Başlıklar:
İşyeri açmak isteyen kişiler tarafından araştırılan KOSGEB destek ödemeleri, 2021 yılında ne kadar olacağı merak konusu hale gelmiştir. Sektör değişikliği ya da ilk iş hayatına geçişte KOSGEB’in sağladığı desteklemeler geçtiğimiz yılın destek ödemelerinin toplamına bakılırsa birçok kişiye iş imkanı sağlamıştır. 2021 yılı ile yenilenen destek programları ile 60 Bin TL’den 370 Bin TL’yi bulan destek ödemeleri yapılmaktadır. KOSGEB’in sağladığı destekler; 60 Bin TL hibe geleneksel girişimci desteği ve 370 Bin TL’lik ileri girişimci desteği hakkında detaylı bilgiye yazımızda ulaşabilir ve faydalanacağınız destek programını öğrenebilirsiniz. Bunun haricinde Devlet bankaları ve özel finans kurumlarınca işyeri açma kredisi verilmektedir.
KOSGEB tarafından verilen girişimciliği geliştirme destek programı kişilere iki ayrı destek sunmaktadır. Bu destekler geleneksel girişimci ve ileri girişimcilik desteğidir. İş kolunuza göre seçilecek olan destek programı KOSGEB tarafından belirtilmiş olup destek programına göre ödeme yapılacaktır. Geleneksel girişimcilik desteği ile kişilere 60 Bin TL’lik destek ödemesi yapılacaktır. 370 Bin TL’ ye varan destek ödemesi ise ileri girişimcilik desteği kapsamındadır. Alınacak olan kosgeb desteği seçilen sektöre göre değişiklik göstermektedir. KOSGEB’in geleneksel girişimcilik programı destek ödemesi bahsettiğimiz gibi 60.000 TL’dir. Bu programdan yararlanmak isteyen kişilerin yapmaları gereken ilk şey ise Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi programına katılmak olacaktır.
Önceki yıllarda örgün olarak tamamlanması gereken Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi son yıllarda uzaktan eğitim sistemi gündeme gelmiş olup kursa katılım uzaktan eğitimle de yapılabilmektedir. Örgün ya da uzaktan tamamlanan kurslar için sertifika verilmektedir. Uzaktan tamamlanacak olan kurslarda online videolar ile kurs süresi tamamlanabilmekte kolay bir şekilde sertifika alınabilmektedir.
Online ortamda kursu tamamlamak ve girişimcilik sertifikası almak için kurs başvuruları e- devlet aracılığı ile yapılabilmektedir. KOSGEB’in sitesinde sağ üstte giriş yap bölümüne tıklandıktan sonra açılacak olan pencereden e – devlet şifresi ve T. C kimlik numarası ile giriş yapabilmektedir. KOSGEB’in tüm videoları izlenmesi gerekmektedir. Video sonunda onaylama yapılmalı ve sorulacak soruları doğru yanıt verilmelidir. Kurs eğitim videoları ve soruları bittikten sonra yine e-devlet üzerinden KOSGEB sertifika sorgulama yapılmaktadır. Sertifika almaya hak kazanan kişiler iş fikirlerini KOSGEB’e ileteceklerdir. Burada dikkat edilmesi gereken konu ise iş fikirleri KOSGEB’in desteklediği sektörlerden olmasıdır.
İşyeri açmak isteyen kişilerin başvuracağı KOSGEB Girişimcilik Geliştirme Programı iki yarı destek sağlamaktadır. Birincisi 60.000 TL hibeli Geleneksel Girişimcilik Desteği diğeri ise 370.000 TL hibeli İleri Girişimcilik Desteğidir. Geleneksel girişimcilik desteğinden yararlanıp iş kurmak için yukarı bahsettiğimiz eğitim programına katılım sağlanması gerekmektedir. İleri girişimcilik desteğinden yararlanmak için de iş fikirlerinin desteklenen sektörlerin ve nace kodlarının içerisinde yer alması gerekir.
Kurum tarafından belirlenen NACE kodları mevcuttur. Eğer faaliyetiniz nace kodunda yoksa destek alamazsınız. Bunun için KOSGEB Desteklenen Sektörler listesini incelemelisiniz.
Geleneksel girişimcilik programının amacı işyerlerinin kuruluşunda desteklemek ve istihdam devamını sağlamaktır. Geleneksel girişimci statüsünde gerçek kişi ya da sermaye şirketi yer almaktadır. Geleneksel girişimci kuruluş destekleri gerçek kişi ile kurulmuş işletmelere 5.000 TL, sermaye şirketi olarak kurulmuş işletmelere de 10.000 TL olarak verilmektedir. Geleneksel girişimci destek programı başvuru formuna ulaşmak için tıklayınız.
Geleneksel girişimcinin performansına bakılarak verilecek olan birinci ve ikinci dönem performans destekleri 20 Bin TL’ye kadar verilmektedir. Girişimci genç, kadın, gazi veya şehit yakını olduğunda her performans dönem için verilecek tutara 5.000 TL daha verilmektedir. Gün sayısına göre değişen destek ödeme miktarları aşağıdaki gibidir.
Birinci performans dönemi:
İkinci performans dönemi:
şeklinde verilmektedir. Bu ödemelere sertifika desteği olan 5.000 TL daha eklenmekte ve toplamda 60 Bin TL geleneksel girişimcilik desteği verilmektedir. Destek başına verilecek ödemeler için istenen belgeler aşağıdaki görselde olduğu gibidir.
Toplam 5 aşamadan oluşan geleneksek girişimci destek programına uygun olduğu takdirde 60 Bin TL hibe KOSGEB tarafından alınmaktadır. Online girişimcilik eğitimi, işletme kuruluşu, başvuru, değerlendirme ve ödeme aşamalarına değinecek olursak..
İşyeri kurulmadan önce Kosgeb’e yapılan başvuru sonrasında uzaktan eğitim sistemi ile Geleneksel Girişimci Eğitimine katılım sağlanmalıdır. Uzaktan eğitime e- devlet sistemi üzerinden giriş yapılabilmektedir. Videolar sonuna kadar izlendikten sonra video onaylanıp yönlendirilen sorular cevaplanmalıdır. Bu aşama tamamlandıktan sonra sertifika sahibi olmaya hak kazanılmaktadır.
Girişimcilik sertifikası alındıktan sonra işletmenin kuruluş işlemleri yerine getirilmektedir. Kuruluş desteği, performans desteği ve sertifika desteği adı altında istenen belgelerin temini sağlanmalıdır. İçerikte yukarıda yer alan ödeme belgeleri düzenlenmeli ve KOSGEB’ e iletilmelidir.
İşyeri kurulduktan sonra KOSGEB veri tabanına kayıt olunmalı ve KOBİ beyannamesi doldurulması gerekmektedir. Başvuruda bulunacak olan kişinin işletmesi Türk Ticaret Kanununda tanımlı gerçek kişi veya sermaye şirketi statüsünde kuruluşunu sağlaması gerekmektedir. Girişimcinin daha önceden bu programdan ya da yeni girişimci desteğinden yararlanmamış olması gerekir. Başvuruda bulunan işletmenin en fazla kurucu ortaklık payı % 50 olmalıdır.
Geleneksel girişimcilik destek programına yapılacak olan tüm başvurular uygulama birimi tarafından değerlendirmeye alınmaktadır. Değerlendirme sonucu; başvurular kabul edilir, düzeltme istenebilir ve reddedilebilir. Reddedilmiş başvuruların itirazları 1 defa olabilmektedir. Düzenlenmesi istenen başvurular verilen süre içerisinde yapılmalı ve kabul edilen başvurular için destek programı başlamaktadır. Tüm süreçler KOBİ Bilgi Sistemi üzerinden yapılmaktadır.
Son aşama olan ödeme, birçok kişinin en merak ettiği konuların başında gelmektedir. Değerlendirme süreci sonrasında başvurusu onaylanan işletmeler destek ödeme taleplerini KOBİ Bllgi Sistemi üzerinden yapmaktadır. Kabul gören başvuruların destek süreci 2 yıl geçerlidir. Destek sürecinde Geleneksel Destek Programından yararlananlara kuruluş, performans ve sertifika desteği verilmektedir.
İleri girişimcilik destek programının amacı belirlenmiş sektörlerde girişim sağlandığı takdirde girişimciye yeni işyerleri için destekler sağlamaktır. Geleneksel girişimcilikte olduğu gibi ileri girişimcilikte de kuruluş desteği olarak gerçek kişi ve sermaye şirketine destek verilmektedir. Gerçek kişi işletmesine destek 5.000 TL iken, sermaye şirketi olarak kurulan işletmeye de 10.000 TL kuruluş desteği sağlanmaktadır.
İleri girişimcilik desteği için ileri girişimci eğitiminin tamamlanmış olması gerekir. Bir diğer koşul ise KOSGEB tarafından belirlenmiş olan konularda faaliyet gösterecek işletmeler başvuru yapabilmektedir. Eğitimler online ya da sınıf usulü olarak tamamlabilmektedir. E-devlet üzerinden başvuru ve sertifika sorgulaması yapılabilmektedir. Sertifika alabilmek için eğitim de izlenecek videoların sonunda sorular sorulmakta ve doğru yanıt ve eğitime devamlı katılım sağlandığında sertifikaya sahip olunabilmektedir. İleri girişimcilikte sertifika desteği 5.000 TL’dir. Destek tutarlarına değinecek olursak destek unsuru ve destek tutarları aşağıdaki gibi gerçekleşmektedir.
Makine, Teçhizat ve Yazılım Desteği:
Mentörlük, Danışmanlık ve İşletme Koçluğu Desteği: 10.000 TL.
Birinci Performans desteği:
İkinci Performans dönemi:
şeklinde destekler verilmektedir. Bu desteklere ek olarak sertifika desteği geleneksel girişimcilik sertifika desteği ile aynıdır. Destek tutarı ise 5.000 TL‘dir. Eğer girişimci genç, kadın, gazi ya da şehit yakınıysa her performans dönemine 5.000 TL eklenmektedir. Böylelikle toplamda ileri girişimcilik destek kapmasında işletme sahini 370 Bin TL’ye varan destek alabilmektedir. Verilecek olan desteklerden yararlanabilmek için istenen ödeme belgeleri şu şekildedir.
Geleneksel girişimci destek program adımları gibi ileri girişimci destek program adımları da aynıdır. Toplam 5 aşamadan oluşan ileri girişimci destek programı içerisinde;
bulunmaktadır. Bu aşamaları geçen girişimciler ve işletme sahipleri 370 Bin TL’ye kadar hibe desteğini KOSGEB tarafından alabilmektedirler. KOSGEB’in hibe destekleri hakkında detaylı bilgi almak için resmi sitesinden ya da sosyal medya hesaplarını da takip edebilirsin
Telegram Kanalımızdan bize ulaşabilirsiniz.
5 bin tavuk çadır kümesi için başvurmak istiyorum
Mermer satış deposu açmak istiyorum toptan ve perakende ve 100000 TL kredi almak istiyorum