yine Küçükbaş hayvancılık işletme ve yatırım kredilerinde % 10 ilave faiz indiriminden yararlanabilmesi için;
Yürürlüğe giren 1. karar kapsamında gerekli şartları açılımları bu şekildedir. Karar Tebliği kapsamında küçükbaş hayvancılıkla uğraşan çiftçilerin Ziraat bankasından küçükbaş hayvancılık kredisinden yararlanabilmesi için yerine getirmesi gereken diğer şartlar ise şu şekilde belirlenmiştir.
Karar kapsamında küçükbaş hayvan yetiştiriciliği kredisinden yararlanabilmek için;
Küçükbaş hayvan yetiştiriciliği kredisinden yararlanabilmek için gerekli şartlar ise; (Resmi Gazete’de yer alan kredi kullandırım usul ve esaslarına göre)
Küçükbaş hayvan yetiştiriciliği ve besiciliği için yatırım kredileri ile küçükbaş hayvancılık ile uğraşan çiftçilerin işletmelerinde gerekli her türlü giderlerin karşılanması için bu krediden yararlandırılmaktadır.
Bu giderler ise;
Küçükbaş hayvan yetiştiriciliği için;
Ziraat bankası faizsiz 50 koyun kredisi şartları inceleyerek bilgi alabilirsiniz.
Küçükbaş yatırım ve işletme dönemi hayvancılık kredilerinden yararlanmak isteyen ve yukarıda anlattığımız Resmi Gazete’ de yayınlanan karar kapsamında belirlenen şartları sağlayan gerçek ve tüzel kişilerce başvurular Ziraat Bankasına veya TKK’ ya yapılacaktır.
Hayvancılık sektöründe işletme ve yatırım dönemi kredilerinin üst limitleri belirlenmiş, geçtiğimiz yıla nazaran önemli ölçüde artış yapılmıştır. Yatırım ve işletme dönemlerinde uygulanacak olan yüzde 25 den başlayan yüzde 100′ e kadar çıkan faiz indirimleri ile hayvancılık sektörünün canlandırılması amaçlanmıştır. Tabi bu belirlenen faiz indirimlerinden yararlanabilmek için kredinin kullanımına ilişkin karar kapsamında belirlenen kriterlere, şartlara uyuyor olması ve hepsini sağlıyor olması ve bankanın istediği kriterlere uygun olması gerekmektedir.
Başvurular Ziraat bankası ve Tarım Kredi Kooperatifin kendi şartları mevzuatları dahilinde değerlendirilir ve uygun bulunanlara kredi kullandırılmaktadır.
Ayrıca banka tarafından başvuru esnasında çiftçilerden bir takım evraklar talep edilecektir.
Banka tarafından çiftçilere kredilerin kullandırılabilmesi için bazı evrakların tamamlanması istenecektir.. Bu evraklar genel itibariyle;
Küçükbaş hayvancılık yatırım ve işletme kredisinin üst limiti geçtiğimiz yıllara oranla tam 3 katına yani 15 milyon TL çıkarılmıştır. Belirlenen bu üst limitin yanında genç çiftçi, kadın girişimci ve bu sene resmi gazeteye dahil edilen diğer niteliklere sahip bir çiftçi iseniz faizsiz olarak da 7 yıla varan koyun kredisi fırsatlarından yararlanabilirsiniz.
Ziraat bankasından küçükbaş hayvan kredisi kullanmadan önce örnek ödeme planına göre ne kadar ödeme yapacağınızı kendinizde hesaplayabilirsiniz. Sizler için oluşturduğumuz örnek hesaplama tablosu üzerinden de hayvan kredilerinin değişen vadeler ki aylık taksit ödemelerini inceleyebilirsiniz.
Ziraat bankasından kullanılacak olan 2 yıl geri ödemesiz 5 yıl vadeli küçükbaş hayvan kredisinin 36 ay, 48 ay ve 60 ay vadeli (5 yıl) olarak örnek hesaplaması;
Ziraat Bankası Küçükbaş Hayvan Kredisi Hesaplama Tablosu Kredi Tutarı 36 AY/3 YIL 48 AY/ 4 YIL 60 AY/ 5 YIL 10.000 TL. 290 TL. 220 TL. 179 TL. 20.000 TL. 580 TL. 441 TL. 358 TL. 30.000 TL. 870 TL. 662 TL. 537 TL. 40.000 TL. 1.161 TL. 883 TL. 716 TL. 50.000 TL. 1.451 TL. 1.104 TL. 895 TL. 60.000 TL. 1.741 TL. 1.324 TL. 1.0704 TL. 70.000 TL. 2.031 TL. 1.545 TL. 1.254 TL. 80.000 TL. 2.322 TL. 1.766 TL. 1.433 TL. 90.000 TL. 2.612 TL. 1.987 TL. 1.612 TL. 100.000 TL. 2.902 TL. 2.208 TL. 1.791 TL.
Tarım ve Hayvancılık yapan ya da yapacak çiftçilerin küçükbaş hayvancılık fiyatları hakkında bilgi edinilebilmeleri için en verimli sayılan koyunlardan bazılarının ortalama fiyat bilgileri aşağıdaki gibidir:
Bu fiyatlar ortalama rakamlar olup, üreticilerin Ayrıca TİGEM küçükbaş hayvanların fiyatlarını da öğrenerek TİGEM‘ den koyun keçi alabilirsiniz.
İnternet üzerinden direk üretici elinden küçükbaş hayvan almaya karar verdiyseniz; Sahibinden.com üzerinden küçükbaş hayvan ilanlarını inceleyebilir ve net fiyat alabilirsiniz.
Tarım ve hayvancılık 2021 hibe destekleri nelerdir? öğrenmek için bağlantıya tıklamanız yeterli.
Benim 35 40 keçim var 100 baş keçim olduktan sonra neden kredi kullanayım ben 100 baş veya 150 baş keçi yapmak için kullanacam neden illaki 100 baş olması biz bu işi zaten yapıyoruz neden zorlaştırıyorsunuz saygılar