Yeni İş Kuracaklara KOSGEB Hibe Destekleri (2023 Özel İş Yeri Açma Hibeleri)

Kosgeb tarafından yeni iş kuracak olan girişimcilere hibe destekleri sunulmaya devam ediyor. Bu hibelerden yararlanmak için programa başvuru şartlarının sağlanması gerekiyor. Yeni İş Kuracaklara KOSGEB Hibe Destekleri neler olduğunu ise tam bu noktada devreye giriyor. Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl Kosgeb hangi işleri destekliyor? Kosgeb başvuruları şartları neler, ne kadar destek veriliyor başvuru adımları ve ödeme belgeleri ile ilgili tüm konularını merak edenler için detaylar içeriğimizde tüm ayrıntıları ile anlatılmaktadır.

Yeni İş Kuracaklara KOSGEB Hibe Destekleri (2023 Özel İş Yeri Açma Hibeleri)

Yeni İş Kuracaklara Yönelik KOSGEB Hibe Destekleri her yıl olduğu gibi 2023 yılında da girişimcilik destek programı kapsamında binlerce liralık hibe desteği vermeye devam ediyor. İş yeri açmak isteyen ve yeni iş kuracak kişilerin araştırdığı KOSGEB destek ödemeleri 60 bin lira ve 360 ​​bin lira hibe desteği olarak sunuluyor. Bu noktada KOSGEB tarafından verilen destekler ve hibe desteği verilen iş alanlarının listesi araştırılmaktadır. Elbette sadece bireysel girişimciler değil, KOBİ’lerin araştırma geliştirme faaliyetlerine yönelik hibeler de bu konularda araştırılıyor. İşte Yeni İşletmelere Yönelik KOSGEB Hibe Destekleri hakkında araştırılan tüm detaylar…

Yeni İş Kuracaklara KOSGEB Hibe Destekleri Nelerdir?

KOSGEB kurumunun yeni iş kuracaklara 65.000 TL’ye kadar hibe olarak sunduğu destek programının adıdır. Programdan faydalanmak için şartları yerine getirmeniz gerekmektedir. Uzaktan Eğitim ile “Geleneksel Girişimcilik Eğitimi” alıp girişimcilik sertifikası alan ve diğer başvuru sürecinde başarılı olan girişimciler bu yıl da KOSGEB’in sağladığı tüm desteklerden yararlanabilecek.

Yeni İşyeri Açanlara Devlet Desteği

Devlet tarafından yeni iş kurmak isteyenlere SYDV, TÜBİTAK, İŞKUR ve KOSGEB kurumları gibi farklı kurumlar tarafından sağlanmaktadır. Bu desteklerden en bilineni ve araştırılanı KOSGEB destekleridir.

Yeni iş yeri kuracaklara hibe desteği sağlayan tek kurum olan KOSGEB, bu yıl kendi işyerini açmak isteyen 18 yaş ve üzeri kişilerdir. 60 bin lira ile 370 bin lira arasında iş yeri açmak isteyen vatandaşlarının ihtiyaçlarını karşılamak için destek sağlıyor. KOSGEB tarafından 8 farklı proje programı ile açacağınız işletmeniz için devlet destekli tüm ihtiyaçlarınızı hibeli ve faizsiz olarak tahsis edebilirsiniz. İster ilk kez iş kuruyor, ister yıllarca esnaf olarak çalışıyor olsun vatandaşlarımıza 370 bin liraya kadar hibe desteği verilebiliyor.

KOSGEB Hibe Kredi Destekleri ve Unsurları Nelerdir?

Kosgeb destekleri konusunda Yeni bir iş kuracaklar ve sektör değişikliği ya da ilk iş hayatına geçişte kurumun sağladığı desteklemeler geçtiğimiz yılın destek ödemelerinin toplamına bakılırsa birçok kişiye iş imkanı sağlamıştır.

Kosgeb destekleri üzerine yeni bir iş kuracaklar ve sektör değişikliği ya da ilk iş hayatına atılma sürecinde kurum tarafından sağlanan destekler, geçen yılın destek ödemeleri toplamı düşünüldüğünde birçok kişiye istihdam olanağı sağladı.

Kosgeb, KOBİ tanımı taşıyan işletmelere ve girişimci gerçek kişilere aşağıdaki konularda destek vermektedir.

KOSGEB Hibe Kredi Destekleri aşağıdaki gibidir:

  • Girişimcilik destekleri:
    • İleri ve Geleneksel girişimcilik
    • İş planı ödülü ve
    • Girişimcilik eğitimidir.
  • AR-GE, teknolojik üretim ve yerlileştirme destekleri aşağıdaki gibidir:
    • AR-GE, VE AR-GE, ÜR-GE İnovasyon Destek Programı
    • KOBİ TEKNOYATIRIM – KOBİ Teknolojik Ürün Yatırım Destek Programı
    • Stratejik Ürün Destek Programı
  • İşletme geliştirme, büyüme ve uluslararasılaşma destekleri aşağıdaki gibidir:
    • İşletme geliştirme destek
    • İş Birliği Destek Programı
    • KOBİGEL – KOBİ Gelişim Destek Programı
    • Uluslararası Kuluçka Merkezi ve Hızlandırıcı Destek Programı
    • Yurt Dışı Pazar Destek Programı
  • İŞGEM Tekmer (teknolojik fikirler için)
  • Laboratuvar Hizmetleri
  • İmalatçı Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı konularında girişimci ve Kobilere destek verilmektedir.

Kurumla ilgili başlığımızda yer verdiğimiz KOSGEB Yeni İş Kurma Hibe Desteklerinden nasıl yararlanılacağına ve bu desteklerin hangi program kapsamında verildiğine bakalım.

Yeni İş Kuracaklara KOSGEB Hibe Destekleri Nelerdir?

KOSGEB destekleri, yeni iş kuracaklara Girişimcilik Destekleri programı kapsamında verilmektedir.

Kurum tarafından verilen girişimcilik destek programı kapsamında girişimcilere yönelik iki ayrı destek sunmaktadır. Bu destekler “Geleneksel girişimcilik” ve “İleri girişimcilik” destekleridir. İş kolunuza göre seçilecek destek programı KOSGEB tarafından belirlenmiş olup, destek programına göre ödeme yapılacaktır.

Yeni iş kuracaklara yönelik KOSGEB hibe destek tutarları ise aşağıdaki gibidir:

  • Geleneksel girişimcilik desteği ile kişilere 60 Bin TL’lik destek ödemesi yapılacaktır.
  • 370 Bin TL’ ye varan destek ödemesi ise ileri girişimcilik desteği kapsamındadır.

Alınacak olan Kosgeb desteği seçilen sektöre göre değişiklik göstermektedir. Bu programdan yararlanmak isteyen kişilerin yapmaları gereken ilk şey ise yukarıda da bahsettiğimiz gibi Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi programına katılmak olacaktır.

Yani yeni bir iş kuracaksınız ve geleneksel mi yoksa gelişmiş bir girişimci mi olduğunuzu nasıl bileceksiniz? Açacağınız veya açmış olduğunuz işletmenin Nace kodunu bilmeniz gerekmektedir.

Nace kodu: Vergi levhası üzerinde 6 rakamdan oluşan bir koddur. Bu kod Kosgeb’in yatırımcıları Geleneksel mi yoksa ileri girişimci ayrımını bu kod üzerinden yaptığından dolayı nace kodu bu noktada oldukça önemlidir.

Aslında genel hatlarıyla söylemek gerekirse; Geleneksel girişimcilik için hizmet sektöründeki firmalar, ileri girişimcilik desteği ise imalat ve bilişim sektöründeki firmaları kapsamaktadır. Ancak genel ayrım doğru yapılmalıdır.

Aslında genel hatlarıyla söylemek gerekirse; Geleneksel girişimcilik için hizmet sektöründeki firmalar, ileri girişimcilik desteği ise imalat ve bilişim sektöründeki firmaları kapsamaktadır. Ancak genel ayrım doğru yapılmalıdır.

Örneğin: sadece imalat sektörü bile içerisinde çeşitli sektörleri barındırdığından yanlış bir şey yapmamak için açılacak olan veya açılmış olan işyeri ile ilgili doğru nace kodunu tespit etmek ve bilmek gerekiyor.

Destekler listesini görüntülemek için tıklayınız.

KOSGEB Hibe Desteği Başvurusu Nasıl Yapılır?

KOSGEB Hibe Başvurusu yapmak için öncelikle kosgeb.gov.tr’ye giriş yapmalısınız. Giriş yaptıktan sonra, sayfanın üst kısmındaki Destek seçeneğine tıklamanız gerekir. Açılan bu sayfada tüm desteklerin isimleri yer almaktadır. Konumuz gereği yeni iş kuracaklara 65 bin lira hibe desteği Geleneksel girişimci destek programı içerisinde yer aldığı için ilgili programa tıklanmalıdır. Kendi işinin patronu olmak isteyenlere 65 bin liralık hibe desteğine nasıl başvurulacağını açıklayalım.

Başvuru yapanların sağlamaları gereken bazı özel hususlar bulunuyor. Bu hususlardan ilki, girişimcinin destek programı başvurusunda bulunduğu işletmede ki kurucu ortak payı, işletme kuruluşunun ilan edildiği sicil gazetesinde yer alan ortaklık yüzdesi en az yüzde 50 olması hususudur. Destek başvuru süresinde başvuru uygulama birimi tarafından uygun bulunarak onaylandığı tarihten itibaren iki yıl, girişimcinin ortaklık payı yüzde 50’nin altına düşemez olarak açıklandı. Tüm girişimcilerin hibe desteklerinden faydalanmaları adına bu şartı mutlaka sağlamaları gerekiyor. peki başvuru işlemleri nasıl yapılacak?

Adım Adım Kosgeb Destek Programlarından Yararlanma Süreci Nedir?

Kosgeb desteklerinden faydalanmak isteyen vatandaşlar öncelikle kurumun Resmi Sitesine giriş yapmalıdır. Buradan sertifika başvurusunda bulunmalıdır. Geleneksel Girişimci Destek Programı Başvuru formu doldurulduktan sonra online eğitimlere başlanacaktır. Online eğitimler tamamlanıp, sertifika alınmasından sonra kurulacak olan iş alanı ile ilgili proje KOSGEB’e sunulacak, proje onaylanırsa destek sağlanacak. Başvurular ile ilgili daha detaylı bilgileri KOSGEB iletişim kanalları üzerinden de öğrenebilirsiniz.

Yeni İş Kuracaklara KOSGEB Destekleri Ne Kadar Ödeniyor?

KOSGEB Destekleri yenilenen destek programları ile 60 Bin TL’den 370 Bin TL’yi bulan destek ödemeleri yapılmaktadır.

KOSGEB’in sağladığı destekler aşağıdaki gibidir:

  • 60 Bin TL hibe geleneksel girişimci desteği
  • 370 Bin TL’lik ileri girişimci desteğidir.

Faydalanacağınız destek miktarlarını ve hangi işlerin desteklendiğini ise yazımızın devamında öğrenebilirsiniz.

Devletten Yeni İş Kuracaklara 65 bin TL Hibe Müjdesi

Hibe desteği başvurusu nasıl yapılır, İş kuracaklara sağlanacak olan destekler girişimciler tarafından yakından takip ediliyor. Bu anlamda Kosgeb tarafından desteklenen sektörlerde iş kurmak isteyenlere 5 bin TL kuruluş yardımından başlamak üzere 65 bin liraya kadar hibe desteği olarak Geleneksel Girişimcilik destek programı kapsamında sağlanıyor.

Geleneksel girişimcilik programının amacı işyerlerinin kuruluşunda desteklemek ve istihdam devamını sağlamaktır. Geleneksel girişimci statüsünde gerçek kişi ya da sermaye şirketi yer almaktadır. Geleneksel girişimci kuruluş destekleri gerçek kişi ile kurulmuş işletmelere 5.000 TL, sermaye şirketi olarak kurulmuş işletmelere de 10.000 TL olarak verilmektedir.

Geleneksel girişimcinin performansına bakılarak verilecek olan birinci ve ikinci dönem performans destekleri 20 Bin TL’ye kadar verilmektedir.

Gün sayısına göre değişen performans desteği ödeme miktarları aşağıdaki gibidir:

Birinci performans dönemi:

  • 180 – 539 gün ise 5.000 TL
  • 540 – 1079 gün ise 10.000 TL
  • 1080 ve üstü gün ise 20.000 TL

İkinci performans dönemi:

  • 360 – 1079 gün ise 5.000 TL
  • 1080 – 1439 gün ise 15.000 TL
  • 1440 ve üstü gün ise 20.000 TL

şeklinde verilmektedir. Bu ödemelere sertifika desteği olan 5.000 TL daha eklenmekte ve toplamda 60 Bin TL geleneksel girişimcilik desteği verilmektedir.

Hiç bir şekilde geri ödemesi olmayan 60 bin lira hibe desteğine ilave olarak girişimcinin kadın olması durumunda 5 bin lira ilave destek verilerek bu destek miktarı 65 bin liraya kadar çıkıyor.

Kosgeb Yeni İş kuracak Kadınlara İlave 5 bin lira Destek Veriyor

Kosgeb kadın girişimci desteği sağlanmaya devam ediyor. Yeni iş kuracak olan girişimci genç, kadın, gazi ya da şehit yakınıysa her performans dönemine 5.000 TL eklenmektedir. Eğer kadınlara ayrıcalık yapılıyor mu diyorsanız? Evet Kosgeb kadın girişimcilere ilave destek vererek kadınları erkeklere oranlara daha avantajlı duruma getiriyor.

Bunun haricinde Devlet bankaları ve özel finans kurumlarınca işyeri açma kredisi imkanları ile istediğiniz limitlerde finansman destekleri verilmektedir.

Kosgeb İleri Girişimcilik ile 370 Bin’e Varan Hibe Desteği Veriyor

İleri girişimcilik destek programının amacı belirlenmiş sektörlerde girişim sağlandığı takdirde girişimciye yeni işyerleri için destekler sağlamaktır. Geleneksel girişimcilikte olduğu gibi ileri girişimcilikte de kuruluş desteği olarak gerçek kişi ve sermaye şirketine destek verilmektedir. Gerçek kişi işletmesine destek 5.000 TL iken, sermaye şirketi olarak kurulan işletmeye de 10.000 TL kuruluş desteği sağlanmaktadır.

İleri girişimcilik desteği için ileri girişimci eğitiminin tamamlanmış olması gerekir. Bir diğer koşul ise KOSGEB tarafından belirlenmiş olan konularda faaliyet gösterecek işletmeler başvuru yapabilmektedir. Eğitimler online ya da sınıf usulü olarak tamamlanabilmektedir.

E-devlet üzerinden başvuru ve sertifika sorgulaması yapılabilmektedir. Sertifika alabilmek için eğitim de izlenecek videoların sonunda sorular sorulmakta ve doğru yanıt ve eğitime devamlı katılım sağlandığında sertifikaya sahip olunabilmektedir. İleri girişimcilikte sertifika desteği 5.000 TL’dir.

Destek tutarlarına değinecek olursak destek unsuru ve destek tutarları aşağıdaki gibi gerçekleşmektedir.

Makine, Teçhizat ve Yazılım Desteği: 

  • Düşük ve orta teknoloji ile faaliyet gösteren işletmelere 100.000 TL
  • Orta ve yüksek teknoloji ile faaliyet gösteren işletmelere 200.000 TL
  • Yüksek teknolojiyle faaliyet gösteren işletmelere 300.000 TL

Mentörlük, Danışmanlık ve İşletme Koçluğu Desteği: 10.000 TL

Birinci Performans desteği:

  • 180 – 539 gün ise 5.000 TL
  • 540 – 1079 gün ise 10.000 TL
  • 1080 ve üstü gün ise 20.000 TL

İkinci Performans dönemi:

  • 360- 1079 gün ise 5.000 TL
  • 1080 – 1439 gün ise 15.000 TL
  • 1440 ve üstü gün ise 20.000 TL

şeklinde destekler verilmektedir. Bu desteklere ek olarak sertifika desteği geleneksel girişimcilik sertifika desteği ile aynıdır. Destek tutarı ise 5.000 TL‘dir.

Böylelikle toplamda ileri girişimcilik destek kapsamında işletme sahibi 370 Bin TL’ye varan destek alabilmektedir.

Kosgeb Hangi İşlere Destek Veriyor? 2023 Güncel

2023 yılında Kosgeb Desteklenen Sektörler hangileri ve hangi işlere destek verdiğini bulmak için Kurum tarafından belirlenen NACE kodlarını tespit etmelisiniz. Eğer yeni kuracağınız iş sektörünüz ve faaliyet alanınız nace kodunda yoksa destek alamazsınız. Bunun için KOSGEB Desteklenen Sektörler listesini incelemelisiniz.

Hangi işlerin desteklendiğini ve bu işlerin hangileri olduğu ise Kosgeb resmi internet sayfası üzerinde bulunan Desteklenen Sektörler arasında arama yaparak ilgili sektörü bulmanız ve bu sektöre ait NACE kodunu almanız gerekiyor. Bu şekilde yeni iş kurmadan önce sektörün Kosgeb tarafından desteklenip desteklenmediğini öğrenmeniz ve buna uygun iş planı oluşturmanız gerekiyor.

KOSGEB’den yeni iş kuranlara hibe desteği veriliyor. İşte o sektörler.

KOSGEB destek verdiği iş alanları ve tüm sektörleri görüntülemek için tıklayınız.

KOSGEB Hibe Destek Ödemeleri Hangi Sektörlerde Yapılır?

Sermayesi bulunmamasına rağmen yeni iş kuracak olan ve kendi iş yerini açmak veya iş yerini büyütmek isteyen girişimcilere KOSGEB’den sağlanan destek, işgücünü ve istihdamı arttırmak için özellikle kadın, engelli, genç girişimcilere, şehit ve gazi yakınlarına avantajlı olarak veriliyor.

KOSGEB hibe destek ödemeleri hangi sektörlerde yapıldığını ve Desteklenen Sektörleri kısaca şu şekilde sıralayabiliriz:

  • B- Madencilik ve Taş Ocakları
  • C- İmalat (yiyecek içecek imalat)
  • D- Elektrik, Buhar ve İklimlendirme Üretim ve Dağıtımı
  • E- Su Temini, Atık Yönetimi Kanalizasyon ve İyileştirme
  • F- İnşaat (Sıva işleri, yıkım, sıhhi tesisat, elektrik tesis)
  • G- Toptan ve Perakende Ticareti (motorlu taşıtlar, ev eşyası, hırdavat, gıda, içecek, pazar yerinde satış…)
  • H- Ulaştırma ve Depolama (Nakliye, kurye, ev ve işyerlerinde taşımacılık…)
  • I- Yiyecek Hizmetleri ve Konaklama
  • J- İletişim ve Bilgi (Yazılım, web tasarımı, kitap yayımı…)
  • K- Sigorta Faaliyetleri ve Finans
  • M- Mesleki Bilimsel ve Teknik Faaliyetler (Danışmanlık, fotoğrafçılık, tercüme, reklamcılık)
  • N- Destek Hizmetleri Faaliyetleri ve İdari (İş bulma acentesi, seyahat acentesi, temizlik, fuar organizasyonu, güvenlik, taşıt kiralama …)
  • R- Eğlence, Kültür, Sanat ve Spor
  • S- Diğer Hizmet Faaliyetleri
  • Bilgisayarların, kişisel eşyaların ve ev eşyalarının onarımı
  • Kişisel eşyalar ile ev eşyalarının onarımıDeri eşyaların onarımı
  • Mobilyaların ve ev döşemelerinin onarımı
  • Saatlerin ve mücevherlerin onarımı
  • Kuru temizleme
  • Kuaförlük ve güzellik salonlarının faaliyetleri
  • Konaklama ve yiyecek hizmetleri (lokanta, seyyar yemek vb)

KOSGEB’e bu sektörlerde doğru tespit edeceğiniz nace kodlarına uygun olarak hazırlanan iş planı projeleri ve ilgili belgeler ile birlikte başvuru yapması gerekiyor.

Kobi tanımına uyan ve kuruma kaydı bulunan Kobiler ile girişimciler, yeni iş kuracaklara KOSGEB hibe destek kredisi nasıl alınır? adım adım yapmaları gereken detayları araştırıyor.

Yeni İş Kuracaklara Kosgeb Hibe Destek Kredisi Nasıl Alınır?

Kosgeb kredisi alabilmek için öncelikle işletmelerin KOSGEB’in resmi web sitesindeki ‘KOSGEB Veri Tabanı’na kayıt olması, KOBİ beyannamesini doldurmalıdır. KOSGEB Girişimci kayıt işlemleri buradan gerçekleştiriliyor. KOSGEB’e üye olan KOBİ’ler hibe destekleri ve faizsiz kredilere başvuru yapabilmek için yine KOSGEB giriş ”e-Hizmetler” linki üzerinden giriş yapıp bütün bilgilerini, vergi numaralarını yazmaları gerekir. Bu şekilde kayıt dakikalar içinde kolayca gerçekleştirilmektedir. Tabi bu desteklerden yararlanabilmek için bazı şartların sağlanıyor olması gerekmektedir.

KOSGEB Hibe desteği şu şekilde alınıyor. İş kurmak isteyen girişimcilerin kredi alabilmeleri için aşağıdaki adımları izlemeleri gerekiyor:

  • Öncelikle KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi’ne kaydolup online videolu dersleri alıyor.
  • Girişimci, bir taraftan şirketinin kurulum işlemlerini tamamlarken, bir taraftan da iş planı hazırlıyor.
  • Ardından, İş planı projesini KOSGEB kuruluna sunum yaparak anlatıyor.
  • Kuruldan kesin onay alması halinde, 60 bin TL ve 370 bin lira hibe desteği almaya hak kazanıyor.
  • (60 bin lira- 370bin TL’lik hibe desteği kuruluş giderleri için, makine, teçhizat, yazılım mentörlük danışmanlık giderleri için veriliyor.)

KOSGEB, hibe desteklerinden faydalanabilmek için herhangi bir işletme sahibi veya başka bir şirkette ortaklığınızın olmaması ve son bir yılda şirket açılış-kapanışı yapmamanız gerekiyor.

Ayrıca girişimci BAĞKUR primlerini kendi işletmesi aracılığıyla yatırmak zorundadır. Hem KOSGEB hibelerinden faydalanmak hem de başka bir şirkette kadrolu olarak çalışmak mümkün değildir.

Yeni İş Kuracaklara KOSGEB Desteği Alma Şartları 2023 Yılında Nelerdir?

Kosgeb destek Programlarından yararlanmak isteyenler ilk önce bazı şartları sağlamalıdır. Bu şartların ilki ve olmazsa olmazı Örgün ve Uzaktan Eğitim formatında verilen ”Geleneksel Girişimcilik Eğitimi” katılım göstermek ve bu kurs sonunda verilen girişimcilik sertifikası ile alınabiliyor. Bu şartı sağlayan girişimciler hibe desteklerinden yararlanabilir. Öncelikle Yeni iş kuracaklara Hibe destekleri nelerdir, hibe destekleri 2023 yılında ne kadar ödeniyor, Kosgeb hangi işlere ve sektörlere destek veriyor konularını öğrendikten sonra Yeni İş Kuracaklara KOSGEB Hibe Desteklerinden yararlanma şartı olan Girişimcilik eğitiminin nasıl alındığına inceleyelim.

Girişimci adaylarının hibe desteklerinden faydalanabilme koşulları ilgili kurum ve bakanlıklar tarafından belirlenmiştir.

KOSGEB Destek Şartları Nelerdir?

KOSGEB hibe desteklerinden yararlanma şartları şunlardır:

  • KOSGEB tarafından düzenlenen ‘Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi‘ni tamamlamak.
  • Genç Girişimci Geliştirme Programı’nı bitirmek.
  • Küçük Ölçekli İşletme Kurma Danışmanlığı Desteği (KÖİDD) Programı’nı tamamlayarak eğitime veya programa katıldığını belgeleyen ve işletmesini kuran girişimciler faydalanılabilir.
  • İŞGEM’lerde yer alan işletmelerde programa dahildir.
  • Açılan işyerinin 3 yıl faaliyette bulunması şarttır.

Hibe desteği sağlanan bu sektörlerde iş kuracaklara hibe desteklerinden yararlanmanın ilk şartı olan ”KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Eğitimini” nasıl alabilirsiniz, başvurular nasıl yapılır konularına geçelim.

Kosgeb Girişimcilik Kursu Başvuru e-Devlet

Önceki yıllarda örgün olarak tamamlanması gereken Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi son yıllarda uzaktan eğitim sistemi gündeme gelmiş olup kursa katılım uzaktan eğitimle de yapılabilmektedir. Örgün ya da uzaktan tamamlanan kurslar için sertifika verilmektedir. Uzaktan tamamlanacak olan kurslarda online videolar ile kurs süresi tamamlanabilmekte kolay bir şekilde sertifika alınabilmektedir.

KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi iki farklı şekilde veriliyor.

Online ortamda kursu tamamlamak ve girişimcilik sertifikası almak için kurs başvuruları e-devlet aracılığı ile yapılabilmektedir. KOSGEB’in sitesinde sağ üstte giriş yap bölümüne tıklandıktan sonra açılacak olan pencereden e – devlet şifresi ve T. C kimlik numarası ile giriş yapabilmektedir. KOSGEB’in tüm videoları izlenmesi gerekmektedir. Video sonunda onaylama yapılmalı ve sorulacak soruları doğru yanıt verilmelidir.

KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi sertifika sorgulama

Kurs eğitim videoları ve soruları bittikten sonra yine e-devlet üzerinden KOSGEB sertifika sorgulama yapılmaktadır. Sertifika almaya hak kazanan kişiler iş fikirlerini KOSGEB’e ileteceklerdir. Burada dikkat edilmesi gereken konu ise iş fikirleri KOSGEB’in desteklediği sektörlerden olmasıdır.

KOSGEB Kredi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Yeni iş kuracaklara ve yeni işyeri açmak isteyen girişimcilerin başvuracağı KOSGEB Girişimcilik Geliştirme Programı iki ayrı destek olarak sağlanmaktadır.

Bu iki ayrı destek 60.000 TL hibeli Geleneksel Girişimcilik Desteği diğeri ise 370.000 TL hibeli İleri Girişimcilik Desteğidir. Geleneksel girişimcilik desteğinden yararlanıp iş kurmak için yukarı bahsettiğimiz eğitim programına katılım sağlanması gerekmektedir. İleri girişimcilik desteğinden yararlanmak için de iş fikirlerinin desteklenen sektörlerin ve nace kodlarının içerisinde yer alması gerekir.

KOSGEB kredi Başvurusu için aranan tüm kriterlerini karşılayan mikro ve küçük işletmeler www.kosgeb.gov.tr adresindeki ‘E-Hizmetler’ menüsünden ‘ilgili Destek Programı Başvurusu’ alt menüsünü seçerek online başvuru yapabilecektir. başvuruların onay alarak ödeme yapılabilmesi için hangi sektörde iş kurulacaksa o faaliyet alanına uygun destek verilen sektörün Nace kodu tespit edilerek, iş planı projesi hazırlanması gerekmektedir. İş planı uygunluğu tespit edilip, değerlendirme sürecinde onay alan projeler için hibe desteği ödemeleri yapılacaktır.

Hibe desteği alabilmek için 60 bin lira olarak verilen Geleneksel girişimci desteğinin başvurularının nasıl yapıldığına geçecek olursak;

Hibe Desteği Alabilmek için Geleneksel Girişimci Destek Program Başvuru Adımları

Toplam 5 aşamadan oluşan geleneksel girişimci destek programına uygun olunduğu takdirde, 60 Bin TL hibe desteği KOSGEB tarafından alınmaktadır.

Toplam 5 aşamadan oluşan geleneksel girişimci destek program süreci aşağıdaki gibidir:

  • Online girişimcilik eğitimi,
  • İşletme kuruluşu,
  • Başvuru,
  • Değerlendirme ve
  • Ödeme aşamalarına değinecek olursak..

1-) Online Girişimcilik Eğitimi

İşyeri kurulmadan önce Kosgeb’e yapılan başvuru sonrasında uzaktan eğitim sistemi ile Geleneksel Girişimci Eğitimine katılım sağlanmalıdır. Uzaktan eğitime e- devlet sistemi üzerinden giriş yapılabilmektedir. Videolar sonuna kadar izlendikten sonra video onaylanıp yönlendirilen sorular cevaplanmalıdır. Bu aşama tamamlandıktan sonra sertifika sahibi olmaya hak kazanılmaktadır.

Online Girişimcilik eğitimi İşletme kurulmadan önce alınmalıdır.

2-) İşletme Kuruluşu

Girişimcilik sertifikası alındıktan sonra işletmenin kuruluş işlemleri yerine getirilmektedir. Kuruluş desteği, performans desteği ve sertifika desteği adı altında istenen belgelerin temini sağlanmalıdır. İçerikte yukarıda yer alan ödeme belgeleri düzenlenmeli ve KOSGEB’ e iletilmelidir.

Girişimcilik eğitimi alındıktan sonra, işletme kuruluş işlemleri gerçekleştirilmelidir.

3-) Başvuru

İşyeri kurulduktan sonra KOSGEB veri tabanına kayıt olunmalı ve KOBİ beyannamesi doldurulması gerekmektedir. Başvuruda bulunacak olan kişinin işletmesi Türk Ticaret Kanununda tanımlı gerçek kişi veya sermaye şirketi statüsünde kuruluşunu sağlaması gerekmektedir. Girişimcinin daha önceden bu programdan ya da yeni girişimci desteğinden yararlanmamış olması gerekir. Başvuruda bulunan işletmenin en fazla kurucu ortaklık payı % 50 olmalıdır.

Başvuru işlemleri için gerekli şartlar sağlanmalıdır.

4-) Değerlendirme

Geleneksel girişimcilik destek programına yapılacak olan tüm başvurular uygulama birimi tarafından değerlendirmeye alınmaktadır. Değerlendirme sonucu; başvurular kabul edilir, düzeltme istenebilir ve reddedilebilir. Reddedilmiş başvuruların itirazları 1 defa olabilmektedir.  Düzenlenmesi istenen başvurular verilen süre içerisinde yapılmalı ve kabul edilen başvurular için destek programı başlamaktadır. Tüm süreçler KOBİ Bilgi Sistemi üzerinden yapılmaktadır.

Değerlendirme Süreci KOBİ Bilgi Sistemi üzerinden yapılır.

5-) Ödeme

Son aşama olan ödeme, birçok kişinin en merak ettiği konuların başında gelmektedir. Değerlendirme süreci sonrasında başvurusu onaylanan işletmeler destek ödeme taleplerini KOBİ Bllgi Sistemi üzerinden yapmaktadır. Kabul gören başvuruların destek süreci 2 yıl geçerlidir. Destek sürecinde Geleneksel Destek Programından yararlananlara kuruluşa, performans ve sertifika desteği verilmektedir.

Destek sürecinde Geleneksel Destek Programından yararlananlara kuruluşa, performans ve sertifika desteği verilir.

Destek ödemesi

İşletme, KBS üzerinden destek ödeme talebini ilgili uygulama birimine iletir. Uygulama birimi tarafından uygun bulunan ödeme talebi için işletmenin banka hesabına destek ödemesi yapılır. Ancak işletmenin talebi halinde, destek ödemesi mal veya hizmetin alındığı hizmet sağlayıcının banka hesabına da yapılabilir.

Erken ödeme

Bu destek programı kapsamında erken ödeme yapılabilir. Erken ödeme ve mahsup işlemlerinde, KOSGEB Destek Programları Erken Ödeme Usul ve Esasları uygulanır.

Kosgeb İleri Girişimcilik ile 370 Bin’e Varan Hibe Desteği Başvuru Adımları

Geleneksel girişimci destek program adımları gibi ileri girişimci destek program adımları da aynıdır. Toplam 5 aşamadan oluşan ileri girişimci destek programı aşağıdaki süreçlerden oluşur:

  • Online Girişimcilik Eğitimi
  • İşletme Kuruluşu
  • Başvuru
  • Değerlendirme
  • Ödeme

bulunmaktadır. Bu aşamaları geçen girişimciler ve işletme sahipleri 370 Bin TL’ye kadar hibe desteğini KOSGEB tarafından alabilmektedirler.

Kosgeb İleri Girişimcilik ile 370 Bin’e Varan Hibe 5 adımda alınır.

Tam 5 aşamadan oluşan başvuru adımlarından sonra Başvurum onaylandı; destek ödemesini nasıl alabilirim? sorularının yanıtları merak edilmektedir. Kurum tarafından verilen yanıt ise şu şekildedir;

Destek Başvurusunun Kurul tarafından onaylanmasının akabinde, sistem üzerinden Taahhütnamenizi onaylamanızın gereklidir. Onaylama işleminin ardından ancak bu şekilde ödeme talep etmeye hak kazanmış olunur. Ödeme alabilmek için, Kurul Kararınızda yer alan giderlere ilişkin harcamalarınızı yaptıktan sonra sistem üzerinden Ödeme Talep Formu oluşturmanız gerekmektedir. Ödeme Talep Formunun ekine ödeme belgeleri (fatura, banka dekontu vb.) sistem üzerinden yüklenir.

  • Destek ödemesi alabilmek için işletme tarafından KOBİ Bilgi Sistemi üzerinden Ödeme Talep Formu düzenlenerek onaylanması gerekir.
  • Programı sonlandırılan, tasfiyesi başlayan veya kapanan işletmelere ödeme yapılmaz.

Hibe Ödemeleri İçin Gerekli Belgeler

Destek adına göre ödeme belgeleri de değişmektedir.

Destek başına verilecek ödemeler için istenen belgeler bulunur.

Geleneksel Girişimcilik Ödeme Belgeleri

  • Kuruluş desteği için;
  • Performans desteği için
  • Sertifika desteği için gerekli ödeme belgeleri ise aşağıdaki görseldeki gibidir;
Geleneksel Girişimcilik Ödeme Belgeleri;

Kuruluş desteği ödeme belgeleri

  • Geleneksel girişimci destek programı Ödeme Talep Formu
  • Kosgeb- GİB Web servisi sorgulama sonucu ( Uygulama birimi tarafından sağlanacaktır)
  • İşletmenin SGK Borcu Yoktur Yazısı
  • İşletmenin Vergi borcu yoktur yazısı (Uygulama birimi tarafından sağlanacaktır.)

Performans desteği için ödeme belgeleri

  • Geleneksel Girişimci Destek programı ödeme Talep Formu
  • İlgili performans dönemine ait prim gün sayısını gösterir SGK Web servisi sorgulama sonucu (Uygulama biriminden alınır)
  • İşletmenin SGK Borcu Yoktur Yazısı
  • İşletmenin vergi borcu yoktur yazısı

Sertifika desteği için ödeme belgeleri

  • Geleneksel girişimci destek programı Ödeme Talep Formu
  • İşletme/ Girişimci adına kesilmiş sertifikaya ilişkin fatura/ fatura yerine geçen belge. ( Girişimcilerin işletme kuruluş tarihinden bir yıl öncesine kadar almış oldukları sertifikalara ilişkin fatura/ fatura yerine geçen belgeler girişimci adına düzenlenmiş olmalıdır.)
  • Fatura/ fatura yerine geçen belgenin ödendiğini gösteren banka dekontu veya diğer ödeme belgeleri
  • Sertifika
  • Sertifika tarihinde ilgili personelin işletmede çalıştığını gösterir İşletme/ personel SGK sorgulaması( Uygulama biriminden sağlanacaktır)
  • Sertifikanın alındığı kurum veya kuruluşun 5580 sayılı kanun kapsamında yetkili olduğuna dair http://ookgm.meb.gov.tr/ sorgulaması
  • İşletmenin SGK ve vergi borcu yoktur yazısı ödeme belgeleridir.

İleri Girişimcilik Ödeme Belgeleri

İleri girişimcilik desteklerinden yararlanabilmek için istenen ödeme belgeleri şu şekildedir.

İleri Girişimcilik Ödeme Belgeleri

İleri Girişimcilik Ödeme belgeleri çizelgesinde ise bu ödeme belgelerine ek Makine Techizat ve yazılım desteği ve Mentörlük Danışmanlık ve İşletme Koçluğu Desteğinin belgeleri de;

Makine, Techizat ve Yazılım Desteği ödeme belgeleri

  • İleri girişimcilik destek programı ödeme talep formu
  • İşletme adına kesilmiş makine ve teçhizat yazılıma ilişkin fatura yerine geçen belge,
  • Fatura ve fatura yerine geçen belgenin ödendiğini gösteren banka dekontu ve diğer ödeme belgeleri
  • İleri girişimci destek programı Tespit Tutanağı
  • Makine ve teçhizatın ikinci el olması halinde yaşını gösterir belge ( ilk kullanıcıya ait satış faturası, ilgili odalardan alınabilecek yaşı gösterir belge)
  • İşletmenin SGK Borcu yoktur yazısı
  • İşletmenin Vergi Borcu yoktur yazısı

Mentörlük, Danışmanlık ve İşletme Koçluğu Desteği ödeme belgeleri

  • İleri girişimci destek programı ödeme talep formu
  • İşletme adına kesilmiş danışmanlık ve işletme koçluğu hizmetine ilişkin fatura ve fatura yerine geçen belge,
  • İşletmenin SGK borcu yoktur yazısı,
  • İşletmenin vergi borcu yoktur yazısı ödeme belgeleri olarak talep edilir.

Talep edilen bu belgeler arasında SGK ve Vergi borcu yoktur yazısının isteniyor olması da SGK veya vergi borcum olması destek almaya engel mi sorularını akıllara getiriyor.

SGK veya vergi borcunun olması destek almaya engel değildir. Bu ayrıntıyı bilmek gerekir. Eğer işletmenizin ilgili mevzuatta belirtilen limitlerin üzerinde vergi veya SGK borcu bulunması durumunda ödemeler şu şekilde yapılır;

Borcu bulunanlar ilk önce borç tutarı destek tutarından mahsup edilerek ilgili kurum veya kuruluşun banka hesabına, varsa kalan tutar, işletmenin banka hesabına destek ödemesi olarak aktarılmak suretiyle gerçekleştirilecektir.

Tedarikçiye yani hizmet sağlayıcıya ödeme yapılabilmesi için işletmenizin ilgili mevzuatta belirtilen limitler üzerinde SGK borcu veya vergi borcu olmamalıdır.

Bunun yanında yeni bir iş kuracaklar iş yeri için kira desteği alabilir miyim sorularını araştırmaktadır. Maleesef Kosgeb bu program kapsamında işyeri için kira desteği vermez..

Şahıs Şirketi KOSGEB Desteği Alabilir mi?

Girişimcilik destek programı kapsamında girişimciler, şirket kuruluşu, performans dönemi destekleri alırlar. Bu durumda;

  • Şahıs yani gerçek kişi işletmesi şahıs şirketi kuranlar 5.000 TL
  • Tüzel şirket kuranlar (Limited, anonim) da 10.000 TL destek almaktadır.

KOSGEB’in hibe destekleri hakkında daha detaylı bilgi almak için resmi sitesinden ya da sosyal medya hesaplarını da takip edebilirsiniz.

Yorumlar

  1. Avatar of videolar videolar dedi ki:

    Film siteleri, genellikle büyük ve çeşitli bir film kataloğuna sahiptir. Klasiklerden yeni çıkanlara, farklı türlerden bağımsız filmlere kadar her türden filmi bulabilirsiniz. Bu, her türlü sinemaseverin ilgisini çekmek için geniş bir seçenek sunar.

  2. Avatar of tül perde tül perde dedi ki:

    Gül Perde evinizden çıkmadan evinizde perde hizmeti veren yeni nesil perde satış hizmetidir. Satılan malın maliyetini ve ek maliyetleri ortadan kaldırdığı için ekonomik ve hızlıdır.

  3. Avatar of şanlıurfa web tasarım şanlıurfa web tasarım dedi ki:

    Şanlıurfa Web Tasarım

  4. Avatar of viski fiyatları viski fiyatları dedi ki:

    güncel viski fiyatlari 2023

  5. Avatar of su arıtma cihazı markaları su arıtma cihazı markaları dedi ki:

    kaliteli ve sağlıklı su arıtma cihazı satın alabilirsiniz

  6. Avatar of Ankara/Çankaya En İyi Temizlik Şirketleri Ankara/Çankaya En İyi Temizlik Şirketleri dedi ki:

    Anka Prestij Çankaya Temizlik Şirketleri arasında olup, Ankara ve Çankaya Temizlik Şirketleri arasında en çok tercih edilen şirkettir.